Şimdi Ara

Bakanlıktan Hepsiburada’daki ürün yorumlarına ceza!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
108
Cevap
1
Favori
8.036
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
59 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bakanlıktan Hepsiburada’daki ürün yorumlarına ceza!
    Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu, Hepsiburada’ya platformdaki yorumlardan dolayı ceza kestiğini duyurdu. Kuruldan yapılan açıklamada olumlu yorum yapmayı teşvik eden uygulamaların durdurulmasına karar verildi.

Reklam Kurulu, Hepsiburada’daki “U.S. Polo Assn” satıcılı ürünlede, farklı tüketiciler tarafından aynı olumlu ifadeler içeren çok sayıda yorum tespit etti. Birbirini tekrar eden, benzer nitelikteki bu yorumların hazır şablon olarak sunulduğu, dolayısıyla tüketicileri olumlu değerlendirme yapmaya yönlendiren bu uygulamanın “haksız ticari uygulama” niteliğinde olduğu tespit edildi.

Ayrıca Bkz.Kasım'da Hepsiburada ve Trendyol'a şikayet yağdı!

Kurul söz konusu yorumların Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 28/1, 28/2, 28/4, 28/B/1, 28/B/2, 28/B/3 ve 32/1 inci maddeleri ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 62'nci maddesi hükümlerine aykırı olduğuna karar verdi. Bu nedenle Hepsiburada’ya "anılan ticari uygulamaları durdurma" cezası verildi.

Reklam Kurulu tarafından "Haksız Ticari Uygulama" olarak belirlenen benzer yorumlar

“U.S. Polo Assn Erkek Polo Tişört Basic” ürün için:

• 15 Ağustos tarihinde “BK” isimli tüketici tarafından “Çok rahat ve kaliteli... Çok güzel pamuklu ve kaliteli tavsiye ederim. Çok tarz pamuklu kumaşı var” şeklinde,

• 21 Ağustos tarihinde “CT” isimli tüketici tarafından “...güzel kumaşı var... Kumaşı çok güzel...Çok güzel yumuşak kumaşı var. Çok iyi kumaşı da güzel. Güzel ve kaliteli... Çok güzel pamuklu bir kumaşı var” şeklinde,

• 22 Temmuz tarihinde “NÇ” isimli tüketici tarafından “Çok güzel yumuşak bir kumaşı var...Çok güzel kumaşı kalitesi harika. Çok iyi kumaşı da güzel” şeklinde,

• 20 Haziran tarihinde “Hüseyin A.” isimli tüketici tarafından “...Çok güzel yumuşacık... Çok güzel ve rahat...Çok iyi kumaşı da kaliteli...Çok rahat ve kaliteli...Çok güzel pamuklu ve kaliteli...” şeklinde

“U.S. Polo Assn Kadın Pembe Tişört Basic” adlı ürün için:

• 5 Ekim tarihinde “KC” isimli tüketici tarafından “...kumaşını beğendim...hoş bir kumaşı var...” şeklinde

• ve 5 Kasım tarihinde “NA” isimli tüketici tarafından “Kumaşı çok güzel ve kaliteli. Çok tarz ve kaliteli bir ürün... Çok rahat ve kaliteli bir ürün” şeklinde yorumların yazıldığı, farklı tüketiciler tarafından birbirini tekrar eden, benzer ve anlam bütünlüğünü bozan söz konusu ifadelerde geçen olumlu ifadelerin tüketicilere hazır şablon olarak sunulduğu, dolayısıyla tüketicileri olumlu değerlendirme yapmaya yönlendiren bahse konu uygulamanın haksız ticari uygulama niteliğinde olduğu tespit edildi.

Ürün görselindeki hatalı bilgiye ceza

Reklam Kurulu bu karara ek olarak Hepsiburada’da satılan bir ürünün görselinde 5 yıl garantili yazmasına rağmen 2 yıl garantili olarak satılması nedeniyle platforma anılan reklamları durdurma cezası verdi.

Kaynak:https://ticaret.gov.tr/data/5d1c9edd13b87615344cd4c8/_353_Reklam_Kurulu_Basin_Bulteni.pdf

• "kargo çok hızlıydı" abi banane kargonun hızından! aldığın ürün hakkında bilgi versene, kargonun geliş hızı o ürünü satan kişi ile ilgili değil zaten. Ürün alan herkes iyi kötü incelenmesini, deneyimini yazsa daha sağlıklı alışveriş yapacağız. Pantolon almış yoruma yastık, koltuk, börtü böcek fotoğrafı koymuş adam. Çok mu zor aldığın ürünü çekmek...
  • Trendyola da el atsınlar. Herkes ne hikmetse çeyizine alıyor bazı ürünleri.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Trendyol'da Stok Yapan Yorumlar çok onlarada bi el atsınlar

• İyi olmuş inşallah devamı gelir

• Su an nasıl bilmiyorum ama bir ara otomatiğe bağlamıştı, attığım 10 yorumdan 7-8sine ban atıyordu yorum atmayı bıraktım, işin kötüsü her alışveriş sonrası yorum yap diye darlamaya devam edip duruyordu.

Aynı dönemde trendyol yarısını, n11 ise filtresiz tüm yorumları yayınlardı. Alışveriş deneyimleri ayrı konu...

Bakanlıktan Hepsiburada’daki ürün yorumlarına ceza!

"Fan of Nothing!"
  • Demin beğendiğim bir tşört altındaki yorum. ''Çok iyi kumaşı da güzel. Fiyatına göre ideal bir urun. Duruşu çok şık ve güzel. Çok güzel yumuşak bir kumaşı var. Fiyatına göre kumaş kalitesi çok iyi. Çok güzel ve rahat bir tişört.'' Bu şekilde HB de tonla sahte yorum var. Ve az çok siteleri gezen biri bunun fake olduğunu biliyor zaten. Böyle bir ceza ne kadar yaptırım olur ama yine de güzel. Bu arada bu sadece Polo satıcısında, markasında değil ki, orada neredeyse her giyim kuşam ürününde bu otomatik fake yorumları görebilirsiniz. Mesela yukarıda yazdığım örnek Kığılı marka tşört yorumu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi strathmorea -- 11 Şubat 2025; 20:13:38 >
  • En fenası trendyol ama hepsi böyle.

• "kargo çok hızlıydı" abi banane kargonun hızından! aldığın ürün hakkında bilgi versene, kargonun geliş hızı o ürünü satan kişi ile ilgili değil zaten. Ürün alan herkes iyi kötü incelenmesini, deneyimini yazsa daha sağlıklı alışveriş yapacağız. Pantolon almış yoruma yastık, koltuk, börtü böcek fotoğrafı koymuş adam. Çok mu zor aldığın ürünü çekmek...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xilbalba -- 11 Şubat 2025; 20:13:54 >
  • Cok iyi haber. Okunuşu güzel beğendim. Bilgilendirmesi faydalı. Güzel haber. İyi.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.