Şimdi Ara

Apple MacBook Serisi Ana Konu (Apple Silicon) (Air ve Pro)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
67
Cevap
28
Favori
1.888
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

MacBook fırsat konusunun sade kalması ve karışıklık olmaması adına MacBook serisine dair tüm genel içerikleri konuşabileceğimiz ayrı bir başlık açmak istedim.

Bu konuda aşağıdaki başlıklarda bilgi ve deneyim paylaşımı yapabiliriz:

• 💻 Model Karşılaştırmaları (Air vs. Pro, M1-M2-M3-M4 farkları, ekran boyutları vb.)
    • 🔋 Kullanım Deneyimleri (pil süresi, performans, ısınma durumu, taşınabilirlik vb.)
    • 🎒 Aksesuar Önerileri (çanta, kılıf, USB-C hub, stand, klavye-kaplama vb.)
    • 🧩 Yazılım Tavsiyeleri (verimlilik uygulamaları, sistem optimizasyon ipuçları vb.)
    • Sık Sorulan Sorular (ilk kurulum, veri aktarımı, garanti, AppleCare vb.)

MacBook sahibi olan ya da almayı düşünen herkesin burada deneyim ve sorularını paylaşmasını bekliyorum. Bu sayede hem yeni kullanıcılar hem de merak edenler için faydalı bir kaynak oluşabilir.

Katkı sağlayan herkese şimdiden teşekkürler.

• M4 air cihazım için koruma ürünleri ve kaliteli ısınmayan hub ihtiyacım var ( hdmi) için.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

İphone 4s 16 GB İOS 6
  • Mac OS için kullandığınız ücretsiz yazılımlar neler arkadaşlar? M4 ile birlikte Windows'tan geçenlerin sayısı azımsanmayacak kadar vardır diye düşünüyorum, bu sebeple en temel yazılımlar bile paylaşılabilir.

Saygılar..

www.hepsiburada.com
    Z-Mobile MacBook Air M2 M3 M4 13.6” A2681 A3113 A3240 Kapak Fiyatı
    https://app.hb.biz/Z4yDclwfDezQ

Hub için @JUNE8O güzel bir öneri yaptı. Mevcut değil diyor fakat durumunu ben takip edeceğim. Sizde faydalanabilirsiniz.

www.amazon.com.tr
    UGREEN Revodok Pro 109 USB C Hub 10 Gbps USB A 3.2 ve USB C 3.2, HDMI 4K@60Hz, PD100W, Ethernet, SD/TF, USB C Bağlantı İstasyonu iPhone 15, MacBook Pro/Air, Surface, Galaxy S24 usw ile uyumludur.
    https://www.amazon.com.tr/dp/B0BXDSPSPW?tag=web-desktop-forum-21&ie=UTF8&language=tr_TR

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ___Lawyer___ -- 15 Eylül 2025; 15:49:0 >

• Herkese merhaba tekrardan.

İki üç ay önce Teknosa'dan aşağıya linkini bıraktığım Baseus marka Usb Hub'ı satın aldım. Dönem dönem 1500 lira seviyesinde satılıyor ve MacBook için benim işimi fazlasıyla gördü.

Üzerinde 2 adet 5gbps Usb 3.0 portu, 1 adet 100w PD destekli Type C portu, 1 adet ethernet, 1 adet HDMI, 1 MicroSD ve son olarak 1 SD kart yuvası var.

Standart 3.0 hızındaki USB'ler ile harici SSD bağladığımda maksimum 550 mb/s hız görebiliyorum. MacBook üzerindeki Thunderbolt portuna taktığımda 1000 mb/s hızlara ulaşıyor. HDMI çıkışından 4K 60 hz görüntü alabiliyorum. Portlar doluyken herhangi bir hata veya stabilite bozulması ile karşılaşmadım.

Cok yeni bir Mac kullanıcısı olarak yazılım araştırmalarım oldu ve hala da devam ediyor. Şimdiye kadar yükleyip sildiğim bir sürü yazılım arasından cihazımda tuttuklarımı ve ne işe yaradıklarını aşağıya yazıyorum.

Aldente: Çok kapsamlı bir pil yönetimi uygulaması. Fakat birçok özellik ve widget'lar için Pro versiyon istiyor. Ben free versiyon olarak kullanıyorum, tek kullanım amacım şarj doldurma üst limitini %80 olarak ayarlamak. Bilindiği gibi piller en çok %0'a kadar boşaldığında ve %100'e kadar dolduğunda kapasite kaybı yaşıyor. Bu uygulama sayesinde %100 olmasını engelleyerek hem pil döngüsünü bir nebze yavaşlatmış oluyorum hem de aşınmasını.

Blip: Aynı ağda bulunan cihazlar için hızlı dosya gönderip almaya yarayan bir program. Kullanımı kolay ve hemen her platformu destekliyor. Bu program sayesinde Windows, MacOS ve Android işletim sistemli cihazlarım arasında zorlanmadan dosya transferi yapabiliyorum.

Pearcleaner: Bir nevi Windows'daki "Program Ekle ve Kaldır" kısmının bir tık daha kapsamlısı. Alameti farikası bir programı sildiğimizde ardında farklı dosya, klasör bırakmaması ve tamamen temizlemesi. Ayrıca gereksiz dosyaları silmeye yarayan yardımcı araçları da var.

Scroll Reverser: Bilindiği gibi MacBook'lar fare kullanımında aşağı yukarı kaydırma hareketini "doğallık" sebebiyle ters şekilde yapıyor. Ayarlardan bu ayarı kapattığımızda maalesef bu ayardan touchpad de etkileniyor. Bu program sayesinde touchpad'e dokunmadan fareyi alışılmış kaydırma düzenine getirebiliyoruz. Ayrıca faredeki kaydırma hızını, boyutunu ayarlama gibi bir bara sahip hafif bir program.

Raycast: Bu programı bir Youtube videosundan görüp indirdim. Cok geniş kapsamlı ve kendi eklentileri ile kullanım alanı çok fazla genişleyebilen bir program. Gelişmiş arama, yapay zeka entegrasyonu, brew entegrasyonu ve üçüncü parti eklentiler ile Spotlight Araması'nın çok gelişmiş bir versiyonu gibi. Henüz tüm özelliklerine vakıf değilim fakat çok meşhur ve sevilen bir program.

Flameshot: Bir ekran görüntüsü aracında ne kadar detay varsa o kadar detay var. İstenilen tuş atamasında ve anlık ileri seviye düzenleme seçenekleri ile çok pratik.

Dockdoor: Bu program dock'da açık olan ögelerin üstüne fare işaretçisi ile geldiğimizde hem önizleme gösteriyor hem de programı tamamen kapatma, alta alma, genişletme gibi seçenekler sunuyor. Ayrıca option + tab ile windows'daki gibi pencereleri önizleyebildiğimiz ve tamamen kapatabildiğimiz bir çoklu görev ekranına sahip. Cok beğendiğim bir uygulama.

Şimdilik içime sinen ve rahatlıkla önerebileceğim programlar bunlar. Daha fazla olursa onları da paylaşacağım.

• Arkadaşlar herkese merhaba yeni konu hayırlı olsun size bir sorum var hiç internette sıfır MacBooklar için yaygın bir sorun gördünüz mü veya size de denk geldi mi işte ekranında şöyle bir sorun vardı klavyede şöyle bir sorun vardı veya iç donanımı olabilir vs gibi sorunlar sıfır MacBooklarda sorun çıkma olasılığı fazla mıdır??

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Hocam merhaba. Ürünlerin kutudan çıktığında veya uzun vadede bilinen bir arızası yok fakat yine de ölü piksel yaşayan, ekranı problemli çıkan, hoparlörü cızırtı yapan kullanıcılar mevcut. Ben ürünü almadan önce yaptığım araştırmalarda genellikle birbirinden farklı şekilde ufak tefek problem yaşayan kullanıcılar gördüm fakat buna yaygın diyemem, çünkü bir kullanıcı problem yaşadığını yazmışsa kalan 250 kullanıcı sorunsuz şekilde kullanmaya başlamış.

Uzun vadede ise kullanıcılar genellikle 8 - 256 model cihazlar, ram doldukça ssd'den takas yaptığı için ssd ömrünün daha erken dolacağına dair bir endişeye sahip. Bu çok fazla dillendirilmiş ama şimdiye kadar daha hiç ssd'im çok kısa sürede bozuldu diyen bir kullanıcıya rastlamadım. Yine de uzun ömürlülük için 16-256 veya ille 8gb ram alınacaksa 8-512 modeller tercih etmek daha sağlıklı olur.

Ayrıca modeller her sene ufak tefek iyileştirmeler ile geldiği için çok fazla problem yaşayacak yeni aygıtlar olmuyor. Örneğin Air modeli üç nesildir aynı ekran ile geliyor. Veya kasa tasarımları artık tamamen oturmuş çünkü M1 ve öncesi nesil aynı kasaya sahip, M2 ve sonraki nesil aynı kasaya sahip gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MoonShine07 -- 15 Eylül 2025; 18:31:57 >

• MoonShine07 kullanıcısına yanıt
    Uzun cevabınız için çok teşekkürler. Daha 5 gün önce yeni m4 air satın aldım baz model ve hemen ekranda 2 ölü yeşil alt piksel ve 1 parlak yeşil piksel fark ettim kuponlarla çok iyi bir fiyata aldığım için iade de etmek istemedim değişim düşündüm ama 2 sebepten dolayı kararsızım
    1. Araştırmalarım sonucu fiyatı böyle kuponlarla uyguna getirenlerin ürünlerini değişim yerine direkt iade alıyorlarmış bu korkuttu
    2. Her şey yolunda gitse bile yeni gelecek olan üründe de eğer sık yaşanıyorsa ölü piksel veya başka bir donanım sorunu yine sorunlu bir ürün denk gelir mi korkusu
    Tüm bunları düşününce cihazda başka hiçbir problemde olmayınca çok kararsız kaldım ve eğer etrafta denk geldiğiniz işte ekranda ölü piksel vardı ekranın bazı bölgesi gölgeliydi veya çizgiler çıkıyordu gibi ekran sorunları veya klavyesinde 1 tuş çalışmıyor mesela gibi sorunlar veya dediğiniz gibi hoparlör cızırtısı belki komple bozuk hoparlör sorunu olabilir biliyorum bu varsayımlara göre mi yaşayacağız belki hiçbir sorunu da olmayacak cihazda diyorsunuz ama konudaki herkese sormak istedim belki sorun çıkan fazlaysa içim rahat eder ve değişim vs ile uğraşmam diye dişündüm tabii bu düşüncelerim çoğu kişi için saçma veya gereksiz gelebilir ama durum böyle

• NightBlue-S kullanıcısına yanıt

Hocam şöyle ki ben ürünü almadan önce heyecan ile hem baya bir yorum okudum hem de yabancı forumlara, Youtube videolarının yorumlarına kadar araştırma yaptım. Bahsedilen yaygın veya kronik bir problem yok.

Benim size tavsiyem mümkünse değişim mümkün değilse iade etmeniz yönünde olur.

Ürünün alameti zaten incecik kasaya kaliteli ekran, kaliteli hoparlör koyup performanstan taviz vermemesi. Sizin bir deneyiminiz eksik olursa uzun vadede içinize sinmeyebilir.

Bence en doğrusu eğer değişim ihtimali yoksa ve imkanınız varsa iade sürecini başlatıp garanti olsun diye eğitim indirimi ile 37800 liradan bir ürün satın alıp o şekilde iade sürecini ve indirimi beklemeniz olur. Çünkü bildiğim kadarıyla eğitim indiriminin son bir haftası falan kalmış olması lazım. Bu süreç zarfında kupon denk gelirse 36800 liraya alıp önceki aldığınızı iptal edersiniz.

Ben Air M4 cihazının ekranını detaylı şekilde inceledim, şimdiye kadar görmediğim kalitede bir IPS panel kullanılmış. Standart IPS olmasına rağmen panelin renk dağılımı o kadar iyi ki panelin düşük kontrastı, siyahların gri olması bile rahatsız etmiyor. Oled monitör ve oled notebook kullanmış biri olarak da ekranı hiç sırıtmıyor. Eğer sizin ürününüzdeki bozuk pikseller sürekli gözünüze çarpacaksa bir anlamı yok.

• MoonShine07 kullanıcısına yanıt
    Zaman ayırdığınız için teşekkürler hocam ben de dediğiniz gibi M4ü 36.800 den aldım ve iade olursa tekrar kupon kullanamayacağım ve diğer yerlerde eğitim indirimlerini aktif etsem bile bu kadar uyguna gelmiyor o yüzden mecbur kalıp kabullenmiş gibi oldum normal fiyata alsam hemen iade etmiştim zaten ama bu durum elimi kolumu bağladı dediğiniz gibi cihazın zaten asıl amacı ekranı ve inceliği başka esprisi yok ekrana her bakınca gerçekten bu müthiş ekranı keşke şu noktalar olmadan kullansam diyorum ama bu fiyatı kaçırıp bir de yeni gelen cihazda da başka problem olursa daha çok üzülürüm yine de cevabınız için teşekkür ederim 14 günlük süre bitene kadar bunu düşüneceğim artık hangi kısım ağır basarsa ona göre hareket ederim gerçekten cevabınız için teşekkür ederim sizi de uğraştırdım.

Orijinalden alıntı: NightBlue-S

Zaman ayırdığınız için teşekkürler hocam ben de dediğiniz gibi M4ü 36.800 den aldım ve iade olursa tekrar kupon kullanamayacağım ve diğer yerlerde eğitim indirimlerini aktif etsem bile bu kadar uyguna gelmiyor o yüzden mecbur kalıp kabullenmiş gibi oldum normal fiyata alsam hemen iade etmiştim zaten ama bu durum elimi kolumu bağladı dediğiniz gibi cihazın zaten asıl amacı ekranı ve inceliği başka esprisi yok ekrana her bakınca gerçekten bu müthiş ekranı keşke şu noktalar olmadan kullansam diyorum ama bu fiyatı kaçırıp bir de yeni gelen cihazda da başka problem olursa daha çok üzülürüm yine de cevabınız için teşekkür ederim 14 günlük süre bitene kadar bunu düşüneceğim artık hangi kısım ağır basarsa ona göre hareket ederim gerçekten cevabınız için teşekkür ederim sizi de uğraştırdım.

Hocam özel mesaj kutunuz kapalı kesin olmamak ile birlikte bir ara çözüm sunabilirim size düşünürseniz.

• takip

Yeni bölüm için faydalı olması adına, yukarıda bahsedilen şekilde Windows üzerinden geçen arkadaşlara yardımcı olabilecek bazı araçları aşağıda paylaşıyorum:

Rectangle – Pencere düzenleme ve ekran bölme işlemlerini kolaylaştırır.

Stats – Sistem performansını ve kaynak kullanımını takip etmeye yarar.

Copy Clip – Panoya kopyalanan öğeleri geçmiş şeklinde saklar ve tekrar kullanmayı kolaylaştırır.

BetterDisplay – Harici ekranların çözünürlük ve ölçekleme ayarlarını daha esnek bir şekilde yönetmeye imkân tanır.

LocalSend – Aynı ağ üzerindeki cihazlar arasında hızlı ve güvenli dosya transferi yapmayı sağlar.

Hub olarak TP-Link UH6120C kullanıyorum. Maalesef biraz ısınıyor fakat bunun dışında bir sorun yaşamadım. Sadece birkaç kez HDMI üzerinden görüntü 3 saniye kadar kesildi.

Şimdilik hızlıca bu araçları ekledim, eksik kalanları da zamanla güncelleyeceğim. Umarım ihtiyacı olanlara katkı sağlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Astropower -- 16 Eylül 2025; 10:9:36 >

• Ne yazık ki Tahoe 26 güncellemesini yüklemiş bulundum ve browser olarak Safari kullanıyorsanız "Compact tab" özelliği kaldırılmış. Uzun bir aradan sonra Firefox'a devam.

Normalde hiç düşünmeden yeni sürüme geçerdim, ancak şimdilik mac0S 15.7 ile devam.

Bence macOS 26 henüz oturmamış durumda, beta sürüm gibi yani, en az bir-iki güncelleme alsın ve uygulamalar güncellensin, ondan sonra yeniden değerlendireceğim.

• Air 13' M4 kullanıyorum henüz yeni satın aldım. Ekran açık sürelerini tam net tespit edemiyorum. Ayarlar üzerinden baktığımda 13.09 tarihinde saat 12.00 de %100 şarj ettiğim görünüyor. Bugün şu saat itibariyle 34 şarjım kaldı. 10 günlük kullanıma baktığımda birebir bilgi vermesede yaklaşık 10 saat ekran açık sürem var. Bu normal mi? 18 saat pil ömrü vermesi pek mümkün gelmiyor. Wifi-Bluetooth açık kullanım senaryosu.

Compact tab özelliği tam olarak ne işe yarıyordu.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.