|
Arkadaşklar merhaba, bugün yakından bakacağımız arkadaş, aslında piyasaya çıkalı çok oldu. Mining sebebi ile bulmanın da zor olmasıyla çoğu oyuncu karta ulaşamadı. Son dönemde hazır sistemlerde yer verilmesiyle, performansına ve genel değerlerine yakından bakalım, tanıyalım istedim. ![]() Biliyorsunuz, Asus'un TUF serisi yenilendi ve RTX3000 serisi ile ciddi soğutma başarımı sunan bir seri olarak editörlerin hemen hepsinden tam not aldı. Sistemimde incelediğim kart tam olarak ASUS TUF RTX 3060 Tİ 8GB OC modeli arkadaşlar. Şimdi karta yakından bakalım ve yorumlamaya başlıyalım. Kutu ve İçeriği ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Standart Nvidia RTX renklerinin baskın olduğu kutu tasarımı, kartlarda bulunamaz olunca göze iyice hoş gelmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() Siyah tonlarının hakim olduğu metal plakaların hakimliği göze çarpıyor. 30cm uzunluğu ile hemen her kasaya sığabilen 3060Tİ yi almayı düşünüyorsanız, net ölçüleri değerlendirmeniz de yarar var. Ben kartı taktıktan sonra sadece 2cm lik yerim kaldı mesela. 30cm uzunluk , 13cm en ve 5.5cm genişliği olan kartın , 90mm çapında 3 adet fanı bulunuyor. Isı yaprakları arasına basınçlı şekilde hava üflemek için tasarlanan fanların 2 tanesi saat yönünde dönerken, ortadaki fan saat yönünün tersinde dönerek ısı yapraklarının arasında hava akısının daha hızlı olmasını hedefleyerek soğutmaya katkı sağlıyor. Anakartta sessiz ve performans modu olmak üzere 2 seçenek var, bunu pcb üzerinden ayarlayabiliyorsunuz. Yani kartta çift bios bulunuyor. Bu çok güzel birşey. Kart son derece sessiz olduğu için sessiz modu kullanmanıza gerek yok zaten 55 derecede fan açıyor , sonra oyunları 56 derece oynatıyor
![]() ![]() Kart üzerinde 8pin güç konnektörü konumlandırılmış. Bu özellikle overclock konusunda tecrübeli ve istekli arkadaşların hoşuna gitmeyebilir, onlar çok güç çekebilen bileşenlerden hoşlanırlar lakin bu kart sınıf olarak, belli bir performans seviyesine sahip. Aslında OC yaparak daha iyi sonuç alınabilir ama , bana kalırsa güç tüketimi ve kablo karmaşası açısından 8 pin gayet güzel ve yeterli, bunu belirtelim. Orjinalinde de zaten bu şekilde çıkmıştı, asus ta aynı kalmasını tercih etmiş. Kart üzerinde koyu renk tonları hakim, benim en beğendiğim özelliği bu diyebilirim. RGB sadece TUF GAMING yazısının üzerinde çizgi ve logo şeklinde bırakılmış. RGB konusu sizin için çok önemliyse, bu kart o grupta sizi memnun etmeyebilir ama tadında seviyorsanız fena durmuyor diyebilirim. Sadece tasarımsal açıdan bir eleştrim olacak, RGB aydınlatmanın olduğu bölüm PCB başına kadar devam ettirilip en azından GEFORCE RTX yazısı da aydınlatılabilirmiş. Bence daha albenili olurmuş. ![]() ![]() ![]() ![]() Fotoğrafta gördüğünüz diğer kart XFX RX6800XT referans tasarım arkadaşlar. 3060Tİ renkleri dolayısı ile sistemim ile daha uyumlu oldu Sistem fotoğrafları ile bu bölümü bitiriyorum. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TEKNİK ÖZELLİK TABLOSU ![]() RTX 3060Tİ , eski nesilde denki yok aslında arkadaşlar. İsimlendirme de RTX2000 ailesinde SUPER kullanıldığı için onu baz alıyoruz. RTX2060 Super ' e göre RTX3060Tİ da en büyük gelişme, ciddi derecede artış gösteren cuda core sayısı. 3000 serisi ile beraber cuda işlemcileri oldukça fazla artış gösterdiler. Genel olarak oyun performansından bahsedecek olursakta 3060Tİ , RTX3070 in hemen altında, 2080 Super in biraz üzerinde bulunuyor diyebiliriz. Bu seviye için 8GB bellek yeter yetmez sizin bileceğiniz iş lakin RTX3060 ' a 12GB bellek koyup 3060Tİ ve 3070'i 8GB ile kısıtlamak ciddi bir imtihan olsa gerek
Asus TUF 3060Tİ , referans karta göre bir tık daha hızaşırtılmış olarak geliyor. Kartınsa ekstradan %3 ile %6 arasında hız aşırtma potansiyeli var, performans getirisi olarak. Bu sebeple attığımız taş ürküttüğümüz kuşa değmeyeceği için, hız aşırtma yapmamayı tercih ediyoruz. TEST SİSTEMİ Ryzen 9 5950X MSI Meg B550 UNIFY Crucial 4X16GB 3600Mhz CL16 PNY CS3030 512GB ( İşletim Sistemi ) SANDİSK 1TB 3D ( Oyunların Olduğu Disk ) Cooler Master SL600M *** Altta 2 Adet Corsair 14cm fan takılı kendi fanlarını kullanmıyorum FSP Aurum PT1200W WD Red Pro 6TB WD Blue 1 TB James Donkey JD512 MSI MPG K360 AIO Cooler + Sürücüler en son güncel halleri. Benchmark ![]() ![]() ![]() ![]() OYUN SONUÇLARI ![]() ![]() ![]() ![]() SON SÖZ 3060Tİ , 1080P oyuncularının tam aradığı kart olmuş. 2K ya göz kırptığını hatta 144Hz zorunluluğu yoksa büyük keyif verdiğini de söyleyebilirim. Benim monitörüm 1440P çözünürlüğü ve 75Hz tazeleme süresine sahip. 32 boyutunda rekabetçi oyunlar oynayamadığım ve aslında çokta anlamadığım için, genelde single player oyunları tercihe diyorum. Bu yüzden benim gibi bir kullanıcıysanız 1440P çözünürlükte de sizi üzmeyecektir. Testler en yüksek ayarlarda yapıldı , biraz ayar düşürerek çok daha fazla performans alınabilir. Gereksiz bir çok ayar ve detayın açık olduğuna yemin edebilirim ama ispatlayamam çok anlamadığım için Asus , bu yeni TUF kartlarda soğutma işini çözmüş gördüğüm kadarıyla. Kart herhangi bir uygulamada 60 dereceyi geçmiyor. En tepe sıcaklık değeri 60 olan bir kart görmemiştim daha önce Tabiri caizse lokum gibi kart olmuş orta sınıf için. 3070' i kesinlikle aratmaz. Fazladan ödeme yapmaya gerek yok. İnceleme tarihinde bir fiyat veremiyorum çünkü stokta yok , malum kazı gömü maden durumlarından dolayı pek bulunmuyor. Ama takriben 15.000TL civarlarına bulunma ihtimali yüksek. Bir başka incelemede görüşmek üzere, Okuduğunuz için teşekkürler. Konuyu öne çıkararak daha fazla kişinin faydalanmasına destek olabilirsiniz. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muten Baba -- 16 Mayıs 2021; 16:54:54 > |
|
Ryzen 9 5950X || Msi MPG Coreliquid K360 || MSI MEG B550 Unify || Crucial Balistix 4x16GB || MSI GTX 1660 LOKUM || PNY CS3030 Nvme || Sandisk 1TB SSD || WD Red Pro 6TB || FSP Aurum PT 1200W || Cooler Master SL600M
Eski Kullanıcı Adı : Chris Brown ![]() |

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt

kullanıcısına yanıt