Şimdi Ara

Anadilde Eğitim zararsız oluşu ve yok olmaya yüz tutan diller

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
43
Cevap
0
Favori
284
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Üst edit: Düngüz bir üslûpla yazmayacak olanlar, trollük yapacak olanlar defolup çıksın konudan. Şikâyet de etmeyin, gelin argümanınız varsa tartışın.

Bu coğrafyada biz Türkler çoğunluk milletiz, ama bizden başka kültürlerin, milletlerin yaşadığını unutuyoruz.

Özellikle PKK belası yüzünden anadilde eğitim gibi yararlı bir konuya bütün toplum düşman kesilmiş durumda. Herkesin önyargısı var.

Ama Anadolu'da yaşan 30'dan fazla milleti korumak, onların kültürünün, dillerinin devamlılığını sağlamak da biz Türklerin sorumluluğudur diye düşünüyorum. 30 milletin 29'unun yok olmasını, geriya sadece Türkler olarak kalalım ister miydiniz? Bence istemezsiniz. Kimse istemez diye düşünüyorum.

Tam aksine 30 millet bulunması bir zenginliktir. Her millet bir diğerine katkı sağlar, kültürel etkileşim sayesinde o devlet güçlenir. Geçmişimizde OSMANLI DEVLETİ gibi devasa bir örnek duruyor. Onlarca milleti bünyesinde 500 yıldan fazla barındırmış. O dönemde Osmanlı'yı güçlü kılan şey bu dengeydi.

Şu anda bakarsanız ABD dünyanına her yerindeki eğitimli insanları toplamaya çalışıyor. Avrupa Birliği deseniz 40'dan fazla topluluk var. Dolayısıyla bizim gelişmemizin yolu da Avrupa Birliği'nin yaptığı gibi, diğer kültürleri korumaktan ve entegrasyon sağlamaktan geçiyor.

Örneğin Almanya'da Türkler özel okul açabiliyor ve liseye kadar (Gymnasium) türkçe eğitim ile Almanca yanyana gidiyor. Hindistan'da 800'dan fazla dil var. Kanada'da isteyen Fransızca seçiyor, isteyen İngilizce. Belçika'da 3 resmî anadil var. İspanya'da Baskça, Katalonca anadiller arasında yer alıyor. Beğenmediğimiz arap ülkesi Lübnan'da 3 resmi dil var.

Pekala bizde de liseye kadar Türkçe+diğer anadil şeklinde bir müfredat koyulabilir.

Bunu en çok da Türk olmayan ufak çocuklara kolaylık olsun diye istiyorum.

Benim dedem öğretmendi ve doğuda öğretmenlik yaptığı zaman çoğu çoçuğun anlamadığını söylerdi. O yüzden yaşı büyük olan çocukları, tercüman gibi görevlendirirmiş ki okula ilk kez başlayan 7 yaşındakiler kavrasınlar diye.

(Bu yüzden dedemle de gurur duyuyorum, bencillik etmemiş, o minikler kavrasın diye, anlasın öğrensin diye baya uğraşmış.)

Yani işin bir de bu yönü var. Empati yapın; biz azınlıkta olsaydık ve çocuğumuz 7 yaşındayken apayrı bir dilde eğitim almaya başlasaydı çok zorlanmaz mıydı??? Kesinlikle zorlanırdı, bunu hiçbir kimse inkâr edemez.

Dolayısıyla anadilde eğitim meselesini PKK'dan ayrı olarak tartışmak gerekiyor. Bu ülkede sadece Kürtçe için anadil istenmiyor ki. 30'a yakın dil var. KIRIM TATARCASI bile var.

Milliçetçi Türklere de sormak istiyorum. Siz milliyetçi olduğunu iddia ediyorsunuz. O hâlde KIRIM TATARCASI'nın yok olup gitmesine razı mısınız? Bu dilin eriyip gitmesini izleyecek misiniz öylece? Sonuçta bu da bir Türk lisanı... Evet derseniz kendinizle çelişirsiniz. Hayır derseniz o zaman Kürtçe dahil düğer tüm azınlık dillerini savunmanız gerekir...

Şimdi gelelim Türkçe dışındaki dillere:

Mavi renkteki dilleri konuşanların başka devletleri/ülkeleri var. Ancak kırmızı dillerin gidip konuşabileceği başka bir vatanları yok!

Bu dillerin hepsini koruyabiliriz diye düşünüyorum. İmkânsız değil.

1) Abazaca ve ona yakın bir lehçe/dil olan Abhazca

2) Adıge dili (Çerkesce)

3) Arapça (Hatay aksanı Suriye aksanına yakındır. Mardin aksanı ise Suudi Arabistan aksanına yakındır)

4) Arnavutça => Arnavutluk

5) Avarca => Dağıstan

6) Boşnakça & Sırpça => Bosna-Hersek + Hırvatistan + Sırbistan

7) Bulgarca => Bugaristan

8) Çingene dili => [ÜLKESİ YOK]

9) Farsça => İran

10) Ermenice => Ermenistan

11) Gürcüce => Gürcistan

12) Hemşince => [ÜLKESİ YOK, Ermeniceye yakın]

13) Hertevince => [ÜLKESİ YOK]

14) İbranice => İsrail

15) Kazakça => Kazakistan

16) Keldanice => [ÜLKESİ YOK]

17) Kırım Tatarcası => [ÜLKESİ YOK, KIRIM'DA RESMÎ DEĞİL]

18) Kırgızca => Kırgızistan

19) Kürtçe (Kurmanci) => [ÜLKESİ YOK]

20) Kürtçe (Sorani) => Irak Kürdistanı Bölgesi

21) Kabartayca => Kabardino-Balkarya

22) Ladino & Yahudi İspanyolcası => [ÜLKESİ YOK]

23) Lazca => [ÜLKESİ YOK]

23) Lehçe (Polonezköy halkı) => Polonya

24) Lezgice => Dağıstan

25) Osetçe => Osetya

26) Özbekçe => Özbekistan

27) Pomakça => [ÜLKESİ YOK]

28) Rumca (Yunanca) => Yunanistan

29) Rumca (Pontusça - Trabzon Rumcası) => [ÜLKESİ YOK]

30) Rumca (Kapadokya Rumcası - Bizans dili) => [ÜLKESİ YOK]

31) Süryanice => [ÜLKESİ YOK]

32) Tatarca => Tataristan

33) Türkmence => Türkmenistan

34) Uygurca => [ÜLKESİ VAR AMA YASAK]

35) Zazaca => [ÜLKESİ YOK]

• Dünyanın tek dile dogru gitmesi çatışmaları şiddeti, ırkçılığı azaltır ve ben yerine biz demeyi kolaylastirir.

Dunya birlik olarak gereksiz seylere enerji harcamak zorunda kalmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 8 Temmuz 2018; 0:31:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fransa'da fransızca bilmeden başka dilde eğitim var mı veyahut ingiltere vb. Bilmediğimden soruyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: Periah

Dünyanın tek dile dogru gitmesi çatışmaları şiddeti, ırkçılığı azaltır ve ben yerine biz demeyi kolaylastirir.

Dunya birlik olarak gereksiz seylere enerji harcamak zorunda kalmaz.
    O zaman bütün dünya asimile olup İngilizce konuşacak.

Demek ki Türklüğünü kaybetmeye razısın sen?
  • Ulahça yı eklememişsin. Ülkede 30/70 bin kişi arası insan biz bu di'li atalarımızdan öğrenip konuşuyoruz.

• Anadilde egitim olmaz. Egitimde birlik onemlidir.

Isteyen dilini anasindan, babasindan, ailesinden ogrenir. Ama yasadigi ulkenin dilini bilmek zorunsin. Sokakta hangi dilde konusursan konus, resmi islerini turkce ile halletmek zorundasin.

Bu bizimkiler icin de gecerlidir. Abdye gidiyorsan ingilizce bilmek zorundasin, cocugun ingilizce egitim almak zorunda, hollandaya gidiyorsan aynisi gecerli, cine de gitsen japonyaya da gitsen aynisi gecerli.

Mesajimi buyuk ustad roosvelt ile kapatayim.

Anadilde Eğitim zararsız oluşu ve yok olmaya yüz tutan diller

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Civitas Terrana kullanıcısına yanıt
    Zaten o yöne dogru gidiyor. Dil bir iletisim aracidir ama sizin öneriniz dilin bir iletisimsizlik kaynagi olmasina neden oluyor.

Insanligin bunun gibi bos islere harcayacagi para emek ustune birde dislanma siddet irkcilik, ve sacma nefret milliyetciligi olmasaydi su an cok daha iyi insan haklarinin cok daha guclu oldugu daha guvenli bir dunyada yasiyor olurduk.

Sadece Turkce degil dunyadaki butun diller teklesmeye dogru gidiyor bundan 500 yil sonra o saydigin dillerin yuzde 95i zaten var ol ayacak resmi dil yap yada yapma. Biz Türkiye olarak eger yeterince varlik goateremezsek Turkceyi kullanan insanlarin dunyadaki etkisi sinirlı olursa bizim icinde bu olacak. Ama sona kalan dil hangisi olur onu su an icin kestiremiyoruz ama sizin savundugunuz sey sadece sonu 50 100 yil geciktirmekten ote birsey degil.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 8 senede İngilizce öğretemeyen sistem bunları mı öğretecek? Biraz gerçekçi olalım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Jeopol

Anadilde egitim olmaz. Egitimde birlik onemlidir.

Isteyen dilini anasindan, babasindan, ailesinden ogrenir. Ama yasadigi ulkenin dilini bilmek zorunsin. Sokakta hangi dilde konusursan konus, resmi islerini turkce ile halletmek zorundasin.

Bu bizimkiler icin de gecerlidir. Abdye gidiyorsan ingilizce bilmek zorundasin, cocugun ingilizce egitim almak zorunda, hollandaya gidiyorsan aynisi gecerli, cine de gitsen japonyaya da gitsen aynisi gecerli.

Mesajimi buyuk ustad roosvelt ile kapatayim.

Anadillerini tamamen öğrenip Türkçeyi hiç öğrenmesinler demiyorum, dikkatli okursan.

Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok zaten. Çocuklar zorlanmasın ve eğitimde fırsat eşitliği olabildiğince sağlansın diye, liseye veya belli bir seviyeye kadar anadil + ulusal dil yan yana okutuluyor.

Sen bu forumdaki çoğu kişiden daha akıllısın, senden böyle bir yorum beklemezdim. Ama eminim ki sen azınlık olsaydın bu durumu kabul etmezdin. Yoksa eder miydin? O zaman da savunur muydun şu an dediklerini

• quote:

Orijinalden alıntı: Civitas Terrana

O zaman bütün dünya asimile olup İngilizce konuşacak.

Demek ki Türklüğünü kaybetmeye razısın sen?

Alıntıları Göster
    Adamın anlatmak istediği şey aslında:

ülkesinde yaşayan bir annenin bir babanın niye çocuklarına yaşadığı ülkenin resmi anadilini öğretmeyip, sadece kendi ana dilini öğrettiği.

İsteyen istediği zaman Kürtçe Arapça konuşabilir öğrenebilir. Sadece yaşadığı ülkenin resmi anadilini bilmemek değil öğrenmemek ayıp. Etinden ye, sütünü iç, kızıyla evlen ama dilini konuşma. Olacak şey mi?

Eğitim iyileşmeli. İsteyen istediği dili öğrensin ama bir vezne kuyruğuna girdiğinizde 33 farklı dil bilen bir veznedar beklemeyin.

Aile içinde ne konuşulur umrumda değil. Bir okula çocuğunu gönderiyorsan o öğretmen 65 farklı etnik kökenden gelmiş dilleri öğrenmek için 40 yıl daha çalışmalı. Mümkün mü böyle birşey? Biri öğretmene soru sorunca diğer öğrencilerin de bunu anlaması iyidir. Bu yüzden kalabalık ortamlarda olmasa bile, resmi yerlerde tek dil, herkesin yararınadır.

----------

Senin verdiğin cevapsa, "ülkenin kapısını kapayıp gidelim". Türkiye sınırları içinde vatandaş ne isterse onu konuşur ama Amerikaya gidince oradakilerin Türkçe veya Kürtçe bilmelerini bekleme. Hatta amerikalılar da uzayı istila edince uzaylıların ingilizce konuşmasını beklemesin. Uzayda kimin borusu öterse onun dili konuşulur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 8 Temmuz 2018; 0:51:17 >

• Ana dili ana evinde öğrenilir.

Eğitim/öğrenim altyapısı için bilim, felsefe, hukuk vs. gibi dallarda kullanılamayacak zayıf dillerin öğretilmesinin de bir mantığı yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

Adamın anlatmak istediği şey aslında:

ülkesinde yaşayan bir annenin bir babanın niye çocuklarına yaşadığı ülkenin resmi anadilini öğretmeyip, sadece kendi ana dilini öğrettiği.

İsteyen istediği zaman Kürtçe Arapça konuşabilir öğrenebilir. Sadece yaşadığı ülkenin resmi anadilini bilmemek değil öğrenmemek ayıp. Etinden ye, sütünü iç, kızıyla evlen ama dilini konuşma. Olacak şey mi?

Eğitim iyileşmeli. İsteyen istediği dili öğrensin ama bir vezne kuyruğuna girdiğinizde 33 farklı dil bilen bir veznedar beklemeyin.

Aile içinde ne konuşulur umrumda değil. Bir okula çocuğunu gönderiyorsan o öğretmen 65 farklı etnik kökenden gelmiş dilleri öğrenmek için 40 yıl daha çalışmalı. Mümkün mü böyle birşey? Biri öğretmene soru sorunca diğer öğrencilerin de bunu anlaması iyidir. Bu yüzden kalabalık ortamlarda olmasa bile, resmi yerlerde tek dil, herkesin yararınadır.

----------

Senin verdiğin cevapsa, "ülkenin kapısını kapayıp gidelim". Türkiye sınırları içinde vatandaş ne isterse onu konuşur ama Amerikaya gidince oradakilerin Türkçe veya Kürtçe bilmelerini bekleme. Hatta amerikalılar da uzayı istila edince uzaylıların ingilizce konuşmasını beklemesin. Uzayda kimin borusu öterse onun dili konuşulur.

Alıntıları Göster
    Siz daha benim yazımı bile okumamışsınız. Kafanızca sabit bir önyargı var. Anadilde eğitim = Türkçe'yi öğrenmemek

Bu nedir yahu? Liseye veya ortaokula kadar Türkçe+Anadil beraber olur, lise ve üniversitede de ulusal dil olarak Türkçe

Dünyanın diğer yerlerindeki model de aşağı yukarı böyle.

Sizin aklına bu önyargıyı kim ve nasıl soktu çok merak ediyorum. Türkçe öğretilmesin diye talep eden tek 1 insan yok.

Yukarida da yazdim. Bulundugun ulkenin dilini bilmek zorundasin.

Evlerinde, sokakta istedigi dilden konussun. Ancak egitimde ikinci dil olmaz.

Tabi bunda sadece bazi yerlere yonelik dusundugum sanilmasin. Ben ingilizce egitim veren universitelere de sonuna kadar karsiyim. Gerekirse zamanin bilim dili ne ise ogrenilmeden universiteye baslanilmasin ancak universitelerin egitim dili turkce olsun.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zararsız oluşu?Yahu saçmalamayin Türkiye Cumhuriyetinde yaşıyorsan Türkçe eğitim göreceksin devlet kurumlarında Türkçe kullanacaksın.60 tane dil/lehçe vs. olursa bu sistem nasıl işleyecek bir yere gidince aynı işi yapan 60 tane farklı adam mı olacak?

Çok öğrenmek isteyen ailesinden öğrenir başka yerden öğrenir nasıl konuşmak istiyorsa öyle konuşur ama gidip devlet bunun eğitimini vermez.

• quote:

Orijinalden alıntı: Civitas Terrana

Siz daha benim yazımı bile okumamışsınız. Kafanızca sabit bir önyargı var. Anadilde eğitim = Türkçe'yi öğrenmemek

Bu nedir yahu? Liseye veya ortaokula kadar Türkçe+Anadil beraber olur, lise ve üniversitede de ulusal dil olarak Türkçe

Dünyanın diğer yerlerindeki model de aşağı yukarı böyle.

Sizin aklına bu önyargıyı kim ve nasıl soktu çok merak ediyorum. Türkçe öğretilmesin diye talep eden tek 1 insan yok.

Alıntıları Göster
    Diyelim tatile gittin Amerikaya, oteli buldun, otel görevllileriyle hangi dilde konuşursun? Veya Rusyaya çalışmaya gittin evrak işleri çıktı, ilgili memurla hangi dilde konuşursun? Veya Japonyada birine aşık oldun. Kendi dilinde mi anlatacaksın derdini? Hatta hepsini geçtim, ülkemiz istilaya uğradı, düşman askeri sıkacak kurşunu, nasıl teslim olacağını söylersin? Düşman askeri tüm dilleri bilmeyi bırak resmi dili bile bilmek zorunda değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 8 Temmuz 2018; 1:1:6 >

Anadilinizi evinizde oğrenin bu ülkeden zaten tonla vergi alinip sacmasapan islere harcaniyor. Birde iki iki dil ogretip ayni ise iki kat para harcatip nicin enerjimizi bosa harcayalim.

Hangi dil en cok fayda sagliyorsa o ogretilsin. Sen git cocuguna kurtce ogret yarin ac kalsin kapimiza gelsin aonra icine kapansin sacmasapan ergen tripleriyle ugrasacagiz?

Gidin kurs acin ogrerin ne istiyorsaniz ama devletin parasini bos islere harcatmayin...

• Konu başlığındaki listede

Rumca (Pontusça - Trabzon Rumcası) => [ÜLKESİ YOK]

Rumca (Kapadokya Rumcası - Bizans dili) => [ÜLKESİ YOK]

Çingene dili => [ÜLKESİ YOK]

yazıyor. Her dilin bir ülkesi mi olmalı? Bunun bölücülük olmadığını kanıtlayabilir misin?

Hatta [ÜLKESİ VAR] deyip [TÜRKİYE] yazabilirdin Trabzon için. Trabzondaki Rumlar Yunanistana gitmişse de [YUNANİSTAN] yazabilirdin.

Hatta Çingeneler kendilerine ait bir ülkeyi gerçekten isteseydi bunu yüzyıllar önce yapamazmıydı? Bence yapabilirlerdi. Demekki bu derece birbirine bağlanmayı gereksiz görüp, bulundukları ülkelere karışmışlar.

-----------------

Günümüzde mühendislik, uluslar arası ilişkiler ve benzeri bölümlerde ingilizce çok önemlidir çünkü tüm dünyanın iletişimde olmasını sağlar ama senin ülkende ne konuştuğun dünyayı bağlamaz. Bilgisayarından bu yazıları okurken, bu bilgisayarın icadını yapanların dilini öğrenmemek ayıp olurdu değil mi?

Sezarın hakkı sezara. Aaa doğu romayı biz yıktık. Bizim hakkımız bize. Biz. Biz diyebilmek. Çok güzel birşey. Biz deyince tüm Anadoluyu düşünmek çok güzel.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 8 Temmuz 2018; 1:11:31 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

Konu başlığındaki listede

Rumca (Pontusça - Trabzon Rumcası) => [ÜLKESİ YOK]

Rumca (Kapadokya Rumcası - Bizans dili) => [ÜLKESİ YOK]

Çingene dili => [ÜLKESİ YOK]

yazıyor. Her dilin bir ülkesi mi olmalı? Bunun bölücülük olmadığını kanıtlayabilir misin?

Hatta [ÜLKESİ VAR] deyip [TÜRKİYE] yazabilirdin Trabzon için. Trabzondaki Rumlar Yunanistana gitmişse de [YUNANİSTAN] yazabilirdin.

Hatta Çingeneler kendilerine ait bir ülkeyi gerçekten isteseydi bunu yüzyıllar önce yapamazmıydı? Bence yapabilirlerdi. Demekki bu derece birbirine bağlanmayı gereksiz görüp, bulundukları ülkelere karışmışlar.

-----------------

Günümüzde mühendislik, uluslar arası ilişkiler ve benzeri bölümlerde ingilizce çok önemlidir çünkü tüm dünyanın iletişimde olmasını sağlar ama senin ülkende ne konuştuğun dünyayı bağlamaz. Bilgisayarından bu yazıları okurken, bu bilgisayarın icadını yapanların dilini öğrenmemek ayıp olurdu değil mi?

Sezarın hakkı sezara. Aaa doğu romayı biz yıktık. Bizim hakkımız bize. Biz. Biz diyebilmek. Çok güzel birşey. Biz deyince tüm Anadoluyu düşünmek çok güzel.
    "Her dilin bir ülkesi mi olmalı?"

Buradan bu sonucu mu çıkartınız? Süper kafaymış. Bence bu yazıdan bu anafikri çıkartan bir insan Türk olamaz. Mümkünatı yok.

Yahu ben şunu demek istedim: Mavi renkteki dilleri konuşan insanların Türkiye haricinde zaten ülkeleri var, oraya yerleşip bu dili sürdürebilirler zaten. Yani o diller kaybolmaya yok olmaya yüz tutmuş değil ki. O diller mevcudiyetini sürdürebilir.

Hani mavi olanlara "gidin kendi ülkenizde konuşun" diyebiliriz/siniz Ama kırmızıların hiçbir seçeneği yok.

Ancak kırmızı olanların gidecek başka bir ülkesi/vatanı yok. Biz o dillerin korunmasına yardım etmezsek yok olurlar demek istiyorum. Türkiye bu dilleri, örneğin Süryanice veya Pomakça'yı korumazsa yok olacak diyorum.

Hadi PKK yüzünden Kürtleri veya Kürtçeyi sevmiyoruz diyelim, tamam eyvallahç Ulan Pomakların veya Süryanilerin bu vatana ne zararı dokundu?

Onları düşünmek de mi bölücülük oluyor? Kırım Tatarasını savunmak, önemsemek de mi bölücülük oluyor? Uygurca Çin'de resmi değil. Onu savumak da mı bölücülük oluyor?

Kapadokya Rumcası ile modern Yunanca arasında fark var. Tıpki Azerice / Türkçe gibi. Dolayısıyla Rumcanın o 2 kolu da yok olma tehlikesi altında.

• bugün bir ırka bu şansı verirsen diğerleride ister ermenice rumca falan
  • Israil'de bile Arapça resmi dil...
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.