Şimdi Ara

Bakın; Rafa Kaldırın Demedim, Unutun Dedim - Kanal İstanbul

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
280
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Hacettepe Üniversitesi çevre mühendisliğinden Prof. Dr. Cemal Saydam'dan çok güzel bir yazı. Uzun olduğu için tamamını buraya kopyalamadım. Sadece sonlarına doğru birkaç ufak bölümü koyuyorum aşağıya. Boğaz sisteminin nasıl işlediğini açıklayıp daha sonra projenin nelere neden olabileceğini söylüyor.
    Akp'lilerin gururla bahsettiği, yapılması halinde çevre felaketine dönüşecek olan Kanal İstanbul denilen kepazeliğin rafa kaldırılıp tekrar açılmamak üzere unutulması gerekiyor.

"Bunlar benim uzmanlık alanlarım ile ilgili bildiklerimin üzerine geliştirebildiğim senaryolar. Bu işe beraber emek sarfettiğim diğer kişiler ile de görüşünce hep aynı olguya ulaşıyoruz. Felaket. "

Bunlar uzmanı olduğumuz konular, yani bu konuları biliyoruz. Şaşıyorum bazen. Kendi kendime bu devlet bizi neden yetiştirdi acaba diyorum. Bazıları “yetişmez olaydın” demiştir ama yetiştirdi bir kere. Sen kalk iki denizi birleştirecek bir proje düşle ama hiçbir deniz bilimcisine de “bunları birleştirirsem ne olur acaba” diye sorma? Konunun bir başka boyutu daha var elbette. Benim bildiklerimi Ukraynalı ve Rus bilim adamları da biliyor. Böyle bir projenin uzun zaman sürecinde kendileri için ne anlama geldiğinin elbette farkındalar. Neden ses çıkartmıyorlar acaba? Enteresan değil mi? Neden çıkartsınlar ki? Biraz emek zaman para enerji sarfedelim. Nasılsa olmaz diyecekler ama boşa harcanacak her para bizim zarar ama onların da kar hanesine yazılacak. Biz yaparız size ne diyecek halde de değiliz ki?

Bir başka konu daha var elbette. On sene denizlerde hem de sınırlı dolaşma serbestliği olan araştırma gemisinde çalıştık. Mecburen öğrendik uluslararası denizcilik kurallarını. İşte Akdeniz’in, Karadeniz’in bir tarafı evimiz. Ta karşıda bir yerlerde başka devletler var. Bunların aralarındaki sınırları belli eden “Ekonomik Bölge” tabirler, “Kara Suyu”, “Kıta Sahanlığı” gibi tanımlar var. Öyle aklına esen istediğini yapamıyor. Ticari gemiler için öyle uluslararası kurallar var ki kimse buna dokunamaz. Kural der ki: Ticari gemilerin serbest geçiş hakkı vardır. Yani isteyen istediği yerden geçer. Sen benim karasularımdan geçemezsin diyemezsin. Bunun da kuralları var elbette. O kurallara göre bir yasak alan ilan edersen ve geçme dersen de kimse geçemez. İşte İsrail bu uluslararası kuralı hiçe sayarak çiğnediği, bir ticari gemiyi bastığı için o kadar bağırdık ve de sonunda tezimizi bastıra bastıra kabul ettirdik. İç deniz bize ait, kendi kurallarımız var ama Boğazlar öyle değil işte. Montrö Sözleşmesi var ve bırakın ticari gemileri normal koşullarda engellemeyi, savaş zamanında dahi savaşa taraf olmayan devletlerin gemilerine dur dahi diyemeyeceğiniz bir sözleşme. “Bakın sevgili kaptanlar ben onca milyar dolarlar sarf ettim yeni bir kanal açtım tehlikeli yük taşıyanlar buradan geçeceksiniz” lafını asla diyemezsiniz. Kaldı ki üstüne bir de şu kadar para demenize hiç olanak yok. Peki bu gerçekler kimden, neden saklanır?

Ben yine uzmanı olduğum konuya döneyim ve bu bir daha asla geri dönüşü olmayacak olan projeyi lütfen unutun diyeyim. Bakın rafa kaldırın falan demedim, unutun dedim. Olmaz böyle uluslararası felakete dönüşecek bir girişime kimse müsaade etmez onun için gelin yol yakınken bu işin uzmanlarının uyarılarını dinleyin ve bu projeden vazgeçin.

Yazı için:http://dunyalilar.org/bakin-rafa-kaldirin-demedim-unutun-dedim.html

• Doğru söylemiş Türkiye'nin geçiş engelleme hakkı yok ama geçen gemi sayısı çok fazla ama bunu Türkiye'nin başka kanallara fln yönlendirmesi mümkün değil ayrıca yıllarca sürecek bu proje İstanbul açısından facia kesinlikle bu projenin yararından çok daha fazla zararı olur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her zaman ki gibi yine yabancılara rezil olucaz ve Avrupada "Türk" deyince artık 2 adım geri çekilicekler.
  • %100 rant amaçlı bir proje zaten. Kanal etrafını ak müteahhitler, yandaş işadamları çoktan parsellemiştir. Hatta ihalenin kime gideceği bile bellidir.
    Dünya üzerinde bedava geçmek varken, kanaldan parayla geçecek gerizekalı armatör yoktur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • astari yuznden pahali bir proje fakat para kazanamaz da denemez.

ayni olay mora yarim adasinda yunanlilar yapmis.ve para kazaniyor.
    almanya danimarka arasinda da kanal bulunmakta.6 saate yakin bir zaman kazandiriyor.

bogaz trafigi malum.gemiler ha deyince gecemiyorlar.kanal buna care olabilir.

fakat astari yuzunden pahali bir proje.o kadar topragi kazip kamyonlarla baska bir yere tasimak acaba akp yine kimleri zengin edecek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MMX 166 -- 17 Mart 2015; 9:39:01 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İstanbul 5 defa gittim birdaha yanindan dahi gecmek istemiyorm insanlar o kadar betonun arasinda nasil yasiyor onada hayret ediyorum.Bircoguda asgari ucretli yada yasam standarti cok dusuk.Halada kirsaldan kente goc var sebebi ise belli kirsalda tutamiyoruz insnlarimizi kirsal kesim yatirim almiyor herhangi ortadogu ulkesi kadar mevcut hizmet alt yapi sosyal yatirim hak getire hadi bunlari gectim tarim politikamiz yetersiz insanlari kirsalda tutamiyor beton coplugune cennet gozuyle bakar olmus insanlat.Sacma sapan projelere para gomulecegine kirsal kesim yatirim yapilabilir boylece nufus gecisi durdurulabilir

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bundeskanzler

%100 rant amaçlı bir proje zaten. Kanal etrafını ak müteahhitler, yandaş işadamları çoktan parsellemiştir. Hatta ihalenin kime gideceği bile bellidir.
    Dünya üzerinde bedava geçmek varken, kanaldan parayla geçecek gerizekalı armatör yoktur.

Kesinlikle öyle. Birde oy alıyor bu projeyle. Çevreyi, doğayı falan önemseyen yok. Akpliler de önemsemiyor zaten. Bu proje için harcanacak milyonlar devletin olduğu için sorun yok, nasılsa buradan kazanılacak milyonlar rte ve yandaşlarına gidecek. Devletin, milletin herhangi bir kazancı olmayacak üstüne çok büyük zararı olacak. Şimdi bu projeyi destekleyenler proje yapılırsa çok şikayet edecek ama artık çok geç olacak.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Güzel yazmışsınız ama barış zamanı hiç bir savaş gemisi bizim boğazlarımızdan geçemez. Bu Mötro'da böyle kararlaştırıldı. Savaş zamanı ise istediğimizi geçirir istediğimizi vururuz. Orada yanlış ama yazınızın genelinde haklısınız.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.