Şimdi Ara

AIRTIES RT210 Başka Marka Firmware

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
1
Favori
3.884
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Elimde AIRTIES RT-210 ADSL modem/router/wireless access point var. Bu cihaz hakkında kötü bir yorum görememiş olmam dolayısı ile bir tane edinmiştim. Gerçekten de mühendislerimizin çalışmaları sonucunda ortaya çıkmış olan yerli malı yurdum malı özel bir tasarım mı? diye merak ettim ve bazı araştırmalar yaptım. Donanımın Arcadyan isimli bir firmaya ait olduğu bilgisine ulaştım. Ancak yazılımın da tam menşeini bulabildiğimi söyleyemeyeceğim. Özet olarak bizim mühendislerin AR-GE çalışması dedikleri şey sanırım İngilizce'den Türkçe'ye çeviriden ibaret. Zaten daha da ileri gittiğimize ihtimal vermiyordum. Yine de sağlam, sorunsuz bir alet seçmiş olmaları sevindirici. Sırf bu nedenle ülkemiz içindeki paranın dışarı çıkmaması için Airties markasını tercih etmenizi öneririm.

AIRTIES RT-210'nun durum sayfasındaki tarih ve saat bilgisinin yaz saati uygulaması esnasında 1 saat yanlış olması beni rahatsız etti. Arayüzde yaz saati uygulaması ayarı yoktu. Sadece NTP sunucu seçimi vardı. Telnet ile komut satırı ayarlarına baktım. Orada Daylight Saving Enable / Disable edilebiliyor. Ben de Enable ettim ve Durum sayfasındaki sistem kayıtlarının saati normale döndü. Daha sonra kesin firmware çıkarmışlardır dedim. Bakındım bakındım yok. Zaman içinde çıkardılar da. Ama bir önceki ile aynı sürüm yani 0.40 sürümü. Sadece içerisindeki metinlerde değişiklikler yapıp yeniden paketlemişler, sonuçta iyileştirme ya da hata düzeltme konusunda bir gelişme yok.

Ben kafayı bu mevzuya taktım. Internet'te sürekli olarak benzer şeyleri araştırmaya başladım. Ulaştığım sonuç şudur.

* PHILIPS SNA6500
    * Ozenda AR4505GW
    * SMC7904WBRA
    * AIRTIES RT-210

Cihazlarının hepsi de aynı donanıma sahip. PHILIPS ve SMC'nin ise dış görünüşleri özgün birer tasarıma sahipken Ozenda ile AIRTIES tıpa tıp aynı dış görünüşe sahipler. Bunların kullanım kılavuzlarını indirdim inceledim. Ekran görüntüleri de çok benzerdi. PHILIPS ve SMC kendilerine özgü ve çok daha profesyonel bir renk/font tasarımına sahipken Ozenda ve Airties aynı yazılımı olduğu gibi kullanmışlar. Tek fark sadece firma isim ve logolarında.

Yukarıdakilerin hepsinin de güncel firmware'larını inceledim. AIRTIES hep yerinde sayarken (0.40), Ozenda 0.43 sürümünü çıkarmış, Philips de yeni birşeyler çıkarmış, SMC ise resmen coşmuş ve 0.53 sürümüne ulaşmış. Firmware'ların changeloglarını inceledim. SMC hem modem kodunu 06.00.04.00 sürümüne yükseltmiş, hem yaz saati uygulaması ayarlarını web arayüzüne eklemiş, hem web yönetim arayüzünü belirli bir ip'ye ya da dünyaya açtığınızda hangi porttan (airties kafadan 8080 yapıyor ve bunu değiştirtmiyordu) hizmet vereceğini belirleme imkanı tanımış, hem de VLAN desteği eklemiş. Baktım ki bizim çevirmenlerden hayır yok, SMC7904WBRA'nın 0.53 sürümlü firmware'ını benim AIRTIES RT210'a çaktım geçtim. Sonuç çok güzel oldu. Artık bir SMC7904WBRA cihazım olmuş oldu, hem de az önce saydığım yeni özelikleri ve hataları düzeltilmiş olarak.

Olur da benzer güncellemeyi yapmak isteyenler olursa bazı uyarılarda bulunayım. Hiçbir ayarınız eskisi gibi durmayacak, her türlü ayarınız uçacak (ip bloğu ayarı, şifreniz, wireless şifreler, NAT ayarları, MAC filtreleri, ...). Güncellemeden sonra reset düğmesine bir kürdanla basılı tutarak aleti kapatıp açın ve yaklaşık 5 saniyenin üzerinde kürdanla basılı tutun. Böylece cihaz SMC'nin fabrika ayarlarına dönecek. Ön tanımlı şifre AIRTIES zamanında boş iken, SMC olduktan sonra smcadmin'dir. Web arayüzünden değiştireceğiniz şifre, telnet ile erişilen komut satırı arayüzündeki root kullanıcısının şifresidir. Bir de ilaveten admin kullanıcısı var ki onun şifresi smcadmin olarak kalıyor. Ancak sonradan komut satırından telnet ile erişerek admin kullanıcısının şifresini de smcadmin'den başka bir değere değiştirmekte fayda var. Yoksa modeminizi dışarıdan yönetime açtığınız anda internette her yerde yazılı olan ön tanımlı bir şifre ile dünyaya sunmuş olursunuz ki bu istenmeyen bir durumdur.

Komut satırındaki telnet arayüzünden, web arabiriminden farklı olarak fazladan neler yapabileceğinize gelince:
    * DHCP ile 10 tane MAC adresine static ip verebiliyorsunuz, böylece ağınızdaki 10 bilgisayar DHCP üzerinden hep aynı IP adresini almış olacak. Dışarıdan erişim için tanımlamış olacağınız sanal sunucu (NAT) bölümü için faydalı oluyor.
    * DNS cache'ini görebiliyorsunuz.
    * Wireless çalışma modu web arayüzünden sadece 11b, 11g, 11b+11g Mixed şeklinde 3 farklı seçenek içerirken, telnet arabiriminde dördüncü olarak iştah kabartıcı long_range seçeneği var. Hemen etkin duruma getirdim. Ancak pratik bir faydası oldu mu ölçemedim çünkü zaten ev içinde wireless ile ilgili menzil sorunlarım yoktu.
    * wireless alete bir station ismi verilebiliyor. Ne işe yaradığını bilmiyorum. Verdim bir isim gitti.
    * wireless ağ arayüzü ile ethernet ağ arayüzü ön tanımlı bridge edilmiş durumda. İsteyen bu bridge'i kaldırıp wireless kullanıcılarına bambaşka bir ip bloğu ataması yapabilir. Ancak cihazın içinde sadece bir tane DHCP sunucu olduğundan ve o da sadece bir ağ arayüzü ile ilişkilendirilebildiğinden dolayı bu tür denemeler otomatik ip yapılandırmasından statik ip yapılandırmasına geçişi göze almanızı gerektirir.
    * access-list'lerle oynaştım ama tam olarak çözebildiğimi söyleyemeyeceğim. Özellikle ihtiyacım NAT ile bir erişim açtığımda tüm dünyanın erişimine açmaktansa belirli bir sabit ip'nin erişimine açmak isterdim. Web arayüzünde böyle bir ayar yok. Üzerinde biraz daha uğraşabilsem halledeceğimi düşünüyorum ama vaktim olmadı. Çözdüğümde ise aleti daha profesyonel bir firewall olarak kullanabiliyor olacağım.

Evinde sadece internet'e çıkmak isteyen sıradan kullanıcıların böyle firmware güncellemesi yapmasını önermem. Airties zaten orjinal hali ile o kişilere fazlası ile yeterli gelecektir. Bu bilgilerimi fantezi yapmak isteyenlerle paylaşmak istedim sadece.

Bu arada benim cihaz AIRTIES RT-210'un ilk çıkan sürümü. Daha sonradan v2 sürümü çıktı. Benzer bir firmware güncellemesini denemek isteyen varsa buna dikkat ediyor olsun. Bir de bunu denemek isteyenlerin alacağı risk kendilerine aittir beni hiçbir şekilde bağlamaz.

Aynı cihazıma IPSEC/IKE tabanlı VPN yaptırabilecek bir firmware araştırmalarım devam ediyor. Bulursam yine sizle paylaşırım.

• O kadar uğraşmışın yazmışın eline sağlık , çalışmalarının devamini dilerim.
  • sölediklerine bir<z yabancı kaldım teknik olanlara ama airties rt210 u a sahip olan biri olarak biraz da üzülerek okudum..

ama airties ımdan memnunum.. bence çok hoş bi aleyt.. evde fazlasıyla yeterçç
  • Airties RT210 güzel bir alet. Sorunsuz, dertsiz, sağlam ve Türkiye şartlarında birçok ev kullanıcısının ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılıyor.

Benim tepkim Airties'ın billimum basın bülteninde teknoloji geliştirilmesi, donanım tasarlanması, donanımı sürecek olan yazılımların tamamen Türkiye'de Türk mühendisler tarafından yürütülen Ar-Ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürünlerin uzak doğuda maliyeti daha ucuz olduğu için ürettirdikleri şeklinde. Yani Airties'da çalışan Türk mühendisleri ekonomi ve teknoloji lokomotifi olan ülkelerdeki mühendislere paralel iş çıkarttıkları şeklinde lanse ediliyor. Eminim ki tesis sağlansa Türk mühendislerimiz bunları başarıyor olacaklar. Mühendislerimize tesis sağlanmadığı sürece herhangi bir lafım yok, olamaz da. Airties'ın basın bültenlerinden sanki Airties bu tesisleri sağlıyor gibi algılıyordum. Ve doğrusunu söylemek gerekirse, helal olsun diyor, Türkiye'de de birşeylerin yapılabildiğine inanıyor ve göğsümü kabartıyordum.

Ama biraz araştırınca gördüm ki yok öyle birşey. Komple hazır üretim, hazır çözüm ürünü yazılımı ile beraber satın alıp, üzerine airties etiketini yapıştırıp, yazılımındaki İngilizce metinleri Türkçe'ye çeviriyorlar. Acı tablo budur. Kendimi kandırılmış hissettim. Yine de onlara kızmadım. Sonuçta yapılan ticari faaliyetin son kar bölümü ülke içinde kalıyor, belki de ülkemize istihdam (sadece çeviri işi de yapılsa) imkanı olarak geri dönüyor. Airties'ın muhtemelen sadece kontör sayacı dedikleri windows tabalı programı %100 yerli fikir, yerli malı yurdum malı olabilir. Umarım o bari öyledir.

Ayrıca basında duvarları aşan mesh teknolojisini de öyle öve öve anlattılar ki vay beaa, bizim insanımız birşeyler yapıyor, üretiyor. Sıradan al-sat, komisyoncu, kolay yoldan para kazanma zihniyetinden kurtulmuş, ülke üreterek kalkınır artık diye düşünüyordum. Ne yazık ki o teknoloji (WDS) piyasadaki yabancı menşeyli billimum marka ve modelin kullanım kılavuzunda aynen var. Airties'dan tek farkları onlar basın bültenleri ile bunu yeni birşeymiş gibi duyurmuyorlar.

Madem Ar-Ge yaptığını iddia ediyorsun o zaman elin gavuru çatır çatır firmware çıkartırken sen niye mevcut firmware'ını daha iyiye götürmüyorsun? Muhtemelen böyle bir Ar-Ge faaliyeti yok. Bu durumda cihazım Airties'ın garantisi dışında kalacak olsa da çok daha iyi özellikler sunan SMC firmasının firmware'ını yükledim. Sonuçtan çok da memnunum. Ancak Airties'ın göründüğü gibi olmaması, son günlerdeki yerli malı yurdum malı psikolojisine kendisini kaptırmış olan Türk halkının bu duygusundan yararlanarak rant yaratıyor olması çok üzücü bir durum.

Ar-Ge yapan diğer yerli firmaların (Zorlu, Sabancı, Koç, ...) da benzer teknikler uyguladıklarına eminim. En azından parça birleştirme faaliyetleri yürütmek amacıyla kurdukları fabrikalarda daha da çok istihdam sağlıyorlar. Umarım Airties da böyle fabrikalar kurar, en azından istihdam sağlamış olur.

• Philips modemin 0.54 versiyonu çıkmış onu yükledim şimdi çalışıyor ama menusu alıştığımız menuden tamamen farklı.

version çıkış tarihi 2007
  • Bugün Türkiye'de veya biraz teknoloji, AR-Ge ve üretim yapabilecek düzeydeki herhangi bir ülkede bir (A)DSL modemin tasarımı ve üretimi rahatlıkla yapılabilir. İçine yüklenecek yazılımlar da da yerel olarak geliştirilebilir. Zaten tasarımın esas ağırlığını, chipset üreticisi (eskiden TI, şimdi Infinion veya Broadcomm gibi firmalar) size üzerindeki Linuz yazılımyla birlikte sağlıyor. Size bunu geliştirmek (özellikle kullanılacağı ülkelerin altyapısına uyumluluk) ve tasarlayacağınız bir plastik kasaya koymak ve yine yerel olarak birtakım yazılımları oluşturmak kalıyor.

Ancaaak: Bu şekilde ortaya çıkacak belli bir model modemden kaç tane üreteceksiniz? Bir milyon mu, yüzbin mi? Yüzbin ise, boşuna nefes ve kaynak tüketmetmeyin; abesle iştigal edip kendinizi tatmin etmiş olursunuz... Bir milyon ise, eh hayat bir miktar kolaylaşır amma Uzakdoğu maliyetleri ile hala baş edemezsiniz. ister elektronik, ister elektromekanik olsun Türkiye'deki maliyetler çok ama çok pahalı. İşçilik maliyetlerini bir kenara bırakalım; Uzak Doğu'da da TR'de de üretimin %80'i robotlar yapıyor. Ama mekanik tasarım, kalıp ve o kalıptan kasa basımı maliyetleri TR'de U. Doğu'da olanın 2 hatta 3 katını bulabiliyor. Elektronik komponent maliyetleri de bu kadar olmasa bile en azından %20-25 (komponent maliyetinde hatırı sayılır ağırlığı olan chipsetlerde de %15-20; o da chipset üreticisyle yapılacak ciddi pazarlık ve bir miyondan az olmayacak miktarlar karşılığında...) daha pahalı.

Bu durumda siz olsanız ne yapardınız/yapabilirdiniz???

Bunları işkembeden atmıyorum. Sizi hayal kırıklığına uğratan o "yerli marka" bıunların incelemesini yaptı ama ekonomik bir tarafı olmadığını anlayınca üsteleyemedi.

Ankara'da bir diğer firma Geek markası ile böyle bir deneyime (tasarım + TR'de üretim) giriştiler. İyi niyetle, "vatan-millet sakarya..." diyerek. tasarım süreci zannederim 15-18 ay aldı; tabii ki bu arada pazar da değişti, duışarıdaki tasarımlar da... Türkiye'de herhalde ençok 5, bilemediniz 10.000 adet üretim yapılabildi ve sonuç "ticari anlamda iflas" oldu!...

Teori ile pratik her zaman birbirini tutmuyor, kollayamıyor; ne yazık ki!...

• Konu biraz hortlamış olacak ancak halen rt-210 kullanan varsa ve firmwaresini güncellemek isteyen varsa Philips SNA6500 ün 0.54 sürümü en güncel olanı

http://www.driver-indir.com/download/philips_sna6500_firmware.html şu adresten indirip kurdum

amacım SNR6500 repeater ile beraber düzgün kullanabilmekti.

Ancak şunu söyleyeyim WDS veya Bridge (mesafe uzatma) işlemi sadece WEP şifreleme ile çalışıyor... netten araştırdığıma göre WPA ile çalışması imkansız< gibi birşey.

benim gibi kasıp neden olmuyor diye cihazları kırma noktasına gelenler için umarım yardımcı olabilmişimdir.

yineden airtiesin üzerindeki eski fw yerine philips in son fw sini kurmam sonucunda

1. cihazın wireless çekim kuvveti sanki bir miktar arttı
    2. cihaz eskisine göre daha az ısınıyor gibi geldi
    3. advanced menüsüne pek çok yeni özellik eklendi
    4. eskiden telnet ile erişebildiğim rt-210 a artık telnet ile erişemiyorum
    5. airtiesin sitesinden indirilebilecek eski fw ile eski haline geri dönüş te mümkün

ben denedim bir sorun çıkmadı ancak çıkabilecek herhangibir sorunda sorumluluk sizindir :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hort gibi olacak ama hocam sayende firmwaresi uçmuş rt210 u kurtardım çok teşekkür ederim

fw si uçanlara : arkadaşın verdiği philips modelinin firmaresini indirin , zip ten çıkartın , SNA6500-A-fw-v0_54 fw yi o ilk seçenek olan (firmware seçeneği değil önceki ) yada ellemyin direk gözatla fw atın , fişi çekme 2 dk bekle (hata verirse olmamış demektir., daha sonra philipsli arayüze girebiliyorsanız başarmışsınızdır , ordan firmware update tıkla , rt210un orjinal fw sini tanıt, arayüze gireceksin ama şifreyi bilmiyorsunuz , 5 sn süreli modemin reset düğmesine bas açılmasını bekle, kapat aç, girişe basıp girdiyseniz tamamdır şuan ben o rt210 ile yazıyorum ve satacağım birazdan

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayati54 -- 24 Kasım 2011; 11:40:03 >

• Bunlardan bahsediyorum.

• Son durum nedir acaba. Hala bu modemden kullanan var mı. Varsa hangi fireware tercih ediyorsunuz.
  • üstad RT-210V-2 var hiç bi şekilde yazılım yüklenmiyor.Orjinal airties yazılımıda dahil.Bunu nasıl adam ederiz?
    resetledim yine işe yaramadı
    verdiği hata:File verification failed

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARK KING -- 10 Mart 2014; 21:37:58 >
  • hort ama cihaza FW gömemiyorum File verification failed "dosya doğrulama hatası" gibisinden bişiler sayıklıyor.Naısl kurtarırız bunu gecici olarak lazım oldu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Richard Parker -- 28 Temmuz 2014; 13:35:35 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.