Şimdi Ara

Anfi Devresi Öneri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.068
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bana anfi devresi olarak ne önerebilirsiniz ? Yapımı öyle zor olmayacak türden bir devre arıyorum. Öyle cızırtı felan yapan kalitesiz devrelerden olmasın yeterli benim için.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• TDA1517
  • quote:

Orijinalden alıntı: kukubara

TDA1517

Ne tda 1517 ? Devre şema felan yok mu ?

• Tda2003 akarrrr

• Bende de 2 çift STK var. Biri STK 402-090S, Diğeri STK 442-130

İkisinin farkı nedir, nasıl bir amfi yapabilirim, bilgili arkadaşlardan fikir bekliyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: VGroove

Bende de 2 çift STK var. Biri STK 402-090S, Diğeri STK 442-130

İkisinin farkı nedir, nasıl bir amfi yapabilirim, bilgili arkadaşlardan fikir bekliyorum.

Sorduğuna göte tecrübesiz birisin.

İkisi de güzel entegreler. THD değerleri düşük.

Fakat yüksek gerilimle besleniyorlar ve kısa devreye karşı korumasızlar. İyi bir soğutma da gerekiyor.

Tecrübesiz birinin çarpılması, yaralanması veya hoparlörlerini / kaynak cihazını yakmasıyla sonuçlanabilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Amfi önerisi
    2 yıl önce açıldı
    subwoofer + amfi tavsiyesi :)
    12 yıl önce açıldı
    Amfi önerisi
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kenan Memedov

quote:

Fakat yüksek gerilimle besleniyorlar ve kısa devreye karşı korumasızlar. İyi bir soğutma da gerekiyor.

Tecrübesiz birinin çarpılması, yaralanması veya hoparlörlerini / kaynak cihazını yakmasıyla sonuçlanabilir.

Elektronik konusunda belli bir birikimim var. Ancak entegrelerden pek anlamıyorum, o yüzden bu konuda gerçekten tecrübesizim.

Sormak istediğim şuydu, her ikisi de stereo entegreler mi ? Sayısal olarak aralarındaki farklar neler

• quote:

quote:

quote:

Elektronik konusunda belli bir birikimim var. Ancak entegrelerden pek anlamıyorum, o yüzden bu konuda gerçekten tecrübesizim.

Sormak istediğim şuydu, her ikisi de stereo entegreler mi ? Sayısal olarak aralarındaki farklar neler

STK 402-090 AB Sınıfı 2 x 50 Watt 0.4 THD oranına sahip Stereo

STK 442-130 AB Sınıfı 2 x 125 Watt 0.2 THD oranına sahip Stereo

Ama dediğim gibi bu entegrelerle devre yaparken dikkatli olmalısın.

Mesela STK402-090 32-47 Volt arası besleme istiyor. (Maximum 54 denmiş o da boşta çalışırken)

442-130 da +47 ile +69 Volt arası beslenebilir diyor.

İstediği gerilimler düşük değil.

Yalıtım, topraklama iyi olmalı.

Ufak bir hatada gümler.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Mesela STK402-090 32-47 Volt arası besleme istiyor. (Maximum 54 denmiş o da boşta çalışırken)

Ufak bir hatada gümler.

Anladım hocam. Gerçekten hatrı sayılır miktarda güç çeken entegrelermiş.

Uyarılarınız ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ediyorum. Zaten elektronik konusunda az buçuk tecrübem olmasa hiç kalkışmam. Devreleri patlata patlata öğrendik neyi yapıp neyi yapmamamız gerektiğini

Yeni bir devreye ilk elektrik verirken biraz dikkat etmek gerekiyor. Çünkü normalde çektiğinden daha fazla yük çekiyor coldstart (ilk yüklemede). Kapasitörler aç kurt gibi abanıyor elektriğe

O yüzden genelde yeni bir devre yaptığımda, loş bir ampülle paralel bağlayarak ilk elektriği veririm. Ne kadar dikkatli kontrol etsen de bazen ne olacağı belli olmuyor

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Ufak bir hatada gümler.

Anladım hocam. Gerçekten hatrı sayılır miktarda güç çeken entegrelermiş.

Uyarılarınız ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ediyorum. Zaten elektronik konusunda az buçuk tecrübem olmasa hiç kalkışmam. Devreleri patlata patlata öğrendik neyi yapıp neyi yapmamamız gerektiğini

Yeni bir devreye ilk elektrik verirken biraz dikkat etmek gerekiyor. Çünkü normalde çektiğinden daha fazla yük çekiyor coldstart (ilk yüklemede). Kapasitörler aç kurt gibi abanıyor elektriğe

O yüzden genelde yeni bir devre yaptığımda, loş bir ampülle paralel bağlayarak ilk elektriği veririm. Ne kadar dikkatli kontrol etsen de bazen ne olacağı belli olmuyor

Kondansatör yapısı gereği elektriği emer.

Burada dikkatli olman gereken şey, kutuplu elemanları doğru yerleştirmen (kondansatör, diyot) ve topraklamayı doğru yapman.

Devre hatrı sayılır bir yüksek gerilimle çalıştığı için cidden canını yakabilir.

Bende mesela Sony amfi var, içinde STK 4201-II var, söylenilene göre +76 volt ile besleniyormuş.

STK 442-130 ile devre yapmanı tavsiye ederim, düşük bir THD oranı var.

Ama bu entegrenin hakkını kaliteli ses sınıfı komponentlerle (Nippon, Jamicon, ELNA gibi) verirsin. O da biraz tuzluya kaçar.

• @Kenan Memedov

Hocam size sormak istediğim bazı sorular var, fakat PM atamadığım için soramadım. Bana bir mesaj atabilir misiniz
  • quote:

@Kenan Memedov

Hocam size sormak istediğim bazı sorular var, fakat PM atamadığım için soramadım. Bana bir mesaj atabilir misiniz

Buradan sorun.
  • quote:

quote:

@Kenan Memedov

Buradan sorun.

Tamam hocam, buradan sorayım o halde

1-) Entegre amfilerle transistörlü amfiler arasında teknik olarak ne farklar var ? ''Vintage'' dediğimiz amfilerin çıkışları, sadece transistörlerden mi oluşuyor ?

Sizin tercihiniz hangisidir ? Hangi sistemin avantajları, dezavantajları nedir ? Vintage amfilerin bu kadar pahalı olmasının sebebi nedir ?

Yarın bir amfi alacak olsanız, hangi sistemi tercih ederdiniz ? (Lambalı hariç)

2-) ''Dijital amfi'' diye bir kavram duyuyorum ara sıra. Ama devrelerine baktığımda da çıkışta yine bu bahsettiğimiz türden entegreler görüyorum. Dijital denmesinin olayı nedir ? Kontrol devreleri ya da ayarları dijital olduğu için mi ''dijital amfi'' olarak anılıyorlar ? Mesela bazı cihazların üzerinde DSP sistemleri yer alıyor. Bu nedenle mi dijital amfi olarak geçiyorlar ?

3-) Eğer sıfırdan bir entegre amfi yapmak isteseydiniz, hangi entegreleri kullanırdınız ? Güç olarak değil de, kalite ve yüksek hassasiyet açısından favori entegreleriniz nelerdir ?

4-) Yukarıda bahsettiğim, elimde olan entegreler ile üst düzey bir amfi yapılabilir mi ? (Kalite, derinlik ve hassasiyet açısından)

• quote:

quote:

quote:

@Kenan Memedov

Buradan sorun.

Tamam hocam, buradan sorayım o halde

1-) Entegre amfilerle transistörlü amfiler arasında teknik olarak ne farklar var ? ''Vintage'' dediğimiz amfilerin çıkışları, sadece transistörlerden mi oluşuyor ?

Sizin tercihiniz hangisidir ? Hangi sistemin avantajları, dezavantajları nedir ? Vintage amfilerin bu kadar pahalı olmasının sebebi nedir ?

Yarın bir amfi alacak olsanız, hangi sistemi tercih ederdiniz ? (Lambalı hariç)

2-) ''Dijital amfi'' diye bir kavram duyuyorum ara sıra. Ama devrelerine baktığımda da çıkışta yine bu bahsettiğimiz türden entegreler görüyorum. Dijital denmesinin olayı nedir ? Kontrol devreleri ya da ayarları dijital olduğu için mi ''dijital amfi'' olarak anılıyorlar ? Mesela bazı cihazların üzerinde DSP sistemleri yer alıyor. Bu nedenle mi dijital amfi olarak geçiyorlar ?

3-) Eğer sıfırdan bir entegre amfi yapmak isteseydiniz, hangi entegreleri kullanırdınız ? Güç olarak değil de, kalite ve yüksek hassasiyet açısından favori entegreleriniz nelerdir ?

4-) Yukarıda bahsettiğim, elimde olan entegreler ile üst düzey bir amfi yapılabilir mi ? (Kalite, derinlik ve hassasiyet açısından)

Vintage amfi diye birşey yok aslında.

Eski antika niteliği taşıyan cihazlara vintage deniyor. Pahalı olmasının nedeni (bizim ülkenin piyasasında) tamamen görüntü. Onun dışında o cihaz bir de amiral gemi ise fiyat daha da katlanıyor.

Aslında digital amfi diye birşey yok. Digital giriş ve çıkış barındırması ve içinde decoder(çözücü) barındırması nedeniyle digital amfi diye bir isim oluşmuş durumda. Tabi bu halk arasında bir isim. Firmalar onları A/V Receiver diye isimlendiriyor.

DSP dediğimiz şey Digital Signal Processor. Türlü ses efektleri, derinlik algıları katmak için tasarlanmış entegre, işlemciler. Receiver'larda Dolby Pro Logic sahne modları olur mesela. İşte Hall, Opera, Movie, Game vs. gibi. Derinlik algısı katmak için türlü numaralar.

Elinizdeki entegrelerle güzel amfiler yapılır.

Ses sınıfı (Audio) bileşenler kullanırsanız iyi tonlamalı bir amfi ortaya çıkarabilirsiniz.

Ama bu maliyetli bir iş olur onu baştan söyleyeyim.

Amfi elbette önemli ama tek başına birşey ifade etmez.

Hoparlörünüzün potansiyeli neyse en fazla onu alırsınız.

Tabi oynattığınız kaynak da önemli. Yani 128 KBPS MP3 dinlemekle akustik zevke ulaşamazsınız.

Şu an STK entegreli bir amfi kullanıyorum ama ileride bir anfi kullanacak olsam bu MOSFET transistörlü bir amfi olurdu.

Bundan önceki ses sistemim Transistörlü amfiye sahipti. Nedense bana transistörlü amfilerde daha fazla netlik varmış gibi geliyor.

Amfinin kalbinde FET, MOSFET, Entegre olması doğrudan birşey ifade etmez. Önemli olan nasıl bir kombinasyonla çalıştırıldığıdır.

Tasarımın konuşacağı bir konu.

Ses işi göreceli.

STK entegre sizi üzmez ama dediğim gibi yüksek gerilimle çalışırlar, kısa devre korumaları yoktur, çok ısınırlar.

STK entegreli bir amfi yaptığınız zaman hoparlör koruma devresi, kısa devre koruması için entegre falan mutlaka kullanmalısınız.

Ufak bir kısa devrede uçuyor bu namussuzlar.

Audio sınıfı bileşenlerde ELNA, Nippon gibi markalara bakmalısınız. Başka da marka bilmiyorum.

Forumda Elektürükçü nickli bir abimiz var kendisi bu işlerde duayendir. Ona danışmanı tavsiye ederim.

Onun dışında Stereo Ses Sistemleri bölümüne bir konu açarsan oradaki üstadlar da fazlasıyla yardımcı olur.

@elektürükçü

Kendisi foruma artık girmiyor bildiğim kadarıyla;

Cep numarasını vereyim WhatsApp'dan ulaşabilirsin kendisine;

Uğur Abi (Elektürükçü)

0 532 588 31 00

(Numarasını forumda kendisi paylaştı yanlış anlaşılmasın. )

• Detaylı cevabınız için çok çok teşekkür ediyorum. Her cümleyi not ettim bir kenara

Uğur bey' e de ulaşıp, kendisiyle tanışacağım en kısa zamanda. Tekrardan çok teşekkür ediyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.