Şimdi Ara

Asus'un Çifte Standardı (Zenfone 6 İşlemcisi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
2.803
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar arkadaşlar, Bildiğiniz gibi Zenfone serisinin ülkemizde resmi tanıtımı yapıldı ve teknik detayları ile birlikte fiyatları da belli oldu.

    Ülkemizde 799 liradan satılacağı açıklanan Zenfone 6 modelinin global tanıtımında Intel Atom Z2580 işlemcisini kullanacağı belirtilmişti. Global versiyon bu işlemciyi kullanıyor. Ülkemizde satılacak modelde ise bir düşük versiyonu olan Z2560 işlemcisi kullanılacak. Hindistan'da ve Türkiye'de bu düşük model işlemcili versiyonu satılıyor Zenfone 6'nın. Şuana kadar giriş yapılan diğer ülkelerde Z2580'li model satılıyor bildiğim kadarıyla. Bu biraz çifte standarda da giriyor bana kalırsa, yazının sonuna doğru buna da değineceğim.

    Açıkçası biraz rahatsız olduğum bu durumun biz son kullanıcılara olabilecek etkilerini kişisel yorumlarım ve farklı kaynaklardan aldığım veriler ile toparlayarak anlatmak istedim.

    Donanım olarak bahsettiğim işlemciler aynı sayılabilirler ancak saat hızları farklı.

    Z2560 ile gelmesinin bana göre handikapları:

    1) Custom romlar büyük ihtimalle Z2580'li global modele göre hazırlanır, bu romlar da bize gelen cihaza uygun olmayabilir. Hele ki Amerika ve Avrupa'ya z2580'li cihaz giderse, bir Hindistan'da bir de Türkiye'de satılan cihaz için geliştiricilerin rom yazacaklarını sanmıyorum. Bize gelen cihaz bu yüzden geliştirici desteğinden mahrum kalabilir, custom romları önemseyen kullanıcılar hayal kırıklığı yaşayabilir.

    2) Bu chipsetlerde zaten günümüz koşulları için eskimiş PowerVR SGX544MP2 GPU'su kullanılıyor, adından da anlaşılacağı gibi 4 çekirdekli değil 2 çekirdekli versiyonu. Z2580'de bu GPU 533mhz'de çalışırken, Z2560'da 400mhz'de çalışıyor. Zaten yetersiz kalabilecek GPU'nun saat hızının da mümkün olandan daha düşük olması bizim açımızdan performans sıkıntısı yaşatabilir. Özellikle grafik açısından ağır oyunlarda sıkıntı ortaya çıkabilir.

    3) Şimdi gelelim esas konuya, işlemcinin temel görevi olan performans. Test skorlarıyla da destekleyeceğim bu bölümü. Aslında araştırmadan önce saat hızlarının değişiminin işlemci bazında çok şey fark ettirmeyeceğini düşünüyordum, misalen hız aşırtılarak tekrar piyasaya sürülmüş Exynos ve Snapdragon işlemcilerde performans artışı az oluyordu. Ancak Intel'de durum farklı sanırım:

    İki işlemcinin GeekBench performansları (Yüksek olan iyi):
     Asus'un Çifte Standardı (Zenfone 6 İşlemcisi)

    Kaynak:http://cpuboss.com/cpus/Intel-Atom-Z2580-vs-Intel-Atom-Z2560
    Bu arada yukarıdaki kaynakta chipsetlerin GPU'larının ikisinin de 400mhz'de çalıştığı belirtilmiş, bu bilgi yanlış. Intel'in kendi sitesindeki teknik özellikler kısmından 533-400mhz durumu görülebiliyor.

    Sadece o da değil, iki işlemcinin kıyasında baz alabileceğimiz Zenfone 5(Z2560) ile Zenfone 6(Z2580) benchmark karşılaştırmalarında da ciddi farklar var (Bizdeki model doğal olarak bu benchmarklardaki Zenfone 5 gibi performans gösterecektir işlemcisinden ötürü. Olması gereken performansı bu tablolardaki Zenfone 6, bizdeki Zenfone 6'yı da bu tablolardaki Zenfone 5 gibi düşünebilirsiniz):

    Quadrant (Yüksek olan iyi):
     Asus'un Çifte Standardı (Zenfone 6 İşlemcisi)


    3DMark (Yüksek olan iyi):
     Asus'un Çifte Standardı (Zenfone 6 İşlemcisi)


    Sunspider (Düşük olan iyi):
     Asus'un Çifte Standardı (Zenfone 6 İşlemcisi)


    Kaynak:http://www.hardwarezone.com.sg/review-asus-zenfone-6-big-phone-big-performance/performance-benchmarks-imaging-and-conclusion-2

    Belki de en kötüsü de, yukarıdaki kaynakta benchmarklardan hemen sonraki başlıkta; Zenfone 6'da, Zenfone 5'te ara sıra karşılaştıkları takılma ve donmalarla karşılaşmadıklarını belirtmişler. Düzelebileceğini belirtmişler ancak bu kısım muamma, şuan elimizdeki ürün bu. Bize gelecek olan Zenfone 6 modeli, bu kaynakta incelenmiş Zenfone 5'in işlemcisini kullandığı ve arayüzler de hemen hemen aynı olduğu için bahsettikleri takılma ve donmalara global Zenfone 6 versiyonunu kullananlar maruz kalmazken biz maruz kalabiliriz.

    Hepsi bir yana Asus'un yaptığı bu çifte standart uygulaması hoş değil, 3. dünya ülkesi hissiyatı oluşturuyor insanlarda, ya da en azından diğer pazarlar kadar önemsenmediğimizi, düşük versiyon ile de gelseler halkın anlamayacağı için burada satış yapabileceklerini düşündüklerini gösteriyor. En azından ülkemiz pazarına verdikleri önemi ciddi şekilde gözler önüne seriyor. Halbuki chipset maliyetleri üreticiler açısından bu kadar düşükken, biz de dahil tüm dünyaya Z2580'li modeli satsalar birşey kaybedeceklerini sanmıyorum. Mantıksız bir hamle bana göre.

    Bu chipset olayı ve satışın 20 ağustosa ertelenmesi canımı sıktı. Kendi adıma yine de alabilirim, çıkınca gidip kendim incelemem ve kullanıcıların görüşlerini sanal ortamlarda almamız gerekli. Zira dünya üzerinde de çok fazla kullanıcısı ve incelemeleri yok henüz Zenfone 6'nın.

    Bu arada ufak bir ekleme yapayım: MobileGeeks'in incelemesinde görülen, kasaya arkadan bastırınca ekranda pilin kenarlarının izinin çıkması ve buna bağlı olarak cihazın ekranının darbelere muadillerine oranla daha az dayanıklı olabileceği öngörüsü var.

    İkinci olarak da GSMArena'da bir kullanıcı cihazın WiFi'ının sorunlu olduğunu, kendi kendine bağlantıyı kestiğini ve bağlantıyı kesince Whatsapp gibi uygulamaların normal mobil ağdan da veri akışına devam etmediklerini belirtmiş.

    Bu sıkıntılar her cihazda veya her partide var mı, düzeltildi mi şuan bilemiyoruz. O yüzden biraz beklemekte fayda var diye düşünüyorum.

    Yanlış anlaşılmasın cihazı kötülemek gibi bir amacım yok, çıktığından beri takip ettiğim ve almayı planladığım bir cihazdı. Sadece en başta da belirttiğim gibi beni rahatsız eden işlemci konusunda detaylı bir bilgilendirme yapmak istedim. Yazı biraz uzun oldu, okuyan herkese teşekkür ediyorum.

    Saygılarımla.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lepanto -- 8 Ağustos 2014; 5:12:58 >







  • Türkiyede %47nin üzerinde vergi var. Fiyatı düşük tutabilmek için daha ucuz olan işlemci ile sokmuşlar piyasaya. Beklenenden çok daha ucuz fiyattan girdi Asus Zenfone, o paraya daha iyi performans veren rakibi yok şu an piyasada.

    Ayrıca
    http://2fmagazine.com/2014/08/asus-zenfone-serisi-turkiyeye-cok-uygun-fiyatlarla-geldi/

    Burda z2580 işlemci diyor?
  • muratai kullanıcısına yanıt
    Tanıtımında Z2560 denmiş, Teknosa'da da 1,6ghz gözüküyor işlemci hızı.

    İşlemci maliyeti gerçekten çok düşük akıllı telefonlarda, en fazla 15$'ı falan görüyor işlemci fiyatları. Kaldı ki bu işlemciler üst seviye olmadıkları için fiyatları daha düşüktür, Intel'in teşviği de var mobil platformlarda yaygınlaşmak için. Z2560 ile Z2580 arasındaki maliyet farkı Asus'a olsa olsa 1-2$'dır. Sebep bu olmamalı kısaca.

    Ayrıca 200$ fiyat ile tanıtılmıştı global versiyonu(Z2580'li) ve 230$'a da satıldı, sanırım Tayland'da idi. Rusya'da da Z2580'li model 600 liraya satıldı, Rusya'da da %20 vergi olduğunu göz önüne alırsak, vergisiz fiyatı 500 lira yapar cihazın. Bu fiyata Asus'un, perakendecilerin vs. kârları dahil. Ülkemiz için vergileri katıp hesaplarsak 500*1,47=735 lira yapar. 500'ün içinde bütün kârlar halihazırda olduğu için bu hesapta kâr oranını da 1,47 ile çarpmış olduk. Ülkemizde daha da pahalıya satıldığını göz önüne alırsak Rusya'ya oranla cihazdan elde edilen toplam kâr %50nin üzerinde bir oranla daha fazla. Ve buna rağmen düşük işlemcili model geldi.

    Kısacası cihaz ülkemize ucuz gelmedi, ülkede herşey pahalı olduğu için makûl gözüküyor sadece ve bu işlemci durumunu da fiyata bağlamak mantıksız.




  • Lepanto kullanıcısına yanıt
    Belkide intel z2580 i yeterince üretemiyordur verimlilik sorunlarından dolayı. Bir wafer dan %70 2580 çıkıyorsa %30 2560 çıkıyordur. 2560 ları çöpe atacak değiller ya?
    Asus a satarken ona göre bir oran belirlemiştir, Asusta o orandan almak zorundadır özel fiyat anlaşmaları gereği.

    Bize böyle denk gelmiş artık. O fiyata bu telefonu alacak kesimin işlemci frekansına çok takılacağını sanmıyorum açıkçası. Antutu skoru filan rakiplerine göre iyi, düşük değil. Millet alırken Antutuya bakıyor şimdi yalan mı? :)

    Birde 6" de qHD filan değil 720p daha iyi ekran, daha iyi kamera.

    Ben tabi 5" olanını alırdım alacak olsam, hem daha ucuz, hem daha taşınabilir.
  • muratai kullanıcısına yanıt
    Olabilir belki, öyleyse eğer esas sorun Asus'un düşük işlemcili versiyonu bizim ülkemize layık görmesi değil mi?

    Antutu da bir ölçü ancak tek başına değil bir çok benchmark var. Ben daha iyisini alabilecekken daha kötüsüne layık görüldüğümüzü ve bunun götürülerini belirtmek istedim esas versiyonla kıyaslayarak. Ve performans farkı ciddi anlamda var. Zaten belki de bahsettiğiniz "millet"ten ötürü düşük işlemcili versiyon bizim ülkemize rahatça getirilip satılabiliyor

    Ekranına kamerasına lafım yok zaten, Türkiye şartlarında fiyatı da (olması gerekenden fazla olmasına rağmen) güzel ancak zaten ucuz ürün odaklı üretilmiş 200$ etikete sahip bir ürün bu, tüm dünya için fiyatı özelliklerine göre oldukça düşük.

    Ben açıkçası düşük performanslı versiyonu Asus'un bize layık görmesinden hoşlanmadım. Yine de cihazı alma ihtimalim var ancak yapılan muamele hoş değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lepanto -- 8 Ağustos 2014; 5:53:50 >




  • Lepanto kullanıcısına yanıt
    Bahsettiğiniz durum sadece asus zen 6 da var değil mi?
    Onunda fiyatı düşük tutulmuş. Belki 50 tl daha yüksek olsa fiyatı 2580 işlemci koyulabilirdi ancak fiyat segmentini korumak için böyle karar almışlar.

    Onu bırakında, telefonda 2gb ram var. 2gb ram i gören kullanıcı, birde inceleme videosunu gördükten sonra çok düşünmez alır.
    Bizim ülkede ekran kartın ne diye sorarsın, 2gb ram diye cevap verirler. Yalan mı şimdi? :)
  • muratai kullanıcısına yanıt
    Fiyat düşük değil hocam bunu anlatmaya çalışıyorum zaten baştan beri, bu fiyatla geliyorsa Z2580 ile gelmeliydi.

    Diğer durumda haklısınız tabi, dediğim gibi belki de bu yüzden düşük versiyon işlemciyi layık görerek satış yapabiliyorlar ülkemizde...
  • Okur yazar oranının bu kadar düşük olduğu, kişi başına kitap okuma sayısının afrika seviyelerinde olduğu bir ülkeye z2560 bile fazla aslında.
    Bu ülkede hala kore malı s4/s5 diye replika telefon alanlar var. Televizyonda orjinal samsung s4 mini diye 150 tl para verip, kutudan HIYAR alan insanlar var.
    Önce Eğitim şart :)
  • Araştırma ve bilgilendirme için çok teşekkürler.

    z2580 ile z2560 işlemci arasında epey fark varmış. Umarım burda yazılanlar ile satışı azalır Asus'un. Çok saçma ve çok ucuz hareketler. Asus'un Türkiye bölge müdürüne burdan selam ederim.
  • Donanımhaber tarafından Zenfone kullanıcıları diye bir sohbet grubu açılırsa güzel olur. Hem alan kullanıcıların yorumları eleştirileri olur hem de alacaklara yol gösterebilir. Varsa affola. Bir sorum olacaktı. Glove Mode (Eldiven Modu) var mı bize gelenlerde? Hiçbir inceleme videosunda rastlamadım. Ya görmediler ya da incelemeyi unuttular.
  • @cihanoner86 ,
    Eldiven modu ekranla alakalı, vardır diye düşünüyorum. Tek farkı işlemci sanırım bizdeki modelin.

    @koppa ,
    Rica ederim. İnsanların bu durumu pek umursadıklarını sanmıyorum ancak bence önemli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Git iphone al kardes onda boyle problemler yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • güzel yazmışsın üstadım. bu duruma en güzel cevap, telefonu almamak olabilir. ancak fiyat olarak güzel seviyeden giriş yaptılar. kişinin acelesi yoksa lenova yada xaomi nin türkiye ye girmesi bekleyebilir.
  • karadavud K kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam. Almamak güzel tepki olacaktır ancak en azından Xiaomi gelene kadar fiyat/performans olarak başarılı az sayıdaki üründen biri olarak kalacak sanırım bu modeller.
  • Bilmem katılır mısınız ama tum kullanıcılar ıcın donanım hersey demek degıl...
    turkıyedekı bırcok kullanıcı donanımsal olarak kat kat ıyı olan Xiaomi yerıne asusu tercıh eder ...

    sebebı satış sonrası hızmetler ,marka guvenılırlıgı ,sağlamlık,TC'de oluşturulan kötü çin malı algısıdır.

    Şahsen bende gelecekte nasıl bır hızmet sunucagını bılmedıgım Xiaomi ' ye para vermem ancak lenovo olabılır....




    yınede asus 1 adım daha ondedır Xiaomi gore....
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lepanto

    Olabilir belki, öyleyse eğer esas sorun Asus'un düşük işlemcili versiyonu bizim ülkemize layık görmesi değil mi?


    Ben açıkçası düşük performanslı versiyonu Asus'un bize layık görmesinden hoşlanmadım. Yine de cihazı alma ihtimalim var ancak yapılan muamele hoş değil.

    Bu adam haklı, Global'de ne satiyorsan bende aynisindan isterim. Ayrıca ucuz olsun olmasın global'e oranla cok daha yuksek fiyatlar ödemek istemem. Çinliler gelinde distribütörler aracilar sömürücüler kendine gelsin

    Not: Asus'u donanimda bilgisayar oem'de sever sayar kullanirdim niye böyle yapmıs anlamadım. Zenfone'u da alasım var



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blendw -- 11 Ağustos 2014; 21:13:11 >
  • zenfone 5e yönelenlerdenim.
    okadar yazı içinde beni düşündüren custom romlar. arkadaşın dediği doğru. kimse bir alt versiyon için rom geliştirmeyecektir. çıkarsa hindistandan birkaç kırık uğraşır sadece. bizde diğer romlar ne güzelmiş launcher e bak der dururuz.

    almaktan vazmıgeçsek acaba. gece gece tadım kaçtı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hamidowic

    zenfone 5e yönelenlerdenim.
    okadar yazı içinde beni düşündüren custom romlar. arkadaşın dediği doğru. kimse bir alt versiyon için rom geliştirmeyecektir. çıkarsa hindistandan birkaç kırık uğraşır sadece. bizde diğer romlar ne güzelmiş launcher e bak der dururuz.

    almaktan vazmıgeçsek acaba. gece gece tadım kaçtı

    Custom rom à niçin gerek duyuyorsunuz. Onu anlamadım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: h_k_yavuz


    quote:

    Orijinalden alıntı: hamidowic

    zenfone 5e yönelenlerdenim.
    okadar yazı içinde beni düşündüren custom romlar. arkadaşın dediği doğru. kimse bir alt versiyon için rom geliştirmeyecektir. çıkarsa hindistandan birkaç kırık uğraşır sadece. bizde diğer romlar ne güzelmiş launcher e bak der dururuz.

    almaktan vazmıgeçsek acaba. gece gece tadım kaçtı

    Custom rom à niçin gerek duyuyorsunuz. Onu anlamadım.

    bası custom romlar (cynogen gibi) daha az pil ve ram tüketimi, daha hoş görsellikler sunabiliyor.
    custom roma ne zaman ihtiyaç oluyor telefon çıkış tarihinden 1 sene geçtimi ve marka yeni güncelleme çıkarmayacağını açıkladığında custom romlara yöneliyorsunuz.

    örneğin android L çıkacakmış. örneğin zenfone5 için asus sadece kitkat için destek verse L için vermese ne yapacağız hemen custom romlara yöneleceğiz




  • hamidowic kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler inşallah gerek kalmaz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.