Şimdi Ara

AMD'nin Bulldozer kod adlı yeni nesil işlemci mimarisi 2011'de hazır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.524
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Nehalem kod adını taşıyan yeni nesil mikroişlemci mimarisiyle geleceğe yatırım yaptığı belirtilen Intel, Core i7 serisi masaüstü işlemcilerden sonra yine Nehalem mimarisini temel alan Xeon 5500 serisi işlemcilerini de duyurdu. Bir önceki jenerasyona kıyasa yeni nesil Xeon işlemcisiyle pazara oldukça iddialı bir giriş yapan Intel, uygulamasına göre değişmekle birlikte %100+ gibi performans artışı vaat ediyor ki bu özellikle yüksek performans odaklı sunucu sistemler için son derece önemli bir gelişme.

Core i7 serisiyle masaüstünde, Xeon 5500 serisiyle de sunucu pazarında performans liderliğini elinde bulunduran Intel'e karşı AMD'nin nasıl bir tutum sergileyeceği de merak konusu. Sunucu cephesinde yılın ilerleyen aylarında Istanbul kod adını taşıyan 6 çekirdekli yeni Opteron işlemcisini pazara sunacak olan AMD, masaüstü cephesinde ise satış performansıyla dikkat çeken Phenom II ailesini yeni modellerle güncelleyecek ancak firma adına asıl gelişme 2011 yılında yaşanacak ve yeni mimari devreye girecek.

AMD uzunca bir süredir Bulldozer kod adını taşıyan yeni bir mikroişlemci mimarisi üzerinde çalışıyor. Phenom ve Phenom II işlemcilerinde ve tabii Opteron serisinde kullanılan K10/K10.5 kod adlı mevcut mikroişlemci tasarımının yerini alacak Bulldozer mimarisinin 2011 yılında geleceği bir kez daha doğrunlanmış oldu. Zira AMD'nin pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Nigel Dessau, verdiği bir röportajında firmanın güncel yol haritasını doğrulayarak Bulldozer mimarisinin 2011 yılında hazır olacağını açıkladı.

• isim bomba zuhah
  • AMD'nin işlemci ismlendirmesine bayılıyorum.
  • AMD intele yetişir.Ama intel corei7'leri ucuzlatırsa o zaman amd'ye iyi bir karşılık vermiş olur.
  • Aceleye getirip de Phenom'lar gibi sorunlu yapmasınlar inş. AMD bize lazım, bizi koruyan tek - tük şirketlerden birisi...
  • AMD hakkında çıkan haberlere inanmıyorum artık...
  • hakkaten ya gillette ile bir ortaklıgımı var bu amdnin? onlarında tıraş bıçaklarının isimleri fusion ve phenom...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bu haber aynı içerikle daha öncede 2-3 kez verilmemişmiydi? yani ben burayla beraber en az on kere okudum aynı haberi...
  • 2011 çok geç. 2010 'da devreye girmesi gerekir.

AMD başarılıdır bence. umarım gecikmez.
  • fusion'u yapabilirlerse butun cpular yalan olacak oyuncular icin.
  • Veya 2011'e kadar hazır değil şeklinde de olabilirdi, çok geç.
  • 2011 de intel pazarı süpürür
  • İsmini hak eden bir işlemci yapsınlar yeter. Özellikleri nasıl olacak çok merak ediyorum (ana hatları değil sadece)...
  • nekadar beklenti boşa :D

• Arkadaşları mağaradan çıkaralım AMD Bulldozerle kendi üzerinden geçti. APU'larda da tam olarak beklenen entegre ekran kartını göremedik. Ama Intel Haswell ve Broadwell'ler ile performans konusunda yerinde sayacak bu AMD için bulunmaz fırsat Inteli yakalamak için tabii bizim içinde Intel işlemciler gelecek yılın sonunda AMD tarafından yakalanabilirse fiyatlar düşer ve kapış kapış Intel alır stoklarız
  • quote:

Orijinalden alıntı: Barodius

Intel Haswell ve Broadwell'ler ile performans konusunda yerinde sayacak bu AMD için bulunmaz fırsat Inteli yakalamak için tabii bizim içinde...

Intel, yeni mimarisi ile işlemci tarafında ciddi bir gelişim göstermeyecek gibi görünse de grafik tarafında büyük bir sıçrama yapacak gibi görünüyor. Hatta bazı öncül haberlere göre 5800K'nın grafik performansını yakalayabileceği görünüyor. Ama yeni işlemcileri ertelemiş olması AMD için bir avantaj. Zira AMD de yeni APU'larını sunabilir ki; bu sayede grafik performansı konusunda Intel'in mevcut APU'ları yakalamasını önleyebilir. Yoksa işlemci tarafında zaten geride kalan AMD, grafik tarafında da büyük bir sıkıntı yaşacaktır.

Sevindirici olan kısım ise AMD'nin yeni APU'larını Mart ayında sunacak olması. Herhangi bir erteleme olmazsa Richland APU'sunun tanıtımı için 19 Mart'tan bahsediliyor. Diğerlerinin ise Mayıs ayında gelmesi bekleniyor. Bu sayede Intel yeni işlemcilerini sunmadan, AMD yeni APU'ları için grafik performansındaki farkını korumuş olacak gibi görünüyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: M@U

quote:

Orijinalden alıntı: Barodius

Intel Haswell ve Broadwell'ler ile performans konusunda yerinde sayacak bu AMD için bulunmaz fırsat Inteli yakalamak için tabii bizim içinde...

Intel, yeni mimarisi ile işlemci tarafında ciddi bir gelişim göstermeyecek gibi görünse de grafik tarafında büyük bir sıçrama yapacak gibi görünüyor. Hatta bazı öncül haberlere göre 5800K'nın grafik performansını yakalayabileceği görünüyor. Ama yeni işlemcileri ertelemiş olması AMD için bir avantaj. Zira AMD de yeni APU'larını sunabilir ki; bu sayede grafik performansı konusunda Intel'in mevcut APU'ları yakalamasını önleyebilir. Yoksa işlemci tarafında zaten geride kalan AMD, grafik tarafında da büyük bir sıkıntı yaşacaktır.

Sevindirici olan kısım ise AMD'nin yeni APU'larını Mart ayında sunacak olması. Herhangi bir erteleme olmazsa Richland APU'sunun tanıtımı için 19 Mart'tan bahsediliyor. Diğerlerinin ise Mayıs ayında gelmesi bekleniyor. Bu sayede Intel yeni işlemcilerini sunmadan, AMD yeni APU'ları için grafik performansındaki farkını korumuş olacak gibi görünüyor.

Hocam bence gelecek işlemciye entegre ekran kartında değil. Şu anda kaç kişi gerçekten HD4000 kullanıyordur ki? Intel yakalasa bile asıl işlemci performansını unutacak bu da Intelin zaten olmayan F/P oranını iyice eksilere düşürecek. AMD'ye APU konusunda hala yetişemedei,eğer Haswell serisi yetişse bile AMD Richland APU'su ile döngüde bir adım önde olur. Hem entegre ekran kartından,hem performansdan hem de tüketicininin tercihini kaybeden Intel yanlış bir hamle yapıyor. Bu AMD için bulunmaz fırsattır. Ancak değerlendiremezse bu fırsatı Skylake serisinde performans konusunda geçilir,entegre grafikte olan önderliğini Intele kaptırır ve tüketici değerini de yitirir. Şimdi gözler AMD'de.

• Nerde yazıo Haswell in yerinde sayacağı?? Haswell şimdiden yeterince cazip, AMD ile uçurum seviyesinde fark olmasın diye dua edilmesi gerek bişey yapılacaksa eğer. Bu haberin yapıldığı zmanlarda Bulldozer bambaşka bişey olarak ortaya çıkacaktı (ilk x86 SpMT makina olarak). O zmandan beri 40 defa evrildi çevrildi, 3 defa geri çekildi , 1 defa 65 2 defa 45nm olarak iptal edildi. Bi sürü şeyler döndü oralarda, en sonunda geriye kala kala bugun bildiğiniz ilk nesil Bulldozer kaldı. Üstünde o kadar muamma döndükten sonra en azından kaldığı yerden adım adım ilerleyecek, rahatça 2 sene daha ilerletilebilecek Arge masrafı yepyeni mimariye göre çok daha az olan bişey var ellerinde. Excavator eğer iptal edilmez ise 2-3 sene boynca bu şekilde gidecekler. Sonrası hakkında kimsenin fikri yok, şu an veya 2 sene zarfında Intel'in P4'den Core2'ye kadar olan değişimi gibi innovatif / sil baştan için imkanları olamayabilir.

GCN APU ve GCN kartlar ile xf edilince ilginç seçenek olarak çıkacak, 8670 gibi(o da olursa, şimdiki 7750 vs. ile xf etmek gibi). Fiyat indirimlerinden sonra bi a10 5800k /a8 5600k baya bi anlamlı oldu(6670 ile beraber veya ayrı). Yoksa yine alternatif intel/amd sistem toplanabiliyordu. 350TL'si olup 600'e kadar çıkarım diyen biri ile 400tl asla olmasın diyen insanlar bi kefede olunca olmuyor bazı şeyler. APU tarafı masaüstü sistemler için ve salt performans anlamında bakarsan fiyatı uygun olduğu sürece anlamlı, rekabet edebilecek intel/amd alternatif olunca işin tadı kaçıyor çünkü. Mobil alan için de istediğimiz kadar iyi diyelim, kimse kolay kolay 1100'e alacağı notebook için 1200-1300'e alabileceği daha yüksek perf. veren bi alete bakmaz. Anca birebir karşılaştırma imkanı olan harici GPU içermeyen notebook vs. için mobil APU'lar esasen çok daha iyi. Sırf 4600m APU içeren notebook yerine gtx640m üstü gpu içeren notebook arayanlar var, 3 kuruş fazla veririz nolcak denilebildiği için. Insanlara reddedemeyecekleri bişey vermiyor bu açıdan bakınca çünkü. hd4000 içeren i5 3210 içren ve harici gpu içermeyen bi alet yerine tercih edilir ama dediğim gibi hareket alanını ksııtlıyor bu. Yeni yönetim de başa geldiğinden beri bütün bunların farkında ve yıllardan beri kısıtlanmış bi firmayı, mali durumu da kötüyken yönetmeye düzeltmeye çalışıyorlar. Bunların meyveleri kolay alınacak şeyler değil. Seamicroyu gitti aldı AMD mesela, bunun acısını çekiyor, ama bunun getirisini görmesi çok zman alacak. Bi SM 15000 box 150bin $ 'a flan satılıyor. Dünyada SM müşterisi çok fazla değil. Jaguar / ARM temelli server ile bunun ekmeğini yiyip para kazanması 3 yılı bile geçebilir. 1000 tane bu SM büyük SM boxlardan satar mı satmazmı bilemiyorum, hi-density pazarı aslında önemli ama dar. Zaman gerektiriyor geri dönüş açısından. Bütün bunlar varken AMD'nin hala idare edebilmesi valla bravo dedirtecek cinsten (intel mühendisin ağzından bu, bu kadar kısıtlı şartlarda devam edebildikleri yapabildiklerine şapka çıkartılır gibi bi laf ).

Intel GPU olayına son sürat devam edecek, çip alanının büyük kısmını GPU/RAM'a ayıracak zaten. Son kullanıcı olarak ben, bana işlemci gücü lazım, 3770 gpu'sz olaydıda 50-100tl daha ucuza alsaydım 40 defa dedim zaten. Intel'in bu alanda bakışı farklı ama. Direk olarak etkisi varmı bilmiyorum ama AMD ile olan anlaşmalarında AMD'nin pazar payının belli bi %'yi geçemeyeceği maddesinde bu tür zımbırtılar da var (esas rakam %35). Bu sayede asla AMD GPU satışı herhangi bi pazarda anlaşmadaki orana yaklaşmıyor.

Intel tarafında yapılan ARGE lerin öyle veya böyle bi şekilde getirisi var. En düşük seviyede ekran kartı ihtyacı tamamen ortadan kalkama yolunda. Pentiumlarda Hd2000/2500 bütün özellikleri ile olsun, yüksek modellerde gpu olmasın diyoruz ama Intel o şekilde bakmıyor. Kesin maliyeti bilemiyorum ama rahat rahat dayadığı da bi gerçek (eskiden 35$ çekirdek başına maliyet gibi bişeyler vardı mesela).

Masaüstü Haswell zaten süperötesi bi GPU performansı sunumayacak, beklentilerde başından beri sorun var esasında. GT3 denen 40EU +ram içeren GPU 1ghz gibi hızlarda masaüstü çiplerde yer almayacak anlaşıldığı kadarıyla. O yüzden adam gibi her alanda AMD'nin şimdiki APU'larının karşısında dikilemeyecek. hd4000 nasıl şimdi shader-heavy oyunlarda diplerde sürünüyorsa, dahili bellek içermeyen, daha az EU içeren (16 gibi) , ram içermeyen Haswell'in de feci bi zıplama yapmasını bklemeyin. Bi skyrim düzgün çalışacak mesela, tech-demolarda hep onu gösterdiler, ama 50-60fps gösterdiği tahmin edilen sistemin yanına kendi Haswell sistemini koyup, bak akıcılık olarak ne kadar benzer demek AMD'ye yapılan eleştrileri rahat rahat hakediyor demek. AMD masaüstü alanda grafik performansı olarak rahat olurken, esas mobil alanda fena darbe yeme durumu ile karşılaşabilir.

CPU performansı açısından Haswell, bazı durumlarda düzgün karşılaştırma yapılırsa dudak uçuklatacak seviyede fark yaratacak. Şimdi 4.5ghz de Intel kullanan birisi geçsin iyidir anlamında söylemiyorum bunu. Zaten genel olarak kabul edilebilir bi fark olacak, bazı durumlar için fark az bulunup bu ne yaa ne gerek var da denilebilecek ona da bişey demiyorum. i7-950 'si olup şimdi rahat rahat oyunlarda faln kullanabilenler var. Aynı adama ama 3770 ile arasında %45 render farkını yokmuş gibi göster bak nolr sonrasında. HT performansı faln mesela, şimdiye kadar olmadığı kadar artabilecek. Ender durumlarda, SB/IB ile arasında hemen hiç fark yok diyeceğin şeylerle karşılaşılabilr olacak (port bypass/forward networkunun SB'den biraz daha farklı olmasından dolayı bu SB'ye göre fark yok denilecek çok az durum olması lazım, kaç zman öncesinde dedik onu zaten. Onun dışında 6 aya kalmaz belirgin farklılıkların oluştuğu gözükecek zaten).

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.