Şimdi Ara

Akü ile Tasarruflu Ampul Çalıştırma?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
1
Favori
34.989
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Uzunca bir süredir sinemayla ilgileniyorum. Deneyimlerimizi kazandık sayılır şimdi de kısa film çekiyorum. Ancak artık yalnızca kamera yetmiyor, ışık, ses gibi gereçler doğuyor.

Işık konusunda uzun süren uğraşlarım beni buraya getirdi. İşin içinden çıkamadım desem yeridir. Baştan söyleyim: Ucuz olsun diye bu kadar zahmete giriyorum.

Sorularıma geçeyim:

1- Akü ile tasarruflu ampül çalıştırılır mı?
    2- Akü 12V olursa en fazla kaç waat ampül çalışacağını akım mı belirler? Nasıl?
    3- Akünün kapasitesini ne belirler? Ya da ne gösterir?
    3- AC-DC nedir? Akü-Ampül arasında nasıl bir bağlantı oluşturur?

Bir DH'li olarak amacım işime yarayanı alıp kaçmak değil öğrenmek. Tartışmalara, yorumlara her türlü açığım. Tasarruflu ampülle film mi çekilir demeyin daha modifikasyondan geçip adam gibi birşeyler oluyor. Ama elektrikle alakalı kısmı bu kadar.

Şimdiden teşekkürler.

• Selam. Bildiklerimi paylaşim.. Ac akım sürekli değişen saniyede 50 defa polaritesi değişen akım.
    DC ise değişmeyen pil yada batarya gibi akımdır. Akünün kapasitesini verebileceği akım belirler 5A 10A 20A 40A gibi.
    Tasarruflu ampul, içinde devrevar, dc 220 ilede çalışır, Ac 220v vardır evlerimizde. tasarruflu ampulun içinde küçükbir ac to dc redresör yani köprüdiyot vardır.
    Tasarruflu ampul ortalama 30W tır. Bunu çalıştırmak için 12dc to 220ac inverter gerekir. Piyasada 100W olanları rahatlıkla bulabilirsin. Diyelim tan yükte 12V 8A çekti. 12V 8A bir batarya 1 saat çalıştırır demektir. Biz bunun 4 te birini kullanırsak 12v 2A eder ve 8A lık bir batarya, 4 saat tasarruflu lambayı yakacaktır. Şu anda 12v 6A akü ile 12vDC to 220v AC 50W inverter ile bu projeni toparlaya bilirsin..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 16 Nisan 2012; 12:32:05 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Emin-Firtina

Selam. Bildiklerimi paylaşim.. Ac akım sürekli değişen saniyede 50 defa polaritesi değişen akım.
    DC ise değişmeyen pil yada batarya gibi akımdır. Akünün kapasitesini verebileceği akım belirler 5A 10A 20A 40A gibi.
    Tasarruflu ampul, içinde devrevar, dc 220 ilede çalışır, Ac 220v vardır evlerimizde. tasarruflu ampulun içinde küçükbir ac to dc redresör yani köprüdiyot vardır.
    Tasarruflu ampul ortalama 30W tır. Bunu çalıştırmak için 12dc to 220ac inverter gerekir. Piyasada 100W olanları rahatlıkla bulabilirsin. Diyelim tan yükte 12V 8A çekti. 12V 8A bir batarya 1 saat çalıştırır demektir. Biz bunun 4 te birini kullanırsak 12v 2A eder ve 8A lık bir batarya, 4 saat tasarruflu lambayı yakacaktır. Şu anda 12v 6A akü ile 12vDC to 220v AC 50W inverter ile bu projeni toparlaya bilirsin..
    Teşekürler cevabınız için. En kısa zamanda dediğiniz gibi bir sistem yapacağım.

Ancak aklıma takılan 1-2 bişey daha sormak istiyorum. 30Watt'lık bir ampül 12V 6A akü ile kaç saat çalışır gibi bir düzhesap mümkün müdür?

Yani bu A değeri ve V değeri birlikte sağlayabileceği watt değerini mi oluşturuyor?

Edit: Sanırım biraz daha araştırınca buldum birşeyler. Bi sitedeki hesap makinasında 12V 5A akü = 60Watt demiş. Birde OHM değeri var onun ne olduğunu çözemedim sadece hoparlörlerden hatırlıyorum ama yetmiyor o kadar bilgi :) Yani 12V 5A akü 30watt lambayı 2 saat çalıştırır sonucuna mı varırım burdan? Yoksa inverter'da direnç gibi kayıp oluyor mu?

Madem öyle bir soru daha sorayım:

12v 7A akü için 30TL fiyat uygun mu? Inverter fiyatları nedir? Inverter watt değerinin önemi nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fastclick -- 16 Nisan 2012; 14:18:32 >

• quote:

Orijinalden alıntı: boşyok

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Teşekürler boşyok

Akü ile floresan yakma devrelerine baktım ancak onlar benim elektrik bilgimi epeyce aşıyor. Elektrikçiye o devrelerin şemasıyla gitsem yapabilir mi ve maliyeti ne kadar olur tahminen? 220V Inverter kullanmak yerine bu devrelerden birini yaptırmak kaybı ciddi ölçüde azaltır mı? Yani elektrikçiye devre yaptırmaya değer mi? Son olarak inverter fiyatlarını bulamadım bir türlü yarın almaya gideceğim kazık yemeyelim ortalama fiyatları nedir?

Edit: Araç için 12V DC to 220 AC Invertor'ler 50tl civarı satılıyor gittigidiyor'da. Astarı yüzünden pahalıya geliyor. Akü ile floresan devresi ile uğraşmam gerekecek galiba. Elektrik bilgim ve tecrübem az sizce yapabilir miyim o bahsi geçen devreleri? Yoksa elektrikçiye mi yaptırmak gerekir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fastclick -- 17 Nisan 2012; 2:05:00 >

• quote:

Orijinalden alıntı: fastclick

Teşekürler boşyok

Akü ile floresan yakma devrelerine baktım ancak onlar benim elektrik bilgimi epeyce aşıyor. Elektrikçiye o devrelerin şemasıyla gitsem yapabilir mi ve maliyeti ne kadar olur tahminen? 220V Inverter kullanmak yerine bu devrelerden birini yaptırmak kaybı ciddi ölçüde azaltır mı? Yani elektrikçiye devre yaptırmaya değer mi? Son olarak inverter fiyatlarını bulamadım bir türlü yarın almaya gideceğim kazık yemeyelim ortalama fiyatları nedir?

Edit: Araç için 12V DC to 220 AC Invertor'ler 50tl civarı satılıyor gittigidiyor'da. Astarı yüzünden pahalıya geliyor. Akü ile floresan devresi ile uğraşmam gerekecek galiba. Elektrik bilgim ve tecrübem az sizce yapabilir miyim o bahsi geçen devreleri? Yoksa elektrikçiye mi yaptırmak gerekir?

Alıntıları Göster
    12 v elektronik balans ile florasan ampul yakabilirsiniz.Bunu çogu elektrikçi satar.

• quote:

Orijinalden alıntı: danger11

12 v elektronik balans ile florasan ampul yakabilirsiniz.Bunu çogu elektrikçi satar.

Invertor gibi 50-60 lira fiyat isterlermi peki? Ve bu balans dediğiniz şey Invertor gibi bir devremi? Yani mesela 60watt çıkış veren bi invertor yaptırsam 2 tane 30watt bağlamam gereken durumlarda sorun yaşamam diye düşünüyordum. Balast dediğiniz tam olarak hangi kısımda ne iş görür?

quote:

Invertor gibi 50-60 lira fiyat isterlermi peki? Ve bu balans dediğiniz şey Invertor gibi bir devremi? Yani mesela 60watt çıkış veren bi invertor yaptırsam 2 tane 30watt bağlamam gereken durumlarda sorun yaşamam diye düşünüyordum. Balast dediğiniz tam olarak hangi kısımda ne iş görür?

Yok 15 20 tl dir max balans dediğimiz parça florans ampulleri yakmak için bir devre . http://www.baybul.com/cesitli-resim/1672943-12v-dc-akimla-220-v-ekonomik-lamva-calistiran-mini-balans.html

60 watt bir invertör ile dediğiniz gibi 2 adet 30 watt bir ampul çalıştırabilirsiniz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Elektrikli motor Akü sorunu
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Retro35

quote:

quote:

Yok 15 20 tl dir max balans dediğimiz parça florans ampulleri yakmak için bir devre . http://www.baybul.com/cesitli-resim/1672943-12v-dc-akimla-220-v-ekonomik-lamva-calistiran-mini-balans.html

60 watt bir invertör ile dediğiniz gibi 2 adet 30 watt bir ampul çalıştırabilirsiniz.

Alıntıları Göster
    Teşekürler cevaplarınız için arkadaşlar. Eskişehirdeyim ben şu an burada öğrenciyim. Haftasonu Ankara'ya gittiğimde parçaları almayı düşünüyorum. Burda en az 10 dükkan gezdim hem 2kat fiyat söylüyorlar hemde Invertör dediğim anda bön bön bakıp "ben anlamam" diyen elektrikçi var burda. Sadece ampül satışına adamış hayatını.

Bir diğeri ısrarla 220V olmadan lambanın yanmayacağını söylüyor "imkansız" diyor. Anlıyacağınız buranın cahil esnafı çıldırttı beni.

Son olarak bu balast/balans (hangisi) denen parçadan iki tane takıp iki lamba yakabilirmiyim? Lambalar floresan değil tasarruflu ampul olcak sorun yaratırmı?

• quote:

Teşekürler cevaplarınız için arkadaşlar. Eskişehirdeyim ben şu an burada öğrenciyim. Haftasonu Ankara'ya gittiğimde parçaları almayı düşünüyorum. Burda en az 10 dükkan gezdim hem 2kat fiyat söylüyorlar hemde Invertör dediğim anda bön bön bakıp "ben anlamam" diyen elektrikçi var burda. Sadece ampül satışına adamış hayatını.

Bir diğeri ısrarla 220V olmadan lambanın yanmayacağını söylüyor "imkansız" diyor. Anlıyacağınız buranın cahil esnafı çıldırttı beni.

Son olarak bu balast/balans (hangisi) denen parçadan iki tane takıp iki lamba yakabilirmiyim? Lambalar floresan değil tasarruflu ampul olcak sorun yaratırmı?

Alıntıları Göster
    Evet piyasada işi bilen bilmeyen herkez dükkan açıp elektrikçi oluyor malesef. Linkteki devre tasarrfulu ampulleri yakmak için ama elektrikçilerdeki satılan elektronik balanslar florasan ampuller içindir.
    Ve piyasada 12v tasarruflu ampullerde varmış onlardan bulabilirseniz hiç uğraşmanıza gerek kalmaz..
    http://www.tasarrufludunya.com/tasarruf-orani/tasarruf-tasarruf-orani/2010-12-17/osram-dulux-el-solar-12-v-dc.html

• quote:

Evet piyasada işi bilen bilmeyen herkez dükkan açıp elektrikçi oluyor malesef. Linkteki devre tasarrfulu ampulleri yakmak için ama elektrikçilerdeki satılan elektronik balanslar florasan ampuller içindir.
    Ve piyasada 12v tasarruflu ampullerde varmış onlardan bulabilirseniz hiç uğraşmanıza gerek kalmaz..
    http://www.tasarrufludunya.com/tasarruf-orani/tasarruf-tasarruf-orani/2010-12-17/osram-dulux-el-solar-12-v-dc.html

Alıntıları Göster
    12V işimi görmeyebilir linkteki devreden kastınız şu linkteki alet mi?http://www.baybul.com/cesitli-resim/1672943-12v-dc-akimla-220-v-ekonomik-lamva-calistiran-mini-balans.html

Eğer bu bulunabilir birşeyse Ankara'da arar bulurum. 30Watt ve üzeri benim için daha iyi olur çünkü. Birde aynı aküye iki tane balans bağlayıp farklı farklı iki tane ampül yakabiliriz değil mi? Yani akü daha çabuk bitsin sorun değil ama ışıkta azalma olur mu?

• quote:

Orijinalden alıntı: boşyok

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Aslında yapmak istediğim tasarruflu projektörü akü ile çalıştırmaktı. Tasarruflu projektörler 50TL ama bu seferde 12v dc to 220 ac inverter gerekecek. Bu şekilde 70 liraya geliyor. Kendim yaparsam boş projektör+duy+tasarruflu ampul+balast=30-40 TL ye denk gelecek. Inverter masrafından kurtulmak ve 20TL de daha ucuza getirmek için uğraşıyorum aslında. Çünkü 2 tane kendim için 2 tane bir arkadaşım için yapmayı düşünüyoruz bu şekilde. Toplamda 20*4=80Tl + 2 Inverter parası kadar kâr etmekti amacım.

Ankara'da da şansımı deniycem. Olmazsa hazır alırım dediğiniz gibi.

Başka akülü/şarjlı güçlü ışık verebilecek bir alet varsa onlarda olabilir. Belki vardır, bilmediğimden uğraşıyorum bu işlerle :)

• quote:

Aslında yapmak istediğim tasarruflu projektörü akü ile çalıştırmaktı. Tasarruflu projektörler 50TL ama bu seferde 12v dc to 220 ac inverter gerekecek. Bu şekilde 70 liraya geliyor. Kendim yaparsam boş projektör+duy+tasarruflu ampul+balast=30-40 TL ye denk gelecek. Inverter masrafından kurtulmak ve 20TL de daha ucuza getirmek için uğraşıyorum aslında. Çünkü 2 tane kendim için 2 tane bir arkadaşım için yapmayı düşünüyoruz bu şekilde. Toplamda 20*4=80Tl + 2 Inverter parası kadar kâr etmekti amacım.

Ankara'da da şansımı deniycem. Olmazsa hazır alırım dediğiniz gibi.

Başka akülü/şarjlı güçlü ışık verebilecek bir alet varsa onlarda olabilir. Belki vardır, bilmediğimden uğraşıyorum bu işlerle :)

Alıntıları Göster
    Led aydınlatma niye düşünmüyorsunuz hocam.Gayet yeterli ısık veren power ledler mevcut piyasada ayrıca güç tüketimleride az.

• quote:

Led aydınlatma niye düşünmüyorsunuz hocam.Gayet yeterli ısık veren power ledler mevcut piyasada ayrıca güç tüketimleride az.

en mantıklısı arkadaşın dediği gibi led.
    hem daha az yakar hem de ac ve dc ile çalışır.

aslında araştırıp aküden direk tasarruflu ampul çalıştırmak lazım invertersız

Çünkü zaten florasan lambanın içinde ac dcye çevriliyor. işte o devreyi iptal etmek lazım

yoksa şu durum olcak

aküdeki dc--inverter ile ac ye çevrilcek

ac akım flouresan lamba içnde dcye çevrilecek

2 defa gereksiz çevrim söz konusu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: celalcaner2

quote:

Çünkü zaten florasan lambanın içinde ac dcye çevriliyor. işte o devreyi iptal etmek lazım

yoksa şu durum olcak

Led çok mantıklı aslında ama 30watt tasarruflu ampulden aldığım ışığı verecek kadar led almak çok pahalıya geliyor. Ama Inverter ve balast gibi sorunların ortadan kalkacağı da hiç aklıma glememişti. Power led dediğiniz farklı bir şey mi yoksa bildiğimiz led mi? 30watt tasarruflu ampul kadar ışık vermesi için kaç volt kaç watt gücünde kaç tane led gerekir? Ledler için devre fln yapmak gerekirmi çünkü bu konuda hiçbir tecrübem yok.

• quote:

quote:

quote:

yoksa şu durum olcak

Led çok mantıklı aslında ama 30watt tasarruflu ampulden aldığım ışığı verecek kadar led almak çok pahalıya geliyor. Ama Inverter ve balast gibi sorunların ortadan kalkacağı da hiç aklıma glememişti. Power led dediğiniz farklı bir şey mi yoksa bildiğimiz led mi? 30watt tasarruflu ampul kadar ışık vermesi için kaç volt kaç watt gücünde kaç tane led gerekir? Ledler için devre fln yapmak gerekirmi çünkü bu konuda hiçbir tecrübem yok.

Power led ler normal ledlere göre çok daha güçlü ışık verirler piyasada 12 v led aydınlatma diye ararsanız birçok model bulabilirsiniz.Harici bir devreye ihtiyaç duymaz direk aküden aldığınız enerji ile çalışır..

• quote:

quote:

quote:

quote:

yoksa şu durum olcak

Power led ler normal ledlere göre çok daha güçlü ışık verirler piyasada 12 v led aydınlatma diye ararsanız birçok model bulabilirsiniz.Harici bir devreye ihtiyaç duymaz direk aküden aldığınız enerji ile çalışır..

Alıntıları Göster
    Baktım o lmablara şimdi ama pek işimi görecek gibi durmuyor. Led devre yapabilirsem denemeyi düşünüyorum. 3watt ledlerden 9 yada 12 tane bağlayıp yapsam olur heralde.

• quote:

Baktım o lmablara şimdi ama pek işimi görecek gibi durmuyor. Led devre yapabilirsem denemeyi düşünüyorum. 3watt ledlerden 9 yada 12 tane bağlayıp yapsam olur heralde.

Tabiki ama kullanıcağınız led kaç volt 12 v değilse ya ledleri 4 lü olarak seri bağlıyacaksınız yada bir entegre ile 3 volta düşürüceksiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Tabiki ama kullanıcağınız led kaç volt 12 v değilse ya ledleri 4 lü olarak seri bağlıyacaksınız yada bir entegre ile 3 volta düşürüceksiniz.

4lü seri bağlasam devre yapmam gerekirmi yine. Yani bir hesaplama sitesi buldum ledin kaç watt olduğunu yazmadan hesaplama yapılıyor. Elektrik bilgim yetersiz biraz. 3w led bağladığımda 12v kaynak kullandığımda amper düzenlemek için birşeyler yapmam gerekir mi?

quote:

Orijinalden alıntı: 1brah1mmm
    Eskişehir'de isen yardımcı olabilirim bu konuda.floresan lamba yakma devrelerini tasarruflu ampüllerde kullanabilirsin.Hazır almak istiyorsan elektronik balastları aypa elektrikde bulabilirsin.

Ben de Eskişehir'deyim takıldığım yerlerde yardımcı olabilirseniz çok iyi olur aslında. Aypa elektrik nerde tam olarak esnaf sarayının arkasındaki elektrikçiler konuyu anlattığımda direk "olmaz öyle" dediler. Belki de gitmem gereken yeri bilemedim.

• power led ile de yapabilirisn ancak akım sınırlaması gerekir power ledler için.Belirli bir süre sonra ısınıp ömrü azalacaktır.
    Esnaf sarayının oradaki elektronikciler sadece mazeme satmasını biliyorlar. Dediğiniz şeyi anlamamış olabilirler.

Aypa Elektrik Aydınlatma
    Asarcıklı Cad. No:31/A
    Eskişehir
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.