Şimdi Ara

Apple MacBook Serisi Ana Konu (Apple Silicon) (Air ve Pro) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Nightingale88 Daha Az
1 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 1 Misafir - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
67
Cevap
28
Favori
1.861
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Apple tarafından cihaz modeline göre belirtilen pil süresi, hemen hemen alınabilecek maksimum süredir.

Ekran parlaklığı yarıya alınıp, varsa düşük güç modu ona geçip, sonrasında 18 saat video izleme veya safari ile web sayfası dolaşma gibi, başka bir işlem yapmadan, böyle hesaplanıyor o süreler.

Cihazın gücünü özellikle GPU olarak kullanan bir oyun/uygulama açın (Cyberpunk 2077 örneğin), 2 saati bile görmez kulanım süresi.

Not : 10 saat çok iyi bir süre.

Peki teşekkür ederim. Sistem bilgilerindeki pil revizyonu ne anlama geliyor. Devir sayısını kastetmiyorum.

Ekran görüntüsü ekliyorum, alttaki sekmeleri üstte pencere şeklinde yanyana açıp site rengine göre renklendiriyordu. Klasik firefox, google vs gibi düşünün. Şu an böyle çok çok kötü düzelene kadar Firefox a devam edeceğim.

Apple MacBook Serisi Ana Konu (Apple Silicon) (Air ve Pro)

Apple bazen pilin kimyasında veya şeklinde ufak tefek değişiklikler yapıyor (revizyon), revizyon numarasını arabaların model yılı gibi düşünün yani.

Hocam genel kullanım için 10 saat gayet iyi bir süre. Eğer sadece multimedya odaklı kullanırsanız biraz daha artacaktır.

Şöyle söyleyeyim 70WH bataryalı Matebook 14 Oled'de öyle bir işlemci koymuşlar ki chrome'da fan açıp 4 5 saat görünce helal olsun dedirtiyordu. Bu cihaz aynı senaryoda hemen hemen iki katını veriyor.

• Macbook Air 13.6" baz modelini alalı 5 gün oluyor. 10 yıl önce macbook pro kullanmıştım ama eskiyince windows'a dönmüştüm. Geçenlerde i5 12450H işlemcide yaptığım ve yayınladığım bir simülasyon sonucu 20 saniye civarı sürmüştü. Aklıma geldi aynısını bir de bu cihazda yapayım dedim ve sadece 8 saniye sürdü. Arada 2.5 kat fark var. Apple M4 işlemci simülasyon, hesaplama vs. işlerinde gayet iyi iş çıkarıyor. Belki bu konuda almak isteyip de düşünenler çıkar diye yazıyorum. Kullandığım program Matlab'dı. Intel'in 14. nesil işlemcileri nasıldır bilemiyorum, ama bu modelin bile performansı beni fazlasıyla tatmin etti.

Orijinalden alıntı: drexel

Macbook Air 13.6" baz modelini alalı 5 gün oluyor. 10 yıl önce macbook pro kullanmıştım ama eskiyince windows'a dönmüştüm. Geçenlerde i5 12450H işlemcide yaptığım ve yayınladığım bir simülasyon sonucu 20 saniye civarı sürmüştü. Aklıma geldi aynısını bir de bu cihazda yapayım dedim ve sadece 8 saniye sürdü. Arada 2.5 kat fark var. Apple M4 işlemci simülasyon, hesaplama vs. işlerinde gayet iyi iş çıkarıyor. Belki bu konuda almak isteyip de düşünenler çıkar diye yazıyorum. Kullandığım program Matlab'dı. Intel'in 14. nesil işlemcileri nasıldır bilemiyorum, ama bu modelin bile performansı beni fazlasıyla tatmin etti.

İşin güzel tarafı eğer uzun süreler tam yükte çalışılmayacaksa fanlı intel işlemcilerden daha iyi performansı fansız şekilde verebiliyor. Taşınabilir performans işini çok iyi çözdü Apple.

• Cji kullanıcısına yanıt

MacOS26 ile beraber safari genişletmelerinde sanırım ücretli paket olarak var. Bir bakın isterseniz. Bu arada reklam engelleme olarak ne önerirsiniz. Safariyi yavaşlatıyor diyorlar genelde ama.

Teşekkürler cevap için, sanırım bir Windows laptop ile en büyük farkı pilde çalışırken dahi performans kaybı yaşamaması.

Ben reklam engelleme için hem iPhone - MacBook hem de Windows cihazlarımda yıllardır Adguard kullanıyorum gayet başarılı tabii ne kadar güvenlidir onu bilmiyorum ama işini iyi yapıyor tavsiye ederim

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Önceki pc kullanımlarımda bende Adguard kullanıyordum fakat sonra tarayıcı performansını önemli ölçüde yavaşlatmasına tanıklık ettim bazı senaryolarda. Hal öyle olunca epeydir reklam engelleyici kullanmıyorum ama hangi siteye girersek bin tane reklama maruz kalıyoruz ve bu da işimizi yavaşlatıyor. Değişik bir paradoksun içindeyiz.

Compact Tab tarayıcıyı daha sade ve kullanışlı gösteriyor. Separate ile mobil cihaz kullanıyormuş hissi oluşuyor. Kaldırılması kötü olmuş.

Teşekkürler bir bakacağım. Kullandığım genişletmeler; UBlock Origin lite, Superagent, Hush, Consent-O-Matic. Başka birşeye ihtiyaç duymuyorum.

EDİT: Ayrıca hem telefon hem de mesajlar uygulamasında örneğin iPhone'daki favori kişilerime atadığım profil fotoğrafları eski ve iPhonedaki gibi güncel değil.

SON EDİT: Çözüldü..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ___Lawyer___ -- 17 Eylül 2025; 13:17:35 >

• Arkadaslar cahilligimi maruz gorun. Ilk defa macbook kulllaniyorum. 2025 Macbook Air (M4) satin aldim. Iki adet Type-C portu var. Flash bellegi taktigimda gormuyor, okumuyor. Bunun bir cozumu var mi?

İzninizle kendimden de eklemeler yapayım.

Syncthing: Benim gibi çoklu bilgisayarlar arasında veri senkronizasyonu yapanlar için gerçekten güzel ve kullanışlı ben bayılıyorum.

Paste: Kopyaladığınız şeyleri hafızada tutup tekrar kopyalayabilmenizi sağlıyor.

Supercharge: Bazı basit özellikleri bir arada tutup aç kapa yapmaya yarıyor, FN tuşları, Düşük güç modu vb. birkaç değişikliği de kolaylıkla yapmanızı sağlıyor.

Keyboard Maestro: Klavye, mouse otomasyonu için kullanıyorum.

Keysmith: Keyboard Maestro'nun benzeri ama daha az kapsamlı.

BetterTouchTool: Bunu aratıp bakmanız lazım ama her macte olması gerek bence.

Mac Mouse Fix: Macbook touchpad, mouse scroll yönlerini hızlarını vs ayarlamak için.

Lungo: Caffeine, Amphetamine gibi Mac i uyku moduna girmemesini sağlıyor.

ICE: Bartender alternatifi ama bedava. Menü barı toplu tutmaya yarıyor. Bartender ben de bug a girince bunu kullanmaya başladım.

Benim için önemlisi SetApp bence: Uygulamaların netflixi gibi düşünün aylık 10 dolar verip içerisindeki yazılımları kullanabiliyorsunuz. Bartender vb gibi iyi ve güzel uygulamalar da mevcut.

• Benim olmazsa olmazlarım, hemen-derhal kurduklarım, HB (homebrew) üzerinden kurulabilir anlamında:

LuLu : Firewall, uygulamaların internet erişimini kontrol altına almak için (HB)

Maccy : Clipboard history uygulaması, windows 11 dekine çok benzer, işini yapıyor, en kullanışlısı bu bana göre, ekstrası yok (HB).

Stats : (HB)

Keka : Arşivleyici/Açıcı (HB).

FDM, Free Download Manager : (HB)

BetterDisplay: Harici monitör varsa olmazsa olmaz.

Rectangle: Pencere düzenleyici.

BuhoCleaner: Uygulamaları tam kaldırma, gereksiz dosyaları bulma ve silme, bellek boşaltma, dosya sistemini tarama. CleanMyMac alternatifi ama CleanMyMac gibi cihazınızı ele geçirmeye çalışmıyor, işini yapıyor sadece, kapatınca da kapanıyor.

Flash bellek NTFS dosya biçimi olarak hazırlanmışsa görmemesi normal bir durum. Çok büyük boyutlu değilse diğer bilgisayarda (Windows) içerisindekilerin yedeğini aldıktan sonra flash belleği exFAT olarak biçimlendirebilirsiniz. Sonra yedekleri flash belleğe kopyalarsınız. Böylece hem Windows hem de macOS flash belleği görecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Astropower -- 17 Eylül 2025; 19:43:54 >

20:00 %80

Herkese merhaba.

Geçtiğimiz günlerde uygun fiyat yakalayınca MacBook Air M4'ün baz modelini satın aldım. Aldıktan sonra da oldukça memnun kaldım, özellikle MacOS deneyimi ve fansız bir cihaza göre performansı, performansına göre pil performansı çok iyiydi. Bir noktada cihazın gücünün boşa harcanacağı fikrine kapıldım çünkü ben notebook'ları genellikle gündelik işlerim, web gezintisi, Microsoft Office programları, bol bol yazı yazmak ve içerik tüketmek için kullanıyorum.

Hal böyle olunca ben de daha uygun fiyatlı bir Mac alıp hem alışmaya hem de ilerleyen dönemde XDR ekranlı bir Air gelirse bütçemi o kısımda kullanmaya karar verdim. Kendi kullanım senaryoma göre M1'in baz modelinin yeterli olacağına kanaat getirdim ve Yenilio platformu üzerinden 15 bin liraya iyi durumda olarak işaretlenmiş bir MacBook Air M1 satın aldım. Ürün geldi, fiziksel olarak şaşırtıcı derecede temizdi. Ayrıca 2023 Mayıs üretimi olmasına rağmen pil döngüsü 111, pil sağlığı %97 idi. Haliyle ödediğim fiyat düşünüldüğünde oldukça memnun kaldım.

Cihaz geldikten sonra bir süre kullanma ve M4 ile doğrudan kıyaslama şansım oldu. Bu içeriğimde kısa vadeli kullanımıma dayanarak bir kıyaslama yapmak istiyorum.

Tasarım

MacBook Air M1: Tasarım olarak hem ince hem de elle tutulduğunda tombul hissiyatlı bir cihaz. Çok sağlam hissettiren bir yapıda. Ekran çerçeveleri 2025 yılı için hayli kalın gözüküyor. Ayrıca ekranın köşeleri yuvarlatılmamış dikdörtgen şeklinde. Magsafe eklentisi bulunmadığı için cihaz yanlardan ekstra sade gözüküyor. Yine yan taraftan bakıldığında giderek incelen bir yapısı var. Kalite olarak gayet geçerli. Renk sıradan Uzay Grisi. Kiri, parmak izini çok belli eden yapıda değil.

MacBook Air M4: Daha modern ve çizgisel görünen bir tasarıma sahip. Kasa kalınlığı incelen yapıda değil, bence bu hali daha hoş görünüyor. Ayrıca Gök Mavisi rengi gözüme çok daha hoş göründü. Alt ve kapak kısmı M1 gibi tombul değil, daha düz. Çerçeveleri çok ince ve bence ekranın köşelerinin yuvarlatılmış olması cihazı daha havalı yapmış. 

Ekran ve Hoparlör

MacBook Air M1: Ekran konusunda bu cihaz beni çok şaşırttı. Çünkü bu fiyata M4 kalitesine çok yakın bir ekran kalitesi ile karşılaştım. Renkler, renk profilleri, doygunluk olarak çok iyi seviyede. Parlaklık olarak iki cihazı yan yana koyup yüksek kaliteli içerikler açtığımda da çok yakın görüntü kalitesine sahip olduklarını gözüm ile doğruladım. Hoparlörler ise daha şaşırtıcı. Sanırım bass olarak M4'den bir tık geride fakat son ses seviyesi ve kalite olarak ya denktir ya da bir tık daha iyi. Şaşırtıcı.

Macbook Air M4: Ekranı çok iyi ve şunu itiraf etmem gerekiyor, çentik eklentisi hem kullanım alanını büyütmüş hem de bence daha modern bir hava katmış. M4'ün ekranı ile yan yana getirildiğinde parlaklık farkı hissediliyor. Tam emin olmamak ile birlikte görüş açıları açısından M4 daha iyi gibi geldi, özellikle alttan üstten bakarken. Hoparlörler yan tarafta olmadığı için bir tık daha az tizli fakat çok kaliteli.

Performans

MacBook Air M1: Performans konusunda beni çok şaşırtan bir cihaz oldu. Ne olursa olsun iki yıllık, 3 nesil öncesinin işlemcisine sahip ve 8 gb ram'li bir cihaz diye farkedilebilir bir yavaşlık beklemiştim fakat beklediğim gibi olmadı. Kullanmadığım için render'da, video işleme kısmındaki farkları kıyaslayamıyorum fakat benim kullanımım için hala çok yeterli seviyede olduğunu söyleyebilirim. Ram genel olarak dolu gözüküyor fakat çok sekme açıp, bir masaüstünde sesi kapalı maç, aynı zamanda müzik uygulaması açık şekilde yaptığım kullanmada herhangi bir yavaşlık hissetmedim. M4'e geçince bu daha hızlıymış da demedim. Muhtemelen kullanıma göre yetersiz ram olduğunda ssd ile takas bellek kullanıyor. Bunun ne kadar olduğunu bilmiyorum fakat bendeki cihazda 10TB veri yazılmış ve sağlık %100 gözüküyor.

MacBook Air M4: Beni bu cihazdan vazgeçiren şey performansı oldu. Sanırım daha çok içerik üreten kullanıcılar için iyileştirilmiş performans ile geliyor ve bu benim için boşa gitmiş performans demekti. Gündelik kullanımda hiç sorunsuz yağ gibi kayan bir cihaz zaten, anlatmaya gerek yok. Sadece baz modelin 2025 yılında hala 256gb ile sınırlı olması 900 1000 dolarlık bir cihaz için beni rahatsız etti diyebilirim.

Klavye ve Touchpad

Bence bu konuda çok bir farkları yok. Sadece M1 modelde tuş basış mesafesi biraz daha uzun ve bir tık daha yumuşak gibi hissettim, şahsen M4 gibi daha hissiyatlı ve net bir hissiyat tercih ederdim. Touchpad ise aynı hassasiyete sahip.

---

Bu değerlendirmeyi tamamen kişisel kullanım alışkanlıklarıma göre yaptığımı tekrar hatırlatıyorum. İki cihazın da kullanıcısını üzeceğini düşünmüyorum. Ayrıca ben bu kullanımı 8gb 1235u'lu windows notebook'da da yapabiliyordum, bunu da belirteyim. Sadece MacBook serisi bunu daha konforlu, çok daha taşınabilir ve çok daha uzun pil ömrü ile sağlıyor. Cihazı gören ve 15 16 bin lira bandında satın alınabildiğini öğrenen bir arkadaşım da almak istedi, ona da temiz M1 arayışına geçtik. Şuanlık deneyimim bu şekilde. İlerleyen zamanda olumlu, olumsuz bir gelişme olursa konuya güncelleme yapacağım.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.