Şimdi Ara

AVR 4K Desteği İçin Ne Yapmalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
169
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba VSX921 kullanıyorum, televizyonumu değiştirerek 4K 120hz bir tv aldım. VSX 921 4K desteklemiyor. PS5 kullanıcısıyım. Önümde iki seçenek var;

1) Tüm video kaynaklarını (smart tv box, ps5 vs) TV'ye bağlayıp, ses için HDMI ARC üzerinden VSX 921'e bağlanmak

2) 921'i satıp ikinci el VSX 930 gibi bir amfi alıp video kaynaklarını amfi'ye bağlayıp sıkıntısız 4K görüntü almak. Tabi bu durumda VSX930 HDMI2.1 desteklemediği için PS5 yine tv'ye bağlanıp ses HDMI ARC üzerinden alınacak.

Sizce ne şekilde hareket edilmeli. Yorumlar için teşekkürler.

• Zamanında VSX 520 vardı bende de, zidoo x9s avr projeksiyon kombinasyonunda hdmi splitter+edid emulator ile kırk takla atarak belli bir süre kullanmıştım. Bazen 4k düşüyordu bazen hdr ama kullanıyordum, 4k 120hz oyun var mı bilmiyorum ben pc kullanıcısıyım ama alacağın avrnin 4k 120hz yeteneği olması lazım eğer senin için gerekliyse, bu durumda VSX 930 alman da bir işe yaramayacak, bende şuan sr6011 var 1080p 240hz yeteneği yok mesela, world of tanksta avrsiz kullanıyorum o yüzden, 4k 60hz de sorun yok tabiki.

Dolby truehd ve atmosla işin yoksa, arc ile zahmetsiz kullanım yapabileceksen birinci seçenek daha mantıklı ve ucuz olan yol olur diye düşünüyorum.

Tesekkürler hocam, muhtemelen en zahmetsiz 1. seçenek, 2 de (VSX 930) hdmi 2.1 yok, ps5'te de 4k 120hz limitli oyunda var. Önceliğim 4k film izlemek olaacak 1. seçeneği deneyip hdmi arc performansına bakıp ona göre karar vermek en iyisi olacak gibi, teşekkürler cevabınız için.

1.senaryo: Malum sitelerden 70-80 gb boyutlu kayıpsız Dolby true hd atmos ve dts-x formatlı filmleri indirip izliyor musunuz?
    2.senaryo: Ya da sadece Netflix vs gibi platformlardan mı film izliyorsunuz.

1.senaryo için minimum 4K 60hz destekli ve de eARC özelliği olan bir avr şart.
    Bu senaryoda ps5 direkt tv’ye bağlanır ki lag vs anlamında da direkt tv’ye bağlamak daha mantıklı.
    Kayıpsız sesleri oynatacağınız bir medya oynatıcı vs de ister tv’ye ister AVR’ye bağlanabilir. Eğer AVR’de eARC özelliği varsa medya oynatıcıyı tv’ye de bağlasanız kayıpsız sesleri eARC sayesinde AVR’ye kayıpsız şekilde iletebilirsiniz.
    Açıkçası vsx930’a bakmadım ama eski bir model olarak hatırlıyorum ve sanki eARC desteği yoktu.
    Bu durumda 1.senaryo için vsx930 işinizi görmez ama eARC desteğinden emin olun. Düz ARC işinizi 1.senaryo için görmez.

2.senaryoda yani sadece platformlar üzerinde kayıplı dolby ses alabildiğiniz için mevcut vsx921’de düz ARC özelliği varsa (ki var diye hatırlıyorum) işinizi görecektir. Yani bu senaryo için avr değişikliğine gerek yok. Değiştirirseniz de yenilemek için almış olursunuz.

Bu arada dolby atmos’un iki çeşidi var.

Birincisi Netflix vs gibi platformların kayıplı dolby digital ses üzerine atmos katmanını eklemesi ile oluşan ve fake atmos diye adlandırılan atmos.
    Bunda ses dosyası filme göre 600-700 mb civarında bir büyüklüktedir.

İkincisi ise kayıpsız ses formatı olan dolby true hd üzerine atmos katmanının eklenmesi ile oluşan atmos. Bu ise gerçek atmos olarak adlandırılır. Bunda ise ses dosyasının büyüklüğü 3-5 gb civarında olur. Hali ile ses daha detaylı olur. Bu tarz kayıpsız sesler genelde malum sitelerden indirilen bluray yada bluray remux versiyonlarda olur. Bu 4K filmler de 60-80 gb arası bir büyüklüktedir.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• turuncu55 kullanıcısına yanıt

Merhaba, detaylı ve bilgilendirici cevabınız çok teşekkürler. Konuyu baya netleştirdi benim için.

Niyetim 4K tv almışken kayıpsız dolby atmos filmleri izlemek en azından belirli dev yapıtlar için :)

930'da dediğiniz gibi eARC yok hatta 933'te bile yokmuş. Bu noktada gerçek dolby atmos fim izlemek için medya oynatıcıyı 930'a (avr'ye çılgın bir para vermek istemiyorum) bağlamak doğru olacak diye düşünüyorum.

PS5 tarafı için ise dolby atmos'a ihtiyacım yok, PS5'i tv'ye direkt bağlayıp ses ARC ile AVR'ye gönderilebilir diye düşünüyorum.

• Biraz alakalı biraz alakasız ama aliexpressteki bir giriş iki çıkış lı bir çıkışı audio port only olan audio extractorlşer var bunlar işe yarar mı ? biri 4k medya bu çıkış tv ye biri direkt eski tarz 1080p olan hd sesleri destekleyen avr ye ? Bu şekilde true hd kayıpsız sesler alınabilir mi tabi edid vs naısl olur bilemiyorum

Biraz baktım dediğiniz extarctorlere ama çıkışları genelde rca veya optik kayıpsız ses aktaramaz gibi duruyor. Konuya çok hakim olmamakla birlikte hdmi eARC gerekiyor sanırım kayıpsız ses için

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ordoabchao -- 4 Ocak 2026; 22:13:14 >
  • Darkdexterness kullanıcısına yanıt

Hocam belki bu splitter işe çözebilir, tabii fiyat da haliyle yüksek maalesef.

hdfury.com | connect and fix everything in hdmı
    Integral 2 | HDFury.com | Connect and Fix everything in HDMI
    https://hdfury.com/product/integral-2
  • @ordoabchao hocam selam ilginiz için teşekkürler söyleidğiniz cihaz zaten tuzlu ve yurtdışından gelen cihaz gümrük malum tr de satışını malesef göremedim görsemde zaten vergisiyle vs bir ton fiyat eminimki tutacaktır , bunun haricinde urtdışından gelecek arkadaşıma sipariş verdirtttim ezcoo ez-sp12h2 siparişi verdim benim durumumda kullanan bir çok kullanıcı yorum yapmış ve istediği sorunu çözebilmiş , cihaz bir scaler tam da eski atrz avr ler için tasarlanmış bir çıkış avr ye 1080p görüntü ile birlikte hd seslerle birlikte gönderim yapıp diğer çıkışa da tv veya projektör için 4k görüntü veriyor hdr dolby vision desteğide var ikiside eş zamanlı şekilde bakalım gelince kendi konumdan bir yorumyaparım zaten kendim için konu da açmıştım tr de muadili cihazlar neredeyse bulamadım gibi birşey

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.