Şimdi Ara

Bilgisayardan hi-fi ye, ses kartı'mı, dac'mı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
12.020
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, bilgisayardan stereo sisteme yapacağımız bağlantıda en iyi sonucu almak için ses kartımı kullanmalıyız yoksa dac'mı. Bu husus'da ;

    - Ses kartının önemi, etkisi ve dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?

    - Dac hangi durumlar'da kullanılmasını önerirsiniz.

    - İkisi bir arada kullanılabilir'mi=

    - Çalıcı olarak Winamp'mı yoksa media playır'mı kullanılmalı? Winamp'da ekolayzır ayarı yapılmalı'mı? Eklenti kurulmasını nasıl değerlendirirsiniz.



  • Birçok kişinin USB girişli ses kartı olarak çalışabilen DAC'ları önereceğini düşünüyorum. Pioneer'ın N50 modeli var ve şu ara indirimde 1400TL'yr inmiş. Ancak ses kalitesi olarak nasıldır bilemiyorum. Kullanmış kişilerden yorum almak gerekli...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DAC için bilgim yok , fakat ses kartları eğer kaliteli ise hakkını sonuna kadar veren cihazlar, zaten anakart chipseti ile Hi-Fi sistem kuramazsın. Player olarakda bahsetdiğin ikiliden kesinlikle winamp derim, herşeyden önce format zenginliği yeter diye düşünüyorum.
  • DAC denilen cihaz aslında temelde bir ses kartı. Ses kalitesi olarak birinden biri iyi demek zor, her marka ve modelin özellikleri farklı.


    Sondan gidersek: player olarak foobar2000 öneririm, hem bedava hem fonksiyonel. Bilgisayardan ses kartına bit perfect çaldırdıktan sonra player'in kalite olarak hiç bir önemi yok aslında. Olduğunu iddia eden programlar var, hiçbirinin bilimsel veya ölçüm olarak bir ispatı yok.

    DAC ve ses kartı aynı anda kullanılabilir. İkisinden birden aynı ses gelmesi isteniyorsa biraz uğraştırabilir ama evde ikisinin de olmasında bir sakınca yok.

    DAC'lar ve ses kartları çeşit çeşit. Kimisi hi-fi pazarına, kimisi profesyonel uygulamalara kimis oyun vs. gibi genel kullanıma yönelik. Harici DAC'ın tercih edileceği durumlar bu cihazı başka cihazlara bağlamak gerektiğinde önemli (laptop, ses kartı olmayan embedded cihaz vs., TV-cd player çıkışı optik girişli standalone DAC'lara bağlanabilir)

    Marka model önermek güç, forumda ilgili konular olacak. Oradan bir model beğenip performans/fiyat oranına ve uygulama amacına göre birşey seçilir artık.




  • X-GeN X kullanıcısına yanıt
    Uzun uzadıya yazmayı sevmem darılmayın ama

    BERBAT N50

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DAC kullanımı pc'den müzik dinlemek için bir anlam ifade etmez. Dinlediğiniz kaynaklar zaten dijital kayıtlar olduğu için, dijitali tekrar analoga çevirip kazanım sağlamak sadece avuntudur. Gerçek analog sesi bugün LP ve FM radyo üzerinden alabilirsiniz. Onun dışında pc'den flac-mp3 dinleyip ANALOG Müzik dinliyorum demek kendini kandırmaktır.

    Edit: Player olarak arkadaşlar önermiş zaten Foobar'ı Asio eklentisi ile kullanırsanız diğer playerlara göre daha iyi olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bir Serzeniş -- 17 Şubat 2015; 12:26:17 >
  • Merhaba hocam verdiğiniz bilgilerde yanlışlık var forumda bir çok kişi DAC kullanıyor bununda amacı dijital kaynağı analog a çevirip dinlemek sizin dediğiniz gibi olsa analog sistemlerin hepsi plak üzerine kurulması lazım bu tarz kurulumda bir hayli maliyetli olacaktır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Size gore herkes saçmalıyor nedense.

    Hangi pikap hangi cihaz diye belirtmedim. Genel geçer bir ifade kullandım.

    DSD dxd kaynakları bende dinliyorum ama dac kullanıp analog dinliyoruz demek kendini kandırmaktır. Kaynak analog değil. İstediğiniz kadar cevirici kullanın.

    VGA to HDMI çevirici de var? Alinan görüntü hd oluyor mu? Bu da aynen bunun gibidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bir Serzeniş -- 17 Şubat 2015; 14:58:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • des_955 kullanıcısına yanıt
    Evet ne dedigimin farkındayım dostum.fakat kaynak analog değilse DAC icin avuntusudur diyorum.
    Elbette çok pahalıya gelir analog dinlemek fakat dijital o kadar gelisti ki analogu sadece meraklısı dinliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • merhaba hocam neden avuntudur şuan dac kullanıyorum pc de onborad karta göre çok daha fazla performansı var ayrıca günümüzde kayıtların hepsi dijital ortamda kayıt ediliyor sonra ise cd ve plak olarak basılıyor plak olarak basılanlarında büyük kısmı dijital baskı ayrıca dac dijital sesi analog işleyen bir parça sonuçta sesi dijital vermiyor tabi plak kadar iyi olmayabilir ama dac lar günümüzde çok tercih edilen bir parça heleki pc ortamından müzik dinleniyorsa gerekli bir ekipman haline geliyor bende plak ve pikap sistemide vardı ama iyi bir dinleme için en az 2500 lira gerekiyor bu parayada pc ye güzel bir dac ve kablo alınır geri kalanına ise netten müzik albümleri alınıp keyifle dinlenilebilir tabi bu dac işini herkes tercih edecek ve kullanacak diye bir kaide yok ama günümüzde dijital medyalar çok yaygın ve hızla yayılmaya devam ediyor tüketicilerde bu yönde ekipman seçimi yapıyor yoksa herkes ister plak dinlemek ama ciddi bir bütçe ve bilgi birikimi istiyor




  • Sayın bilemezsinki , 1 hafta öncesine kadar bırakın dac kullanılan bir sistem dinlemeyi dac bile görmemiş biri olarak söylemeliyimki sisteme eklediğim dac ile dac kullanmadan dinlediğim süreç arasında avuntuyu bi kenara bırakalım "dağlar kadar" fark var, yani bu konuda okuduguma değil duyduğuma güvenmeyi tercih ederim...Konuyu açan arkadaş dac lı bi sistemmi yoksa analog bi sistemmi kursam daha kaliteli ses alırım dememiş , açık bi şekilde bilgisayardan müzik dinlemek için dac mı ses kartımı demiş , siz bilgisayardan müzik dinleyen biri için dac faydalı olmaz avuntudur derseniz "tamamen aksini idda eden kulaklarımı" bi doktora göstermem gerekir...
  • des_955 kullanıcısına yanıt
    Zaten bir üst mesaj'da belirtmiştim, elbette ki saf analog dinlemek için ciddi bütçe gerekir diye. Bunda mütaabıkız, problem yok. Fakat ufak tefek yanılgılar var ve pazarlama taktiklerinin oyunlarına insanlar psikolojik olarak çok etkileniyorlar. "Sizin buna ihtiyacınız var" düşüncesini kişide zaruriyete getirecek derecede inandırıcı etkiler hemde...

    Kayıtların hepsi dijital ortamlarda kaydediliyor fakat sıkıştırılmadan PLAK'lara aktarımı yapılıyor. CD-DVD-HD-DVD-Blu-ray kaynaklara nasıl yapılıyor ? Aynı bant genişliğinde sıkıştırmadan ve kaliteden ödün vermeden aktarım mümkün mü? Hayır.
    Plak'daki espiriyi biliyorsunuz zaten, sıkıştırılmamış saf analog ses.

    İşte DAC olayının bir anlamı kalmamasına bu yoldan varıyorum, dijital aktarım yapılan kaynaklardan asla analog platformdaki sesi alamazsınız, "Ona yakın ses" diye empoze edilen ise pazarlamak taktiklerinin ötesine geçmişliği yoktur. Bazen görüyoruz, AVR kullanıpta DAC kullananları, çok saçma aslında. AVR'de zaten zorunlu bir A>D çevirici var, dikkatinizi çekerim D>A değil. Siz istediğiniz kadar ona saf analog ses gönderseniz dahi, zorunlu bir çevirmeden geçer ve bir anlamı olmaz.

    Stereo ampli'de direct stream seçilirse AVR'ye nazaran farklı sonuçlar alınır elbet, fakat analog dinliyorum demek, başta da dediğim gibi sadece psikolojik rahatlamanın ötesine geçmiyecektir. Bazıları, 1000 dolarlık dac kullanıyoruz felan gibi sözler ediyorlar, DAC kullanınca ne iyi bir kulağa sahip olmuş olunur, nede Üstad denilecek kadar odyofil ! Sadece tatminkarlıktır.

    Bir üst mesaj'da yine belirttim zaten, eskiden olsa, dijital kaynakları iyileştirme yollarını araştırırdık, ama olayın dijital boyutu o kadar çok gelişti ki ; Neredeyse sıkıştırılmamış ses ile ayırdedilemiyecek kadar uç noktalarda. Bugün Dolby HD-Master kayıtları 32bit yapıyor ama biliyorsunuz ki, 32bit ev kullanıcısı dinleyebilecek sisteme sahip olabilmesi için 500 bin TL'yi gözden çıkarması lazım.




  • meteor0636 kullanıcısına yanıt
    Dinlediğiniz ortam, cihazlar, kaynaklar, kablolama vs. gibi bütün etkenler aynımıydı? İnsanın ruh hali dahi değişim gösterince algısı da değişim gösterebiliyor iken, bu kadar da hastalık boyutuna getirmemek gerekiyor bence. Evet rahatsızlığınız var gibi algılamayın.
    Dağlar kadar fark olduğunu ; Bilimsel olarak neden teorik referans noktası belirlemiyor? Bir üst mesajda'da yazdım zaten, dijitali analoga çevirince, sıkıştırma yapılırken kaybolan sesler geri gelmiyor, analoga çevirince sesin renginde 3 aşağı 5 yukarı tonsal değişimler aldatıyor insanı, oysa ötesine geçilmiyor. Madem DAC çıkışı analog ise pc'den LP kayıtları, uçuk bütçeler ayırmadan dinleyin.
  • Sıkıştırmadan kasıt compression ise yapılması şart bir işlem değil, sözgelimi orjinali 24/96 olan bir kayıt bilgisayardan aynen dinlenebilir. Bu dosyayı plağa basarsanız plak mastering işleminden kaynaklanan bir çok kayıp ve değişiklik olacaktır, sesi seversiniz o ayrı...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dustdevil -- 17 Şubat 2015; 22:37:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dinlediğim ortam, cihazlar, kaynaklar, kablolama vs. tamamen aynı....Tek fark kaynakdan rca ile anfiye girmek yerine araya bir dac ekleyip kaynakdan optik/usb ile dac'a dac tanda rca ile anfiye giriş yapıyorum....yani araya bi dac eklenmiş oluyor....Yanlış anlamayın ben burda sizle işin teknik boyutunu tartışmıyorum bu konuda benden daha fazla bilgiyede sahip oldugunuzada eminim , benim karşı çıktıgım sey sürekli analog sistemle digital sistemi kıyaslayıp digital bi sistemin analog kadar kaliteli ses veremiyeceğini vurguluyorsunuz ve buna zaten kimse karşı cıkmaz....yalnız burdaki konu bu değil, zaten hali hazırda digital sistem üzerindeki kaliteyi arttırmanın yolu değilmidir ses kartı veya dac ? Mevcut sistemımden öernek vereyim , Kaynak: pc / dvd player/mp3 player/cep telefonu(mp3/ flac)------Dac------Anfi: smsl sa-36Apro------Hoparlör: Magnat ms 802 , bu sistemde dac çıkarılınca kalite düşmez diye idda edebilirmisiniz ?
  • dustdevil D kullanıcısına yanıt
    Evet bahsettiğim compression'dur ama studio'da yapılan aşama değil, son kullanıcıların yaptıklarından bahsediyorum. Örnek olarak SACD olan bir kaynağı mp3 - flac yaparak aynı kaliteyi almak mümkün müdür ? Zaten dijital'den tekrar plağa yazım işlemi ilk kayıttan çok uzak olur. 24/96 kaynak bolca mevcut elimde, Young DAC ile çok kez karşılaştırmalar yaptık ve 24/96 olan flac kaynak DAC'tan geçtikten sonra PC'deki ses kartı arasında fark yok malesef. Elbette ses kartının kalitesi çok önemli. onboard veya creative soundblaster gibi giriş seviyesi olan düzeydeki kartlar zaten mevzubahis dahi olamaz.
  • meteor0636 kullanıcısına yanıt
    Nazik düşüncenizden ötürü teşekkür ederim, sadece öğrenmeye çalışıyorum. Analog sistem daha kalitelidir vurgusu değil demek istediğim ; Dijital kaynaktan analog ses alınmaz vurgusunu yaptım. Öncesinde de dediğim gibi bütün ekipmanlar ve kaynaklar aynı olduğu halde değişim farkı psiklolijinin algı farkına etki etmesidir. Dijital optik çıkış ile DAC çıkışı arasındaki tonalite de değişim insanı yanıltıyor ama asla analog dinlemiş olmuyoruz.

    Ciddi anlamda ev alınacak kadar bütçe ayırıp sistem toparlayan bir arkadaş var dı, onunla hangi sisteme ne kadar üst düzey ekipmanlar takılırsa fark hissedilir konusunu araştırıp tartışıyorduk, Gerçekten hi-end olmayan cihazlar da altın kaplama, gümüş, vb. ekipmaları kullanmak insanı psikolojik olarak rahatlattığını anlatırdı. Gidip 2000 TL bütçe ile alınan bir sisteme 2000 dolarlık kabloyu takıp ciddi fark hissetmek mümkün olamaz. Nicelerine yanlış yönlendirme yüzünden dünyanın parasını harcatanlar var, yazık. Gerçekten değecek cihazlar var elbet ama onlarda malum bol sıfırlı dövizlerle alınabiliyor.

    Aslında teknoloji ve dijital platform bu kadar gelişimlerinden sonra, analog ses alayım diye kırk takla atıp, dünya kadar harcamalara girmenin bir anlamı olmadığı kanaatindeyim...Benim zurnam benim düdüğüm derdinde değilim.

    Bir kaç mesaj öncesinde verdiğim örnek ; VGA çıkışlı bir ekran kartına VGA to HDMI çevirici takıpta, ben saf dijital hd görüntü alıyorum demek ne kadar mantıklı? işte DAC meselesi de aynen böyle.

    Saygılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bir Serzeniş -- 17 Şubat 2015; 23:28:49 >




  • Compression iki türlü oluyor, malesef iki ayrı tekniğe aynı ismi vermişler.

    Birincisi ses sinyalindeki en üst ve en alt seviyeler birbirine yaklaştırıyor ve genel ses seviyesi artırılıyor, böylece kayıt çalındığında volume seviyesi değişmez ise ses daha fazla çıkıyor. Yüksek ses seviyesinin satışları artıracağını düşünen bir çok müzik grubu veya ses stüdyosu prodüktörü her kimse sanatsal bir seçim olarak bunu uyguluyor. Bunun sonucunda kaliteli sistemler ile dinlendiğinde berbat, baş ağrıtan çabuk yoran bir ses elde ediliyor. Kaydın sayısal veya analog olması bunun nedeni değil ancak sayısal kayıtta maksimum ses seviyesine ulaşmak daha kolay olduğu için plak baskılarındaki ses daha saf ve evcil kalıyor.

    İkinci teknik kayıplı psikoakustik algoritmalar tarafından yapılan işlem, burada sesin dinamik aralığı vb. değişmiyor ama az bitrate kullanıldı ise compression artifact denilen bozukluklar duyulabiliyor. MP3 vb kullanılmadığı durumlarda bu da dijitalin bir dezavantajı olmuyor.

    Ses kartı deyip geçmemek lazım, creative'nin giriş seviyesi ürünleri (SB-Z mesela) ölçüm olarak bir çok ucuz-orta fiyatlı DAC'tan daha iyi durumda. Zaten dijitalin güzeliği burada, az maliyet ile yüksek kaliteli ses elde edilebiliyor, saklanabiliyor.




  • dustdevil D kullanıcısına yanıt
    Doğrudur, evet.

    Birinci maddede bahsettiğiniz, genellikle pop-rock tarzı eserlerde yoğun kullanılır ve ses dalgaları birbiri içine geçtiği için ses yoğunluğu artar, seviyeler aynı olsa dahi hacimsel olarak daha gürültülü ve yüksek ses elde edilir. Bu bil aslında detayları duyabilmek adına bir nev'i kayıp sayılıyor.

    İkinci bahsettiğiniz ise evet, sıkıştırma sonrasında yok olan detaylar ve kalite kaybı. Aslında aynı şeylerden bahsediyoruz, ben detayı uzatmaktan kaçındım.

    Creativin şuanda 50-60 TL'ye sattığı blaster serisini örneklemiştim aslında. Aynı firmanın biliyorsunuz ki onun çok çok üstünde olan cihazları var, örnek verdiğiniz de dahil.
  • Ne aradığınıza bağlı ...

    Gerçi ben hiç bir durumda ses kartını önermezdim. Bizimkisi gibi 3. dünya pazarında anca yer buluyorlar. Hi-fi sistemler, öyle audiophile, çok çok ciddi bile olunmasına gerek kalmadan ses kartlarını çok bariz bir şekilde eleyebilecek alanlar.

    Fiyat konusunda da korkunç dezavantajlılar.

    Asus'un 400-450 dolarlık ses kartında kullandığı kompenentler Fiio'nun 75 dolarlık cihazında var. Gerisini sen düşün.

    Creative, Asus falan salla bunları. Hiçbir hi-fi komünitesinde isimlerini dahi duyamazsın.

    Bu arada DAC denilen şey uzaylı değil. Bildiğiniz ses kartı işte. Sadece o tozlu kasaların dışına çıkarmış oluyorsunuz (ki çok çok daha iyi sinyal gürültüsü açısından). Çoğu gömülü sistemde amp yok gibi bir şey zaten.

    Konu sahibi bombayı koymuş gitmiş , ne aradığını çok açmamış. Ancak "cebimden 50 liranın üstü çıkmaz ses kartı da nedir" denerek amaçlanmış bir hareket dışında ses kartını önermiyorum.

    O değil ses kartı denilen şeyin yaptığını (işlemci tarafından gönderilen 1 ve 0'ları duyacağımız analog sinyallere çevirmek) zaten dac denen şey yapıyor. Hatta pek çok firma detay vermese de arayarak bulabilirsiniz chipsetlerini. Dolayısı ile her chipin , her dizaynın (transistör-kapasitör-iletişim altyapısı) performansı kesinlikle aynı değil. Dijital kaynağın duyulması imkansızdır zaten insanın, bilimsel gayet basit bir kanundur.

    Maalesef ülkemizde ses konusu oldukça cılız ve hakkında bilinmeyenler korkunç düzeyde olan bir alan. Konuda ki mesajları görünce tekrar geçti o koku burnumdan.

    Bir kaç sitemiz , bir kaç dükkanımız var oralarda dönüp dolanıyor ses severler , kaliteli ses düşkünleri duygulandım.

    Güzel bir




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.