Şimdi Ara

Hoparlör bağlarken + (ARTI) - (EKSİ) Kutup farkedermi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
40
Cevap
0
Favori
94.009
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Şimdiye kadar pek takarken dikkat etmedim ama merak ettimde kabloları ters bağlarsak seste ne gibi eksiklikler hissederiz? Kutuplar fark etmese adamlar anfinin ve hoparlorlerin arkasını boşuna Kırmızı ve Siyah yapmazlardı herhalde.
    Yani fark hissedecek kadar çok mu? Efekt sesleri ile mi sorun olur?

    Saygılar.

    Sistem:

    Pioneer VSX 915 7x100W Anfi, Wharfedale 150W Subwoofer, Wharfedale 3 x 150W Hoparlor, 2x100W Sony Hoparlor, 2x100W Jamo Hoparlor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fktanik -- 14 Mayıs 2008; 23:59:21 >



  • Kendi soruma cevabı sonunda buldum. Evet farkediyormuş. Şimdi her hoparloru tekrar kontrol edeyim.


    ALINTIDIR. LiNK
    HOPARLÖRDE POLARİTE(artı ve eksi uç)
    Hoparlör bağlantı terminallerinde artı (+) ve eksi (-) işaretleri karşımıza çıkar. Aynı zamanda ses sinyali üreten cihazların çıkış uçlarında da artı (+) ve eksi (-) işaretleri vardır. Hoparlör bağlanırken bu işaretlere dikkat etmek gerekir. Bir tek hoparlörün devreye düz ya da ters bağlanmasının pratik olarak hiç bir sakıncası yoktur. Birden fazla hoparlörlü sistemlerde artı (+) ve eksi (-) işaretlerine uyulmadan bağlantı yapılırsa ses verimi düşer.
    Ters bağlantıda iki hoparlöre aynı anda elektrik sinyali gittiğinde diyaframın biri dışarıya doğru havayı titreşirken, öbürü içeri doğru titreşir. Bu da kulağımıza ses titreşimlerini taşıyan havanın titreşiminin dengesiz olmasına neden olarak ses verimini düşürür.
    Polaritesi (artı ve eksi ucu) belli olmayan bir hoparlörün uçları basitçe şöyle belirlenir: 1,5-9 voltluk bir pilin uçları hoparlör terminal uçlarına kısa süreli olarak değdirilir. Diyafram dışa doğru titreştiği anda pilin artı (+) ucunun değdiği yer hoparlörün artı (+) ucudur.




  • Yukarda guzel acıklanmıs. Normalde hoparlorler dısa dogru calısır, dogru uc bilinmiyorsa pil testi ile + uc bulunur. Hoparlorler birbirine gore ters baglandıgında ozellikle bas frekanslar akustik acıdan kısa devreye girer ve bas sesleri duyamayız. Yani hoparlorlerin biri dısarı calısırken digeri iceri yonde calısmamalıdır.
    Bu durumun ampli yada hoparlor icin bir sakıncası yok. Sadece duyulan ses dengesiz verimsiz olur.
  • Cihaza O kadar para ödedik bari ufak tefek hatalardan dolayı performansından ödün vermeyelim değil mi? Kutup olayını arabama önceki gün 4 hoparlor ve cd çalar takınca dikkat etmiştim ancak evde buna pek dikkat etmemiştim. Bugun zaman bulursam tek tek ayarlıycam kutupları.
    Saygılar.
  • Dogru polarite testini calısırkende kulakla rahatlıkla anlayabiliriz. Mesela arabada sesi sadece onlere verip balance dan sol yapalım dinleyelim ortalayınca diger hoparlor devreye girdiginde bas sesler bariz sekilde zayıflıyorsa biri ters baglıdır. Arkalarda aynı sekilde bu testle anlasılır. Tabi en guzeli fiziksel sekilde hoparlor uclarını kontrol etmek. Diger konuda cısık tarafına bakmak. Hoparlor tarafı dogru cıkıs tarafı ters baglı olabilir. O yuzden iki ucuda kontrol etmek gerekir.
    Evdede hoparlorler birbirine cok uzakta olmamak kaydıyla aynı metodla anlasılabilir. Tabi evde kolonun arkasına bakmak kolay oldugundan cok dert olmaz. Ama araba gibi yerlerde hoparloru yerinden sokmek gerekir. Evdede ampli tarafıda hoparlor tarafıda kontrol edilmeli.
  • stereo sistemlerde tam saheyi oluşturduğunuzda yani 2 hoparlör arasında yaklaşık 2 metre mesafe bırakıp siz de eşkenar üçgen oluşturacak şekilde oturduğunuzda ve dinleme yaptığınız oda çok da kalabalık değilse ters bağlanmış hoparlörlerde örneğin sol düz sağ ters bağlanmış ise ses insanın kulağında sanki soldan sağa doğru akıyormuş gibi oluyor tabi özellikle alt frekans seslerdeki performans düşüklüğü de cabası bence kesinlikle önemli bir durum polarite ve dikkat edilmeli. kimileri de ev sinema sistemlerinde de özellikle subwoofer ın ters bağlanması gerektiğini böylece daha iyi performans verdiğini söylüyorlar bence bu da çok yanlış bir uygulama zaten ewinizde denerseniz de farkedeceksiniz konuşma seslerinde büyük kayıplar oluyor bu tür bağlamada ya çok derinden geliyor ya da çok ince geliyor bu 2 durum arasındaki frekanslar kayıp oluyor bunu da ek olarak belirtmek istedim
  • canlı ve şase uçları doğru bağlamak her zaman yararlıdır. koyu renk şase, kırmızı renk canlı olur.
    tiz frekanslar için +/-polarite farketmese de bas fekans ve alçak frekans sürücüleri için doğru polarite bağlamak zorunludur.
    @withhonour ev sinema sistemlerinde faz ters yapmak, ters bağlamak diye bir genel kural yok. SW da faz seçici düzenek var biliyorsun. 0-180 derece seçilip hangi seçilim kullanıcı, dinleyiciye uygunsa orada bırakılır.
  • Bilerek ters fazda baglamak cok extreme durumlarda ise yarayabilir.
    Sesler odada duvarlardan ve esyalardan yansır. Bazı esyalar sesi cok emerken bazıları az emer. Yada odanın sekli, hoparorlerin konumu, esyaların azlıgı coklugu bu ses yayılımına direkt etki eder. İste burda bir kaus vardır. Bu genel durum ve yansıyan seslerdeki faz degisikligi bazı bolgelerde ust uste binerken bazı bolgelerde birbirini silmeye neden olur. Sistem calarken odada dolasın bazı noktalarda bas frekansların asırı duyuldugunu bazı yerlerde ise nerdeyse tamamen silindigini farkedeceksiniz. Eger dinleme noktasında boyle bir durum olusursa ters faz ise yarayabilir. Ama cok nadir olan bir durumdur bu. the_cantan arkadasımızın dedigi gibi sinrema sistemlerinde subbas unitelerde odanın cevabına gore faz degistirmek ve ideali yakalamak mumkun. İste akustigin onemi burda cok one cıkar. Sistem ve speakeriniz ne olursa olsun ancak odanın izin verdigi olcude calar. O yuzden akustik kurallarına uymak lazım. Uyulmadıgı takdirde ne yaparsanız yapın sistem iyi calmaz.




  • aynen öyle. ve bu durumda sistem değil mekan dinlemeye başlarsınız. @ikarahal eline sağlık; frekans sistemden başarıyla çıktıktan sonra esas iş başlar.çıkan ses tabiatıyla AC frekans ve akustik yapı içerisinde nasıl hareket edeceği tam bir muallak.frekans kaymaları, ses ve mekanda ki rezonsnlar, salınımları dinleyerek kontrol etmek hem sistem üzerinde ki bilinçli geliştirme/değiştirme hem mekan içinde ki değişikliği zorunlu kılar. referans nokta hi-fi olmakla birlikte genel durum%99 zevke kalmış, alınan tatmine yerini bırakır. bu kadarıda olur demekten ibaret. %1 lik dilimde yer edinmek oldukça güç ve iş en başında insanın müzik ve kulak eğitiminde kalır.nasıl bir şey eğer müzik dinlemeyi seviyorsanız her türlü şekilde sevdiğim müziği dinlerim denirse sorun yok ama sevdiğim müziği ve orijinal icrasıyla, peşinde doğal kaydı varsa, doğal ses istenmesi ile aynı şekilde analog sinyalin orijin ve doğal şekilde çalışması, çalınmasını isteyenlerdesiniz, birazçık para varsa bu işe cesaret edenlerden olursunuz.kimse anlamaz ne yaptığınızı. amfi almış, kolon almış bilmem kaç bin dolar felsefeyi izah etmek zor olur.gösteriş sanılır.(bu sınıfa girmemek lazım girersek ne olur; bilen için uyum yok, teknik yok der e kaliteli denir ama işte öyle değil ne ise) bu yüzden bu işe eğilirken elektroteknik aksamında bir alt yapısı olması çok iyi olur.neden sonucu bulması iyi ve harika olur.bu yüzden bu işin ustalarının aynı zamanda iyi bir dinleyici olduğuna şaşmamak gerek. ünlüdür; Fred Nachbaur. çalan tüplü sistemde hangi tip lambanın çaldığını marka modeliyle tanırmış.adam guru. nereye varıyor iş görüyor muyuz.peh kendi adıma hiç gelemem o seviyeye inandım buna.neye yazdık bizi bunu Zagor?




  • eklenecekti; dijital ve teknoloji sağolsun. akustik kalibrasyon her türlü ayar üzerinde-bas-tiz, ses, dağılım- optimum ses düzeyi ve sağır oda referansı ile işleri çok iyi düzeltiği söylenebilir.THX in esasen çıkış noktası misalen.hulasa yeni nesil ihazlarda av ampli, hatta stereo amplilerde akustik ses mekan düzeltme yeteneklerini göz önüne almak buyuk faydadır kanımca.
  • Abi siz neymişsiniz. Bu işi yalayıp yutmuşsunuz. Harbiden bunu öğreten bir okul falan var mı?
    Demekki hoparlorleri bağlarken + / - uçlara dikkat etmek çok önemli.
    Arabada ön sola verince ses çok az çıkıyor ama sadece ön Stereo yapınca ses çok fazla geliyor. Yani sağ veya sol tek tarafa verince ses seviyesi ikisinin toplamda verdiği seviyeden dörtte bir kadar alçak geliyor. Normal mi?

    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fktanik -- 16 Mayıs 2008; 12:58:43 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: fktanik

    Abi siz neymişsiniz. Bu işi yalayıp yutmuşsunuz. Harbiden bunu öğreten bir okul falan var mı?
    Demekki hoparlorleri bağlarken + / - uçlara dikkat etmek çok önemli.
    Arabada ön sola verince ses çok az çıkıyor ama sadece ön Stereo yapınca ses çok fazla geliyor. Yani sağ veya sol tek tarafa verince ses seviyesi ikisinin toplamda verdiği seviyeden dörtte bir kadar alçak geliyor. Normal mi?

    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.


    Ses frekansı merak meselesi. Gercek anlamda meraklı olunca mutfak kısmına cok onem verir oluyor insan. İnternet gibi bir nimette var. Bir dunya bilgiye ulasmak bir tıklama kadar basit oldu artık. Onemli olan gercekten ogrenme istegi ve azmi. Cunku ayrıntı icinde ayrıntı bol hesap kitap isleri cıkıyor insanın karsına.

    Soruna gelirsek o etki normal. Tek hoparlore aldıgında ses gucun otm olarak yarıya dusuyor zaten. Birde stereo olan kaydın yarısını kaybetmis oluyorsun. İkisini acınca sahnen buyuyor ve gucte artınca oyle bir etki hissediyor insan.

    Bir diger detay konu ise ortamda bir hoparlor calısıyorken pasif olan diger hoparlor elinizi dokundurdugunuzda onunda titrestigini hissedersiniz, hatta gorebilirsiniz. Pasif olan aktif olanın tam ters fazında hareket eder bir nevi mikrofon gorevine gecer. Bu durumun ortamdaki sese de olumsuz etkisi vardır cunku calısan hoparlorun frekansını sonumlendirir. O yuzden mekanlarda bir cift hoparlor calısıyorken baska bir grup pasif hoparlor varsa olumsuz etki yapar. Bunu onlemek icinde pasif olan hoparlorlerin +- uclarını bir kablo ile kısa devre yaparak pasif olanın diyaframın hareketini azaltırız. Boylece olumsuz etki azalır ama tam cozulmus olmaz tabi.




  • yalnız geçilmemesi gereken bir nokta daha var + ve - ters bağlandığı zaman özellikle subwooferlarda koni içe doğru hava basıncı yaptığı için porttan daha fazla hava gelir yani sesi diyaframdan değilde hava portundan dinleriz özellikle ters bağlanıp satışa sunulan subwooferlar ve normalden daha derin bass vermesi söz konusu ama burada kabinin iç yapısıda büyük rol oynuyor yalıtım malzemeleri elyaf vs. kullanlıması kabin iç rezonansını azaltır gereksiz uğultu yerine net bass verir mesela sinema sistemleri için özel subwooferlar var band pass kutu fakat içinde yüz yüze bakan çift subwoofer kullanılmıştır izobarik yani. yüz yüze bakan subwooferlerden biri ters biri düz bağlanırki hem birbirine vurmasın hemde daha derin gecikmeli bass lar versin diye ama müzik için uygun değildir çünki doğallık bozulur peki üstadlar size sorum sinema sistemlerinde kullanmak için band pass kabinli veya toprak kıran subwooferlermi kullanılmalı yoksa açık tipli diyaframı dışa bakan subwooferlermi kullanmak daha uygun olur saygılar...




  • Tabiki fark eder..Bunun en açık öreniğini şöyle verebilirim..Stereo hoparlörlerde birininkini normal diğerinin kablolarını ters bağlarsanız alacağınız sez çok cılızdır..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: dost..:)

    yalnız geçilmemesi gereken bir nokta daha var + ve - ters bağlandığı zaman özellikle subwooferlarda koni içe doğru hava basıncı yaptığı için porttan daha fazla hava gelir yani sesi diyaframdan değilde hava portundan dinleriz özellikle ters bağlanıp satışa sunulan subwooferlar ve normalden daha derin bass vermesi söz konusu ama burada kabinin iç yapısıda büyük rol oynuyor yalıtım malzemeleri elyaf vs. kullanlıması kabin iç rezonansını azaltır gereksiz uğultu yerine net bass verir mesela sinema sistemleri için özel subwooferlar var band pass kutu fakat içinde yüz yüze bakan çift subwoofer kullanılmıştır izobarik yani. yüz yüze bakan subwooferlerden biri ters biri düz bağlanırki hem birbirine vurmasın hemde daha derin gecikmeli bass lar versin diye ama müzik için uygun değildir çünki doğallık bozulur peki üstadlar size sorum sinema sistemlerinde kullanmak için band pass kabinli veya toprak kıran subwooferlermi kullanılmalı yoksa açık tipli diyaframı dışa bakan subwooferlermi kullanmak daha uygun olur saygılar...

    soruyu üstadlara yöneltmişsin bu kısmı üstüme alınmıyorum ancak yardımcı olmak adına cevap veriyorum.

    band-pass kabinler sinema sistemleri için (tecrübelerime dayanarak söylüyorum) daha avantajlıdır. filmlerdeki efektlere verdikleri cevap daha sadıktır. yani front-firing bir sub a göre patlama seslerinde titreşimleri daha çok hissedeceğiniz için daha gerçekçidir ancak stereo için bu durum tam tersidir..




  • Bu güzel bilgiler için tekrar teşekkürler.
  • MErhabalar, Konuyu Hortlatıyorum Fakat Aracımdaki Teyp in + - Uçları Belirsiz, hangisinin + olduğunu Nasıl Ayırt edebilirim ?
  • Merhaba, bende hortlatıyor um.. + ve - ucunu bir bobine bağlarsam sorun olur mu?

     Hoparlör bağlarken + (ARTI)  - (EKSİ) Kutup farkedermi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 4sone

    MErhabalar, Konuyu Hortlatıyorum Fakat Aracımdaki Teyp in + - Uçları Belirsiz, hangisinin + olduğunu Nasıl Ayırt edebilirim ?

    hoparlörler dışa doğru çalışır, yani yüksek seste koni dışa doğru hareket ederek çalışır, uçların hangisinin + - olduğunu bilmeye gerek yok, bu prensibe göre kabloyu bağlayın, koni içe doğru hareket ederse kabloları ters bağlayın...
  • Selamlar,

    Harman Kardon ses sistemim var.

    Arka (surrond) hoparlör için mecburen hali hazırda çekilmiş tesisatı kullanacağım. Bu kablo da 3 uçlu bir kablo.

    AVR' deki surrond çıkışların (-) uçlarını kısa devre yaparak bu üç uçlu kablodan iletmem sorun yaratır mı?

    Yardımlarınız için teşekkür ederim, iyi forumlar.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.