Şimdi Ara

AMD'nin üç çekirdekli Phenom II X3 işlemcisinde dördüncü çekirdek açılabiliyor ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
1
Favori
6.882
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: Storm Bringer

quote:

Orjinalden alıntı: DHArcadia

quote:

Orjinalden alıntı: şampiyon bilo

Valla Amd 4. çekirdeği kapayarak gizli bir şampiyon işlemci sürmeyi planlamış bence.
    4. çekirdek sadece disable edilmiş.Ve bize bunu enable yapmak kalıyor.
    Eğer Amd gerçekten 3 çekirdekli işlemci çıkarmak isteseydi,4. çekirdeği işlemcinin PCB'sinden kaldırırdı.

Oyle olmuyor. Tum islemciler 4 cekirdekli olmak icin uretiliyor. Iclerinden 1 cekirdek bozuk cikarsa 3 cekirdekli olarak piyasaya suruyorlar. Bazen de degisik pazar seviyelerine urun saglamak icin saglam oldugu halde 4 cekirdekliyi 1 cekirdeki disable ederek piyasaya suruyorlar.
    Bir cekirdegi fiziksel olarak kaldirmak icin ayri uretim sureci gerekir, bu da daha cok masraf demek.

Bilmem hatırlar mısınız?
    nvidia 6800 serisi kırpılmış kartlar vardı. Kapalı iş hatlarını açıp, üst model yapardık ama her kartta bu mümkün değildi.

@ DHArcadia
    Doğru açıklamış.
    4 çekirdekli işlemcilerden öncelikle tek çekirdeği özürlü olanlar 3 çekirdekli olarak çıkartılır. (Üretim eğrisinin verimliliğinin arttırılması) Bazen de piyasanın isteği doğrultusunda sağlam 4 çekirdekli işlemciler de tek çekirdekleri kapatılarak piyasaya sürülebilirler. Sonuçta üretici X3 sattığı zaman da kazanıyor, X4 sattığı zaman da. Maksat, talebe göre arz etmek.

Her X3 işlemci bu şekilde kolayca X4 olamayacaktır. Bunun belli bir oranı olur. (Mesela 1/5)
    Tahminime göre sözü geçen X3 işlemcilerden, 4. çekirdeği açılmak istenenlerden bir kısmı ek voltaj isteyerek stabil hale gelen cinsten olacaktır. Bir kısmı hiç çalışmayacaktır.
    En şanslı olanlar ise sorunsuz olarak açılan işlemciler olacaktır. (Talep işlemcileri)

Ek voltaj ile 4. çekirdeği açılanlar fazla OC olmaz. Hasarlı olan 4.çekirdekler ise asla açılmayacaktır.

Yapan bir kaç kişi daha görmeden, inanamıyorum ama gerçekten yapılabiliyorsa, bunu sağladığı için, AMD gönlümde taht kurar.
    Benim çok hoşuma gitti bu haber.

OC severlere yemek yanında tatlı sunmak gibi bir şey bu...

En mantıklı yorumu siz getirmişsiniz. Benzetme de harika: OC severlere yemek yanında tatlı sunmak gibi bir şey bu...

• Bu şuna benziyor;ATI ekran kartlarıdan Sapphire Toxic ve Ultimate serilerinin çok daha fazla o.c imkanının olmasına benziyor.AMD-ATI çok çakal valla..
  • OCWorkbench de Asrock'ın 790GX anakartı ile denemeler yapmış ve sonucun olumlu olduğunu belirtmiş. Cinebench ile alınan testlerde 4. çekirdek aktifleştirildiğinde %35 ekstra performans kazanıldığı söyleniyor.

Kaynak;
    http://my.ocworkbench.com/2009/amd/AMD-PhenomII-X3-710-X3-720-hacked-as-quadcore/enabling-the-4th-core-on-X3-710-and-X3-720.htm

AMD'nin üç çekirdekli Phenom II X3 işlemcisinde dördüncü çekirdek açılabiliyor ?

AMD'nin üç çekirdekli Phenom II X3 işlemcisinde dördüncü çekirdek açılabiliyor ?

• zamanında 4 çekirdekli olan işlemcilerinin arızalı olanını kapatıp piyasaya sürüyorlar dediğimizde ciyyaklayanlar nerde ?

Orjinalden alıntı: Cose Turche

Sistem kurulu değil kardeşim Q9550 i takılı,Bu arada DFI bios istiyor işlemci çalışmadı sana tavsiyem accyi Per Core seceneği ile aç işlemciyi defulta cek sırayla her 4. çekirdekten başlayarak yüzde 12 yi dene her çekirdeğe yüzde 12 değil ama kardeşim tek bir çekirdeğe diğerleri sıfır olacak espirisi şu AMD 4.çekirdeğe anakartlar üzerinden voltaj gitmesini engelleyerek yazılımsal olarak kapatmış ama ACC yi sözüm ona unutmuş yalandan insanlar X3 e saldırsın diye default frekanslarda yüksek voltajda accyi oto yaparakda 4. çekirdekte stabilite yakalayabilirsin..Ama oc ile işin biter..

Ne yaptıysam olmadı benim çekirdek kabak çıktı

• amanın amd kıyakçılığa başladı:)
  • Sizce amd bu 4. çekirdeği bir şekilde kapattı, disable etti öyle ya da böyle kullanılmaz hale getirdi, bunun tekrar açılabilmesi ihtimalini acaba göze almak ister mi ?

Hiç zannetmiyorum
  • ACC: Advanced Clock Calibration

Neden var diye bir dusun, zamaninda AMD'nin islemcileri bazi anakartlarda cok zor overclock ediliyordu.. Hatta overclock edildikten sonra Hypertransport ve Guney koprusunun kitli carpani ile ilgili problemler yasaniyor ve makinlar duzgun calismiyordu... Raid yapan arkadaslarimizda da bad sector'e degin varan problemler olusabiliyordu...

Ne ise yarar diye bir dusunelim, ACC dedigimiz teknoloji, islemcinin bus hizini 200'den daha yuksek seviyelere cikartirken, guney koprusunun otomatik olarak uygun carpani almasini ve hat boyunca problem cikarmamasini saglar... Duzgun carpani alan ve islemci hizini kendi calistirma hizina senkronize edebilen guney koprusu ile bir anakart daha stabil calisir..

ACC dedigimiz hadise dibine kadar anakartla ilgili bir hadise olup, islemci ile ilgili en ufak bir olayi yoktur... Taaa ki; islemci overclock edilmis ama ACC otomatik veya elle ayarlanmamissa, islemcinin kuzey ve guney koprusu arasindaki hattini darbogaza ugratir... Bu sebeple anakart ustune bagli donanimlardan (overclock yapmis olsaniz bile) performans alamazsiniz... ama sadece ACC'nin acilmasinin da oyle ciddi bir performans saglamayacagini da bilmelisiniz.. Sadece Overclock varsa ACC anlamli hale gelir...

Burdaki goruntuler biosun ilgili Porttan Islemci Diagnostigini dogru alamamasindan kaynakli olup, bir cok anakartta rastlanilabilecegi gibi, bios guncellemesi ile cozulebilecek bir olaydir..

Yani kisaca, ilgili Koreli arkadasimiz, overclock yapmis... ACC acmadigi icin anakart uzerindeki diger ogelerden performans alamamis. ACC'yi acmis, performansi yukselmis; ama bir bakmis ki Bios islemciyi yanlis okuyor...

Su ana kadar gerek Phenom gerek, Phenom 2 olsun butun X3 cekirdek islemcileri, 3 farkli sebeple uretilirler..
    Bu asamada Storm Bringer arkadasimiz guzel bir sekilde soylemis..

1: Gercek uretilme ile yapilan X3
    2: 4 Cekirdek fakat tek cekirdegi problemli olup kapatilan X3
    3: Talebe gore uretilen X3'ki, 1. ve 2. sebeplerden gelmesi olasidir...

Talep edildigi taktirde, firma hatali x4'lerin hasarli cekirdegini yakilarak (yakmaktan bahsediyorum) donusturebilinecegi gibi, eger durum aciliyet tasimiyorsa X3 olarak uretebilir.

Neden bir islemcinin tek cekirdegi yakilir...
    Cunku islemciler cok sayida karmasik ve detayli veriyoluna sahiptir.. Bir unitenin calismasi ve calismamasi icin programsal modla kapatilmasi veya acilmasi yeterli degildir.. Programsal olarak kapatilan bir cekirdek cesitli diger unitelerden komut almaya devam eder. evet isleyemez ama watt ceker ve isinir.. bu sebeple veri yollari iletkenligi kapatilan cekirdek yuksek voltajla diger cekirdeklerden bagimsiz bir sekilde yakilabilir...

Simdi bazi arkadaslarimiz bunun nasil mumkun olup olmayacagini soracaklar.. Kanit: AMD cok cekirdekli islemcilerinin her cekirdegini ve HT carpani birbirlerinden bagimsiz bir sekilde AMD overdrive yazilimi ayarlanabilmektedir. isterseniz tek cekirdegi sizde dilediginiz gibi cekirdeklerden bir tanesini 200mhz ile calistirabilirsiniz.. AMD ise istiyorsa bunu direkt olarak kapatir, isteseniz de acamazsiniz.. cunku onlar bilgisayara baglayip da ayarlamiyorlar bu islemcileri... onlar direkt islemci konsolu kullaniyorlar..

Saygilarimla...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 24 Şubat 2009; 10:28:38 >

• test sonuçlarına göre 4. çekirdek diğer çekirdeklerden zayıf gözüküyor
  • Düşünsenize i7'nin 4 tane thread'i de 4 çekirdek olarak kullanılıyomuş. toplam 8 çekirdek :D
  • Bu söylediğiniz bana daha mantıklı geldi.Bende de sizin söyledikleriniz yönünde kanaat oluştu.Herşey bu kadar basit olamaz ve olmamalı.X4 alanların alnında Enayi mi yazıyor.Ben empati kurdum ve ben X4 bir işlemciyi aldım ve sonra keşfedildiki X3 ler X4 olabiliyor.Şahsen ben ondan sonra AMD ye asla güvenmem ve asla bir daha ürünlerinden almam.Amd bu riski alamaz hele ki İntel gibi bir Canavar firma karşısında olmaz olmaz bu iş olamaz derim ben.Saygılar...

quote:

Orjinalden alıntı: Towarscke

ACC: Advanced Clock Calibration

Neden var diye bir dusun, zamaninda AMD'nin islemcileri bazi anakartlarda cok zor overclock ediliyordu.. Hatta overclock edildikten sonra Hypertransport ve Guney koprusunun kitli carpani ile ilgili problemler yasaniyor ve makinlar duzgun calismiyordu... Raid yapan arkadaslarimizda da bad sector'e degin varan problemler olusabiliyordu...

Ne ise yarar diye bir dusunelim, ACC dedigimiz teknoloji, islemcinin bus hizini 200'den daha yuksek seviyelere cikartirken, guney koprusunun otomatik olarak uygun carpani almasini ve hat boyunca problem cikarmamasini saglar... Duzgun carpani alan ve islemci hizini kendi calistirma hizina senkronize edebilen guney koprusu ile bir anakart daha stabil calisir..

ACC dedigimiz hadise dibine kadar anakartla ilgili bir hadise olup, islemci ile ilgili en ufak bir olayi yoktur... Taaa ki; islemci overclock edilmis ama ACC otomatik veya elle ayarlanmamissa, islemcinin kuzey ve guney koprusu arasindaki hattini darbogaza ugratir... Bu sebeple anakart ustune bagli donanimlardan (overclock yapmis olsaniz bile) performans alamazsiniz... ama sadece ACC'nin acilmasinin da oyle ciddi bir performans saglamayacagini da bilmelisiniz.. Sadece Overclock varsa ACC anlamli hale gelir...

Burdaki goruntuler biosun ilgili Porttan Islemci Diagnostigini dogru alamamasindan kaynakli olup, bir cok anakartta rastlanilabilecegi gibi, bios guncellemesi ile cozulebilecek bir olaydir..

Yani kisaca, ilgili Koreli arkadasimiz, overclock yapmis... ACC acmadigi icin anakart uzerindeki diger ogelerden performans alamamis. ACC'yi acmis, performansi yukselmis; ama bir bakmis ki Bios islemciyi yanlis okuyor...

Su ana kadar gerek Phenom gerek, Phenom 2 olsun butun X3 cekirdek islemcileri, 3 farkli sebeple uretilirler..
    Bu asamada Storm Bringer arkadasimiz guzel bir sekilde soylemis..

1: Gercek uretilme ile yapilan X3
    2: 4 Cekirdek fakat tek cekirdegi problemli olup kapatilan X3
    3: Talebe gore uretilen X3'ki, 1. ve 2. sebeplerden gelmesi olasidir...

Talep edildigi taktirde, firma hatali x4'lerin hasarli cekirdegini yakilarak (yakmaktan bahsediyorum) donusturebilinecegi gibi, eger durum aciliyet tasimiyorsa X3 olarak uretebilir.

Neden bir islemcinin tek cekirdegi yakilir...
    Cunku islemciler cok sayida karmasik ve detayli veriyoluna sahiptir.. Bir unitenin calismasi ve calismamasi icin programsal modla kapatilmasi veya acilmasi yeterli degildir.. Programsal olarak kapatilan bir cekirdek cesitli diger unitelerden komut almaya devam eder. evet isleyemez ama watt ceker ve isinir.. bu sebeple veri yollari iletkenligi kapatilan cekirdek yuksek voltajla diger cekirdeklerden bagimsiz bir sekilde yakilabilir...

Simdi bazi arkadaslarimiz bunun nasil mumkun olup olmayacagini soracaklar.. Kanit: AMD cok cekirdekli islemcilerinin her cekirdegini ve HT carpani birbirlerinden bagimsiz bir sekilde AMD overdrive yazilimi ayarlanabilmektedir. isterseniz tek cekirdegi sizde dilediginiz gibi cekirdeklerden bir tanesini 200mhz ile calistirabilirsiniz.. AMD ise istiyorsa bunu direkt olarak kapatir, isteseniz de acamazsiniz.. cunku onlar bilgisayara baglayip da ayarlamiyorlar bu islemcileri... onlar direkt islemci konsolu kullaniyorlar..

Saygilarimla...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -dehşet- -- 24 Şubat 2009; 12:06:41 >

• quote:

Orjinalden alıntı: -dehşet-

Bu söylediğiniz bana daha mantıklı geldi.Bende de sizin söyledikleriniz yönünde kanaat oluştu.Herşey bu kadar basit olamaz ve olmamalı.X4 alanların alnında Enayi mi yazıyor.Ben empati kurdum ve ben X4 bir işlemciyi aldım ve sonra keşfedildiki X3 ler X4 olabiliyor.Şahsen ben ondan sonra AMD ye asla güvenmem ve asla bir daha ürünlerinden almam.Amd bu riski alamaz hele ki İntel gibi bir Canavar firma karşısında olmaz olmaz bu iş olamaz derim ben.Saygılar...

Hayir yani en basta AMD boyle bir hata yaparsa, kendi kalite standartlari ile celismis olur...
  • Her X3 islemcinin 4. cekirdeginin calisacagina dair garanti yok. Zaten sorun cikarma ihtimali yuksek oldugu icin disable edilmis durumda buyuk ihtimalle. X4 aldiginda ise eminsin 4 cekirdegin de tam performans calisacagina. Overclock'ta da ayni mantik var, sasiracak birsey yok. 2.5GHZ islemciyi alip 3GHZ'ye overclock edebiliyorsam neden 3GHZ islemci satin alayim diye de dusunebilirsin.. Ama ilkinin hicbir stabil calisma garantisi yok, ikincisinin var fark burda.
    7zip - Anki - Audacity - Calibre - Clamwin - eMule - FileZilla - Firefox - GIMP - GSmartControl - Handbrake - Inkscape - Jitsi - LibreOffice - MediaInfo - Mumble - PDF SaM - qBittorrent - Shotcut - SumatraPDF - Thunderbird - VLC
  • Muhakkak fark olacağı kanaatindeyim.
    Yada firmalarla ortak bir politika izleyerek şu şu şu anakartlarda x3 ü x4 olarak kullanabilirsiniz diye. Belki o zaman aynı fiyata denk gelirdi ama kullanıcıda şöyle bir haz bırakabilirdi: X3 işlemcimi x4 yaptım mutluyum gibisinden...
    Piyasa hakimi, profosyonel firma böyle bir hata yapmaz diye düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nevi şahsına münhasır -- 24 Şubat 2009; 13:34:17 >
  • her kafadan bir ses çıkıyor intel quad larda 5. çekirdek te açılırsa görürüm ben sizi

Adam Bios dosyası ile oynayıp bir kaç düzeltme yapmış olabilirmi ? 710 iken 10 olmuş, peki 7 'ye ne olmuş

• Bakalım ne kadarı açılabilecek ve stabil olacak?
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.