Şimdi Ara

Atatürke solcu diyorlarda adamın neresi solcu? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
172
Cevap
0
Favori
8.105
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kerimcem

    orda bir nefret yok olanı yazdım yalanmı atsaydım nereye ozendik sscb yemi..usayamı batıyamı...olan açık gerçekleşen açık...hatta inkar edilemez...

    takvimin batı alfaben batı kayıfetin batı gelenek gorenekler batı şapka kanunu...
    nerden aldık ulusal türk uzay federasyonundanmı?


    İnsanların kavuklarla cuppelerle gezmesi hoşuna gidiyorsa adının başında şeyh olan biri senden öncelikli olsun istiyorsan İngilizce öğrenmek isterken zorluk çekmek istiyorsan ne diyim haklısın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • CartmanBra kullanıcısına yanıt
    benle hatice tartışma banene cuppelilerden yobazlardan sonuçta nerden aldık emperyalistlerden batıdan nokta bitti...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 22 Nisan 2017; 19:46:46 >
  • kerimcem K kullanıcısına yanıt
    Bu yapılan devrimler batı özentisi olmak için miydi? Şu mantığı da anlamıyorum. Ülkeye medeniyet getirmek istedi Atatürk ve başardı. Medeniyet o dönemde nerede vardi, batıda. Batının örneklerinden yararlanılmıştır bu yüzden, amaç bir tarafın özentiliğini yapmak değil ülkeye medeniyeti getirmek. Asya'da, Ortadoğu'da, Afrika'da medeniyet vardı da biz mi oradan almadık? Bu zihniyetle devam etmeyin. Eski Osmanlı zihniyetidir bu, Osmanlı Batının kendisini medeniyet alanında geçtiğini bir türlü kabullenemedi, çok geç kabul etti fakat ne fayda. Onun bunun özentiliği diye duşünürsek biz daha çok kaybederiz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • David Rockefeller kullanıcısına yanıt
    benim lafımda ozenti lafı yok saptırma kendinde kabul etmişsin batıdan aldık bitti nokta tartışmaya girmek bile saçma....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 22 Nisan 2017; 19:51:35 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kerimcem

    benim lafımda ozenti lafı yok saptırma kendinde kabul etmişsin batıdan aldık bitti nokta tartışmaya girmek bile saçma....

    kardeşim benim,o zamanlar her alanda batı önde değil miydi? anlamak mı istemiyorsun? araplardan mı alacaktık herşeyi? kullandığımız dil zaten osmanlıca'nın içinde olan bir dil,konuşma dili olarak türkçe konuşulurdu her zaman osmanlı'da. takvim değişikliği ise,o zaman gelişmiş batı'ya ayak uydurmak,onlardan geri kalmamak için yapılmış birşeydir. şapka kanunu ise,o zamanlar zorunlu olarak fes ve peçe giyiyordu erkek ve kadınlar. atatürk sadece bunu kaldırdı,peçe ve fesi isteyen giyebiliyordu,fakat zorunlu değildi. daha da böyle saçma konular açmassın umarım.
  • Olivier17 kullanıcısına yanıt
    benim konum atatürkün solcu biri olmaması......
    ozamanki doğu bloğundaki sol tüm ülkeler asla batıdan birşey almazdı(çivi bile) hatta komplike düşman görürdü gelenek gorenek olarak herşey, emperyalizmle ilgili herşey her konu.....
    atatürkün solcu olması brad pittin türk olması gibi birşey...ozaman içinde
    konum o saptırma yonu bambaşka...
    sadece bilim usada ve batıda yoktu yada gelişmişlik....şu andada oyle...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 22 Nisan 2017; 20:4:10 >
  • Atatürk e solcu deyip sağcı değil diyenlerin kafatasını içinde beyin ararım Net. İlkelerinin temeli Milliyetçilik olan ve Ne Mutlu Türküm Diyene sözünün sahibi dibine kadar sağcıdır sol ile alakası yoktur. Malesef bizim sol kesim sağı dinle alakalı sandığı için anlamıyor. Sağcılık milliyetçiliktir türkçülüktür. Ne ağlayım ne Zırlayın ne Aptal bahaneler uydurun Atatürk Sağcıdır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kerimcem

    liberalliği yenilik değişim değiştirme özgürlük olarak kullandım zaten
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Liberalizm

    şoyle bir baştan sona okuyuncada hiç benzemiyor demekde saçma bence....
    hatta uyduğu kısımlar daha çok.....buyrun okuyun..

    Bu arkadaşlar kendisini sosyalist zannediyor lakin burjuva devrimcisi olup yerli sermayeye teşvikler yapmıştır
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lotusx

    quote:

    Orijinalden alıntı: kerimcem


    quote:

    Orijinalden alıntı: tostu kaça kıstırin

    sağın ne zaman medeniyete bilime vs. ye katkısı olmuşta Ata ya sağcı diyosun

    sağcılık sanki tek türkiyede dimi süpersin....atanın yaptığı işler kabullenmesende sağ eksen..git biraz evrensel siyasal kitablar oku...sağ demekde din demek değil..
    türkiyede sağ sol tanımı dejenerenin nirvanası...

    Okuduğun kitaplarda Sol nasıl tanımlanıyor?

    Sağ demek, din demek değil; doğru. Peki ne demek?

    Okunabilecek herhangi bir Siyaset Bilimi kitabında; en basit haliyle Sol düşüncelerin bireye, bireysel özgürlüklere, eşitliğe vs odaklandıkları, Sağ düşüncelerin ise topluma, Devlet'e odaklandıkları ifade edilir.

    Milliyetçilik Sağ bir düşünce olarak ifade edilir ve öyledir. Doğuşuna baktığımızda ise Sol hareketin ürünüdür. (Avrupa'da Sol'un doğuşu Rönesans-Reform'a kadar götürülebilir.) Dönemin Paris esnafı, şehre doluşmuş köylüleri gazlamış, ekmek derdiyle başlayan ayaklanmalar birkaç yılda temel hak ve hürriyetlerin tanındığı bir Cumhuriyet(ler dizisi) ortaya çıkarmıştır. O dönem için kazanılan haklar ve yönetimin halkın(!) eline geçmesi son derece Sol olaylardır (bugünün Sol tanımıyla). Devrim sonrası ilk yıllarda bugün Sol olarak adlandırılan daha fazla özgürlük taraftarlarıyla; yine bugün Sağ olarak adlandırılan yavaşlama ve dengeye oturma, Devlet'i muhafaza etme taraftarlarının birbirleriyle mücadelesi yaşandı. (Yapılanlar göz önüne alındığında aslında Devlet taraftarları da Solcu.) Başlangıç için kazanan ağırbaşlılar oldu. Bu esnada 14. Louis'nin temellerini attığı Fransız-lık bir benlik unsuru oluyordu. İlerleyen yıllarda Fransız Ulusu tanımını benimseyen Fransa vatandaşları, bugün bizde vatani görev olarak tanımlanan zorunlu askerliği uygulamaya koyup, Napolyon'un komutasında büyük zevk ve istekle Avrupa'da savaşlara, fetihlere giriştiler. Fetihler esnasında fikirlerini yaydılar. Ortaya çıkan akım, Avrupa'nın ortasındaki paramparça haldeki Germen prensliklerini Prusya etrafında birleştirip Almanya gibi dönemin dengelerini değiştiren, kuruluşunu Paris'te ilan eden bir Devlet ortaya çıkarabilirken Osmanlı gibi devletleri parçalamış. İlerleyen süreçte Fransa'da ise bugün Komünist diye tanımlanan özgürlük ve eşitliğin dibine vurulmasını isteyenlerle, yine bugün Muhafazakar olarak tanımlananlar arasında bir dizi mücadele yaşanmış. Bu mücadele daha hafif şekillerde Avrupa'ya da yayılmış. İngiltere'de işçi hareketleri falan derken Sosyal Demokrasi diye bir kavramla tanışmışız.

    Bir siyasi tarih ve siyaset bilimi kitabında yakın dönemdeki akımlar özetle böyle anlatılır.

    Peki Atatürk neydi? Atatürk, Osmanlı'nın Yeni Osmanlı hareketi ile tanıştığı, Tanzimat ile yokladığı kavramları, temellerini Jön Türkler'in attığı Türk Ulusu'na kazandıran Cumhuriyet'i kuran ve Türk Ulusu'nun yapısını büyük ölçüde şekillendiren bir kişiydi.

    Atatürk, Fransız Devrimi'ndekine benzer şekilde yönetim erkini değiştirmiş, bireye haklarını teslim etmiştir. Bugün sağ olarak tanımlanan şeylerin birçoğu dahi o dönem için Sol işlerdir.

    Sağ ve Sol ifadeleri birer bütün değildirler. İçlerinde birçok düşünce akımı barındıran kavramlardır. Ancak yukarıda, 3. paragrafta da belirttiğim üzere Sol ve Sağ ve kavramlarının bazı temel özellikleri vardır.

    Batı'nın örnek alınması gelişmişlikle alakalıdır. Güçlü olan Batı'nın gelişmişliği simgeleyen kültürü, gelişmeyi destekleyici bir yapıdaydı (- hala öyle - ahlaki değerlendirme farklı bir boyut). Lale Devri'ne kadar uzanan yenilik ve batılılaşma çabalarının sebebi buydu. Osmanlı'nın Avrupa kapısı olan Balkan topraklarındaki gelişmiş şehirlerinde doğmuş ve büyümüş olan Mustafa Kemal Atatürk'ün yenilik ve gelişme güdüleri altında başka şekilde davranması beklenemezdi.

    Hocam siyasetle ve siyasi görüşlerle ilgili önerebileceğiniz kitap var mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Sağ sol kavramını kim koydu? Atatürk sadece bu milletin bağımsızlığı için savaşan,bu ülkeyi kuran bu milletin menfaatlerini her şeyin üstünde tutan kendini Türk milletine adamış bir insandır.Bunun sağı solu olmaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birisi diyor sağcılık iyi, solculuk kötü.
    Hitler sağcıydı.
    Öbürü diyor solculuk iyi, sağcılık kötü.
    Stalin solcuydu.

    Solculuk ve sağcılık çok geniş ideolojileri içinde barındırıyor.
    Bu yüzden solda desen, sağda desen isteyen istediği yöne çeker.
    Bunlar fransız devrimi terimleriydi. Aşılması lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kimrod -- 22 Nisan 2017; 20:24:34 >
  • Bu ülkeye Milliyetçilik ve Devrim kavramları Atatürk ile geldi.

    Atatürk sağ ya da sol değil doğru yol sadece.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kerimcem

    senin yazdıkların yine derim liberalliğe çok yakın solla alakası yok + o dondemde asla sol kesim batıya ozenmezdi imkansız yani yazdığın ...sol la bağdaştırman çok saçma olmuş...sol bir yonetim olup batıcı olmak o donemde bilimkurgu...hele doğu blokta bulunan ülkeler için....

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Sol_milliyetçilik

    bu tanımın atatürkle hiç bir alaksı yok zaten başta fa so...


    atatürke en uygun tanım budur....

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Liberalizm

    hatta cuk üstüne oturuyor.....

    atatürkün bazı soylemleri sola kaçıyor doğru işçi emekçi köylü kısmı ama soylemler sağdada gorulen şeyler....o sadece solda var demekte yanlış...

    Yavrum; o dönemlerde senin bugün anladığın şekilde Sol ve Sağ kavramları yok. Oturduğunuz yerden Determinist tipler olmayın. Senin batıya özenmezdi diye salladığın Sol düşünceler yukarıda da anlattığım üzere Batı'da doğmuş şeyler. Sol siyaset benimseyen / benimsediğini iddia eden siyasal yapılardan Batı'ya özenmeyen, Batı Devlet yapısını benimsemeyen, Batı kültüründen esinlenmeyen yok. Varsa örnek?

    Che Guevara, Sosyalizm, Sol falan filan diye inlenilen Küba'da bile her yerde Batı ve ABD kültürü görülür. Şimdi bu adamlar Solcu değiller mi? Sovyetler Birliği'nde bozkır kültürü mü hüküm sürüyordu? Bugün Anayasası'nda Sosyalist olduğunu ifade eden onlarca Devlet'te hangi kültür yapısı görülüyor?

    Bilim Kurgu? Doğu Bloğu?

    İnternette Komünist, Marksist-Leninist yazıları okuyup, bu görüşleri benimsemiş kişilerle konuşup Sol'u bunlardan ibaret sanma. Sağ-Sol kavramlarının net, evrensel kabul görmüş anlamları yoktur.

    Liberalizm, kimilerince Merkeziyetçi olarak tanımlanan düşüncelerin solundadır, muhafazakarlık ise sağında. Bugün ABD'de Sol, Demokratlar ile özdeşleştirilir. Sağ ise Cumhuriyetçiler ile. Demokrat parti çoğunlukla Liberaller'den oluşur. Cumhuriyetçiler muhafazakarlardan oluşur. Bugün bir kimse Liberalizm'i sol bir görüş olarak tanımladığında çok da hata yapmış olmaz. Bu, net tanımlama olmadığındandır. Net bir tanımlama olmaması ise Sol denilen şeyin Disiplin anlamında bir yapısı olmamasındandır. Liberalizm, Sol-Sağ'dan bağımsız bir şey değildir. Düşünce akımları bunların içlerindedir.

    Başkalarına kitap okumalarını tavsiye ediyorsun ancak beni tanımları açmak zorunda bırakıyorsun. Git önce kendin oku. Tarih kitabı da oku. Sol Milliyetçilik diye attığın şey belli bir dönemdeki düşünce için kullanılıyor. Jakobenler... Robespierre'in kellesini aldıktan sonra Napolyon'u İmparator olarak seçti bunlar. Etnik milliyetçiliğin temelini attılar. Abuk sabuk Wikipedia linki atmadan önce aç kitap oku. İlla link atıp kaynak göstereceksen atmadan önce ne yazdığını oku.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lotusx -- 22 Nisan 2017; 21:6:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: LacWer

    Atatürk e solcu deyip sağcı değil diyenlerin kafatasını içinde beyin ararım Net. İlkelerinin temeli Milliyetçilik olan ve Ne Mutlu Türküm Diyene sözünün sahibi dibine kadar sağcıdır sol ile alakası yoktur. Malesef bizim sol kesim sağı dinle alakalı sandığı için anlamıyor. Sağcılık milliyetçiliktir türkçülüktür. Ne ağlayım ne Zırlayın ne Aptal bahaneler uydurun Atatürk Sağcıdır.


    O ilkelerin içinde Halkçılık da var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lotusx -- 22 Nisan 2017; 20:37:4 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lotusx

    quote:

    Orijinalden alıntı: kerimcem


    quote:

    Orijinalden alıntı: tostu kaça kıstırin

    sağın ne zaman medeniyete bilime vs. ye katkısı olmuşta Ata ya sağcı diyosun

    sağcılık sanki tek türkiyede dimi süpersin....atanın yaptığı işler kabullenmesende sağ eksen..git biraz evrensel siyasal kitablar oku...sağ demekde din demek değil..
    türkiyede sağ sol tanımı dejenerenin nirvanası...

    Okuduğun kitaplarda Sol nasıl tanımlanıyor?

    Sağ demek, din demek değil; doğru. Peki ne demek?

    Okunabilecek herhangi bir Siyaset Bilimi kitabında; en basit haliyle Sol düşüncelerin bireye, bireysel özgürlüklere, eşitliğe vs odaklandıkları, Sağ düşüncelerin ise topluma, Devlet'e odaklandıkları ifade edilir.

    Milliyetçilik Sağ bir düşünce olarak ifade edilir ve öyledir. Doğuşuna baktığımızda ise Sol hareketin ürünüdür. (Avrupa'da Sol'un doğuşu Rönesans-Reform'a kadar götürülebilir.) Dönemin Paris esnafı, şehre doluşmuş köylüleri gazlamış, ekmek derdiyle başlayan ayaklanmalar birkaç yılda temel hak ve hürriyetlerin tanındığı bir Cumhuriyet(ler dizisi) ortaya çıkarmıştır. O dönem için kazanılan haklar ve yönetimin halkın(!) eline geçmesi son derece Sol olaylardır (bugünün Sol tanımıyla). Devrim sonrası ilk yıllarda bugün Sol olarak adlandırılan daha fazla özgürlük taraftarlarıyla; yine bugün Sağ olarak adlandırılan yavaşlama ve dengeye oturma, Devlet'i muhafaza etme taraftarlarının birbirleriyle mücadelesi yaşandı. (Yapılanlar göz önüne alındığında aslında Devlet taraftarları da Solcu.) Başlangıç için kazanan ağırbaşlılar oldu. Bu esnada 14. Louis'nin temellerini attığı Fransız-lık bir benlik unsuru oluyordu. İlerleyen yıllarda Fransız Ulusu tanımını benimseyen Fransa vatandaşları, bugün bizde vatani görev olarak tanımlanan zorunlu askerliği uygulamaya koyup, Napolyon'un komutasında büyük zevk ve istekle Avrupa'da savaşlara, fetihlere giriştiler. Fetihler esnasında fikirlerini yaydılar. Ortaya çıkan akım, Avrupa'nın ortasındaki paramparça haldeki Germen prensliklerini Prusya etrafında birleştirip Almanya gibi dönemin dengelerini değiştiren, kuruluşunu Paris'te ilan eden bir Devlet ortaya çıkarabilirken Osmanlı gibi devletleri parçalamış. İlerleyen süreçte Fransa'da ise bugün Komünist diye tanımlanan özgürlük ve eşitliğin dibine vurulmasını isteyenlerle, yine bugün Muhafazakar olarak tanımlananlar arasında bir dizi mücadele yaşanmış. Bu mücadele daha hafif şekillerde Avrupa'ya da yayılmış. İngiltere'de işçi hareketleri falan derken Sosyal Demokrasi diye bir kavramla tanışmışız.

    Bir siyasi tarih ve siyaset bilimi kitabında yakın dönemdeki akımlar özetle böyle anlatılır.

    Peki Atatürk neydi? Atatürk, Osmanlı'nın Yeni Osmanlı hareketi ile tanıştığı, Tanzimat ile yokladığı kavramları, temellerini Jön Türkler'in attığı Türk Ulusu'na kazandıran Cumhuriyet'i kuran ve Türk Ulusu'nun yapısını büyük ölçüde şekillendiren bir kişiydi.

    Atatürk, Fransız Devrimi'ndekine benzer şekilde yönetim erkini değiştirmiş, bireye haklarını teslim etmiştir. Bugün sağ olarak tanımlanan şeylerin birçoğu dahi o dönem için Sol işlerdir.

    Sağ ve Sol ifadeleri birer bütün değildirler. İçlerinde birçok düşünce akımı barındıran kavramlardır. Ancak yukarıda, 3. paragrafta da belirttiğim üzere Sol ve Sağ ve kavramlarının bazı temel özellikleri vardır.

    Batı'nın örnek alınması gelişmişlikle alakalıdır. Güçlü olan Batı'nın gelişmişliği simgeleyen kültürü, gelişmeyi destekleyici bir yapıdaydı (- hala öyle - ahlaki değerlendirme farklı bir boyut). Lale Devri'ne kadar uzanan yenilik ve batılılaşma çabalarının sebebi buydu. Osmanlı'nın Avrupa kapısı olan Balkan topraklarındaki gelişmiş şehirlerinde doğmuş ve büyümüş olan Mustafa Kemal Atatürk'ün yenilik ve gelişme güdüleri altında başka şekilde davranması beklenemezdi.

    forumun cahil yuvası olduğunun ayracı bir yorum yapmışsın kardeşim.

    alıntıladığın akp sempatizanı troll bilgisiz şahıs her zaman yaptığı gibi "git biraz oku...cahil sen çok biliyon..." laflarıyla örnek aldığı kişilerinde yaptığı gibi sadece saldırmış hiçbir bilgilendirme olmamasına rağmen 15 like almış.

    sen açık açık nedir ne değildir anlatmışsın ama sadece 1 kişi beğenmiş.




  • Türkiye'de sol sağdır, sağ ise soldur.



    İdris Küçükömer

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye'de mevcut olan kavram kargaşasının eseri.Özellikle siyasal tarihten ve ananiyetinden bi haber gençler ile bunları manipüle eden Tatlısu canlıları ile olay iyice çıkmaza giriyor....Kafanız mı iy arkadaşlar.Biri demiş sosyalist ti solcuydu.Atatürk nasıl solcu olabilir? Günümüz bazı güruhların Türk milletine yedirmeye çalıştığı kurgu bunlar.Sekülerlik sola mahsus bir kavram değil.Aslında tam tersi görüş daha mantığa yatkın; Miliyetçilik nasıl kendini sağda konumlandırıyorsa Atatürk'ün milliyetçiliğini kimse göz ardı edemez.Faşişt diyen bile olabilir bu solcular arasında ama bu kendine rol model seçen solcular için Atsız kadar nahoş bir tat bırakır ağızda:).bu tıpkı tepelerine bomba yağdırılan isyancıların son zamanlarda Atatürk aşkının depreşmesi gibidir:) Ve dananın kuyruğu koptuğu yer Atatürk'ün komünizme bakış açısıyla nihayete erer.Atatürk solculuk akımını ülke bekası için kapitalizmden daha tehlikeli görmüş hatta bu sosyalist akımlar için başı gördüğü yerde ezilmelidir diye kendine göre sola olan uzaklığını göstermiştir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LE10 -- 22 Nisan 2017; 21:12:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Atatürk kesinlikle solcu değildir. 1923te izmir iktisat kongresinde benimsenen liberal ekonomi politikası bunun en önemli kanıtıdır. 1930larda uygulanmaya başlanan devletçilik sadece o zamanın şartları gereği uygulanmıştır. Hatta ismet İnönünün çok katı bir devletçi politika uygulaması nedeniyle Atatürk ile görüş ayrılığına düştüğü bu nedenle istifa ettiği ve yerine Atatürk tarafından liberal görüşlü celal bayarin görevlendirildiği bir çok tarihçi tarafından savunulmaktadir. Ayrıca Atatürk son derece milliyetçi bir insandır. "Benim hayatta tek servetim Turklukten başka bir sey degildir" bu sözü bir solcunun ağzından duyamazsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Solcu falan değildi ki zaten. Solcu diyenler solun tanımını tekrar gözden geçirsin. Ekonomi anlayışı sola tamamen ters, ayrıca milliyetçi. İlerici olmakla solcu olmayı karıştırmayalım lütfen.
  • Atatürk ilericiydi.
    Onu bir kalıba oturtamazsınız çünkü o zamanda medeniyet nereyi gösteriyorsa Atatürk o tarafa yönelecekti.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.