MIDI Klavye İçin Ses Kartı Şart Mı ?
-
-
Hayır gerek yok, sadece DAW'ın ayarlarından MIDI ayarlarını yapman lazım -
@as300 arkadaşım ya senin latency denen şeyden haberin yok, ya da onboard ses kartın olağan üstü kalitede... Lütfen yanlış bilgilendirmeyelim arkadaşı...
Arkadaşın sorusunun cevabına gelince. Evet midi klavyeyi usb'den bilgisayara bağlayınca gecikme yaşamamak için bir harici ses kartına ihtiyacın olacak.
Yoksa tuşa bastıktan 1-2 sn sonra sesi duyarsın, ve zaten o şekilde de çalamazsın.
Cubase kullanacaksan zaten harici bir ses kartına ihtiyacın kesinlikle var, o program onboard ses kartını yakar, (benimkini yakmıştı oradan biliyorum)
Ayrıca Novation ya da M-Audio dururken Akai alma, bir de en az 49 tuş olsun. 25 tuş canını sıkar ilerde, piyano çalayım dersin çalamazsın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-5BBEC5079 -- 30 Haziran 2016; 15:22:07 > -
quote:
Orijinalden alıntı: MikaelAkerfeldt
@as300 arkadaşım ya senin latency denen şeyden haberin yok, ya da onboard ses kartın olağan üstü kalitede... Lütfen yanlış bilgilendirmeyelim arkadaşı...
Arkadaşın sorusunun cevabına gelince. Evet midi klavyeyi usb'den bilgisayara bağlayınca gecikme yaşamamak için bir harici ses kartına ihtiyacın olacak.
Yoksa tuşa bastıktan 1-2 sn sonra sesi duyarsın, ve zaten o şekilde de çalamazsın.
Cubase kullanacaksan zaten harici bir ses kartına ihtiyacın kesinlikle var, o program onboard ses kartını yakar, (benimkini yakmıştı oradan biliyorum)
Ayrıca Novation ya da M-Audio dururken Akai alma, bir de en az 49 tuş olsun. 25 tuş canını sıkar ilerde, piyano çalayım dersin çalamazsın.
Aynı yakma olayı Ableton için de geçerli midir?
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Herhangi bir plugin ya da müzik programını verimli çalıştırabilmek için, external yani harici ses kartına ihtiyacın var. Acid Pro 4 gibi dandik programlar kullanacaksan bir nebze daha az gecikme yaşarsın, ama ses kalitesi inanılmaz kötüdür yani. -
Verdiginiz cevaplar icin cok tesekkur ederim arkadaşlar.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
klavyeden basınca anında veren sesi neden midi klavye veremiyor, öbür sorum ise ucuz ve güzel bi ses kartı önerir misiniz ? -
Hiç öyle bir sorun yaşamadım. Launchkey Mini ve 49 MK2'im bulunmakta ve hiç gecikme gibi bir şey yaşamadım. FL Studio 12.3 kullanıyorum. ASIO kullanıyorum, eğer gecikme şeklinde bir şey olursa Audio Buffer'ı kısarsın çözülür sorununuz. Ammada abartmışsınız zaten, Latency asla o kadar olmaz 1-2 saniye latency olduğu nerden görülmüş hocam.
Buyrun;
radinal dnyoutubeAlan Walker - Faded // Novation // Launchkey Mini // Launchpad Live Performance [radinaldn cover]https://www.youtube.com/watch?v=1A3RAxKeSno
Edit:Linkleri ekledim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi as300 -- 7 Eylül 2016; 16:59:08 >
-
Dandik denebilecek harici bir ses kartı kullanıyorum ve hiç bir gecikme olmuyor. Sadece merak ettiğim, -kaydettiğim ses için- eğer kaliteli bir ses kartı olsa dip ses/gürültü gider mi?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unknown108 -- 23 Mart 2018; 9:45:17 > -
gider ses karı bunun içindir
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Tam dört sene önce sorulmuş. Yavaş yavaş cevaplana cevaplana bu güne gelmiş. Ben de bir cevaplayayım madem :)
Ses kartına elbette gerek yoktur. Yani olsa daha iyi olur ama olması zorunlu değildir. Eski olmayan bir bilgisayarın dahili ses kartı ile herhangi bir zarar görmeden kullanmanız mümkündür. Eski bilgisayarla bile yıllarca cubase kullandım, herhangi bir sorun yaşamadım. Elbette Asio4all denen driver'ı kurmanız gerekiyor. Gecikme ile ilgili en ufak aratmada karşınıza gelecek mucizevi bir programdır. Bu program olmadan elbette çalınmayacak derecede gecikme sorunu yaşayabilirsiniz.
Dip gürültüsüne etkisi de kesinlikle vardır ama ses kartına gelene kadar ara kablolar, elektrik tesisatı, topraklama durumu ve prizler çok daha büyük etki gösterir. Diğer aparatlar sağlam ama dip gürültüsü hala varsa işte onun sebebi dahili ses kartının kalitesizliği olabilir. Tabii kayıtlarda bir yerden sonra dip gürültüsü giderici kullanılmak zorunda kalıyoruz. Eğer bu gibi eklentilerin halledemeyeceği sıkıntılı bir durum varsa ses kartı almak zaruri hale gelmiştir. Herkese kolay gelsin.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Rock TribeTam dört sene önce sorulmuş. Yavaş yavaş cevaplana cevaplana bu güne gelmiş. Ben de bir cevaplayayım madem :)
Ses kartına elbette gerek yoktur. Yani olsa daha iyi olur ama olması zorunlu değildir. Eski olmayan bir bilgisayarın dahili ses kartı ile herhangi bir zarar görmeden kullanmanız mümkündür. Eski bilgisayarla bile yıllarca cubase kullandım, herhangi bir sorun yaşamadım. Elbette Asio4all denen driver'ı kurmanız gerekiyor. Gecikme ile ilgili en ufak aratmada karşınıza gelecek mucizevi bir programdır. Bu program olmadan elbette çalınmayacak derecede gecikme sorunu yaşayabilirsiniz.
Dip gürültüsüne etkisi de kesinlikle vardır ama ses kartına gelene kadar ara kablolar, elektrik tesisatı, topraklama durumu ve prizler çok daha büyük etki gösterir. Diğer aparatlar sağlam ama dip gürültüsü hala varsa işte onun sebebi dahili ses kartının kalitesizliği olabilir. Tabii kayıtlarda bir yerden sonra dip gürültüsü giderici kullanılmak zorunda kalıyoruz. Eğer bu gibi eklentilerin halledemeyeceği sıkıntılı bir durum varsa ses kartı almak zaruri hale gelmiştir. Herkese kolay gelsin.
Kendi kendime altyapı hazırlar üzerine gitar çalışırım diye geçtiğimiz günlerde bir midi controller sipariş etmiştim ve bugün elime geçtiği gibi İş Notebook'uma bağlayıp Ableton Live 11 ile kullanmaya başladım ancak Latency 30-50 arası olunca bütün hevesimi kaçırdı.
Yine uzun araştırmalar sonucu konunun harici ses kartı ile çözülebileceğini okuyup, bir ton en f/p olanı hangisi araştırmasından sonra, M-Audio Air 192/4 modelini az önce tam sepete eklemiştim ki sizin mesajınızı gördüm.
Hemen Asio4all indirdim, hatta hardware ayarlarından 64 Samples'a çektim ve @192000 Hz'de gecikmeyi input:4,4 ve Output:4,4 olmak üzere toplamda 8,8ms'ye düşürdü.
Açıkçası sabah kargo geldiğinden beri çektiğim işkenceden sonra ağzım açık kaldı. Notebook'ta olup olmadığından bile emin olamadığım AMD on-board ses kartını bir yazılım nasıl bu seviyelere çekebilir?
Tek sorun kullandığım notebook hoparlöründen gelen ses seviyesi farkedilir şekilde düştü ve sampe rate'i 192000 yerine 44100 / 48000 / 96000 seçersem gelen ses sadece cızırtıdan ibaret, sanıyorum bu kayıt kalitesini etkileyecek.
Fakat sadece loop maksadıyla şu an memnuniyetle faydalandım, tekrar teşekkürler, gece gece 1000TL cebimde kaldı..
-
@bynedim Rica ederim. İşinize yaradığına sevindim. Kalite gecikme oranını biraz daha ayarlayabilirsiniz. Atıyorum 15ms civarı gecikme falan zaten kabul edilebilir bir seviye sayılabilir. Biraz daha kaliteyi deneme yanılma metodu ile artırmak mümkün gibi görünüyor.
Bir de kullanılan programın ses aygıtı giriş seçeneklerinde bazen çoklu seçenekler olabiliyor. Atıyorum ek bir giriş ya da sanal başka bir ses cihazı falan seçiliyse bunlar da gecikmeye etki ediyor. O bölümde tek başına Asio4all seçili olması gerek. Gereken giriş çıkış ayarlarını da asio4all'in ikonundan yapabiliyorsunuz.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Rock Tribe@bynedim Rica ederim. İşinize yaradığına sevindim. Kalite gecikme oranını biraz daha ayarlayabilirsiniz. Atıyorum 15ms civarı gecikme falan zaten kabul edilebilir bir seviye sayılabilir. Biraz daha kaliteyi deneme yanılma metodu ile artırmak mümkün gibi görünüyor.
Bir de kullanılan programın ses aygıtı giriş seçeneklerinde bazen çoklu seçenekler olabiliyor. Atıyorum ek bir giriş ya da sanal başka bir ses cihazı falan seçiliyse bunlar da gecikmeye etki ediyor. O bölümde tek başına Asio4all seçili olması gerek. Gereken giriş çıkış ayarlarını da asio4all'in ikonundan yapabiliyorsunuz.
Evet ayarlarını da baya farklı kombinasyonlarda deneyince sonuç daha iyimser olabiliyor.
Asio4all kısa vadede işimi görse de Ableton Live 11 için sadece kayıt ekranında çözüm üretti. Aranjman bölümüne geçtiğimde kayıtları çoğaltmak, süreyi uzatmak gibi daha detaylı düzenlemeler yaptığım anda ses yine tamamen cızırtıya dönüyor.
Zaten farkettim ki üzerine bir de Analog Gitar kaydı yapmak istediğimde Ses kartı kaçınılmaz olacak ve hatta On-board hoparlörlerden de ses alamayacağım için bir de 2'li Monitör temin etmem gerekli.
Ürünleri belirlesem de 2-2,5K arasında maliyetini biraz daha bekletmek istediğimden Aiso şu an loop için işimi görüyor.
Teşekkür ederim tekrar..
-
@bynedim bir taraftan bu işler öyle. Bir şeyler yapmaya başlayınca daha fazlasını yapmak için ekipmanları artırmak gerekiyor. Yani eninde sonunda ses kartı gerekeceğine şüphe yok ancak asio4all ile kanalları çoğaltınca ya da diğer işlemleri yapınca hemen sesin cızırtıya dönmemesi gerekiyor. Belki başka bir ayar sorunu olabilir orada.
Yani ortalama düzeyde kayıt ihtiyaçlarını karşılaması için düşünülmüş program. Ben seneler önce çok yavaş bilgisayar ile çoklu kanal şeklinde çalışmalar yapabiliyordum. Sistemi en çok zorlayan büyük ses kütüphanelerinin çağrılması ve yüksek işlemci gücü gereken efekt programları idi. Eğer bunları makul ölçüde kullanırsanız yine işe yarayabilir.
Bilgisayar performansı ile de ilgili bir sorun olabilir. Şu an farazi konuşuyorum ama zaten normal şartlarda asio4all kurulum ayarlarıyla bile gecikme sorunu olmadan direkt çalışması gerekiyordu. Ayrıca bir kalite düşürmeye gerek olmasından da denklemde başka bir sıkıntı olduğunu düşünebiliriz.
Aklıma gelenler bunlar, tabii dediğim gibi ne kadar iyi ekipman o kadar rahat çalışma imkanı demek. Eldeki ekipmanları optimum düzeyde kullanmak için de ayarlarla cidden boğuşmak gerekebiliyor. Bazen sorun sadece yazılımla ilgili de olabiliyor.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X