Şimdi Ara

Asıl olan madde değil, manâdır...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
713
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Bir sorum yok, maksadım paylaşmak, genişlemek...

Bir bayana çiçek verdiğimde hoşuna gidiyor. Aynı çiçeği parçalayıp verdiğimde kafamdan aşağı döküyor hepsini büyük bir hınçla. Çiçek aynı çiçek. Madde aynı madde. Bu bir örnekti belkide ama maddenin çeşitli halleri ona manâ katan şey. Ya da altına değer katan şey nedir, rengi mi? Bir yüzüğün ucuz cam olması ya da pırlanta olması? Paylaşım, görüş ve yorumlarınızı bekliyorum...

• Eşeğe Altın Semer de Vursan ,

Eşşek Gene Eşektir,

• quote:

Orjinalden alıntı: khanturks1

Eşeğe Altın Semer de Vursan ,

Eşşek Gene Eşektir,

Kötü bir bağlama!
  • quote:

Orjinalden alıntı: fuducuk

quote:

Eşşek Gene Eşektir,

Kötü bir bağlama!

Neden ?

Altın madde, eşşek mana

altın yani madde eşeğe yani manaya etki etmez demek istediğim o idi.

aslında senin verdiğin örnekten pek te farkı yok dostum.
  • quote:

quote:

quote:

Eşşek Gene Eşektir,

Kötü bir bağlama!

Neden ?

Altın madde, eşşek mana

O zaman anlatmak istediğim şeyi anlatamamış ya da anlamak istememişsin gibi bir düşünceye kapılıyorum. Çok ciddiyetsiz ve lâubali geldi bana. Böyle devam edeceksende rica ediyorum yazma...

• quote:

Merhaba arkadaşlar. Bir sorum yok, maksadım paylaşmak, genişlemek...

Bir bayana çiçek verdiğimde hoşuna gidiyor. Aynı çiçeği parçalayıp verdiğimde kafamdan aşağı döküyor hepsini büyük bir hınçla. Çiçek aynı çiçek. Madde aynı madde. Bu bir örnekti belkide ama maddenin çeşitli halleri ona manâ katan şey. Ya da altına değer katan şey nedir, rengi mi? Bir yüzüğün ucuz cam olması ya da pırlanta olması? Paylaşım, görüş ve yorumlarınızı bekliyorum...

o zaman maddeye anlam katan gelenekselleşmiş bakış , kültür , tabular ,kalıplar...diyebiliriz
  • asıl olan mana elbette, madde değil.

ama öyle maddeler olur ki manaya dönüşebilir. örnek vermek gerekirse, siz sevdiğiniz insana pırlanta yüzük almakla aslında ona maddi değeri olan bir yatırım aracı vermiş olmuyorsunuz. ona değer verdiğinizi maddi değeri olan bir hediye almakla göstermiş oluyorsunuz. yani onu maddeden daha üstün tuttuğunuzu göstermiş oluyorsunuz dolaylı olarak.

atıyorum, annemize cep telefonu hediye etmeye karar versek,
    "yahu annemizin ne işi olur kamerasıyla bluetooth ile, mp3 çalar ile" diyerek ona düz bir telefon alabiliriz.
    ama bu özellikleri ihtiva eden bir hediye almamız, ona kendisine en iyisini almamız suretiyle değer verdiğimizi düşündürecektir. burada aslolan telefonun maddi ederinden ziyade, en iyisini almamız sebebiyle kendisine değer verdiğimizi göstermektir.

eğer sevdiğimiz insana ucuz bir cam yüzük alsak ve "maddi değeri önemli değil, önemli olan benim seni düşünmem ve bir hediye vermem" desek ve onun da böyle düşünmesini beklesek?

peki ya o "bana değer verseydi, para biriktirmek suretiyle geç dahi olsa bana değerli bir hediye alır bana maddeden daha fazla değer verdiğini gösterir, ucuz bir hediye almazdı" diye düşünürse?

ucuz bir hediye almakla "kendisini geçiştirdiğimizi" düşünebilir.
    böyle düşünmekle de haklıdır diyemesem bile, böyle düşünmek te hakkıdır diyebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C4 -- 25 Mayıs 2007; 15:40:34 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: s£stavina

quote:

Merhaba arkadaşlar. Bir sorum yok, maksadım paylaşmak, genişlemek...

o zaman maddeye anlam katan gelenekselleşmiş bakış , kültür , tabular ,kalıplar...diyebiliriz

Evet, güzel bir havuz içerisine aldın.

• quote:

Orjinalden alıntı: C4

asıl olan mana elbette, madde değil.

ama öyle maddeler olur ki manaya dönüşebilir. örnek vermek gerekirse, siz sevdiğiniz insana pırlanta yüzük almakla aslında ona maddi değeri olan bir yatırım aracı vermiş olmuyorsunuz. ona değer verdiğinizi maddi değeri olan bir hediye almakla göstermiş oluyorsunuz. yani onu maddeden daha üstün tuttuğunuzu göstermiş oluyorsunuz dolaylı olarak.

atıyorum, annemize cep telefonu hediye etmeye karar versek,
    "yahu annemizin ne işi olur kamerasıyla bluetooth ile, mp3 çalar ile" diyerek ona düz bir telefon alabiliriz.
    ama bu özellikleri ihtiva eden bir hediye almamız, ona kendisine en iyisini almamız suretiyle değer verdiğimizi düşündürecektir. burada aslolan telefonun maddi ederinden ziyade, en iyisini almamız sebebiyle kendisine değer verdiğimizi göstermektir.

eğer sevdiğimiz insana ucuz bir cam yüzük alsak ve "maddi değeri önemli değil, önemli olan benim seni düşünmem ve bir hediye vermem" desek ve onun da böyle düşünmesini beklesek?

peki ya o "bana değer verseydi, para biriktirmek suretiyle geç dahi olsa bana değerli bir hediye alır bana maddeden daha fazla değer verdiğini gösterir, ucuz bir hediye almazdı" diye düşünürse?

ucuz bir hediye almakla "kendisini geçiştirdiğimizi" düşünebilir.
    böyle düşünmekle de haklıdır diyemesem bile, böyle düşünmek te hakkıdır diyebilirim.

Değişik bakış açılarını içeren bir yazı. Ancak ben maddeden manâya dönüşe inanmıyorum. Ya da şöyle diyelim; anneme ucuz bir telefon almam ona az değer verdiğimi göstermez ya da göstermemeli. Anneme hediye almış olmam bile yeter. Hatta anneme hediye almış olmayı içtenlikle niyet etmem bile yeterli. Senin dediğin mantıktan yola çıkacak olursak maddi durumu iyi olmayan bir insanın kişiye gösterdiği sevgiyi ifade edebilme şansı kalmayacak.

Aslında benim görüşüme göre tüm maddeler bir, birbirinden farkı yok. Bazıları az bulunduğu için daha değerli, bazıları ise daha fonsiyonel olduğu için. Bazıları ise sadece görünümü için. Bu değerleri katan insanoğlunun bakışıdır. Çünkü başka bir canlı için altın ya da bakır arasında fark yoktur.

Konunun gidişâtına göre birşeyler yazdım fakat başlığımın içeriğini uygun tatminkâr şeyler henüz çıkmadı ya da ben düzgün ifade edemedim...

• Madde olmadan mana birşey ifade etmez. Bizim mana dediğimizin altında insan beyninin yeterince karmaşık oluşu ve üç beş mantık devresi gibi analiz edilebilir değil de milyarlarca bağlantı noktası ile karmaşık bir fuzzy logic makinası gibi işin içinden çıkılmaz gözüktüğü yatmaktadır.

Birisine hediye ettiğimiz bir çiçeğin ona "manalı" gelmesinin ardında kişinin geçmiş deneyimleri, bilgileri ve öğrenimleri gibi maddeden soyutlanmış olgular yatar. Madde olmadan mananın oluşamayacağını biliriz, ancak çözümlemek karmaşık olduğu için bir ona "mana" deriz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Madde olmadan mana birşey ifade etmez. Bizim mana dediğimizin altında insan beyninin yeterince karmaşık oluşu ve üç beş mantık devresi gibi analiz edilebilir değil de milyarlarca bağlantı noktası ile karmaşık bir fuzzy logic makinası gibi işin içinden çıkılmaz gözüktüğü yatmaktadır.

Birisine hediye ettiğimiz bir çiçeğin ona "manalı" gelmesinin ardında kişinin geçmiş deneyimleri, bilgileri ve öğrenimleri gibi maddeden soyutlanmış olgular yatar. Madde olmadan mananın oluşamayacağını biliriz, ancak çözümlemek karmaşık olduğu için bir ona "mana" deriz.

Birkaç beklediğim cümle geldi, ısınmaya başladı konu...

• quote:

Senin dediğin mantıktan yola çıkacak olursak maddi durumu iyi olmayan bir insanın kişiye gösterdiği sevgiyi ifade edebilme şansı kalmayacak.

hayır ben maddenin yeri geldiğinde ne gibi manalar doğurabileceğini örneklemek istedim. öyledir, öyle olmalı demiyorum. öyle sonuçlar çıkabilir, düşündürebilir diyorum.

öte yandan altını değerli kılan ne diye düşünürsek paslanmaz olması, rengi, kolay işlenebilir olması mı? yoksa az bulunur olması, işlenmesinin diğerlerine nazaran daha zor olması mı? ya da altının kanıksanmış olması mı?

her yer elmas dolu olsaydı, elmasları kumsaldan toplayabiliyor olsaydık elmas aynı özellikleri göstermesine rağmen gene değerli olacakmıydı?
    çok olması sebebiyle maddi değeri düşecekti ama gene de elmas, elmas olacaktı.

madde bence tek başına değer ölçüsü değil. önemli olan taşıdığı mana. eline fırça alanın resim yaptığını düşünelim. fırça aynı fırça, boya aynı boya ama ortada bir mana , bir ruh olmadıktan sonra madde olmuş hatta en kalitelisinden olmuş neye yarar?

• quote:

Orjinalden alıntı: C4

quote:

Senin dediğin mantıktan yola çıkacak olursak maddi durumu iyi olmayan bir insanın kişiye gösterdiği sevgiyi ifade edebilme şansı kalmayacak.

hayır ben maddenin yeri geldiğinde ne gibi manalar doğurabileceğini örneklemek istedim. öyledir, öyle olmalı demiyorum. öyle sonuçlar çıkabilir, düşündürebilir diyorum.

öte yandan altını değerli kılan ne diye düşünürsek paslanmaz olması, rengi, kolay işlenebilir olması mı? yoksa az bulunur olması, işlenmesinin diğerlerine nazaran daha zor olması mı? ya da altının kanıksanmış olması mı?

her yer elmas dolu olsaydı, elmasları kumsaldan toplayabiliyor olsaydık elmas aynı özellikleri göstermesine rağmen gene değerli olacakmıydı?
    çok olması sebebiyle maddi değeri düşecekti ama gene de elmas, elmas olacaktı.

madde bence tek başına değer ölçüsü değil. önemli olan taşıdığı mana. eline fırça alanın resim yaptığını düşünelim. fırça aynı fırça, boya aynı boya ama ortada bir mana , bir ruh olmadıktan sonra madde olmuş hatta en kalitelisinden olmuş neye yarar?

Özellikle son satırın çok iyiydi, kaliteni ortaya koydun. Teşekkür ederim...

• Ancak anlam da kişiye göre değişir bence. Ben sizin verdiğiniz örnek dolayısıyla konuşayım; parçalanmış bir gülü daha çok severim. Bütünüyle kişisel...
  • quote:

Orjinalden alıntı: Mertallica

Ancak anlam da kişiye göre değişir bence. Ben sizin verdiğiniz örnek dolayısıyla konuşayım; parçalanmış bir gülü daha çok severim. Bütünüyle kişisel...

Biri sana parçalanmış gül verse hayıflanmazsın yani...
  • Madde araçtır!

Mana gayedir!

Elbetteki en kıymetli olanı manadır!
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: Mertallica

Ancak anlam da kişiye göre değişir bence. Ben sizin verdiğiniz örnek dolayısıyla konuşayım; parçalanmış bir gülü daha çok severim. Bütünüyle kişisel...

Biri sana parçalanmış gül verse hayıflanmazsın yani...

Öyle dalga geçer gibi verirse yediririm bile. Ancak anlamını göstererek verirse düzgün bir gülden daha değerli olur benim için. Doğrusu, simgecilik ürünüyüm.

• çok da karmaşık bir konu değil bence.kişinin o ana kadar deneyim ettiği küçük büyük her türlü şeyin beyninde yarattığı birikimlere göre karşısındakine verdiği tepkiden ibaeret ne hissedeceği.

işin ilginç yanı bizim de aslında madde olmamız.robotik hissiz tepkiler yerine, klasik madde özelliklerinden farklı olarak birşeyler hissedebilmemizin nasıl olduğunu çözebilmiş değilim.acaba aslında birçok maddenin mükemmel birleşimiyiz de hissettiğimizi mi zannediyoruz?
  • Yaprakları yoluk bir çiçek ile saçı dağınık kadın....
    Taze bir çiçek ile bakımlı bir kadın...
    Fark, estetik olmakta düğümleniyor.
    Yani oran, düzen, güzellik, estetik...

"Asıl olan manadır, madde değil" derken inkârcı olmuyor muyoruz...
    Mânaya giden yol nerden geçiyor kuzum?
    Madde olmasaydı manalar nereden akacaktı zihinlere ve dimağlarımıza?
    Unutmayalım ki estetiği, düzeni, oran'ı akla getiren; maddi dizilişler, yansımalar ve yaratılardır.
    Yaratıcı, kendini madde ile göstermekte ve anlatmaktadır.
    Toprak, maddenin en kesif biçimi olduğu halde,
    Yaratılışın tüm anlamlarını topraktan filiz vermektedir...
    Yaratıcı meleklerin ululaması ile yetinseydi,
    Herhalde ne insanı, ne maddeyi, ne evreni yaratırdı,
    Madde, Yaratıcı gücün en büyük tecelli tablosudur, tüm sanatlarını orada misale vermiştir...

• quote:

quote:

quote:

quote:

Eşşek Gene Eşektir,

Kötü bir bağlama!

Neden ?

Altın madde, eşşek mana

O zaman anlatmak istediğim şeyi anlatamamış ya da anlamak istememişsin gibi bir düşünceye kapılıyorum. Çok ciddiyetsiz ve lâubali geldi bana. Böyle devam edeceksende rica ediyorum yazma...

1- Anlatmadıysan o senin sorunun
    2-Anlamadıysam o da benim sorunum
    3- Burası senin babanın forumu değil istediğim yere yazarım istemediğim yere yazmam yazdıklarımın rahatsızlık derecesini modlar belirler gerekirlerse gerekli cezayı verirler
    4-Açtığın başlığa kendi yorumumu yazdım senin beğeneceğin yorumları yazmadığım için özür mü dilemem gerekiyor ? o zaman kilit li bir topicaçarsın senin seçtiklerin sana yorum yapar.
    5-Ayrıca benim ciddiyetim ve lauballiğim seninde haddin değil.
    6-Sana DOSTUM diye hitap ediyorum sende karşındaki insana hitap ederken seçtiğin cümlelere dikkat et.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.