Şimdi Ara

Bilgisayarın Kendi Kendine Yeniden Başlatması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
194
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

2019 senesinde topladığım bir masaüstü bilgisayarım var. 1 ay öncesine kadar sorunsuz çalışıyordu. Bilgisayar uzun bir süredir kapalıyken açtığımda birkaç defa kendi kendine hiçbir uyarı/hata vermeden yeniden başlatıyor. Bazen Windows açıldıktan bir süre sonra yine yeniden başlatıyor. Yeniden başlattığında anakart üzerindeki cpu ışığı yanıyor. Windows kayıtlarına baktığımda kritik hata kernel power olay 41 kategori 63 yazıyor başka bir açıklama yok. Bir süre kullandıktan sonra alışıyor ve bir daha kendi kendine yeniden başlatmıyor. Heavyload uygulaması ile saatlerce stres testi yaptığım oldu ama kapanmadı. Başka uygulama önerisi varsa onlarla da test yapabilirim.

Bilgisayarı kapatırken de genellikle hemen kapatmıyor. Windows üzerinden kapata bastıktan sonra normal şekilde ekranda kapatılıyor yazıyor ve devamında ekrandaki görüntü gidiyor. Sonra birden fanlar maksimum hızda çalışmaya başlıyor, anakart üzerindeki cpu ışığı yanıyor ve dakikalarca o şekilde durduktan sonra kapanıyor.

Kasayı açıp genel bir temizlik yaptım. Parçalarda gözle görülür bir hasar/değişiklik yok. Ramleri çıkartıp tekrar taktım, farklı slotlarda denedim. Memtest86 uygulamasını 2.5 saat çalıştırdım sorunsuz 4 pass aldı. Biostaki xmp ayarını kapatıp Ramleri o şekilde çalıştırdım. Ekran kartını çıkartıp tekrar taktım. İşlemciyi çıkartıp tekrar taktım, termal macunu yeniledim. Anakarta takılan tüm konnektörleri kontrol ettim. Bilgisayarın takılı olduğu prizi değil de başka bir prizi denedim.

Bios, ekran kartı, chipset güncellemelerini yaptım. Windows ayarlarından fast startupı kapattım. Cmd den scanf yaparak hataları düzelttirdim. Güç ayarlarında ryzen balanced aktifti, onun yerine Ryzen performans moduna aldım.

Anakart: B450 Tomahawk max
    İşlemci: Ryzen 3600
    Ekran Kartı: Sapphire rx5700xt pulse
    RAM: Gskill ripjawsv 3200 cl16 8gb x 2
    Güç kaynağı: HIGH POWER
    High Power 750W 80+ Gold 14cm Fanlı Tam Modüler Güç Kaynağı HPS-750GD-F14C 38503

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Yeni temiz windows kurun bir de öyle bakın. Daha da reset atarsa anakart bozuk olabilir.

• Bugün bilgisayarı ilk açtığımda görüntü gelmedi, anakarttaki cpu ışığı yandı. Birkaç dakika sonra yeniden başlatmaya çalıştı yine başlatamadı. 7-8 defa kendi kendine yeniden başlatmaya çalıştıktan sonra Windowsu açabildi. Açıldıktan sonra Prime95 uygulamasını 1 saat çalıştırarak işlemci ve rami test ettim hiçbir hata vermedi. Şimdi Windows 10 temiz kurulum yapıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi megamanw -- 4 Kasım 2023; 14:23:37 >
  • Windows 10 temiz kurulum yaptım ama sorun hala devam ediyor. Sorun anakart, güç kaynağı ya da işlemciden diye düşünüyorum ama nasıl ayırt edebilirim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi megamanw -- 4 Kasım 2023; 19:27:57 >
  • 3600 garantisi yoktur varsa elde bir 1200 gibi denemelik bir işlemci onunla deneyin.

• Bios pilini cikartmayi denedin mi?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgisayara başka bir power supply bağlayıp bir süre onunla kullanmaya deneyin, eğer problem düzelmezse bence anakart ile ilgili bir problem var demektir.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.