Şimdi Ara

Beygir Gücü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
718
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ağırlığı ve motor hacmi aynı olan iki araçtan birinin beygir gücünün 75 ve diğerinin 100 olmasında ne amaçlanmaktadır,

Bundan hareketle motor hacmi ve ağırlığı aynı olan bu iki araç arasında yakıt yakma farkı olur mu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 75 hp lik şehir içi kullanım için daha az yakan bir motor olur
    100 hp biraz daha şehir dışı yada dik yokuşlarda yüklü şekilde çıkması içindir biraz daha fazla yakar
  • quote:

Orijinalden alıntı: o.lut03

75 hp lik şehir içi kullanım için daha az yakan bir motor olur
    100 hp biraz daha şehir dışı yada dik yokuşlarda yüklü şekilde çıkması içindir biraz daha fazla yakar

Ama ben nasıl gaza basarsam o kadar yakmaz mı? Örneğin bg si düşük olana çok basınca bg si yüksek olana az basınca eşitlenmez mi?

Yoksa şehir içinde bg si yüksek kullanınca dur kalk vesairede fazladan güç harcanıyor da ondan mı fazla yakıt yakıyor?

Ne kadar güç lazım ise o kadar harcanacak ve dolayısı ile iki araçta da aynı yakıt yakılacak gibi geliyor bana.

• quote:

Orijinalden alıntı: inevitable05

quote:

Ama ben nasıl gaza basarsam o kadar yakmaz mı? Örneğin bg si düşük olana çok basınca bg si yüksek olana az basınca eşitlenmez mi?

Yoksa şehir içinde bg si yüksek kullanınca dur kalk vesairede fazladan güç harcanıyor da ondan mı fazla yakıt yakıyor?

Ne kadar güç lazım ise o kadar harcanacak ve dolayısı ile iki araçta da aynı yakıt yakılacak gibi geliyor bana.

evet gaza ne kadar basarsan okadar yakar ama şöyle düşün 72 hp lik broadway kullanıyorum 3. vitesde yokuş çıkarken gaza dokunuyorum nerdeyse 100 hp lik araba olsa onda da dokunucam ama o araç daha güçlü olduğu için daha fazla yakıcak ne kadar güç okadar yakıt
    mesala 75 hp de gaza %1 basınca 5 hp oluyorsa
    100 hp de %1 basınca 7 beygir olur desek (atıyorum)
    gittiğin yolda %1 lik gaza basmak yetiyorsa gaza az güç harcıyacağı için 75 hp daha az yakar ama 75 hp daha yavaş gider
    biraz karıştı sanırım ama güçsüz olan az yakar ÇOĞU ZAMAN

• Aynı hacimdeki motorlardan söz ediyorsak bilemem. Ancak daha yüksek hacimli ve daha güçlü motorlar, şehirdışında gayet az yakacaktir(kendi aracım 2.2 motor, şehirdışı verisi 5 lt ve lpgde 6.5 litre tutturuyorum) ancak şehiriçinde dur kalklarda düşük hacim daha çok yakar(şehiriçi tüpte 12 lt civarı yakıyorum). Ancak aracın ağırlığı, aerodinamiği gibi birsürü etken de şehirdışı tüketimi azaltabilir.

• inevitable05 kullanıcısına yanıt
    araçların hangi viteste hangi devirde kaç beygir verdikleri bir dosya oluyordu yani 100 beygir aracın maksimum beygiridir bahsettiğiniz gibi normal kullanımda şehiriçinde maksimum güçte olmayacaktır daha az yakacaktır haliyle.

fakat 100 hplik araç devir ve vites yöntemiyle 75hp gücünde çalışıyorken 75hp lik araç 75hp tam güçte çalışırkenki sarfiyat aynı olmaz.

düşük beygirli veya motorlu araçların maksimum gücünü verdirmeye çalıştığınızda araç yakıtı içer.
  • quote:

Orijinalden alıntı: blue spirit

araçların hangi viteste hangi devirde kaç beygir verdikleri bir dosya oluyordu yani 100 beygir aracın maksimum beygiridir bahsettiğiniz gibi normal kullanımda şehiriçinde maksimum güçte olmayacaktır daha az yakacaktır haliyle.

fakat 100 hplik araç devir ve vites yöntemiyle 75hp gücünde çalışıyorken 75hp lik araç 75hp tam güçte çalışırkenki sarfiyat aynı olmaz.

düşük beygirli veya motorlu araçların maksimum gücünü verdirmeye çalıştığınızda araç yakıtı içer.

Biri şöyle birşey demiş:

Yüksek beygirli olan araç, 120 km'ye 4000 rpm'de çıkacak
    Düşük beygirli araç 120'ye 3000 rpm'de çıkacak.

Bu yüzden yüksek rpm'de çalışan araç daha çok yakacak.

Bu doğru mu yüksek beygir yüksek hızlara yüksek devirlerde mi çıkar?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Motor hacmi mi? Beygir gücü mü?
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Teorik olarak doğru olsada çok genel olarak bahsetmişsiniz ki, burada bir yanlış var. Zaten mantığa ters bir durum oluşmakta.

Beygir düşük olunca, aynı özelliklerdeki bir araçta illa yakıta olumlu olacak diye bir kavram olamaz. Özellikle ağırlığı normal ortalamanın üstünde olan araçlarda yüksek beygir daha doğrusu o ağırlığa en uyumlu beygir gücü,tork gücünün uygulandığı araçtaki verim, ve yakıt o kasayı taşıyamayan yokuşlarda hızlanmalarda, trafikte daha çok yüklenilen düşük beygirli modellinden daha ekonomik olacaktır.

Örnek, benim araç 90 bg 1350 kg bir araç, her ne kadar kasa dizel ve torku yüksek olsa da, belirli bir hızdan sonra veya belirli bir yükte, 110 bg versiyonuna göre hem şehir içinde hem de şehir dışında daha fazla yakmakta. Aynı aracın hem 90 lık hem 110 bglik versiyonu bizde vardı, açıkçası bunu çok net gördüm, şehir içinde de durum aynı.110 bg motor gücü kasayı daha kaldırabilir bir güç olduğu için motor fazla yakıt tüketmiyor ancak mesela, 140 bglik bir versiyon daha yapsalardı, muhtemelen o versiyonda da tam tersi olacaktı, yani hem 90 dan hem 110 dan bu seferde bg avantajı dezavantaja dönüşmüş olacaktı.

biraz uzun oldu direk en alttaki özet kısmına bakabilirsiniz

bahsettiğiniz durumda hangisi daha çok yakacak bilmiyorum da yakıt farkı mutlaka olacaktır.

şimdi şunu anlamak gerek beygir gücü fizikten de örnek olarak güç iş/zamandır

yani hızlanmayı en hızlı yapan demek değil. zaten beygir bunla ölçülmez çünkü aracın 0km/h de beygiri 0dır. 10da y dir 100de x dir.

aracın hızlanmasını belirleyen x'den y'ye geçiş sürecidir x'e maximum beygir gücü diyelim diyelim ki araç 500 beygir ama bu 500 beygirlik güce ulaşana kadar yarım saat geçiyorsa herkes sizin aracınızı geçecektir örnek olarak böyle ütopik birşey verdim.

sizin sorunuza gelirsek beygiri yüksek tutmanın yolu sadece devir değil, aynı zamanda motor torku da aktif rol oynar ikisinin çarpımı diyelim kabaca.

yüksek tork düşük devirin sonucu düşük tork yüksek devirden fazla çıkabilir o yüzden aracın hangisi sayesinde beygir gücü kazandığını bilmek lazım.

yüksek devir yani rpm ile beygiri yükselen araçlarda yakıt tüketimi muhtemelen artacaktır çünkü bu benzinli araçların çalışma mantığıdır.

dizel araçlar daha çok düşük devir yüksek tork ile beygir güçlerini sağlarlar. demek ki böyle daha az tüketim oluyor.

özet: emin olmamakla birlikte aynı beygirde yüksek devirde çalışan daha çok yakar evet

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blue spirit -- 2 Mart 2014; 21:28:04 >

• quote:

biraz uzun oldu direk en alttaki özet kısmına bakabilirsiniz

bahsettiğiniz durumda hangisi daha çok yakacak bilmiyorum da yakıt farkı mutlaka olacaktır.

şimdi şunu anlamak gerek beygir gücü fizikten de örnek olarak güç iş/zamandır

yani hızlanmayı en hızlı yapan demek değil. zaten beygir bunla ölçülmez çünkü aracın 0km/h de beygiri 0dır. 10da y dir 100de x dir.

aracın hızlanmasını belirleyen x'den y'ye geçiş sürecidir x'e maximum beygir gücü diyelim diyelim ki araç 500 beygir ama bu 500 beygirlik güce ulaşana kadar yarım saat geçiyorsa herkes sizin aracınızı geçecektir örnek olarak böyle ütopik birşey verdim.

sizin sorunuza gelirsek beygiri yüksek tutmanın yolu sadece devir değil, aynı zamanda motor torku da aktif rol oynar ikisinin çarpımı diyelim kabaca.

yüksek tork düşük devirin sonucu düşük tork yüksek devirden fazla çıkabilir o yüzden aracın hangisi sayesinde beygir gücü kazandığını bilmek lazım.

yüksek devir yani rpm ile beygiri yükselen araçlarda yakıt tüketimi muhtemelen artacaktır çünkü bu benzinli araçların çalışma mantığıdır.

dizel araçlar daha çok düşük devir yüksek tork ile beygir güçlerini sağlarlar. demek ki böyle daha az tüketim oluyor.

özet: emin olmamakla birlikte aynı beygirde yüksek devirde çalışan daha çok yakar evet

Peki sen olsan 1.4 polo mu yoksa 1.6 polo mu alırsın?

Ayrietten sen olsan 1.4 101 HP polo mu alırsın yoksa 1.6 75 HP mi alırsın?

Ne dersin?

1.4 101 hp seçerim. o kadar teorik bişeyler anlatmaya çalıştık ama ikiside aynı araç zaten vwyi de biliyoruz 1.6 75 beygirlik motorun emin olun tüketimi de fazla olacaktır ayrıca koskoca 1.6 motor 75 beygir vermesi o motorun çok verimsiz olduğunu gösterir madem 75 beygir olacak ne gerek var 1.6 ya garip geliyor bana.

şuanki aracım 1.2 120 hp bu arada

benim size tavsiyem 1.4 olmadı 1.5 turbolu bir araç almanız normal kullanımda tüketimi düşük olur gaza basmak istediğinizde de performansı alırsınız yeni nesil motorlar zaten küçülüyor küçük motordan büyük güçler çıkarıyor artık firmalar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blue spirit -- 2 Mart 2014; 22:40:37 >
  • Peki 2 araç var biri 1.4 101 hp diğeri 1.6 101 hangisini alırdınız?

• quote:

1.4 101 hp seçerim. o kadar teorik bişeyler anlatmaya çalıştık ama ikiside aynı araç zaten vwyi de biliyoruz 1.6 75 beygirlik motorun emin olun tüketimi de fazla olacaktır ayrıca koskoca 1.6 motor 75 beygir vermesi o motorun çok verimsiz olduğunu gösterir madem 75 beygir olacak ne gerek var 1.6 ya garip geliyor bana.

şuanki aracım 1.2 120 hp bu arada

benim size tavsiyem 1.4 olmadı 1.5 turbolu bir araç almanız normal kullanımda tüketimi düşük olur gaza basmak istediğinizde de performansı alırsınız yeni nesil motorlar zaten küçülüyor küçük motordan büyük güçler çıkarıyor artık firmalar

Peki 2 araç var biri 1.4 101 hp diğeri 1.6 101 hangisini alırdınız?

• Aracın kasa ağırlığını da hesaba katmak lazım bu konuyu hesaplarken.
  • aslında bu işin mantığı ''zorlanan'' her zaman fazla yakar. kullandığım otomobil şu anda 1300-1500 devirde rampa çıkıyor vites 3, fakat 75'lik vites 2'de 3000 devirde çıkar ve yakıtı artırır, 100'luk aynı rampayı 2500 devirde çıkar çünkü daha az zorlanır. devir saatini hep düşükte kullanmak gerek az yakması için. düşük beygirli motorlarda devir yükseltmek zorunda kalabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alfredo -- 3 Mart 2014; 16:58:56 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    devirlerine bakıcaksın bu durumda 1.4 kaç devirde 101hp 1.6 kaç devirde 101 hp eğer devirler aynıysa veya yakınsa 1.4 alırdım

mesela ikisi de 4000devirde ise.

fakat biri 4000 biri 6000 devirde ise düşük deviri alırım
  • Arkadaşım bu sorunun cevabını kolay kolay bulamazsın. İşin içine değişik algoritmalar ve bilinmeyenler giriyor.
    Örneğin 1.7 tonluk bir aracı( E segmenti ağırlığı) 2.0 tdi ve 1.6 tdi motorlarının yakıtına baktığımızda (aynı markanın üretimi olsun motorlar) 2.0 tdi daha az yakar çünkü o ağırlığı daha kolay kaldırır.
    Ancak b segmenti gibi küçük araçlarda 1.2 ve 1.4 motorlar gayet yeterli gelecektir. 2.0 bir motor koyarsan tabiki fazla yakar.
    Aradaki farkın bir amaçlanma durumu yok. Motor ne kadar verimliyse işçilik ne kadar iyiyse o kadar fazla beygirlik güç alınır. Bir de malzemenin dayanımı vardır. Piyasada çip tuning olarak bilinen işlem aslında çok saçmadır. Motor parçalarının 72 hp güce dayanımı ile 100 hp güce dayanımı aynı değildir bunun için üretici firma motor ömrünü uzatmak için aracın motor gücünü sınırlandırır ki parçaların ömrü uzun olsun.
    Gaza ne kadar basarsam o kadar yakmaz mı olayı yanlıştır. Sonuçta 2 farklı motor var. Silindirlerin hacmi farklı olunca sadece silindir hacmi farklı olmuş veya beygir gücü farklı olunca sadece tork değişmiş olmuyor. komple motorun çoğu parçası değişiyor zaten.
    Yani bu kıyaslamayı yapabilmek elimizde dediğin özelliklerde yapılmış iki otomobil olup kullanıp yakıtını ölçmemiz gerekir. Kaldı ki performans da değişecektir.
    Yani bu sorunun cevabı oldukça karmaşık ve çıkmaza gidiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barisatlas -- 3 Mart 2014; 19:34:10 >

• quote:

Orijinalden alıntı: krstarica

quote:

Teorik olarak doğru olsada çok genel olarak bahsetmişsiniz ki, burada bir yanlış var. Zaten mantığa ters bir durum oluşmakta.

Beygir düşük olunca, aynı özelliklerdeki bir araçta illa yakıta olumlu olacak diye bir kavram olamaz. Özellikle ağırlığı normal ortalamanın üstünde olan araçlarda yüksek beygir daha doğrusu o ağırlığa en uyumlu beygir gücü,tork gücünün uygulandığı araçtaki verim, ve yakıt o kasayı taşıyamayan yokuşlarda hızlanmalarda, trafikte daha çok yüklenilen düşük beygirli modellinden daha ekonomik olacaktır.

Örnek, benim araç 90 bg 1350 kg bir araç, her ne kadar kasa dizel ve torku yüksek olsa da, belirli bir hızdan sonra veya belirli bir yükte, 110 bg versiyonuna göre hem şehir içinde hem de şehir dışında daha fazla yakmakta. Aynı aracın hem 90 lık hem 110 bglik versiyonu bizde vardı, açıkçası bunu çok net gördüm, şehir içinde de durum aynı.110 bg motor gücü kasayı daha kaldırabilir bir güç olduğu için motor fazla yakıt tüketmiyor ancak mesela, 140 bglik bir versiyon daha yapsalardı, muhtemelen o versiyonda da tam tersi olacaktı, yani hem 90 dan hem 110 dan bu seferde bg avantajı dezavantaja dönüşmüş olacaktı.

diğer mesajımda onu kastetmek istemiştim zaten örneklendirerek daha güzel anlatmışsınız dedikleriniz doğru

• Teknoloji yüksek olunca motor çok amaçlı kullanıma uygun oluyor. Lastik,jant,ağırlık,turbo,hp gücü,şanzıman,bunların hepsi ve daha bir çoğu ekonomiye ve güce katkıda bulunur. Çok teknoloji çok amaç. Küçük hacımlı turbo motorların performans ve tüketimleri ortada.
    Gaza az basınca az yakan çok basınca çok giden ve daha az tüketen. VW 1.2tsi Ranault 1.2t. Ford 1.0t.

• Hocam asiri derecede basit bi misal vercem.

4 tane atla 100m yol gidersen yol bittiginde 4 ati doyurmak icin 8kilo arpa harcayacaksin eger 2 atla ayni yolu gidersen yol sonunda 4 kilo arpa yetecektir...buda o hesap lste.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.