Şimdi Ara

Bakkal Çırağı Olamayacak Elemanların Bu Ülkede IK Olması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
2
Favori
848
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bu konuyu artık uzun zamandır düşünüyorum, şöyle ki iş ilanlarına bakıyorum yeni mezun ilanlarında bile en az 2 sene tecrübeli eleman arıyorlar. Yeni mezun adam 2 sene nasıl tecrübeli olabilir?

Onu geçtim, askerliğiniz tecilli diyelim, bu sefer askerliği bahane ediyorlar. Mülakatlarda her şey on numara beş yıldız biz sizi arayacağız diyorlar sonra geri dönmüyorlar.

Yeni mezun yazılım geliştirici-tekniker iş ilanlarına bakıyorum adam hem java istiyor hem asp.net istiyor hemde SAP istiyor? Neyin kafası bu? Birde size sundukları maaş 3000 TL civarı tamam eyvallah diyorsun çalışırım diyorsun sizi arayacağız diyorlar 20 gün sonra çıkıp diyorlar ki sizin pozisyonunuza başkasını bulduk.

Şimdi askerliği aradan çıkarmayı planlıyorum, askere gidip geleceğim başımıza bişi gelmezse bu seferde sen tecrübesizsin diye bahane uyduracaklar. Yaş ilerliyor ama iş felan yok. Kendi alanımda iş bulamıyorum resmen. Yeni mezun yetiştirilecek yazılımcı iş ilanlarından hiç geri dönüş bile yok zaten.

Peki bu başlık ne alaka diyeceksiniz, önlisansda büyük bir ISS şirketine girdim Türkiye'nin büyüklerinden devlerinden biri ve çoğu hattı başka operatörlere kiralatan bir şirket anladınız işte T ile başlayan bir devdir kendisi özel şirket. Arkadaşla gittik başvurduk aynı anda adamı işe aldılar bana 4 ay sonra haber geliyor, Zero bey işe alındınız ama neden işe gitmiyorsunuz? Size kimse haber vermedi mi kartınız çıkarıldı denince ben şok olmuştum. Taaa ankaradan arıyorlardı. İstanbulda ki şubenin bana haber vermediğini söyledim. 1-2 gün sonra İstanbulda ki şubelerine gittim gerekli evrakları doldurdum ama IK'cılar varya suratları turşu satıyordu Ankaradan fena fırça yedikleri belliydi.

İşin gerçeğini arkadaşımdan öğrendim 5000 kişinin CV'sini kaybetmiş bu adamlar genel bir sorunmuş. Köklü ve büyük bir kurumsal firimada bunun olması skandaldır.

Kafayı yememek elde değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 24 Temmuz 2021; 13:50:58 >

• iş falan yok olay bundan ibaret, bak yurt dışında iş var adamlar linkedin de iki satır iş tanımı yapıyor, junior developer aranıyor yazıyor ona başvuran tecrübesiz adam hemen işe alınıyor.

Türkiyede ise iş yok. Son 4 yıldır tanıdığım tüm üniversite mezunları ancak bir tanıdığının aracılığla iş bulabildi.

Çoğu iş dalı için dayın yoksa geçmiş olsun

Harbi yurt dışında ki iş ilanlarına bakıyorum yeni mezun, tecrübesiz eleman dediği sadece temel sql, asp.net core veya düz asp.net yapısını bilsin c#.net temel veya giriş seviyede bilsin yeter ben bu arkadaşları alıp eğitirim piyasaya sürerim kafasında adamlar.

Bizde ise yeni mezun olacak, tecrübeli olacak (nasıl oluyorsa) SAP, ASP.NET CORE, JAVA ANDROID, WEB SAYFASI, C++, C# her şeyi her haltı bilecek üstüne dalga geçer gibi 3000 TL'ye maaş verecekler.

Ya şimdi soruyorum yurt dışında bunların hepsini yapan full stack developerlar bu sundukları maaşın 10-30 katı fazlasını kazanıyor? Utanma arlanma yok bu adamlarda bu kadar şey isteyip az maaş vermeleri.

Gençler iş beğenmiyorlar derler. Yurt dışında ki değer ile burada ki değer arasında uçurum var.

• up

• iş falan yok olay bundan ibaret, bak yurt dışında iş var adamlar linkedin de iki satır iş tanımı yapıyor, junior developer aranıyor yazıyor ona başvuran tecrübesiz adam hemen işe alınıyor.

Türkiyede ise iş yok. Son 4 yıldır tanıdığım tüm üniversite mezunları ancak bir tanıdığının aracılığla iş bulabildi.

Çoğu iş dalı için dayın yoksa geçmiş olsun

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • William0 kullanıcısına yanıt

Harbi yurt dışında ki iş ilanlarına bakıyorum yeni mezun, tecrübesiz eleman dediği sadece temel sql, asp.net core veya düz asp.net yapısını bilsin c#.net temel veya giriş seviyede bilsin yeter ben bu arkadaşları alıp eğitirim piyasaya sürerim kafasında adamlar.

Bizde ise yeni mezun olacak, tecrübeli olacak (nasıl oluyorsa) SAP, ASP.NET CORE, JAVA ANDROID, WEB SAYFASI, C++, C# her şeyi her haltı bilecek üstüne dalga geçer gibi 3000 TL'ye maaş verecekler.

Ya şimdi soruyorum yurt dışında bunların hepsini yapan full stack developerlar bu sundukları maaşın 10-30 katı fazlasını kazanıyor? Utanma arlanma yok bu adamlarda bu kadar şey isteyip az maaş vermeleri.

Gençler iş beğenmiyorlar derler. Yurt dışında ki değer ile burada ki değer arasında uçurum var.

• Hocam bunun sebebi tüketim hastalıklı bir toplum olmamız, düşün zenginlerin yüzde kaçı paralarını bir teknoloji firmasının hisselerine yatırır kaçı tatile yemeye içmeye betonarme binalara yatırır?

Yatırım olmadan ilerleme olmaz.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • William0 kullanıcısına yanıt

Hocam adamlar tatilini en baba şekilde yaptırıyor. Bakın şöyle diyeyim silikon vadisinde ki büyük şirketler belli bir süreden sonra 1-2 ay çalışanlarına izin verdiriyorlar. Sırf yazılımdan uzaklaşsın biraz kafası dağılsın diye. Bu bile yapılan işin kalitesini artırır. Adam döndüğünde bıkmaz işinden.

Tatile gitmeyeni dövüyorlar resmen (lafın gelişi  ) yani adamlar hem gençlere yatırım yapıyorlar hemde çalışıp bir süre dolduktan sonra 1-2 ay tatile yolluyorlar.

Bizde tatilin lafını etsen ertesi gün sana kapıyı gösterirler, zorunlu izin süresi olmasa özel sektör insanları ölene kadar çalıştırır.  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 24 Temmuz 2021; 17:59:5 >

• Öncelikle x yıl tecrübeye takılma. Orada 2 yıl tecrübe yazıyorsa github profili ile o engel aşılır.

Mezun olunca, staj yaptığın firma ilk kapın olacak. Github profilin olacak. Baktın umut yok, bırak ilk işin yazılım firması olmasın. Benim ilk işim gazete ajansıydı, kendi web sitelerini .net ile baştan yapıyorduk. 1 sene asgari ücretin 1000 tl fazlasına çalıştım. 1 sene sonra yazılım firmasına girdim. Asgari ücretin 2 katı alıyorum şimdi. Bu bile az diyebilirsin belki ama daha 1.5 senelik tecrübem var. Maalesef gerçekler bu.

İşe gireli 5 ay oldu, hala eleman arıyorlar. Bir sürü kişiyle görüştüler, mülakatlara giren yöneticiye; neden bu kadar olumsuz oluyor diye sormuştum. Tecrübesiz olması önemli değil ama bir şeyler bilmesi gerekiyor, ben bir şeyler öğrettiğimde ve bir işi yap dediğimde arka mı dönüp rahatlıkla işlerime devam edebilmeliyim demişti.

Şöyle anlatmaya çalışayım dediğini. Örneğin Entityframework ile CRUD işlemleri; sana kullanıcılar tablosunu listele birde silme işlemi yap dediğinde yapabiliyor olman gerekiyor. Yaptıktan sonra, senior vs sana kullandığın yöntemin daha iyisi varsa onu öğretecektir. Bu öğrettiği şey zaten tecrübe oluyor. Yoksa CRUD işlemlerini bile yapamıyorsan sen tecrübesiz değil, daha kötü durumdasındır. Umarım anlatabilmişimdir.

Bazısı senior diye mülakata geliyor, referans tipleri bilmiyor. Saçma sapan durumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zQrba -- 24 Temmuz 2021; 19:40:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: zQrba

Öncelikle x yıl tecrübeye takılma. Orada 2 yıl tecrübe yazıyorsa github profili ile o engel aşılır.

Mezun olunca, staj yaptığın firma ilk kapın olacak. Github profilin olacak. Baktın umut yok, bırak ilk işin yazılım firması olmasın. Benim ilk işim gazete ajansıydı, kendi web sitelerini .net ile baştan yapıyorduk. 1 sene asgari ücretin 1000 tl fazlasına çalıştım. 1 sene sonra yazılım firmasına girdim. Asgari ücretin 2 katı alıyorum şimdi. Bu bile az diyebilirsin belki ama daha 1.5 senelik tecrübem var. Maalesef gerçekler bu.

İşe gireli 5 ay oldu, hala eleman arıyorlar. Bir sürü kişiyle görüştüler, mülakatlara giren yöneticiye; neden bu kadar olumsuz oluyor diye sormuştum. Tecrübesiz olması önemli değil ama bir şeyler bilmesi gerekiyor, ben bir şeyler öğrettiğimde ve bir işi yap dediğimde arka mı dönüp rahatlıkla işlerime devam edebilmeliyim demişti.

Şöyle anlatmaya çalışayım dediğini. Örneğin Entityframework ile CRUD işlemleri; sana kullanıcılar tablosunu listele birde silme işlemi yap dediğinde yapabiliyor olman gerekiyor. Yaptıktan sonra, senior vs sana kullandığın yöntemin daha iyisi varsa onu öğretecektir. Bu öğrettiği şey zaten tecrübe oluyor. Yoksa CRUD işlemlerini bile yapamıyorsan sen tecrübesiz değil, daha kötü durumdasındır. Umarım anlatabilmişimdir.

Bazısı senior diye mülakata geliyor, referans tipleri bilmiyor. Saçma sapan durumlar.

Hocam bir şey merak ettim, mesela çalışırken bir şey çözülmeyecek gibi oldu deniyorsunuz bir türlü olmuyor. Bu durumda bir sıcak basması, kaygı gibi şeyler oluyor mu ve çözemezseniz bir sorun olur mu anlayışla karşılanır mı? Bu gibi durumlarda kriz yönetiminiz nasıl?

• zQrba kullanıcısına yanıt

Crud işlemleri o kadar zor bile değil.

Ben mezun oldum DGS'ye kastım bu sene başarısız oldum. Şu an çoğu şeyi unuttum ama tekrar etsem max 1 haftada eski hale gelirim. Ancak askere gideceğim haliyle 1 senelik kalan tecilimi bozduracağım ağustos gibi.

Ekimde gideceğim acemi birliği açıklanır artık kasım mı denk gelir şubat mı aralık mı bilmiyorum ağustosun sonuna kadar zaten kasım celbi başvuruları var en erken kasımda gidebilirim o da şans meselesi, o zamana kadar da boş durmam giderim yazılım, matematik, part time işlerle uğraşırım.

Hocam inanır mısın bilmem ama o kadar yere başvuru yapıyorsun kimse dönüp CV'lere bile bakmamış. Kafayı yememek elde değil.

Bende artık bıktım yani askerliği yapıp kurtulayım diyorum. Sonra geri dönünce başımıza bir şey gelmezse 6 ay sonra mühendisliğe tamamlarım diyorum Allah nasip ederse.

Öyle yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 24 Temmuz 2021; 19:55:42 >
  • izayoi kullanıcısına yanıt

Bahsettiğin şeyler cebelleşme evresinde oluyor, ondan sonra yanında Senior biri olduğu için ona soruyorsun. Genellikle yöntemi söyler, öyle değilde şöyle dene olacak der. Çok sıkıntılı durum ise kullanıcının fark edemeyeceği şekilde çözeriz. Yani en son seniorda patlıyor olay  

Önceki çalıştığım yerde senior yoktu, cebelleşme evresinde çırpınıp duruyordum.

Şimdiki yönetici on numara adam, sorun olduğunu halimden anlayıp kendi soruyor ne oldu diye.

• Hakkında hayırlısı olsun hocam. Maalesef ik başvuruyu filtreliyor görmüyor bile büyük ihtimal. 3 ay iş aradım, yeni bir yere başladım. 3 ayrı firma aradı arayışınız devam ediyor mu diye. Saçma sapan durumlar, insan anlamıyor  

• quote:

Orijinalden alıntı: zQrba

Bahsettiğin şeyler cebelleşme evresinde oluyor, ondan sonra yanında Senior biri olduğu için ona soruyorsun. Genellikle yöntemi söyler, öyle değilde şöyle dene olacak der. Çok sıkıntılı durum ise kullanıcının fark edemeyeceği şekilde çözeriz. Yani en son seniorda patlıyor olay  

Önceki çalıştığım yerde senior yoktu, cebelleşme evresinde çırpınıp duruyordum.

Şimdiki yönetici on numara adam, sorun olduğunu halimden anlayıp kendi soruyor ne oldu diye.

anladım hocam teşekkürler. düzgün birinin denk gelmesine sevindim umarım daha iyi yerlere gelebilirsiniz  

• izayoi kullanıcısına yanıt

Çok teşekkür ederim hocam  

• Torpil şart

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • fiverr araştir. saati 5 dolardan işçi arayanlar var. devlet vergi aliyor mu bilmiyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-19B1EB24B -- 25 Temmuz 2021; 16:56:18 >
  • VERGİ VERGİ VERGİİİİİİİ

• ikcı değilim.

java + sap isteyenin izahı yok haklısın. ücret konsunda da haklısın. tecrübe işi staj + github ile çözülür denilmiş. çoğu yönetici için kabul edilir bir durum.

fakat; işim gereği bazı durumlarda işe alımları yapıyorum. öyle tipler geliyor ki, zayıf yönlerini soruyorum. yok ki diyor. adam daha kendini tanıyamamış. iki lafı bir araya getiremiyor. e ben bunu işin başına oturtsam ortama ayak uyduramayacak. ikcı ne yapsın?

• Özel sektörde hiçbir zaman hakettiğin parayı alamazsın , işe girince de sana başka işlerde kitleyeceklerdir

• TheJudgé kullanıcısına yanıt
    Hocam ilk zamanlar öyle oluyor bir abiyle konusmustum özelde işe çırak iken baslamıs suan aylık 40bintl altına araba vs verıyorlar

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.