Şimdi Ara

Amd kartlarda 'Sürücü Zaman Aşımı' sorunu potansiyel çözümler ? MPO(Multi-Plane Overlay)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
1.614
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Amd kullanıcılarının hemen hemen hepsinin en az 1 kere başına gelen bir hata muhtemelen. Bu hata ile karşılaşan ve çözüm bulan arkadaşlar çözümlerini paylaşırsa diğer Amd kullanıcıları da yararlanır.



    Amd kartlarda "Sürücü Zaman Aşımı" sorunu potansiyel çözümler ? MPO(Multi-Plane Overlay)



    Bu sorunu bir oyunda yaşadıktan sonra internette kısa bir araştırma yaptım ve kullanıcıların MPO diye bir ayardan bahsettiğini gördüm. Multi-Plane Overlay(MPO) windows'un bir özelliği ancak genel olarak ekran kartı sürücüleri ile iyi çalışmıyor ve birçok soruna sebep oluyor.


    MPO'yu kapatmak ise çok basit;


    1-) Arama çubuğuna " regedit " yazarak kayıt defteri düzenleyicisini açıyoruz.


    2-) Yukarı kısımdaki satıra bu adresi yapıştırıyoruz " HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Dwm " ve enter'a basıyoruz.


    3-) Boş bir alanda sağ tıklayarak Yeni > DWORD (32bit) değeri oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz değere sağ tıklayarak yeniden adlandır diyoruz. " OverlayTestMode " olarak değiştiriyoruz. Sonrasında oluşturduğumuz değere çift tıklıyoruz ve düzenliyoruz. Değer verisi kısmına " 5 " yazıyoruz. Taban kısmını onaltılık olarak bırakıyoruz. Tamam'a basıp pencereyi kapatıyoruz. Sistemi yeniden başlatıyoruz. MPO' yu kapattık. Bu sayede birçok potansiyel sürücü hatasından kurtulmuş olduk.


    Ancak bu yaptığımız maalesef ki tüm sürücü sorunlarının çözümü değil. Sizinde potansiyel çözümleriniz varsa paylaşırsanız sevinirim.








  • kartınızın sağını solunu kurcalıyorsunuz tamamen aldığınız hatalar bununla alakalı , yok öyle voltaj verdim böyle hızı ayarladım deniyor sonrasıda bu o sürücü senin bu sürücü benim ! nekadar anlatsak da boş kartlarınızı kurcalamaya devam edeceksiniz.

  • MogoLKhan kullanıcısına yanıt

    Selamlar hocam, bu yukarda paylaştığım hata karta müdahale olsun yada olmasın tüm Amd kullanıcılarının başına en az 1 kere gelmiş bir hatadır. Bunu direkt karta müdahaleye bağlamanız üzücü. Ayrıca bu forumun adı "DONANIM HABER FORUM" insanların elindeki donanımı daha iyi hale getirme amaçlı girişimlerine neden bu kadar sitem yapıyorsunuz anlayamadım.


    Voltaj veriyorsunuz diyerek küçümsediğiniz işlemler kartın performansında ve verimliliğinde ciddi iyileşme sağlıyor. Rx 6700 kartım undervolt öncesi 70-75 derece çalışıp 150-160w güç tüketiyorken undervolt sonrası 55-60 derece çalışıyor ve 120-130w güç tüketiyor. Bu benim için kayda değer bir iyileşmedir.


    Bence fazla ön yargılısınız. Kart üreticileri dahi fabrika çıkışı değerlere OC yaparak perakende satış yapıyor. Amd/Nvidia yazılımlarının içerisine OC yapılması için menü koyuyor. Tüm bunlar kurcalama ve boş iş mi sizce hocam?


    İnsanlar bu çabalardan sonuç almasa zaten bu işlerle kimse uğraşmazdı.


    Elimdeki 3000 mhz rami, 3733mhz yapabilmek için günlerce uğraştım belki 50-60 kez CMOS reset attım ama sonuç olarak stabil olarak 3733 mhz de çalıştırmayı başardım. Çabama değdi yani.


    Yada R5 5600 işlemcim stok değerlerde 65 derecelerde çalışıyordu yük altında sadece BIOS'tan PBO Curve > All Cores > Negative > 20 yaparak performans kaybı olmadan sıcaklıkta 10 derece düşüş ve güç tüketiminde düşüş sağladım.


    Yani anlayacağınız ben aslında bunun için masaüstü tercih ettim hocam, sağını solunu kurcalamak ve performansını optimum hale getirmek için. Yoksa derdim ne alırdım bir laptop.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Michael Giacchino -- 10 Ocak 2023; 9:2:23 >




  • NVIDIA forumlarına ulaşmıştım sistem kayıtlarından NVIDIA sonradan fiksledi, AMD'de son WHQL sonrasında driverlarda ortaya çıktı NVIDIA sitesinde destek kısmında MPO açma kapama registry dosyası var.

  • Default olarak açık mı geliyor tüm Windows 10/11 sürümlerinde bu MPO denen gereksiz zımbırtı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.