Selam -1999-2000 lerde ÖSS de alınan katsayı kararından mağdur olan ;hayalleri çalınan arkadaşlar var mı? Yeni nesil gençler bilmez; o yıllarda meslek liselerine 2 yıllıklar ve öğretmenlik dışında tüm bölümler-alanlar kapalıydı. Faşizan bir uygulamaydı; hiç bir haklı tarafı yoktu. yaş 40 halen içimde ukde kalmıştır. emeği geçenler gün yüzü göremesinler. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ghostiki -- 8 Nisan 2022; 13:28:27 > |
Aranızda katsayı mağdurları var mı?



-
-
Mantıklıymış bence fetocuları engellemek için işe yarardı biraz.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Şimdi mantıklı olan nedir? meslek lisesi -ANadolu Teknik lisesi -elektronik mezunu öğrencinin önüne Elektronik mühendisliği için engel koymak mı mantıklı ??
seçiyordun evet düz lise mezunu 0.5 katsayı ile çarpılırken meslek liseli 0.2 ile çarpılıyordu; 80 * 0,5=40 puanı 80 * 0,2 ile 16 puana düşürülüyordu.
Aldığı eksik matematik-fen dersleri ve üzerine de 10 larca saat meslek dersi alı; Tıp fakültesine- odtü mühendisliğe yetebilecek puanlar albilen öğrenciler vardı.
Hepsinin hakkını yediler-birileri de hala alkış tutabiliyor.yazık.
o zaman mühendislik fakülteleri yüksek yüzdelerel öğrenci alıyordu; bugün ki gibi herşeyi içi nboşaltılmamaıştı...
geçiniz bu işleri...çok vicdansızsınız..işinize gelmeyen şeylere ne kadar duyarsız bir yorum ve kafa yapısı.
o zaman yapılan yanlış uygulamalar zaten akp yi büyüttü -besledi; paşaların-ordunun işimi eğitim sistemine-katsayıya karar vermek??
-
Katsayı olayı öyle değildi. Düz lisede tm okuyan biri sınavı fullese bile tıbba giremezdi. Katsayı 0,3'le çarpılırdı. Sonra düz lise okuyan biri istese bile 2 yıllığa giremezdi. Orada meslek liselilere öncelik verilirdi.
O katsayı meselesi sadece meslek liseleri ve imam hatiplere özel değildi. Hadi ben katsayıdan 2 yıllık okuyamadım da meslek liseleri sınavsız geçişle 2 senelik okuyabilirdi. Dgs ile geçiş çok zor değil. Millet 2 yıllık istemez bende onu istedim.
Aradan yıllar geçti öyle böyle 2 yıllık okula girmiştim. Sınıfın yarısı sınavsız geçişle gelmişti. Okulda çoğu meslek liseli matematikte sıfır çekmişti. Sınavda adını yazana 20 puan veriliyordu. Derste sürekli hocaya biz bunları lisede görmedik deyip duruyorlardı. Hoca dedi anlatıyorum işte öğrenin yok olmadı.
Meslek liselerinde matematik ve fende kuvvetli kaç öğrenci var ki? Parmakla sayılır. Zaten iyi olsa o okula gitmez. Fen lisesi yerine mesleğe giden öğrenci var mı? Düz liselerdeki sözelciler gibi. Matematiği yapamayan sözele giderdi.
-
harbi böyle yorumları görünce bu forumda ne çok iq seviyesi 2 basamaklı adam varmış diyorum; adeta turnusol kağıdı gibi yorumlar.
ulan fetöcülerin meslek liseli olduğuna dair hangi veri var elinde? cahil-cühela.
fetöcülerin memba yamanlar koleji vb..vb.. türevleri idi.
-
Kocaman bir yalan. Bilmeyenler için meslek liselerine ekstra puan verilirdi alakalı bölümler için. Mühendis falan olmak isteyende gene olurdu.
Örneğin elektrik okudunuz 2 senelik bölüme neredeyse sınavsız girilirdi. Mühendis olmak istiyorsan dikey geçiş sınavı vardı, ona girer mühendislik okumaya başlardın.
Öğretmenlik ya da diğer bölümlerden hukuk falan hepsine geçiş yapabilirdiniz.
Bu dgs fazla basit olduğundan girenler rahatlıkla geçer ama geçtikleri bölümde çoğunlukla başarısız olurlardı. .
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
ben 1999 - 2000 -2001 bu yıllarda ki sistemden bahsediyorum; sen 10 yıl sonrakini . okuduğunu da anlamıyorsun.
tabi ki alan dışında puan kırılacakİ devlet sana alan tercih et diyor; sayısalcı sayısal tercih edecek 0,5 alacak; sözelci adamın tıpla işi ne?
o meslek liselerinin anadolu tekniklerinde benim kendi arkadaşlarım ve ben çok rahat mühendisliklere-tıbba yetebielcek sayısal puanları alabiliyorduk;ama katsayı yüzünden öğretmnlik-havacılık elektroniği vb. bölümlere yerleştik.
o zaman meslek liselerinde de gayet çalışkan-başarılı öğrenciler vardı.
-
Tam bir yobaz kokusu alıyorum sizde.
Düz veya anadolu liseye giremeyen adam herkesin birbirini bıçakladığı hapishaneden farkı olmayan meslek liselerinden mezun olanlar üniversite sınavından çok iyi alıp 4sene üniversite okuyacak ha? [2-3 kaliteli meslek harici konuşuyorum]
Evet ben öyle kişileri biliyorum hepsi fetocu
Köylü ve fakir edebiyati yaptiniz fetocu çobani,dilenciyi,yankesiciyi,tarikatda etek yalayanları 1.çıkardınız hileyle senelerce ve acayip mutlu ve gururluydunuz çünkü ilk 5de hiçbirzaman aksansız türkçe konuşan yoktu hile olmasaydı dereceye girecek en iyi fen liseleri ve anadolu liselerinden mezun temiz beyaz laik insanlar çok daha alt bölümlere girmek zorunda kaldılar bir çoğunun hayali yok oldu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 8 Nisan 2022; 22:22:40 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bu kadar kafaları basıyordu dgs denen sınava girmeyi mi akıl edemediler
mühendislik okudum iki ayrı dalda. 2001 mezunuyum. iki bölümde dgs ile gelen 12 kişi vardı. Bölüm 50 öğrenci alıyordu. Toplamda 3 tanesi mezun olabildi.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Onu bile isterlerse yapabilirlerdi. O zamanlar çoğu üniversitede çift anadal vardı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: amadeus99
Kocaman bir yalan. Bilmeyenler için meslek liselerine ekstra puan verilirdi alakalı bölümler için. Mühendis falan olmak isteyende gene olurdu.
Örneğin elektrik okudunuz 2 senelik bölüme neredeyse sınavsız girilirdi. Mühendis olmak istiyorsan dikey geçiş sınavı vardı, ona girer mühendislik okumaya başlardın.
Öğretmenlik ya da diğer bölümlerden hukuk falan hepsine geçiş yapabilirdiniz.
Bu dgs fazla basit olduğundan girenler rahatlıkla geçer ama geçtikleri bölümde çoğunlukla başarısız olurlardı. .ya bilmediğin konuda ahkam kesip sinirlerimi zıplatma; bak şimdi 1999 - 2000 sınavsız GEÇİŞ falan yok - 1. YALAN.
2- ben aslanlar gibi mühendislik için yeterli puanı almışsam; katsayı ile engel koyup oradan neden 2 yıllığa oradan da DGS vs..vs.. dolambaçlı yollara gireyim? puanını alan girsin arkadaş.
benim altaypım LİSEDe hazırlanmış; anadolu lisesinden-genel liseden gelenlerden mesleki anlamda önde oalcağım; orada da üzerine ekleyeceğim;
3- zaten öğretmenlik okudum; öğretmenlikten hukuğa -mühendisliğe geçişler çok çetrefilli işler; kaç öğrenci yapabiliyor? kaç üniversite izin veriyor?
Geçin bunları hala aklamaya çalışıyorsunuz; kardeşim bu devlet 15-16 yaşında ki gencecik çocukları adeta cezalandırdı; meslek liseli olduğumuz için düz liseye hatta açık liseye bile kaydolma hakkı tanımadı ya...
BİZZAT yaşadım diyorum. davalar açıldı ; yök başkanın üzerimde çok baskı var dediğini biliyoruz ..
şimdi ahkam kesiyorsunuz.
ha keza meslek liselileri SUBAYLIK sınavlarına da almazlardı ; ama astsubaylık tamam sorun yok...kaç nesili ezdiler o dönemde yaşamayana ne anlatsak boş.
-
Ne 10 senesi? Ben 99 lise girişliyim. Sen daha savunduğun sistemi bilmiyorsun. 10 sene sonrakiymiş. 0,8 katsayı vardı 0,3 vardı bir de bazı bölümlere 0,24 ek katsayı verilirdi.
Sen algı yapacak kapasite ve beceride biri değilsin. Ben 85 doğumluyum tereciye tere satma.
Sözelci adamın tıpla işi yoksa teknisyenin mühendislikle ne işi var? Meslek liseleri meslek edinilmesi içindir. Teknisyen çıkarır sonra tekniker çıkaranları oldu.
Sözelci tıbba girmek isterse sistem engel koyacak sen buna normal diyeceksin sende seçtiğin bölümde kalacaksın bu normal olmayacak ha? Tm'ci mühendis olmak istese ona da normal diyeceksin? Adam senden daha çok matematik biliyor niye böyle bir hakkı olmasın.
Ben dgs kazanmış adamım bana hiç hikaye anlatma. Bir sürü meslek liseli dgs ile geldi fakültede calculusten çaktı gitti. Senin bildiğin matematik calculusun birinci dönemini bile çıkartmıyor. Fakültede bile ağladılar biz bunları lisede görmedik diye.
Bize zamanında milli eğitim ortak sınav yapardı. Fen liseliye ayrı, anadoluya ayrı, düze ve mesleğe ayrı zorlukta sorular sorulurdu. Bize sorulan soruları size sorsalar kağıda öyle bakar kalırdınız. Size sorulanlar bize anca alıştırma sorusu olurdu.
Yok meslek liselerinde çok başarılı öğrenciler varmış falan filan. Koca okulda parmakla saysan 3-5 kişi. Sanki sınavda fen liselerine yetecek puanı aldın da meslek lisesini seçtin öyle mi? Ufak at bizde o devirden geçtik.
-
yapma ya ??? allah allah vay arkadaş herşeyi de biliyorsunuz ha. VARDI aslanım ENGEL vardı; hemde duvar sur ne dersen de..bak hala konu anlaşılamamış.. elektronik mezunu meslek liseli sadece 2 yıllık ve öğretmenlik tercihi yapabilirdi; onlara ek puan vardı; 0,65 ile çarpılıyordu; onund dışında tüm sayısal bölğmler-mühendislikler de katsayı 0,2 ye düşerdi...
-
ODTÜ ytü gibi büyük üniversiteler dahil tüm üniversiteler izin veriyordu. Zira kontenjanı YÖK ayarlardı.
Yahu basbayağı yalan söylüyorsun. Dgs ise zor bir sınav falanda değildi. Madem o kadar sayısal kafanız vardı rahatlıkla mühendislik okuyabilirdiniz. Direkt giremezdiniz sadece zira meslek liseleri meslek için hazırlanırdı.
Ha dediğim gibi dgs ile girenlerin çoğu bitiremedi.
Neredeyse soru yapmadan 2 yıllık bölümlere giriliyordu. Zırva yazdıkların tamamen.
Şahsi görüşüm hiçbir katsayı olmaması elbette. Ama insanları mahvettiler falan hikaye.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amadeus99 -- 8 Nisan 2022; 22:35:39 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
"YÖK genel kurulu 30.07.1998 tarihli aldığı karar ile de 0,6 ve 0,2 katsayılarını 1999 ÖSS’den geçerli olmak üzere mesleki eğitim, genel lise eğitimi ve alanlar bazında yeniden belirlemiş; buna da Danıştay nezdinde dava açılmıştır. 04.04.2000 tarihinde verilen karar içeriğinde kazanılmış hakların korunması gerektiği yönünde görüş bildirirken; yapılan oylama sonucunda YÖK’ün yükseköğretime girişte katsayı belirleme, değiştirme yetkisinin yasal mevzuata uygun olduğu gerekçesi ile dava YÖK lehine sonuçlanmıştır. Bundan sonra açılan davalarda Danıştay, katsayı belirleme yetkisi YÖK’e ait demiştir."
aldım valla devlette acizmiş o 3-5 iyi puan alabilecek öğrenciden bu kadar korkmuş; o dönemde ortaöğretim başarı puanı eklenmeden; 170 SAYISAL puan aldım; ales te sayısal ilk 1000 derecem var; aynı sınıftan 180 sayısal puan alan arkadaşım vardı; odtü fiziğe gidebildi; okul 1. liği kontenjanı ile çift anadal ile de elektonil mühendisliğine geçiş yaptı. bundan 25 - 30 sene önce kapasitesi olan öğrencilr vardı tereci bey..
haaaa kaldı ki ben 1995 senesinde girdiğimde bu sistem yoktu; meslek lisesinden isteye istediği bölüme gidebiliyordu,
1996 senesinde girdiğimde bu sistem yoktu; meslek lisesinden isteye istediği bölüme gidebiliyordu,
1997 senesinde girdiğimde bu sistem yoktu; meslek lisesinden isteye istediği bölüme gidebiliyordu,
1998 senesinde girdiğimde bu sistem yoktu; meslek lisesinden isteye istediği bölüme gidebiliyordu ki tak sistem değişti;
tam da sınava gireceğim sene BİZLERİ bile MUAf tutmadı o zaman ki karar yapıcılar..umarım sizlerde bir gün haksızlığa uğrayıp, çaresiz kalırsınız- çaresizliği tadarsınız ; o zaman sorgular mısınız? sorgulamaz mısınız ?
meslek lisesinde kafası basana adam olmak suçmuş; herkes bunu anlamış oldu...; ve işte sonra nerede kötü-vasat öğrenci hepsi meslek liseli oldu; imajını da sıfırladınız...
-
ulan ben 160-170 puanla 110 - 120 puan alan adamların arasına niye gideyim ??? söylesen bana sen ? benim hakkım mühendislik fakülteleri iken ne hakla 2 yıllığa gidiversiydin dersin??
böyle sistem olmamalıydı; 1 kişinin hakkı bile yenmemeliydi diyeceğinize; ne var canım sende 2 yıllğa gidiverseydin diyorsunuz pes..
-
Arkadaşım madem o kadar puan aldın. iyi üniversitelerin 2 yıllık bölümleri vardı. Onlara girer dgs yapar aynen mühendislikten devam ederdin.
Basit bir yol vardı zaten.
Elbette bu sistem olmamalı. Zaten yazdım sııfr katsayı en doğru olanı. Ama çok büyük haksızlık ben şu olacaktım olamadım falan filan dümdüz hikaye.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Ne 10 senesi? Ben 99 lise girişliyim. Sen daha savunduğun sistemi bilmiyorsun. 10 sene sonrakiymiş. 0,8 katsayı vardı 0,3 vardı bir de bazı bölümlere 0,24 ek katsayı verilirdi. Sen algı yapacak kapasite ve beceride biri değilsin. Ben 85 doğumluyum tereciye tere satma. Sözelci adamın tıpla işi yoksa teknisyenin mühendislikle ne işi var? Meslek liseleri meslek edinilmesi içindir. Teknisyen çıkarır sonra tekniker çıkaranları oldu. Sözelci tıbba girmek isterse sistem engel koyacak sen buna normal diyeceksin sende seçtiğin bölümde kalacaksın bu normal olmayacak ha? Tm'ci mühendis olmak istese ona da normal diyeceksin? Adam senden daha çok matematik biliyor niye böyle bir hakkı olmasın. Ben dgs kazanmış adamım bana hiç hikaye anlatma. Bir sürü meslek liseli dgs ile geldi fakültede calculusten çaktı gitti. Senin bildiğin matematik calculusun birinci dönemini bile çıkartmıyor. Fakültede bile ağladılar biz bunları lisede görmedik diye. Bize zamanında milli eğitim ortak sınav yapardı. Fen liseliye ayrı, anadoluya ayrı, düze ve mesleğe ayrı zorlukta sorular sorulurdu. Bize sorulan soruları size sorsalar kağıda öyle bakar kalırdınız. Size sorulanlar bize anca alıştırma sorusu olurdu. Yok meslek liselerinde çok başarılı öğrenciler varmış falan filan. Koca okulda parmakla saysan 3-5 kişi. Sanki sınavda fen liselerine yetecek puanı aldın da meslek lisesini seçtin öyle mi? Ufak at bizde o devirden geçtik. |
harbi böyle yorumları görünce bu forumda ne çok iq seviyesi 2 basamaklı adam varmış diyorum; adeta turnusol kağıdı gibi yorumlar. ulan fetöcülerin meslek liseli olduğuna dair hangi veri var elinde? cahil-cühela. fetöcülerin memba yamanlar koleji vb..vb.. türevleri idi. |
Arkadaşım madem o kadar puan aldın. iyi üniversitelerin 2 yıllık bölümleri vardı. Onlara girer dgs yapar aynen mühendislikten devam ederdin. Basit bir yol vardı zaten. Elbette bu sistem olmamalı. Zaten yazdım sııfr katsayı en doğru olanı. Ama çok büyük haksızlık ben şu olacaktım olamadım falan filan dümdüz hikaye. |
ya bilmediğin konuda ahkam kesip sinirlerimi zıplatma; bak şimdi 1999 - 2000 sınavsız GEÇİŞ falan yok - 1. YALAN. 2- ben aslanlar gibi mühendislik için yeterli puanı almışsam; katsayı ile engel koyup oradan neden 2 yıllığa oradan da DGS vs..vs.. dolambaçlı yollara gireyim? puanını alan girsin arkadaş. benim altaypım LİSEDe hazırlanmış; anadolu lisesinden-genel liseden gelenlerden mesleki anlamda önde oalcağım; orada da üzerine ekleyeceğim; 3- zaten öğretmenlik okudum; öğretmenlikten hukuğa -mühendisliğe geçişler çok çetrefilli işler; kaç öğrenci yapabiliyor? kaç üniversite izin veriyor? Geçin bunları hala aklamaya çalışıyorsunuz; kardeşim bu devlet 15-16 yaşında ki gencecik çocukları adeta cezalandırdı; meslek liseli olduğumuz için düz liseye hatta açık liseye bile kaydolma hakkı tanımadı ya... BİZZAT yaşadım diyorum. davalar açıldı ; yök başkanın üzerimde çok baskı var dediğini biliyoruz .. şimdi ahkam kesiyorsunuz. ha keza meslek liselileri SUBAYLIK sınavlarına da almazlardı ; ama astsubaylık tamam sorun yok...kaç nesili ezdiler o dönemde yaşamayana ne anlatsak boş. |
Ebeveyn bilinçsizliği ya da başka nedenlerle meslek lisesine gitmiş ya da gitmek zorunda kalmış insanların hayatlarını etkileddi bu olay. Meslek lisesinde, doğru düzgün kültür dersleri verilmedi. Bu bakımdan normal bir liseyle aradaki fark fazlaydı. Bu öğrencilerin arasında gerçekten üniversite sınavlarında başarılı olabilecek ilk 50-100 bine girecek olanlar vardı. Bunların bir çoğu dgs ile mühendislik fakültesine girebildiler ama önce iki yıllık myo eziyetini çekmek şartıyla. Ayrıca bazıları da lisede öğretilmeyen matamatiği oturup öğrenerek yine dgs ile bir yerlere gelebildi ama bunlar sadece istisna bir grup. Çünkü oturup 20 yaşından sonra matematik öğrenebilmek çok kolay bir durum değil. Dgs ile geçiş bir seçenekten daha çok başarılı öğrencileri alan bir elemeydi. Her ünide kontejan bir ya da ikiydi. Mesala bir bilgisayar mühendisliği için ilk 1000'e girmeniz gerekiyordu. Onun için sınavı fule yakın yapıp bir de myo'da bölümü çok iyi bir dereceyle tamamlamanız lazımdı. Bunun için öyle kolay bir süreç de değildi. Meslek lisesinden iyi puan yapan adamı üniversiteye kabul etmemek deli saçması bir şey! Kardeşim adam, alıyorsa puanını, kazanacağı bölüme yerleştirmelisin. Yahu bugün ikinci üçüncü üniversite okuyan adamları üniversiteye kabul etmiyormuyuz? Ya da okuduğu bölümü değiştirmek isteyen kişiler yeniden sınava girip başka bölümlere gidemiyor mu? Sen üniversiteli adama bu tercihi verip liseli adama vermiyorsun. Kaldı ki meslek liseleri o kadar talep olan yerler de değil, düz liseye gidecek adamın yana tutuşa beni meslek lisesine almadılar dediği bir yer hiç değil. Ne kontejanından, ne hakkından bahsediyorsun? Durum aslında çok açık. 28 şubat süreciyle imam hatiplerin önünü kapatmak için bütün meslek liselerinin önünü kesildi. Olay bu kadar basit. Ayrıca şu da bilinmeliki meslek lisesinden mühendsiliğe geçiş yoktu. Sadece kendi alanındaki öğretmenlik için ek puan ve MTOK önceliğine göre (öncelik anadolu teknik ve teknikte olmak üzere) 2 yıllık myo geçiş hakkı vardı. Bazı arkadaşlar demiş biz giremiyorduk diye evet kısmen doğrudur ama yine öss puanıyla girilebilen önlisans programları her öss döneminde hemen her üniversite ve bölümde olmuştur. Bir süre sonrada her ünide sınavsız geçiş kontejanı ve öss kontejanı ayrılmıştır. Sonuç olarak diyeceğim şu ki; bu kararın altına imza atanlar, hayatlarının baharındaki gencecik nsanları mağdur etti. Devletin bu insanlardan özür dilemesi lazım. Hiç kimse, bir insanın hayatındaki bir günün bile hesabını veremez. Kaldı ki burada heba olan yıllar ve belkide hayatlar. Her ne kadar bu karar sonradan düzeltilmiş olsa da, olan bu geçişteki gençlere oldu. Devlet yanlış kararı düzeltip, hiç bir şey yokmuş gibi yoluna devam etmemeli. En azından bu insanlara bir özür çok görülmemeli. |
Benzer içerikler
- dost koleji hangi cemaat"in
- yossi kohen kimdir
- muhalif kanallar hangileri
- google maps bulanık giderme android
- söke bağarası bülbül hoca bakım günleri
- gizli numara
- reeder samsun
- ps5 pro yurtdışı fiyatı
- milli uçak gemisi
- model y
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X