Yazacaklarım biraz uzun olacağı için öncelikle kusura bakmayın ama kısa kısa anlatacağım.Çayınızı, kahvenizi alınız. Başlıkta da belirttiğim gibi,bundan tam 20 sene önce 2001 krizine yakın kendisi yeni memur olduktan sonra,babamdan tofaş serisi araba almak için[ araba da babamın arabasıymış] borç döviz dolar almış.Tabi devülasyon olmuş dolar fırlamış ve borcu da artmış.Babam,memurdur öder düşüncesiyle o parayı unutmuş ama bakın bundan sonra olacak olanlar başlamış. 2002 : Memur arkadaşı buna, araba almak vaadiyle kendisinden borç para istemiş,parayı bankadan kredi çekip vermiş ama geri dönüş yok 2006:Evlenip,düğün borcu bahanesiyle para gelmedi. 2008:Memur olduğu halde,ticaret işine girişerek kâr marjına karşılık,esnafın biriyle ticaret yapmış.Önceleri kâr ederken,sonrasında ortağına yüklü bir miktar borç para verip eksilere girmiş.Aylardan sonra ortağı ödeneği,ticari arabasını borcuna karşılık vermiş ama hacizli ve vergi borcu çıkmış hesabı kapatamamış.Paraları kaptırmış alamamış borcunu. 2015 : Kendisi eksilere iyice düşmeye başlamış.Forex işine girmeye karar vemiş parayı kurtarmak için.Önce bankalardan yüklü miktarlardan kredi çekiyor,yetmedi bir yalan atıyor çalıştığı kurumdaki görev konumunda açık çıkmış,borç para istemeye başlıyor sırayla akrabalardan.İşten atacaklarını,bunu özellikle eşinin duymamasını,çocukları için yapmasını söyleyip,acıtasyon yaparak borç alıyor. Benim babam da durur mu peki ?Ondan da daha öncekiyle beraber toplamda 20bin$ borç vermiş.İlk olarak babamdan almış para. Kendi kardeşlerinden 180g ve 150g altın,başka bir akrabadan 30bin Tl ye yakın para,diğer ufak tefek miktarlarda 3 -5 neyse daha başka akrabalarından alıyor.Yetmiyor mesai arkadaşlarından da alıyor.Bankalardan da 200bin tl ye yakın kredi çekiyor. O yıllarda eşinin kardeşinin kocasına(bacanağına),maddi sıkıntılara girmiş ve bundan borç istemiş 50bin TL o da vermiş.Yani milletten aldığı borç paralardan,kendi bacanağına borç veriyor(kimseye söylemeden) ve bir süre sonra bacanağı intihar ediyor.Verdiği parayı,eşinin kardeşine bu durumu anlatıyor ama parayı biriktirip vermiyor.O borç para da gidiyor. 2018:Doğuda bir yere tayin istiyor (maaşı fazla alıp,borçları öderim hesabı) bu kez de buradaki mesai arkadaşlarından borç alıyor yine.Mesai arkadaşları üstlerine bildiriyor borç paralar alıp ödemediğini,baskı başlıyor araştırılıyor.Bunun duyulmamısı için bir yalan daha ortaya atarak son çare olarak dedem (anne tarafı)e kredi çektiriyor 50bin tl ye yakın para.Bu parayla doğudaki mesai arkadaşlarının borcunu ödüyor ama bu sefer batıya tayini çıkıyor dilekçe verip doğuda kalmak istemesine rağmen. Ben bunları 2018 yılında öğreniyorum borç meselesinin olaylarını o da sadece bir kısımı.Babamla konuştum neden verdin dedim.Vay senin paran mı diye başladı durmak bilmedi bana parayı ödeyecek hem dolar olarak verdim bak dolar olarak ödeyecek diye üstünü kapattı.Tesadüf eseri kimlerden borç paralar alındığını kimleren istendiğini ve bunun kimlerin bildiği gerçeğini yavaş yavaş öğrenmiş oldum. 2020:Batıya tayin olduğu ve borçlar biriktiği için maaşından epey bir kesintiler oluyor.Evin geçimi sağlanamıyor ve eşi bu durumdan şüphelenip araştırıyor her şeyi öğreniyor.Akrabların çoğu öğreniyor aileyi kurtarmak için elinden geleni yapıyorlar ama biraz zaman sonra anlaşmalı olarak boşanıyorlar.6-7 ay sonra eşi evleniyor ve çocuklarıyla birlikte başka şehre gidiyorlar.Kendisi izine geliyorum diye baba ocağına geliyor ama ... Kısa süreli sezonluk işteydim yeni dönmüştüm memlekete.Bligisayarı bir açtım ana sayfada dosyalar felan, keşke bakmaz olsaydım.Word belgesinden kendisine açılmış olduğu soruşturmayı okudum ...!!!.Burnunu ağır abilere (ihale sahiplerinin işleri)bulaştırmış onlardan da para almış ama iş resmi kıyafetiyle elinde kapalı bir zarf olarak (para),mesai arkadaşlarının yanında görgü şahidi bırakarak olmuş olaylar zinciri. Savunmasını yazmış,herşeyi yazarak.Kendisinin söyledikleriyle,yaptıklarının ve yazdıklarının birbirini tutmadığı bir gerçek.
Senden fazladan bir simit parası daha almak istediğimden dolayı en ufak bir olayda bile yaygara koparan babam olacak şahsiyete... Beni her zaman babam olacak adama karşı sindiren annem olacak şahsiyete ...
Kendi menfaatleri boyunca sürekli babam olacak olandan sürekli başı sıkışırsa yardım isteyen dedemgilin ailesinin şahsiyetlerrine ... ithafen ...!!! Kendi ̶A̶i̶l̶e̶m̶ bile bunu bana yaptıysa, düşmana gerek yok ...!!! Lütfen para meselesi olarak görmeyin olayı rica ediyorum... < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sayko05 -- 18 Eylül 2021; 1:5:22 > |
Bildirim