Şimdi Ara

ASUS F3Jc ORTAK PAYLAŞIM ALANI(İnceleme,öneri ve sorunlarınız) (133. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.696
Cevap
2
Favori
184.294
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 131132133134135
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 2 senedir menteşesi kırık halde masaüstü olarak kullanmaktayım hala kullanan var mı acaba?
  • Hey gidi günler. İlk laptopumdu.

Benim de aynen sol alt menteşe kırılmıştı. Mecidiyeköy'deki bir tamirci böyle sakız gibi bir kimyasalla tutturmuştu kırık yeri. 70 lira vermiştim. 2 ay sonra da laptop çalındı :)
    3 4 sene oldu galiba.
    Hatırlıyorum o zamanlar rölantide bile fan sesi beni çıldırtıyordu. Sessiz bir fan istiyorsanız şu ana kullandığım s400ca ı tavsiye edebilirim.
    Rölantide fan hiç yok gibi. Gecenin sessizliğinde sadece internette bir şeyler okurken kafanız şişmiyor. Biraz klavyesi kötü bana göre.

Mavi ekran problemleri vardı vs.
    Hey hey.
    Neyse gözlerim doldu şimdi :)
  • 2006'da acmisim konuyu aradan 8 sene gecmis :( ne guzel yaslardi bee..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Asus f3 jc mentese sorunu bendede var garanti bitti asus tr 500 tl para istedi ucretsiz yapmaniz lazim urrtim sorunu binlerce kiside ayni sorun var dedim ucretsiz yapamayacklarini soylefiler sizce ne yapmaliyim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dışarda 100 liraya yaptırabilirsin hamur kullanıyorlar kasa tamiri bu şekilde oluyor.Zaten eski bilgisayar bence para harcama bende şuan f3jc den yazıyorum ve 2 yıldır menteşesi kırık masaüstü olarak kullanıyorum.
  • f3jc mi şuan core2duo t7600 2.33 ghz işlemci, 2+2 gb 667mhz ram ve 750 gb 7200 rpm hdd ile kullanıyorum. windows 7 yüklü gayet güzel çalışıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: apollo_17

f3jc mi şuan core2duo t7600 2.33 ghz işlemci, 2+2 gb 667mhz ram ve 750 gb 7200 rpm hdd ile kullanıyorum. windows 7 yüklü gayet güzel çalışıyor.

win 8 kurdum hala kullanıyorum 8.1 kurmayı denedim hata verdi cözemedim bıraktım cözümü bilen varmı....
  • quote:

Orijinalden alıntı: ekrem.kolu

quote:

f3jc mi şuan core2duo t7600 2.33 ghz işlemci, 2+2 gb 667mhz ram ve 750 gb 7200 rpm hdd ile kullanıyorum. windows 7 yüklü gayet güzel çalışıyor.

win 8 kurdum hala kullanıyorum 8.1 kurmayı denedim hata verdi cözemedim bıraktım cözümü bilen varmı....

uefi desteği yok hocam 8.1 kurulamıyor. en son win8
  • quote:

quote:

quote:

Niyetim 8.1 kurup akabinde güncelleme ile win 10 almaktı temiz bir hava aldım galiba..

• quote:

quote:

quote:

quote:

Niyetim 8.1 kurup akabinde güncelleme ile win 10 almaktı temiz bir hava aldım galiba..

evet hocam. f3jc nin görüp görebileceği en yüksek yazılım win8. efsanenin bittiğinin resmidir bu

• hala çalışır durumda bazı yerleri japon ile tutuyor ama hiç bir sıkıntısı yok , hatta optic ses çıkışı olan nadir cihazlardan , şu an bile optic çıkışı kullanıyorum, dvd player sevmedigim için filmleri notebook dan tv ye aktarıp dts filmleri av receiver da çözdürüyor gerçek 5+1 ses alıyorum
  • seventyseven kullanıcısına yanıt
    Gördüm ve artırıyorum!

F3JC'yi 2006 Aralık'ta almıştık, 2 ay sonra 10. yılı dolacak. Birkaç gün önce test için açtım, bu da çalışırkenki son hali zibidinin :

Evet, görüntüyü TVden aldım, çünkü meşhur menteşe/kasa problemi sebebiyle kendi ekranından görüntü alamıyorum maalesef. Yine itiraf etmeliyim ki problem oluştuğundan beri yani neredeyse son 1 yıldır bu sebepten kullanılmıyor ve kenarda duruyordu. Ama en az 10 yıl kullanım süresi elde etmeye kararlıyım. Yeni bir notebook alsak FullHD ve mat ekranlı bir model isterim, düzgün bir seçenek için de minimum 2500-3000 TLyi gözden çıkarmak gerekecek. Zaten 2010dan beri evdekiler basit işler için kullanıyorlar, yeni bir notebook almaya hiç gerek yok. F3JC bu haliyle TV veya monitöre bağlanıp rahatça kullanılabilir tabii ama bu pratik bir çözüm değil.

Senelerdir hizmet etmiş bize, biraz daha çalışsın, emekliye ayrılmasın hemencecik. O yüzden F3JCyi tamir etmeyi düşünüyorum!

2010a kadar kendim faal olarak kullandım ve sonrasında mobilite sebebiyle netbooka geçtim. Ama cihazı bizimkiler kullanmaya devam etti sonrasında da. Şimdiye dek birkaç müdahalem olmuştu halihazırda, geriye dönüp bakınca anılarım canlandı, yaşlanmışım yav:

2006.Aralık: F3JCyi büyük bir hevesle aldık, gayet düzgün bir cihaza benziyordu. Sanırım 2000-2100 TL civarıydı fiyatı o zaman, yerel bir mağazada. Hemen sonrasında mavi ekran problemlerini görmeye başladım forumda. Bizde de çıkacak mı diye bir tedirginlik oldu tabii ama aldığımız günden beri hiç mavi ekranla karşılaşmadık. Ne olur ne olmaz diye BIOSu güncellememiştim, hala da ilk alındığındaki 205 sürümü var üzerinde, en son 307 çıkmış gördüğüm kadarıyla.

2009.Temmuz: İçindeki 100 GBlık Seagate Sata HDD'yi 250 GBlık bir Samsung Sata HDD ile değiştirdim. Değişim yaptığım disk XS marka USB harici diskin içinden çıkan SAMSUNG HM250JI modeliydi, Seagate i de XS in kutusuna yerleştirdim. Gizli Recovery bölümünü de yenisine aktarıp denemiştim, herhangi bir problem çıkmamıştı, hala o partition da duruyor, 1906MB yer işgal ediyor diskte. Gerçi FAT32 ile formatlanmış içi çöple dolu XP Home'u kim ne yapsın. Bu arada kendi diski olan Seagate ST9100828AS modelinin "Automatic Acoustic Management" desteği yoktu o yüzden biraz sesli çalışıyordu, Samsungta bu problem yok. Senelerdir sorunsuz çalışıyor iki disk, maaşallah diyeyim.

.

2009.Agustos: 512'lik Ramlerden birini Kingston 2 GB 667 MHz ile değiştirdim ve toplam RAMi 2.5 GB'a yükselttim. Ancak belleğin ilk 512+512MB lık bölümü Dual olarak çalışabiliyor haliyle. İlk alındığında üzerindeki 512+512Mb modüller varken "Dual Channel (Interleaved) " olarak çalışan bellekler artık " Dual Channel (Asymmetric) " olarak çalışmakta. Aslında 4GB'a yukseltmeyi düşünmüştüm ama tüm dünyada bu ve benzer F3 modellerinde 2.87 GB (2942 MB)'dan yukseğini gösterebilen çıkmamış. 2GB+2GB Ram kullananlarda service pack veya 64 bit OS yüklendiğinde takılı (installed) Ram miktarı doğru görünse de (4GB), fiziksel olarak max 2.9 GB ı kullanılabiliyor görünüyor. Bende BIOS 2560 MB gösteriyor, extra 400 MB Ram için masrafa girmeye değmez. Cihazın böyle bir kısıtlaması olması çok kötü. BIOS güncellemeleriyle de çözülememiş bildiğim kadarıyla, yazık.

2010.Ocak: Cihaz çok fazla ısınmaya başladığı ve fan sesi de yükseldiği için cihazı açıp temizlik yaptım. Cihazın kapağını açarak soğutucu modülüne müdahale ettim. Soğutucu kısım işlemci ve vga chipseti üzerine gelen ısı borularından ve fandan oluşan bir parça. Bu parçayı yerinden sökerek tozlarını sildim ve fanı da temizledim. Ayrıca işlemci üzerindeki termal macun da iyice katılaşmıştı. Termal macunu asetonla silerek OCZ Freeze marka termal macunla yeniledim. Vga chipi üzerindekini de temizledim, ancak bu biraz farklı oldu. Chip üzerine denk gelen soğutucu kısma termal macun türü bir şey sürüp üzerine alüminyum folyo gibi bir parça eklemişler. Bu alüminyum parça da chipi çevreliyor. Buradaki macunu da yenisiyle değiştirdim. Sonuç olarak gürültülü fan sesinden kurtuldum.

2010.Agustos: Yeni bir netbook (Packard Bell VR46) alarak Asus F3JC'yi kullanmayı bıraktım. F3JCden sonra VR46 tüy gibi hafif gelmeye başladı, rahatça işe götürüp getiriyordum, hala kullanıyorum 6 yıldır onu da. Tabii VR46da oyun oynamak falan imkansız. F3JCde Trine, NFS Carbon gibi çok basit olmayan, çok da kasmayan oyunları oynuyordum arada. Hatta Crysis demosunu da oynamıştım düşük ayarlarda yanlış hatırlamıyorsam. 2010dan beri oyun oynanmamıştır gerçi F3JCde. Bu tarihten itibaren ev ahalisi kullanır oldu cihazı. Akıllı telefon, tablet vs. ile kullanımı biraz azalsa da hemen hemen her gün kullanılmaya devam etti 2015 sonuna kadar.

2011.Şubat: F3JCnin ekranında görüntü bozuklukları başgösterdi. Pixellenmeler, karelenmeler, renklerin bozulması, pembeleşme gibi belirtiler görülüyordu. Ekran oynatılınca ve arka kısma hafif dokununca düzelmeler oluyordu. O yüzden sorunun LCDnin arka kısmındaki kablodan olduğunu düşündüm. Ekranı sökerek arkadaki LCD data bağlantı kablosunu kontrol ettim ve soketinin gevşediğini farkettim. Soketi sıkıca takarak ve extra bantla sağlamlaştırarak problemi giderdim:

. .

2014.Mart: Fan sesi şikayetleri oluştu yine. 2010 Ocak'taki temizliğin üzerinden 4 yıl geçmiş tabii, normal. F3JCde fan ve soğutucu temizliği yapmak için kasa üzerinde sadece arkadaki büyük kapağı açmak yeterli olduğu için fazla cebelleşmek gerekmiyor Allahtan. VR46da neler çektim bir bilseniz, netbook olduğu için normal tabii, cihaz küçük. Neyse, işlem yine sorunsuz tamamlandı:

2015.Kasım: Sol menteşe zorlanması sebebiyle kasanın sol tarafı tamamen kırılmış ve sol menteşe yuvasından çıkar hale gelmiş. Cihaz hala çalışıyordu ve LCD görüntüsünde pek sorun yoktu. Ama hareket ettikçe inverter kablosunun ve alttaki kartın soketinin kopacağı belliydi. Ben müdahale edene kadar kullanmayın demiştim bizimkilere ama yer değiştirirken bağlantıyı tamamen koparmışlar. Alttaki kartın soketi PCBden ayrılmış ve tamiri biraz zor görünüyor. Padler koptuğu için kabloları direkt sokete lehimlemek gerek ama sağlıklı olmayacağı aşikar. Geçici olarak monitöre bağlanıp kullanılmasını tavsiye ettim ama bu şekilde kullanmak isteyen çıkmadı, ki pratik olmayacağı ve yer kaplayacağı için PC gibi kullanmayı kimse istemez.

.

2016.Ekim: Neredeyse 1 yıldır yüzüne bakılmayan notebooku elden geçirip tamir etmeye karar verdim. Bunda en büyük etken yedekte taşınabilir bir cihazın olması ihtiyacıydı. Bendeki PB VR46'ya bakım yaparken (6 yıllık) birkaç günlüğüne geçici olarak notebook ihtiyacım oldu, eğer F3JC tamamen sağlam olsaydı telefonla vs. cebelleşmem gerekmeyecekti.

Bu arada, cihazı TVye bağladığımda üzerindeki Matshita DVD-writerı da kontrol ettim, orijinal müzik ve film DVDlerini sıkıntısız okuyor hala. Yalnız kendi yazdığı driver yedeği dvdsini ilk okurken biraz zorlandı, kendi yazdığını okuyamayan ilkokul öğrencisi gibi . DVD yazma testi yapmadım şimdilik, kullanmıyoruz ya, evde boş dvd aramaya üşendim. Yalnız şimdi hatırlıyorum da bu 10 yıl içerisinde birkaç kez sorun yaşamıştık DVD writerla. Lensi kulak temizleme pamuğu ile hafifçe silip üstesinden gelmiştim, toz ve pislik yüzünden sıkıntı olabiliyor demekki. USB portları, kart okuyucuyu falan da denedim, onlar da sorunsuz çalışıyor hala.

Aslında ekrana ışık tutup baktığımda görüntü olduğunu da seçebiliyorum, sadece LCD arka aydınlatma çalışmıyor görünüyor. Tabii webcam ve mikrofon da çalışmıyor, onların bağlantısı da sol taraftan yapılmış belli ki. Sağ taraftaki bağlantılarda sorun yok anladığım kadarıyla, o taraftaki menteşe de sert ama şimdilik problem yok gibi, kullanımla o taraf da kırılabilir ileride.

Bu haftasonu cihazı açıp alttaki kartın tam olarak ne olduğunu belirleyip aynısını bulmaya çalışacağım. Ardından sol menteşeyi kasaya nasıl sabitleyeceğimi çözmem gerekecek. Yapıştırma olmaz ama dolguyla, silikonla birşeyler yapmaya çalışırım artık. ASUS servisini aradım, cihazı kargoyla göndermemi söylediler. Teknik servis bakıp karar verecekmiş, ücret belirleyecekmiş falan filan, uğraşamam onlarla. Hadi ücretsiz kasa değişimi yaptılar diyelim, bağlantı kartı için ne kadar para isteyecekler kim bilir. Hem kargo ücreti vs. astarı yüzünden pahalıya gelme ihtimali var, değiştirdikleri kasa ne kadar gider o da belli olmaz.

Bu türde kasa tamiri yapan yerler varmış galiba ama güvenemiyorum. Hem kargosuyla uğraşmam gerekecek, hem de tamir edilirken başka yerlerini bozmadıklarından emin olamayacağım. En düzgün çalışan yerler bile toplarken parça, vida artırabiliyorlar. Senelerdir birçok şikayet duyduk çeşitli elektronik cihaz kullanıcılarından.

Öyle veya böyle; cihaz tam 10 senelik -ki bunun 9 senesi aralıksız çalışır haldeydi- ve hala daha gideri var.

En az bir 5 yıl daha; "binicem üstüne, vurucam kırbacı"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Be-Mine -- 27 Mayıs 2021; 4:42:54 >

• hocam kısa bir cevap yazayım ekranda görüntü var ışık yok ise menteşenin ordaki bir cihaz bozulmuştur adını unuttum ama 10 lira değeri var.Kasayıda yaptırmanı öneririm ısrarla yaptırmadım ben 9.senesinde yaptırdım hamuru halde duruyor işçilik çok iyi olmasada işe yarıyor.Şuan emmektar kenarda gerçi.Az kahrımızı çekmedi değil.Zamanına göre iyi para verip almıştık.10 yıl öncesinin 2300ü şimdikinin en az 5-6000tlsi.
  • emre1270393 E kullanıcısına yanıt
    "inverter" denilen elektronik kartı kastediyorsunuz sanırım. O da olabilir tabii ama asıl onunla (ve webcam/mikrofon'la) anakart arasında bağlantıyı sağlayan "inverter fly cable" isimli parçanın soket bağlantısı kırık. Sinyal aktarımı sağlanamadığı için inverter'dan önce bu fly kablosunu değiştirmem gerekecek, asıl zanlı o. Değişim sonrasında arka ışık hala çalışmazsa inverter ve diğer parçalar da kontrol edilmeli tabii.

Bulunduğum ilde düzgün kasa tamiri yapan yer olsa gidip yaptırabilirdim ama kargoyla istanbul'a, ankara'ya göndermek hiç işime gelmiyor. Hem ilave kargo parası gibi ücretler hem de servis ve diğer tamircilerin pasaklı, özensiz iş yapma ihtimali yüzünden kendim uğraşmayı tercih edeceğim gibi görünüyor. Olduğu kadar artık.

Siz nereye, ne kadara, hangi tamirleri yaptırdınız acaba. Eski mesajlara baktım ama ilgili bir mesajınızı göremedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Be-Mine -- 29 Kasım 2016; 22:34:20 >

• Evet, ciğerini söktüm :

.

Arızalı parça "F3J inverter fly cable" isimli kablo. PCBsi kırık ve soket bağlantısı ayrılıp padleri de koparmış. Tamiri biraz zor, yenisiyle değiştirmek daha mantıklı:

.

Ayrıca üst ve alt kapaklardaki topraklama bağlantılarının uçları da kopmuş. Lehimle birleştirerek ya da kablo ile halledebilirim sanırım:

.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Be-Mine -- 27 Mayıs 2021; 4:52:39 >

• Be-Mine kullanıcısına yanıt
    menteşesini daha önce 50 liraya değiştirdim.Daha sonra tekrar kırıldı bu arada kasa sürekli kırıktı menteşe kasayıda kırmıştı ve masaüstü olarak kullanıyordum.Daha sonra 80 liraya kasa tamiri yaptırım.Sert bir hamurla menteşe tarafı onarıldı.Ram yandı bir kere ona 50-60 lira civarında para vermiştim.Sonra hard disk mefta oldu onada 100 lira civarında para verdim.Bir kerede inverter kablosu bozulmuştu onuda 20 liraya yaptımıştım.Ufak tefek temazsızlık ve ısınma problemlerini kendim hallettim.Ancak 2-3 tane yalama vidam var.Birde ekranı kapayı açmaya yarayan kilidi içine girmişti daha sonra onu açıp çıkardım daha doğrusu iptal ettim artık kilitlenmiyor yani.Bunun dışında 10 seneyi devirdik.Bu sene yazın amerikaya götürüp orda bırakmayı planlıyorum artık ihanet gibi mi olur bilmiyorum :)
  • İşlem tamam, F3JC bir 4-5 yıl daha elektrik tüketmeye hazır:

Tamir sürecini biraz detaylandırayım, belki benzer durumla karşılaşıp googlelayanlar olur ileride.

Arızalı olan "F3J inverter fly cable" isimli kablonun muadilini internetten araştırdım. Parça koduna göre bazı sonuçlar çıktığı gibi sadece adıyla da satıştaki ürünlere ulaşılabiliyor. Gittigidiyordaki bir satıcıdan kargo dahil 21 TL'ye aldım. Kablo geldiğinde biraz hayal kırıklığı oldu açıkçası, ürün çok kalitesiz görünüyordu. Orijinal parçanın PCBsi kaliteli ve topraklama vida delikleri altın kaplama. Gelen muadil üründe ise PCB sıradan ve vida delikleri normal lehimli olması yanında bir de üzerinde lehim artıkları vardı. Bunlar normal ama asıl sorun tekli iç kabloların (18 adet) kalitesiz ve sert olmasıydı. Ayrıca kablo etrafındaki iletken topraklamalı kılıf da 2 parçalı ve birbiri ile teması yok. Anakarta bağlantı sağlayan taraftaki soketi de şekilsizdi ve anakarta zar zor takabildim montajı yaparken, hatta tam olarak da oturmadı, daha fazla zorlasaydım soketler kırılabilirdi.

Yan sanayii parçadaki bu sorunları görünce kablo diziliminden ve olası bağlantı problemlerinden de şüphelendim ve kontrol etmeye karar verdim. Kopuk ve kısa devre testleri yaptım ve içteki 4 kablonun orijinal parçada bağlantısı olmamasına rağmen yenisinde toprak bağlantısının olduğunu yani kısa devre olduklarını farkettim. PCB üzerindeki iletken metalik topraklama kılıfını kaldırdığımda ne göreyim! Adamlar kabloları PCBye lehimledikten sonra izole etmemişler ve üzerine direk iletken kılıfı yapıştırmışlar. Tabii bu da hareket ettikçe farklı kabloların toprak bağlantısı yapmasına neden oluyor haliyle ve kısa devreler oluşuyor. Eğer bu şekilde taksaydım inverter'a ya da anakarta bile zarar verebilirdim. (Orijinal parçada kablolar lehimlendikten sonra silikona benzer yalıtkan bir malzeme ile birbirlerinden ve kılıftan izole edilmiş. Ayrıca kablolar kopmaları önleyecek ve montajı zorlamayacak şekilde ince ve yumuşak, oldukça kaliteli.)

. .

Bu sorunları görünce sadece PCB'sini söküp kırık olanla değiştirmeye karar verdim. Ama PCBnin de kalitesiz olduğunu ve lehimleme aşamasında yüksek ısı ile padlerin kopabileceğini düşünerek bu kararımdan vazgeçtim. Kısa devreleri engellemek için iletken kılıfı kısalttım ve kabloların üzerini de bant yapıştırarak izole ettim.

Gelelim menteşelere. Orijinal menteşeler gerçekten de çok sertleşmişti ve çok zor dönüyorlardı. Bu şekilde kullanmaya devam edilirse kasayı tekrar kıracağı kesindi. Emin olmak için pas sökücü sprey ile yumuşatmaya çalıştım ama sonuç alamadım. Bahsedildiği gibi metal yorgunluğu sebebi ile sürtünme çok artmış anlaşılan.

Bunu görünce menteşeleri de yenilemeye karar verdim. Yine gittigidiyordaki bir satıcıdan kargo dahil 22 TLye yan sanayii menteşeleri aldım. Tabii tahmin ettiğim gibi bu malzemeler de sorun çıkardı. Aslında genel boyutlar ve vida delikleri uygundu ve sorun çıkarmadı denebilir. Ama sol menteşenin kasa tarafındaki alt kısmının hacmi daha küçüktü ve daha da önemlisi gönyesi kayıktı. Bu kayıklığın ekranı ve menteşeyi bir miktar zorlayacağı açık. Ama onun haricinde dönme konusunda bir problem yoktu ve rahatça hareket ediyorlardı. Her iki menteşeyi de yenisiyle değiştirdim ama montaj aşamasında sol menteşe vidalarını fazla sıkmadım ve böylece esnemelere bir miktar izin verdim.

Sonuç olarak kıssadan hisse; yan sanayii parça yerine mümkünse orijinal, orijinal bulunamıyorsa çıkma parça tercih etmek gerekli, bir kez daha teyit edildi.

Kasa tamirinde ise Sun-Fix'in yapışkan macununu kullandım. Alt kasanın kırık parçaları kayıp olduğu için yapıştırma değil de daha çok dolgu işlevi görecek bir malzemeye ihtiyacım vardı. Tamirciler de bu tür bir macun kullanıyorlardır diye tahmin ediyorum. 40 gr.lık paketin tamamına yakınını kullandım:

. .

Alt kasa üzerindeki vida deliklerini de Sun-Fix'le sağlamlaştırdım bu arada. Ayrıca CPU ve GPU'nun termal macunlarını da Xigmatek PTI-G3606 ile yeniledim. Tamir işlemlerinden sonra cihazı topladım ve çalıştırdım. Problemsiz açıldığını ve ekranda ASUS yazısının belirdiğini görünce sevindim baya, zafer kazanmış komutan havasına büründüm resmen. Şu an hiçbir sorun yok ve ekran arka aydınlatma tamamen düzeldi. Webcam ve mikrofon da sorunsuz çalışıyor. Montaj sonrası bazı fotoğraflarını da ekleyeyim:

. . . .

İşçiliğim pek iyi sayılmaz ama yine de içime sindi diyebilirim, çok zorlanmadığı sürece uzun bir zaman iş görür ve kırılmaz diye ümit ediyorum.

Bu yaştaki bir cihaz için uğraşmaya değmez diyenler çıkabilir, ama bence değdi. Yaklaşık 50 TL maliyetle sorun çözülmüş oldu. Detaylı anlatmamın amacı da dediğim gibi, benzer durumlarda araştırma yapacak olanlar için fikir verebilmek.

(Aslında spray boya ile siyaha boyasam güzel olacakmış, böyle yeşil yeşil sırıtıyor macun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Be-Mine -- 29 Kasım 2016; 19:2:47 >

• quote:

quote:

quote:

Asıl problem F3JC'nin UEFI desteği olMAması DEĞİL, sorun başka bir yerde gibi görünüyor!

Cihazın ekranını çalışır hale getirince biraz kurcalamak istedim. BIOSu 205'den 307'ye guncelledim. Daha önce taktığım 250GB Samsung HM250JI HDDyi biraz daha hızlı olduğunu düşündüğüm 250GB Seagate ST9250315AS ile değiştirdim. HDDyi yenilemişken bir de Win8.1 kurulumunu denemek istedim.

Daha önce Packard Bell VR46'da kullandığım ve çalıştığını bildiğim bir "Windows 8.1 SL x64.iso"sunu DVD'ye yazdırarak denedim ama daha kurulumun başlarında bir hata mesajı çıkıp F3JC restart etti. Cihazın orijinal Matshita DVD-Writer'ında sorun olabileceği ihtimali aklıma geldi önce, zaten yazıcıyı denemek için DVD'ye yazdırmıştım isoyu. Sonrasında bir de USB flash bellekle yüklemeyi denedim ama yine aynı yerde hata verip reboot etti.

Emin olmak için bir de Windows 10 kurulumunu denemek istedim. MS sitesinden indirdiğim "Win10_1607_SingleLang_Turkish_x64.iso" imajı ile aynı işlemleri tekrarladım ama yine sonuç alamadım. Win8.1'den farklı olarak hiçbir hata mesajı çıkmıyor ve ilk dakikalarda birdenbire cihaz kapanıyor, restart etmiyor. Win8.1 ile benzer bir mesele olduğu aşikar.

Ayrıca elimde USBden boot edilip On The Go çalıştırılabilen bir Win8.1 PE x86 (32bit) vardı, o da ilk açılışta aynı yerde hata veriyor. Yani sadece kurulum değil aynı zamanda Win8.1 ve Win10 PE'lerini çalıştırmak da mümkün görünmüyor.

Win8.1'de beliren hata mesajı bir anlığına çıkıp hemen reset atıyordu o yüzden ne yazdığını görebilmek imkansızdı. Normalde bu tür hatalar 1-2 saniye ekranda kalıyor ve ne yazdığı görülebiliyor. Ama bu hatayı görebilmek için videoya çekip kare kare oynatmam gerekti:

Hata mesajı tam olarak görüntülenemiyor ama yazan şu (Dil türkçe olmasına rağmen hata mesajı ingilizce):
    "If you'd like to know more, you can search online later for this error: DRIVER VIOLATION"

Başka bir hata kodu ve açıklama yok, o yüzden detayları bilemiyoruz. Bu şekilde (sürücü ihlali) hata mesajı alanlar var nette ama özellikle alttaki bulduğum linkte birçok ASUS kullanıcısının aynı durumla karşılaştığını görebilirsiniz:

Can't install Windows 8.1 - Driver Violation https://social.technet.microsoft.com/Forums/exchange/en-US/f9777383-d89f-48bb-9790-56a0fdf01208/cant-install-windows-81-driver-violation?forum=w8itproinstall

Mesajlarda bahsi geçen cihazlar da güncel değil ve en yenisi 2010 tarihli Asus U43JC gibi görünüyor:

Asus U43JC
    Asus F5VL
    Asus F5SL
    Asus Z53H
    Asus Z53J/F3JP
    Asus G60J

Bu cihazların ortak özelliği nedir acaba? Hepsi farklı chipset, CPU,GPU vs.ye sahip gibi görünüyor. Tek ortak nokta ASUS marka emektar cihazlar olmaları.

BIOSları eski tip ve UEFI olMAdığı için denilebilir ama UEFI olmayan cihazlara Win8.1 ve Win10 yüklenebildiğini biliyoruz. Örnek bazı linkler vereyim, ayrıca nette kullanıcı deneyimleri de var:

* How to Install Windows 8.1 and 10 on a non-UEFI Computer http://technozed.com/how-to-install-windows-8-1-and-10-on-a-non-uefi-computer/#ixzz4RQ9dOiaP
    * Can't Install Windows 8.1 on Non-UEFI Laptop http://www.eightforums.com/installation-setup/27472-cant-install-windows-8-1-non-uefi-laptop.html

UEFI desteği olmayan cihazlara Windows 8.1 ve 10 yüklenebildiğini bizzat ben de deneyimledim. Çünkü halihazırda kullandığım Packard Bell VR46 Netbook da 6 yıllık ve eski tip BIOSa sahip (Insyde 2010-08-31). Ve ben buna daha önce Win8.1'i yüklemiştim. Ek olarak yeni indirdiğim Windows 10 isosunu bunda da denedim ve sorunsuz Win10 kurulumunu tamamladım:

.

İşin ilginç tarafı, Windows 8.1 sistem gereksinimleri Win8 ile neredeyse tamamen aynı diye biliniyor. Araştırmalarımda sadece tek bir belirleyici fark olduğunu bulabildim, bu da zaten küçük bir kesimi ilgilendiriyor:

"New Windows 8.1 requirements strand some users on Windows 8"http://www.pcworld.com/article/2058683/new-windows-8-1-requirements-strand-some-users-on-windows-8.html

Özetlemek gerekirse; Win8.1 64bit'de Win8'den farklı olarak "CMPXCHG16b" desteği gerekiyor (32bit'de sorun olmamalı deniliyor!). Yeni nesil 64bit işlemcilerin çoğu bunu desteklese de bazı eski donanımlar desteklemeyebiliyormuş. Yani işlemci desteği olsa da bazı anakartların desteği olmadığı için sorun çıkabiliyormuş. F3JC ve benzeri Asus cihazlardaki işlemcilerin ve anakartların bu desteği olup olmadığını bilmiyorum ama eğer sorun bu olsaydı hata mesajı vermesi gerekirdi diye düşünüyorum. Genelde kurulum aşamasında "İşlemciniz CompareExchange128 desteklemiyor" gibi bir hata mesajı çıkıyormuş:

.

Zaten bizim F3JC bu hatayı vermediği gibi aynı zamanda 32bit Win8.1'de çalıştıramıyor. Yani sorunumuz bu sistem gereksinimi de DEĞİL görünüyor. Bunun haricinde Win8.1'in başka farkı da yok gördüğüm kadarıyla.

Diğer bazı kullanıcılar da MS destek takımının birçok önerisini denemelerine rağmen bu sorunu çözememiş şimdiye dek. Neden Win8 çalıştırabilen cihazlar Win8.1 (ve Win10) çalıştıramıyor? Orası şimdilik muamma!

Bu meselenin sebebi ve çözümünü merak ediyorum, ama sadece o kadar. F3JC için en uygun Windows sürümünün Win7 32bit olduğunu düşünüyorum, daha üst sürümleri imkan olsa da kullanmak istemezdim şahsen.

Edit: Win8.1 32bit sürümünü indirip kurmayı da denedim bugün, tahmin ettiğim gibi aynı noktada "DRIVER VIOLATION" hatasını verip restart ediyor!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Be-Mine -- 30 Kasım 2016; 21:17:39 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Be-Mine

quote:

quote:

quote:

Asıl problem F3JC'nin UEFI desteği olMAması DEĞİL, sorun başka bir yerde gibi görünüyor!

Cihazın ekranını çalışır hale getirince biraz kurcalamak istedim. BIOSu 205'den 307'ye guncelledim. Daha önce taktığım 250GB Samsung HM250JI HDDyi biraz daha hızlı olduğunu düşündüğüm 250GB Seagate ST9250315AS ile değiştirdim. HDDyi yenilemişken bir de Win8.1 kurulumunu denemek istedim.

Daha önce Packard Bell VR46'da kullandığım ve çalıştığını bildiğim bir "Windows 8.1 SL x64.iso"sunu DVD'ye yazdırarak denedim ama daha kurulumun başlarında bir hata mesajı çıkıp F3JC restart etti. Cihazın orijinal Matshita DVD-Writer'ında sorun olabileceği ihtimali aklıma geldi önce, zaten yazıcıyı denemek için DVD'ye yazdırmıştım isoyu. Sonrasında bir de USB flash bellekle yüklemeyi denedim ama yine aynı yerde hata verip reboot etti.

Emin olmak için bir de Windows 10 kurulumunu denemek istedim. MS sitesinden indirdiğim "Win10_1607_SingleLang_Turkish_x64.iso" imajı ile aynı işlemleri tekrarladım ama yine sonuç alamadım. Win8.1'den farklı olarak hiçbir hata mesajı çıkmıyor ve ilk dakikalarda birdenbire cihaz kapanıyor, restart etmiyor. Win8.1 ile benzer bir mesele olduğu aşikar.

Ayrıca elimde USBden boot edilip On The Go çalıştırılabilen bir Win8.1 PE x86 (32bit) vardı, o da ilk açılışta aynı yerde hata veriyor. Yani sadece kurulum değil aynı zamanda Win8.1 ve Win10 PE'lerini çalıştırmak da mümkün görünmüyor.

Win8.1'de beliren hata mesajı bir anlığına çıkıp hemen reset atıyordu o yüzden ne yazdığını görebilmek imkansızdı. Normalde bu tür hatalar 1-2 saniye ekranda kalıyor ve ne yazdığı görülebiliyor. Ama bu hatayı görebilmek için videoya çekip kare kare oynatmam gerekti:

Hata mesajı tam olarak görüntülenemiyor ama yazan şu (Dil türkçe olmasına rağmen hata mesajı ingilizce):
    "If you'd like to know more, you can search online later for this error: DRIVER VIOLATION"

Başka bir hata kodu ve açıklama yok, o yüzden detayları bilemiyoruz. Bu şekilde (sürücü ihlali) hata mesajı alanlar var nette ama özellikle alttaki bulduğum linkte birçok ASUS kullanıcısının aynı durumla karşılaştığını görebilirsiniz:

Can't install Windows 8.1 - Driver Violation https://social.technet.microsoft.com/Forums/exchange/en-US/f9777383-d89f-48bb-9790-56a0fdf01208/cant-install-windows-81-driver-violation?forum=w8itproinstall

Mesajlarda bahsi geçen cihazlar da güncel değil ve en yenisi 2010 tarihli Asus U43JC gibi görünüyor:

Asus U43JC
    Asus F5VL
    Asus F5SL
    Asus Z53H
    Asus Z53J/F3JP
    Asus G60J

Bu cihazların ortak özelliği nedir acaba? Hepsi farklı chipset, CPU,GPU vs.ye sahip gibi görünüyor. Tek ortak nokta ASUS marka emektar cihazlar olmaları.

BIOSları eski tip ve UEFI olMAdığı için denilebilir ama UEFI olmayan cihazlara Win8.1 ve Win10 yüklenebildiğini biliyoruz. Örnek bazı linkler vereyim, ayrıca nette kullanıcı deneyimleri de var:

* How to Install Windows 8.1 and 10 on a non-UEFI Computer http://technozed.com/how-to-install-windows-8-1-and-10-on-a-non-uefi-computer/#ixzz4RQ9dOiaP
    * Can't Install Windows 8.1 on Non-UEFI Laptop http://www.eightforums.com/installation-setup/27472-cant-install-windows-8-1-non-uefi-laptop.html

UEFI desteği olmayan cihazlara Windows 8.1 ve 10 yüklenebildiğini bizzat ben de deneyimledim. Çünkü halihazırda kullandığım Packard Bell VR46 Netbook da 6 yıllık ve eski tip BIOSa sahip (Insyde 2010-08-31). Ve ben buna daha önce Win8.1'i yüklemiştim. Ek olarak yeni indirdiğim Windows 10 isosunu bunda da denedim ve sorunsuz Win10 kurulumunu tamamladım:

.

İşin ilginç tarafı, Windows 8.1 sistem gereksinimleri Win8 ile neredeyse tamamen aynı diye biliniyor. Araştırmalarımda sadece tek bir belirleyici fark olduğunu bulabildim, bu da zaten küçük bir kesimi ilgilendiriyor:

"New Windows 8.1 requirements strand some users on Windows 8"http://www.pcworld.com/article/2058683/new-windows-8-1-requirements-strand-some-users-on-windows-8.html

Özetlemek gerekirse; Win8.1 64bit'de Win8'den farklı olarak "CMPXCHG16b" desteği gerekiyor (32bit'de sorun olmamalı deniliyor!). Yeni nesil 64bit işlemcilerin çoğu bunu desteklese de bazı eski donanımlar desteklemeyebiliyormuş. Yani işlemci desteği olsa da bazı anakartların desteği olmadığı için sorun çıkabiliyormuş. F3JC ve benzeri Asus cihazlardaki işlemcilerin ve anakartların bu desteği olup olmadığını bilmiyorum ama eğer sorun bu olsaydı hata mesajı vermesi gerekirdi diye düşünüyorum. Genelde kurulum aşamasında "İşlemciniz CompareExchange128 desteklemiyor" gibi bir hata mesajı çıkıyormuş:

.

Zaten bizim F3JC bu hatayı vermediği gibi aynı zamanda 32bit Win8.1'de çalıştıramıyor. Yani sorunumuz bu sistem gereksinimi de DEĞİL görünüyor. Bunun haricinde Win8.1'in başka farkı da yok gördüğüm kadarıyla.

Diğer bazı kullanıcılar da MS destek takımının birçok önerisini denemelerine rağmen bu sorunu çözememiş şimdiye dek. Neden Win8 çalıştırabilen cihazlar Win8.1 (ve Win10) çalıştıramıyor? Orası şimdilik muamma!

Bu meselenin sebebi ve çözümünü merak ediyorum, ama sadece o kadar. F3JC için en uygun Windows sürümünün Win7 32bit olduğunu düşünüyorum, daha üst sürümleri imkan olsa da kullanmak istemezdim şahsen.

Edit: Win8.1 32bit sürümünü indirip kurmayı da denedim bugün, tahmin ettiğim gibi aynı noktada "DRIVER VIOLATION" hatasını verip restart ediyor!

Ben de önceden uefi desteğinin olmaması olarak sansam da sonradan yaptığım araştırmalarda sebebin işlemci yada chipset uyumsuzluğundan olduğu sonucuna vardım. Daha doğrusu sanmaya başladım. Gerçekten de çözümsüz kalmış bir konu. Bana kalırsa yeni windows sürümlerinin içerisinde bulunan chipset driver dosyaları artık bu işlemci ve chipset ailesini desteklemiyor. Uygun driver yüklenemediği için yada uyumsuz muadil bir driver yükleyip işlemci ve chipseti sürmeye/çalıştırmaya kalktığı için böyle bir hata verip kapanıyor. Sahip olduğum laptop hala çalışıyor üzerine T7600 işlemci taktım sonuç yine aynı. Belki 667 mhz olan FSB hızı bile bu işletim sistemi için yeterli değil, bilemiyorum bir de 800 mhz olan F3SC gibi sistemlerde denemek gerekir.

Windows 7 pro 64 bit gayet güzel çalışıyor. Ben vazgeçtim artık bu pc ile uğraşmaktan

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Be-Mine

quote:

quote:

quote:

Asus U43JC
    Asus F5VL
    Asus F5SL
    Asus Z53H
    Asus Z53J/F3JP
    Asus G60J

.

.

Ben de önceden uefi desteğinin olmaması olarak sansam da sonradan yaptığım araştırmalarda sebebin işlemci yada chipset uyumsuzluğundan olduğu sonucuna vardım. Daha doğrusu sanmaya başladım. Gerçekten de çözümsüz kalmış bir konu. Bana kalırsa yeni windows sürümlerinin içerisinde bulunan chipset driver dosyaları artık bu işlemci ve chipset ailesini desteklemiyor. Uygun driver yüklenemediği için yada uyumsuz muadil bir driver yükleyip işlemci ve chipseti sürmeye/çalıştırmaya kalktığı için böyle bir hata verip kapanıyor. Sahip olduğum laptop hala çalışıyor üzerine T7600 işlemci taktım sonuç yine aynı. Belki 667 mhz olan FSB hızı bile bu işletim sistemi için yeterli değil, bilemiyorum bir de 800 mhz olan F3SC gibi sistemlerde denemek gerekir.

Windows 7 pro 64 bit gayet güzel çalışıyor. Ben vazgeçtim artık bu pc ile uğraşmaktan

Bu bilgisayarı temmuz gibi kuzey çipini yaktığım eski laptun yerine 200tl vererek aldım. Yedek laptop olarak performansından memnunum ancak işlemcisini bulabilirsem t7600'e olmadı t7400'e yükseltmeyi planlıyorum. Özelleikle kablosuz ağ performansı beni memnun ediyor. 30-40m uzaktaki ap. de oturan akrabamdan çektiğim internetle 4-5 mbps hız elde edebiliyorum. Şuanda pcyi pencere kenarında tutup ICS ile aşağıdaki şemadaki gibi bir internet paylaşımında ana makine olarak kullanıyorum ve diğer aygıtlarda 480p video oynatabiliyorum. Tam karar vermedim ama pcyi media center tarzı bişey olarak kullanmayı da planlıyorum.

Windows 10 ve 8.1 sorununa gelecek olursak bende ilk aldığımda win 10 kurmaya çalışmıştım ama hata verip durmuştu. Nedir ne değildir diye araştırdım ve win 10'un NVidia GF GO 7300'ü desteklemediği bilgisine ulaştım. Win 8.1'i bilmiyorum (ama aynı nedenden olduğunu tahmin etmekteyim) win 10 sorunu ekran kartından kaynaklanıyor. Win 10'u bütün cihazlar tek işletim sistemi prensibiyle çıkaran microsoft'un neden böyle bir saçma iş yaptığını merak ediyorum açıkçası.

• 
Sayfa: önceki 131132133134135
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.