Şimdi Ara

Arduino yardımı ile tek kablodan birden fazla buton alabilir miyiz ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
218
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, arduino daha önce kullanmadım. Aklımda bir soru var. Diyelim ki bir button box yapıyoruz bilgisayara bağlamak için. Burada 20 adet tuş ve ortak gnd hattı var. Şimdi bu kutudan 20 tane kablo çekmek yerine her bir tuşa sırasıyla 100r, 330 r, 470r, 1k gibi aralıklarla direnç bağlayıp hepsini tek bir kabloda toplasak . Arduino da tek pin ile bu gelen farklı direnç değerlerine göre 20 tuşa atama yapabilir miyiz ?

    Biraz da otomobillerdeki Can Bus sistemi gibi düşünebiliriz. Problem çıkmaması adına tuslardaki direnç farkını örneğin 47r 100r gibi birbirine yakın değil de birini 47r diğerini 470r gibi geniş Aralık'ta koyabiliriz. Böylece kod yazarken tuş 1 için 400<tuş1<520 gibi kod yazarak o aralikta gelen sinyal ile tuş1 i aktif edebiliriz. Bu benim düşüncem, sizce böyle bir şey mümkün mü ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • ▲     



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ayrıldı01 -- 23 Ocak 2022; 15:10:28 >
  • Teşekkür ederim.
  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    ▲     



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ayrıldı01 -- 23 Ocak 2022; 15:10:8 >
  • Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim hocam. Aslında konuya ekleyecektim ama unutmuşum. Bende farkındayım aynı anda basma olayının. Tek kablo üzerinden tek değerde dirençlerle atama yaparsak, iki tuşa bastığımızda o tuşları değil başka bir tek tuşu algılama olabilir. Bu yüzden bunu göz önünde bile bulundurmadim çünkü oyunda bu yaptığımız konsol ile kontrol sağlamayacağız, sadece destek ekipman olacak far silecek vb olayları kontrol edebilmek için. Bu yüzden birden fazla tuşa aynı anda basma olayı olacağını zannetmem. Ve bu seri üretim değil kişisel olarak tasarlanacagi için hiçbir önemi yok.

    Ama yine de bu durumu göz önünde bulundurarak basit bir çözüm yolu göstermeniz çok iyi olmuş. Sonuçta ekstra masraf edilmeyecek, farklı dirençler ve birkaç kod daha eklenerek kaliteli bir iş çıkacak.

    Zaten ben h shifter, 3 pedal, button box olaylarını 15 yaşımda analog olarak yapmış kullanmış ve hevesimi almış insanım. Anlaşılır olması için button box örneğini verdim. Asıl amacım profesyonel işler yaparken ordan oraya cat6 kablolarla örümcek ağı çekmek yerine daha kaliteli ve şık projeler yapmak için fikir almaktı. Zira çoğu projemde soketli ve tek kılıfta toplanmış kablo ihtiyacım olduğunda tek bir cat6 bile yeterli gelmez oldu. Güzel fikirler verdiniz sağolun tekrardan.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bir ekleme daha yapayım, dediğiniz sütun sisteminde min 1k dan başlanırsa mesela, bir tuşa 1k diğerine 330ohm koyduğumuzda aynı anda basıldığında 248ohm okuyacak o zaman da tuş1 ve 2 ye aynı anda basıldığını tanıtacağız bu şekilde tüm tuşlarla biraz kafa yorarak algoritmalar yapılabilir. Max 2 tuşa basilacagini varsayarsak tabi...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    ▲     



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ayrıldı01 -- 23 Ocak 2022; 15:11:4 >
  • Videolarım onerilenlere çıkıyorsa ne mutlu. Lfs için pm atıyorum

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dünya bu teknolojiyi kullanıyor zaten hocam. I/O pinlerinden tasarruf için kullanılan en yaygın yöntem bu. Benim size verebileceğim değişik yöntem ise multiplexer kullanmak olur. Bir araştırın :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • zwanzig kullanıcısına yanıt
    Yeni yeni mağaramdan çıkıyorum bakalım güneşi görebilecek miyiz :D Araştıracağım mutlaka.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.