Şimdi Ara

bileşke transistör yapmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
2.144
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Atıyorum 15 santimlik bir soğutucu isteyen bir transistörümüz var, ancak projemiz gereği o kadar büyük soğutucu kullanamayız. Devreyi daha kalabalık yapmamızın ise hiçbir mahsuru yok. Her transistöre 52as veya ondan 1-2 kat büyük bir soğutucu takacağız.

Böyle bir durumda transistörleri nasıl bağlamalıyız, akım ve voltajları nasıl değişir ? Teori bilmediğim için çok basit bir soru gibi gelebilir ama çok fazla kaynak var, anlamıyorum.

Paralel bağlamak mı, darlington köprüsü mü, yoksa başka bir şey mi ?

• tek transistör kullanılması devreyi basitleştirir.
    aliminyum yerine bakır soğutucu kullanabilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: stresstest

tek transistör kullanılması devreyi basitleştirir.

Devrenin boyutunun önemli olmayacağını belirtmiştim.

Böyle bir planım yok zaten, sadece merak ediyorum işler nasıl yürüyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kimyasalatik

quote:

Orijinalden alıntı: stresstest

tek transistör kullanılması devreyi basitleştirir.

Devrenin boyutunun önemli olmayacağını belirtmiştim.

Böyle bir planım yok zaten, sadece merak ediyorum işler nasıl yürüyor.

transistörleri paralel bağlıyorsun, emetörleri bir yerde ortak, beysleri bir yerde ortak, kollektörleri bir yerde ortak..
    yüksek güçte anfi devrelerinin çıkış transistörlerinde öyle kullanılır.. yüksek güçte transistörlü anfileri inceleyin internette.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ahmet/elektro

transistörleri paralel bağlıyorsun, emetörleri bir yerde ortak, beysleri bir yerde ortak, kollektörleri bir yerde ortak..
    yüksek güçte anfi devrelerinin çıkış transistörlerinde öyle kullanılır.. yüksek güçte transistörlü anfileri inceleyin internette.

Ortak bağlama konusunda ben farklı biliyorum.
    Evet kollektörleri ortak ama emiterleri düşük omaj wattlı direnç sonrası ortak anlatımı şeklinde olmalı.

Parelel kullanım elbette gücü artırır.Ör;10 metre bir kat kablo iç direnci 2 ohm ise aynı kablodan iki kat çektiğimizde,iç direncin aynen 1 ohm'a düştüğü gibi.

Ama daha güzel olan az adetli ama daha yüksek kapasiteli tr. tercihidir.Bunca yıldır bu bölümde 3-4 adet 3055 yerine bir adet MJ11032-33 gibi TR. kullanmayı tavsiye ediyorum ama,,,ne varsa bu 3055'te.Millet üstüne balıklama atlıyor.

• Devre sentezi için önce girdileri bilmek lazım.
    Yani projeden biraz bahsedersen iyi olur.

Ne sürüyorsun bu transistörlerle?

Anahtarlama olarak mı kullanıyorsan ne kadar akıma ihtiyacın çıkışta gerilim kontrolümü akım kontrolümü yapmak istiyorsun?

Bunları bilmeden yorum yapmak yanlış olacaktır. Arkadaşı yanıltmayın lütfen.
    Teorik bilgi istiyor pratik bilgi değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ero-Sensei

Devre sentezi için önce girdileri bilmek lazım.
    Yani projeden biraz bahsedersen iyi olur.

Ne sürüyorsun bu transistörlerle?

Anahtarlama olarak mı kullanıyorsan ne kadar akıma ihtiyacın çıkışta gerilim kontrolümü akım kontrolümü yapmak istiyorsun?

Bunları bilmeden yorum yapmak yanlış olacaktır. Arkadaşı yanıltmayın lütfen.
    Teorik bilgi istiyor pratik bilgi değil.

Güç devresi çıkışı için, ve anahtarlama için soruyorum. Voltaj sorun değil de, akımı bölmemiz gerekirse diye.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bir çeşit anahtarlama devresi
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Dediğim gibi devre giriş ce çıkış parametrelerini bilmeden sana yöntem bildirmek yanlış olur.

Ancak güç ve anahtarlama dersen benim aklıma ilk mosfet gelir.

Yani mosfetleri biraz araştır transistörlere göre daha güçlüdürler.
  • DC besleme kaynaklarının kapasitelerini arttırmak anlamında soruyorsun anladığım kadarıyla.

Transistörler daha doğrusu Bipolar jonksiyon tip bildiğin 2N3055-3773 gibi olanlar yani bir akım kazancıyla çalışırlar. Bu kazanç değerleri sabit değildir, ısı ile, frekans ile değişir. Neyse dağıtmayalım. Bu tip transistörlerin akım kazançları beta denilen bir birime sahip sayı ile ifade edilir. Mesela bu değere 10 diyelim. Bunun anlamı transistörün beyzinden 100mA (0.1 A) akım akıtırsan belirli bir voltajda çıkışını da o voltajda ama akımı beta X 0.1A olarak alırsın. Bu nedenle sürücü devre paralel bağladığın sayıya uygun akım sağlamalıdır. Yani tek transistörlü bir lineer güç kaynağının trafo ve diyotlarını da güçlendirmek şartıyla istediğin kadar transistörü paralel bağlayarak istediğin akımı sağlar hale getiremezsin bunun da bir sınırı var.
    Temel olarak aynı anda göz önüne alınması gereken çok nokta var. Basit devrelerde bu şekilde 1-2 transistör ekler yada a gücündeki yerine 2a gücündekini bağlayabilirsin ama o kadar. Transistörlerin güç değerleri katalogda verilmiştir. Bu değerler transistörün üzerindeki gerilim Vce ile Üzerinden akan Ic akımının çarpımını hiçbir durumda aşmayacak şekilde tasarım yapılır. Yani 100 Volt Vce si olan 10 Amper Ic si olan transistör örneğin 100watt Ptot (toplam güç-üzerinde harcayabileceği dissipation power) olan transistörü 100 volt 10 amperlik devrede kullanamazsın. Bu iki değerin çarpımı 100 wattı aşmayacak şekilde bir değer artarken diğeri düşecek şekilde çalıştırabilirsin.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.