Şimdi Ara

Bilgisayarın Bataryası Fullken Şarja Takılı Oynamak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
465
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İyi günler arkadaşlar, başlıktan da anlaşılacağı üzere bilgisayarımın şarjı %100 ken şarja takılı oynamaya devam etsem bataryanın ömrü kısalmaz mı? Bunu araştırıyordum ve "şarj %100ken şarja takarsanız gerekli enerji direk adaptörden alındığı için bataryanın ömrüne etki etmez" sonucuna vardım. Tam emin olamadığımdan bilenlere sormak istiyorum, bataryanın ömrünü kısaltır mı?

• Hayır kısaltmaz. Batarya tam olarak dolduktan sonra daha fazla şarj olmasını önleyen bir devre sayesinde bataryaya giden elektrik kesilir. Bu şekilde istediğin kadar kullanabilirsin. Bataryanın ömrü etkilenmez. Sakın bataryayı sökmeye falan çalışmayın. Yalnız tavsiyem şu: haftada bir yada iki kez bataryadan kullanıp bataryayı %10 lara kadar falan boşaltıp tekrar şarj edin. Bataryanın arada bir deşarj ve şarj olması gerekir. Onun dışında batarya takılı iken istediğiniz gibi elektriğe bağlı kullanabilirsiniz. Oyun vb. performans isteyen işlemlerde bataryadan değil elektrikten kullanmanızı tavsiye ederim. Hızlı deşarj bataryayı yıpratır. Arada internette gezerken film izlerken, Office falan çalışırken bataryadan kullanabilirsiniz. Bu işlerde batarya daha yavaş deşarj olur. Bataryanın ortalama 500 tam şarj-deşarj ömrü vardır. Yani bataryayı 500 kere, yüzde yüz şarjdan yüzde bir şarja kadar kullanabilirsin. Yada aynı mantıkla 1000 kere yüzde elli şarja kadar düşürüp şarj ederek kullanabilirsin. Ara değerleri kabaca kendin hesaplayabilirsin. Bundan sonra artık bataryanın şarj tutma kapasitesi ciddi oranda azalır. Ayrıca bataryanın ekonomik ömrü hiç kullanmasan bile 2-3 yıl kadar derler ama bence daha uzun süre dayanıyor.

Şu anda kullandığım bu mesajı yazdığım bilgisayarımı 2013 yılı başında almıştım. Aldığımda bataryası internet, video vs. için 3 saat gidiyordu. On iki yıldır elimden değişik laptoplar geçti. İlk aldığım bilgisayarım hariç diğer hepsini yıllardır yukarıda dediğim şekilde kullanırım. Şu anda ortalama 2:30- 2:40 saat gidiyor. Eh üç seneyi aşkın süreden bu kadar kayıp da normal sayılır yani değil mi..

Batarya elektriğe bağlı iken kullanmaz batarya ömrünü kısaltmaz merak etmeyin. Batarya ömrü gereksiz şarj ve deşarjlarla azalır.

• LokmanHekim kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim, bundan daha güzel açıklanamazdı galiba.

Tekrardan teşekkürler...
  • Biraz eksik olmuş genede açıklayıcı yanlış anlaşılması için değil eksiklerin kapatılması için yazdığımı belirtmek isterim emeğinize ve bilginize sağlık..

Her laptop aynı değildir. Laptop model ve markasına göre geliştirilen teknolojiler var. Örneğin Dell bu konuda çok başarılıyken HP okadar başarılı değildir yada MSI bunun nedeni ise bir çok laptop sadece %100 olduğunda dur şarjı kapat ve %90 altına düşmeden şarj etme mantığını gütmektedir. Dell firmasının kullandığı çözüm en akıllıca çözümdür. Aşağıda listeliyorum..

Masaüstü Modu: Bu moddayken pil %70 seviyelerinde yarımdan biraz dolu halde bırakılır bu saklama koşulu için en uygun olan değerdir. Uzun masaütü kullanımları için çok yararlıdır ve kesinlikle batarya ömrünü götürmez.
    Hızlı Şarj Deşarj Koruması: Bu tik aktifken laptop olduğundan daha yavaş bataryayı doldurur böylece yıpranma minimuma iner.
    Normal Kullanım: Normal kullanımda şarjda kullandığınız saate göre kimi zaman bataryayı kullanır ve boşalmasını sağlar yani %100 dolu olan bataryayı hiç bir zaman 10 gün %100 dolu bırakmayıp yarıya kadar boşaltıp doldurur.

Dell laptopum hala %3 yıpranmayla çalışmaya devam ediyor 3 senelik 3.nesil işlemciye sahip bir laptopdur. İşlemci türü olarak U işlemcidir. Bunun da faydası var tabi..

Şuan Kullandığım laptop MSI ve düzmantık çalışıyor %100 olunca dur %90 olunca şarj et fakat şöyle bir extrem özelliği var benim laptopum performans laptobu olduğundan şarj dayken performans gerektiren işlemlerde şarjdan yiyor ve bu oran modlara göre değişiyor green mod da %5 confort mod da %10 spor mod da %15 civarı bataryadan kullanıyor zorlandığında. Eğer böyle bir laptoba sahipseniz batarya için pek bir şey yapamazsınız.

Yani kullandığınız markaya modele hatta laptop ne için üretildiyse bun göre bile değişir. Laptop bataryası bizde fobi olarak kalmış bir olgudur. Bırakın tükeniyorsa tükensin laptoplar 2000 lira bir laptop bataryası 50 ila 100 lira arasında satılıyor ayrıca garanti sürecindeyken biterse garantiden değişebiliyor.

Kolay Gelsin..

• Evet, tamamlayıcı olarak verilen bilgilere ben de aynen katılıyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.