Anadilde eğitim önemlidir ancak mühendislikte İngilizce eğitimde önemlidir. Senin son paragrafta yazdığını TOBB savunuyordu ama onlarda hazırlık sınıfı mecbur ve bir dil sınavında geçerli puan sonrası birinci sınıfa başlatıyor. Neyse dil konusunda bir çok üniversite İngilizce eğitimden yana. En son geçen sene ege bu kararı aldı. Dil konusunda bir kaçbin ile kapatılamayacak kadar ciddî iştir derken parasal olarak kastetmedim. Biri hazırlık ve dersler dahil ödevler vs hep İngilizce ile iç içe diğeri kursla bu açığı kapatamayabilir demek istedim. Yıldız Teknik konusuna gelince Türkiye'nin en kaliteli mühendislik eğitimi veren üniveristerinden biri ama bana göre en iyileri boğaziçi ODTÜ İTÜ İngilizce eğitim veriyor. Senin mantıkla bunlar yabancı dille eğitim veriyor boşuna şirketler bunları alıyor. Halbuki Türkçe eğitim veren Anadolu'daki üniversite anadilde daha kalıcı anlatır. O zaman kimse yukarıda yazdığım üniversiteleri yazmasın çünkü 3 ü hariç 17 si yüzde yüz İngilizce eğitim veriyor. O zaman haritada Anadolu'dan batıdan doğuya doğru tercih yapsınlar. Neyse yüzde 30 yabancı dil veren 3-4 üniversite bilen hazırlık sınıfı yapıp belli bir seviye İngilizce sonrası birinci sınıf istiyorsa İngilizce önemlidir. Burada tartışılması gereken yıldız Teknik Üniversitesi gibi kaliteli bir üniversitenin bu hamlede neden geciktiği olmalıdır. Farkındaysanız 3-4 üniversite hariç benim gibi düşünenler genel kabul görmüş durumda.. Düşüncene saygı duymakla beraber katılmadığımı belirtiyorum. Tercih yapacak arkadaşlar yabancı dil öğrenimini önemsemesi gerektiğini düşünüyorum. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Bilgisayar mühendisliği okunacak 20 Üniversite... Araştırmalar sonucunda oluşturulmuştur. (2. sayfa)
-
-
Torpil olayı sadece yıldırım beyazıt üniversitesinse olmuyor. Bogaziçi akademisyenler neden isyan etti. Diğer üniversitelerde herkes hakkıyla personel alıyor gibi yazmışsın. Tüm rektörleri aynı kalem belirliyorsa hepsi aynıdır. Üniveristeler özelinde yazarsan haberleri görürsün. Gelelim çankaya ve atılım konusuna paranız varsa ve bir diplomanız olsun istiyorsanız yazabilirsiniz. Ama iyi bir mühendislik istiyorsanız yukarıdaki listeden şaşmayın. Bu listeye sadece yedi tepe eklenir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mehdem0123 -- 10 Temmuz 2023; 13:48:15 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Yeditepe bau?? Aybu deu filan varken bunlarin olmamasi cok sacma.
Bence bauda bile okunmaz ora ayri
Bu konu hakkında tek bildiğim cs'nin daha teorik olması ama daha ileri düzey işlerde bunlar ne fark ettiriyor
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ülkemizde cs eğitimi ile müh eğitimi karışık veriliyor. Ülkedeki bütün bilgisayar eğitimi aynı aslında. Full teorik. Kendini geliştirmen lazım yoksa mezun olunca girdiğin şirkette saçma sapan adamların ego tatmin aracına dönüşürsün. Teori eğitimini pratiğe dökmen lazım.
Sadece 3-4 üniversite kalmış diyorsun ama eğitim sistemi fiyasko olan ülkedeki ünilere bakıyorsun. Genel dünyaya bakarsan benim dediğim daha kabul gören bir görüş. Dediğim anadilde verim yüksek görüşü aynı okul ve hocaları için diyorum. Yani düşük bir okul ve imkanlarıyla anadilde eğitim zaten düşük olacaktır. O zaten iyi okullarla yarışamaz. Mesela YTÜ ye bakarsan İTÜ ve ODTÜden düşük. Onlarla dil açısından kıyaslanmasına gerek yok. Ama Hacettepe ile kıyaslanırken anadil önemli.
Ayrıca mühendislikte İngilizce eğitim değil İngilizce öğrenmek önemlidir. Yarı yarıya İngilizce eğitim bence de iyi ama %100 yanlış.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Sizin bu görüşünüzü savunanlar var. İngilizce mi İngilizce eğitim mi kısmına gelirsek teknik İngilizce gerekli olduğundan bence İngilizce eğitim bir adım önde. Şu açıdan yüzde 50 bunu karşılıyor diyorsan birşey diyemem. Ama şu yanlış anlaşılmasın yıldız Teknik bu ülkenin mühendislikte amiral gemilerinden biridir. İTÜ ODTÜ boğaziçi hatta vakıflardan koç sabancı ve bilkentin gerisindeyse ben bunu öğretim diline bağlıyorum. Türkiye'de genel görüş mühendislik İngilizce okunur. En son örnek verecek geçen sene ege üniversitesi İngilizce öğretime geçince yaptığı sıçrama. Senin dediklerin doğru ama iki tarafta kendi açısından bakınca uzun sürecek fikir ayrılığı olur. İlk mesajına katılıyorum Yıldız Teknik bu listede 6-7 olur ama hacettepe bu yükselişi sence neye borçlu. Demek istediğim anlaşılmıştır umarım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mehdem0123 -- 10 Temmuz 2023; 16:12:49 >
7-8k yapan adamlar ceng okumasin mi yani?
-
iyi gene üstlerdeyiz :)
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Anladım hocam dediğini. Güzel konuşmaydı
Baya boş tatava yapmışsın sağdan soldan duyduklarınla. Ben çankaya,başkent,tobb,atılımdan bir çok yazılımcı ile çalıştım sektörde hepside ortalama üstü birkaçı çok yetenekli insanlardı hepsi de iyi yerlerde çalışıyor.
Bir tane yıldırım beyazıt mıdır nedir o üniden kimse yok piyasada. Ben bu vakıf/özel ünilerin hepsi yıldırım beyazıttan 3 gömlek üstün dedim diğerleri ile karşılaştırmadım. Yıldırım Beyazıt'ın o listede yeri yok. Ankarada okumayı düşünüp paran da varsa Bilkent'ten başka üniyi hedefe koymaman gerekir o ayrı konu.
Ayrıca İngilizce üni. de öğrenilmez, kendi çabanla sürekli birileriyle konuşarak, dinleyerek, pratik yaparak öğrenirsin, bunu da üniversiteye kadar halletmen gerekir. Bu üni. ingilizce okunmalı saçmalığı anadili ingilizce olmayan gelişmiş ülkelerin hiçbirinde yok sadece bizde var. Çünkü 12 sene boyunca öğrencilere ingilizce öğretmekten aciz bir eğitim sistemimiz var. Bu zamanda, bin tane ücretsiz kaynak,uygulama vs varken üniversiteye kadar ingilizce öğrenememiş bir birey için zaten geçmiş olsun bence hiç zahmet edip üniversite okumasın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dark_Soul -- 10 Temmuz 2023; 22:15:34 >
-
Tatavayı sen yapmışsın, galiba atılım yada çankaya da okuyorsun. Yok sektörde iyiler miş, yok şöyleymiş yok böyleymiş. Ben fikrimi yazdım Yıldırım beyazıt beğenmiyorsan beğenmezsin. Ben rektörü değilim, dekanı değilim. Şikayetini onlara bildir. Hatta deki sektörde çok müthiş atılım üniversitesi öğrencileri var sizde niye yok diye. Şaka gibi mesaj. Türkiye'de 5 iyi vakıf var Ankara'da TOBB ve bilkent var. Kimi ankara üniversitesini beğenmez kimi yıldırım beyazıt beğenmez. Kendinle çelişiyorsun. Türkiye'de ingilizce eğitimi kötü diyorsun. O yüzden İngilizce okulları tercih ediyorlarmış. Bizde Almanya'da üniversite tercihi tavsiye etmiyoruz. Atılım çankaya sektörde iyimiş. Birde ostim teknik ekleyelim olsun bitsin. Ben derim ki 5 vakıf üniversitesi dışında ankara istanbul izmir devlet üniversitesi yazın. Arkadaşın dediği gibi sektörde öne çıkmış değiller. İleride elinizde pankart ile müşteri değiliz öğrenciyiz demek istemiyorsanız bazı apartman altı vakıflardan uzak durun. Ben tercih yapacam ve dediğin gibi araştırdım. Kulaktan dolma değil, bende sektörde senin dediğin üniveriste mezunlarını duymadım. Duysaydım onlarla da konuşurdum. Neyse sen yıldırım beyazıttan kimseyi tanımamışsın o zaman kötüdür diyelim. Tanısaydın belki iyi olurdu. Şaka bir yana yıldırım beyazıtı bile savunmak zorunda kaldım. Kıyasladığı üniversiteleri görünce.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mehdem0123 -- 10 Temmuz 2023; 23:40:45 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Bence sacmasapan okullarda okuyacaklarina benzer alanlarda iyi okullara girsinler daha iyi. 10kdan cankaya au filan mi yazilir allah askina
hocam siz hangi bölümü okuyordunuz
-
Kontrol otomasyon
Bende aybü ceng okuyorum. Bende sektörde Çankaya ve atılım mezunlarını görmedim dersem ne olacak. Sıralama yetiyorsa aybü ceng ve yazılım düşünmeden yazabilirsiniz. Ankara keçiören merkezde, Etlik dolaylarında Anteres AVM yanında, tercih etmeden üniversiteleri gezin kararınızı verin. Gördüğüm kadarıyla bazı kişiler bazı üniversitelere karşı ön yargılı, Bu kişilerin önyargıları sizi etkilemesin. Araştırın, gezin o okul öğrencileriyle konuşun kararınızı verin. Tanıtım günleri varsa oraya katılın. İngilizce önemli mi diye tartışma çıkmış. Bu kişisel görüştür. Bizim aybü ye İngilizce eğitim diye gelende var başka nedenlerden gelende var. Hazırlık sınıfı iyidir diyebilirim. İnşallah herşey tercih yapacak arkadaşlarımızın gönlünce olur.
Not: ben sıralama olarak gazi ve istanbul cerrahpaşa ünv cenge gidebiliyorken İngilizce eğitim diye aybüye geldim. Bu benim tercihimdi. Bazılarına hata etmişim gibi gelebilir. Bunu da saygıyla karşılarım. Ama sektörde görmedim, kötü üniversite denmesi yanlış. Sonuçta konu sahibi ankara istanbul izmir de üniversiteleri kendi araştırmalarına göre sıralamış. Tatava yapma 🆚 olmamış.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
He çankayada okuyorum, atıp tutmadan önce gir bir üyelik tarihime bak. Sen daha ilkokula başlamamışken ben yazılım sektöründeydim. Sektörün içindeki adamların profilini söylüyorum. Senin yazılım sektörüyle ilgili ne tecrüben var? Daha liseyi yeni bitirmişsin, max 3-5 kişiyle konuşup ahkam kesiyorsun, konuştuğun kişilerin de sektördeki tecrübesi vasfı meçhul. Benim kadar sektörde tecrüben, networkun mü var? Sen sosyal tiktokdan haber almaya devam et, doğru yoldasın. Yıldırım beyazıt şu entryleri görse zaten sana direk %75 burs verir sfsdfsd
Benin senin üniversiten kötü demiyorum, yalnız çankayadan,tobbdan, atılımdan, başkentten daha iyi değil.
Ayrıca Bilkent, Odtü,Koç,Sabancı,Boğaziçi,iTÜ gibi bir üniden mezun değilsen, diğerleri içinde hangisine gittiğinin kariyerin için çok bir önemi yok. CS mezunu olarak bu top 10 daki okulları bitirmeniz size sadece ilk işinizde fayda sağlar. Bu işe gerçekten seven , hevesli, hırslı,sürekli kendini geliştiren,vaktini iyi kullanan ama ortalama/vasat bir üniden mezun olmuş bir adam çok rahat odtü'lü bilkentli seviyesine gelebiliyor hatta daha da ileri geçebiliyor. 3-4 sene tecrübe kazanıp mülakatlara girmeye başlayınca kimse size hangi üniden mezun olduğunuzu sormayacak, neler yapabildiklerinizi,çalışma hayatına girdikten sonra geçen sürede öğrendiklerini göstereceksiniz. Ona göre kariyerinizde ilerleyeceksiniz, üni muhabbeti çay kahve aralarında muhabbet ilerlesin diye sorulan soru olur bu işte.
İşe girdikten sonra kendini bir gram geliştirememiş aynı şirkette, 20 yıldır aynı işi yapan hacettepe mezunu yazılımcı da var, bilkent burslu bitirip mesleğin kendisine göre olmadığını 40 yaşında anlamış vasat, asosyalliğin dibine vurmuş, hayatı kaymış adam da var. 2 yıllık bilg. programcılığı bitirip yazılım şirketinin cto su olan da var. Ha nasıl olmuş adam yıllarca gece 12-1 e kadar çalışmış, kendini her yönden geliştirmiş, en baba yazılımcı benim diyeni tokatlıyacak bilgisi tecrübesi var. Tüm bunların dışında üni de bambaşka bir bölüm okuyup aselsan gibi firmalara yazılım danışmanlığı veren engin Demiroğ gibi hasta adamlar da var.Üstteki çok bilmiş arkadaşa bunları söylememişler tabi amme hizmeti yapalım.
Üni seçerken sosyalleşebileceğiniz, insan ilişkilerini geliştirebileceğiniz, kampüsün mümkün olduğunca şehir merkezine yakın olmasına dikkat edin. İş yaşamında soft skilleriniz de en az teknik becerileriniz kadar önemli olacak. Kariyerinizde belli bir noktaya geldikten sonra tecrübelerinizi aktarmak ve karşınızdakini ikna etmek için hitabetinizin, konuşmanızın, diksiyonunuzun, empati yeteneğinizin gelişmiş olması çok önemli. Üni de bunun için bolca vaktiniz olacak, ben olsam eğitim kalitesinden çok bunlara daha dikkat ederim üni tercihi yaparken. Ankarada mesela Gazi,Hacettepe,Ankara üni, tobb,bilkent,odtü kampüslerinin konumu öğrenciler için çok avantajlı yerlerde.
Bilg./yaz mühendisliği yazacaklara tavsiyem, mezun olduktan sonra sizi neyin,nasıl bir kariyerin ve hayatın beklediğini olabildiğince erken öğrenin. Sosyal medyada gördüğünüz gibi herşey tozpembe değil bu sektörde. Kişiğiniz, motivasyonunuz,hırsınız, sürekli ve hızlı öğrenme beceriniz çok önemli olacak ,gerektiğinde sosyal hayatınızdan,uykunuzdan,tatillerinizden bolca feragat edeceksiniz. En geç 40 yaşından sonra da zorunlu olarak yönetici pozisyonuna doğru kaymanız gerekecek. Bu sefer yazılım tarafıyla birlikte, yönetici becerilinizi de geliştirmeniz gerekecek. Öyle diğer mühendislik dallarındaki gibi 50-55 yaşına kadar kod yazarım olayı yok. Bunların yanında her türlü boyun, sırt bel ağrısı, göz problemleri, stresse, hareketsiz yaşama bağlı hastalıklar sizi bekliyor :). Ben son birkaç senedir ciddi bir gelirimi, spora iyi beslenmeye, ayırıyorum mesela.
Bunları alt alta koyduğunuzda çoğu meslekte bulunmayan dezavantajlara sahip
Vakit buldukça aşağıdaki gibi arkadaşları youtube da takip edin. En giriş seviyeden ileri seviyeye teknik konuları açıklıyor,her seviyede online mülakat yapıyor. Sektördekilerle röportaj yapıyor. Yazılım okurken, hangi yönlerinizi geliştirmeniz gerektiğininden bahsediyor
youtubeTech Buddy, teknoloji ve özellikle de yazılım alanında Türkçe kaynak oluşturmak amacı ile kurulmuş bir eğitim kanalıdır. Bu kanalda yazılım konusundaki merakınızı giderecek veya bilginizi güçlendirecek içerikler bulabilirsiniz. Yazılım, Teknoloji, Dotnet, Microsoft, Veritabanı, Oracle, Postgresql, MsSql, Mikroservisler.https://www.youtube.com/@TechBuddyTR/videos
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dark_Soul -- 11 Temmuz 2023; 3:2:8 >
-
Evet dediğinize katılıyorum. Bu meslekte kendini geliştirmek önemli. Üniversite bir yere kadar. Anladığım kadarıyla konu sahibi arkadaş tercih sürecinde kendince fikirlerini paylaşmış. Bizlerde o heyecanı yaşadık. İnşallah aybü ceng olarak bir gün beraber çalışma fırsatımız olur. Sana mesleki hayatınızda başarılar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ceyhan2301 -- 11 Temmuz 2023; 2:30:43 >
Tartışmanın tamamını okumadım ama burada söylenen tamamına katılıyorum neredeyse. Ben de YTÜ mezunuyum %30 İngilizce eğitimi verildiği için arkalara atılmış ama umrumda değil tabii ki. Forumda gözlemlediğim şey üniversite sınavına yeni giren veya yeni üniversiteye başlayan kişilerin belli bir kalıp içinde takılıp kalmış olması. Sektörde 1-2 yıl geçirdikten sonra hatta bunu da geçtim staj bile yaptığınız zaman aslında üniversite seçiminin tamamen farklı sorularla seçilmesi gerektiğini kişi kendisi görüyor. Son paragrafa tamamen katılıyorum, benim YTÜ seçme sebebim zamanında erasmus yapılabilme ihtimalinin çok yüksek olmasıydı şuanda aynıdır muhtemelen. Ben dahil yakın çevrem neredeyse tamamımız erasmus yaptık bunun üstüne ben stajımı Almanya'da tamamladım.
Konuya dönücek olursak bölümde yazıldığı gibi %30 İngilizceydi şuan ise sadece İngilizce'yi tamamen öğrenmeyi bırak bu yaşımda Almanca'nın çoğu şeyine hakimim tabii ki mesleki olarak da söylüyorum bunu. Ayrıca sadece ben bu şekilde değilim beraber mezun olduğumuz kişilerde İngilizce'de tamamen yetkin. O yüzden üniversite seçimleriniz böyle kalıplara bağlı olmasın.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X