Şimdi Ara

Aerocool Fan İncelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
2.439
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Merhaba arkadaşlar. Yaklaşık iki yıl önce fan incelemesi serüvenine başladım. Amacım yapılabilecek en detaylı testleri yapmaktı. Bir süre araştırıp teçhizatları topladıktan dört ay sonra birkaç fan incelemesi çıkardım ortaya. Daha sonra ekipmanlarımın kalitesiz olduğunu düşünerek ufak iyileştirmelere gidip bir sene sonra bir kaç fan incelemesi daha yayınladım. Ama hala eksik kısımlar vardı. Bunları da düzelttikten sonra karşınızda eksiksiz bir biçimde bulunuyorum. İki yıllık AR-GE aşaması tamamlandı ve yeni ekipmanlarımla birlikte eksiksiz fan incelemeleri yapmak için hazırım. Bu incelemede Aerecool'un altı farklı fanını inceleyeceğim. Diğer incelemelerde de yine burada olduğu gibi toplu olarak fan incelemeleri olacak.

    Aerocool Fan İncelemesi


    1- Heatsink ve Radyatör [Sogutucular] Üstünde Performansı

    İlk başlarda soğutma performansı testleri için işlemciyi kullanıyordum fakat neredeyse bir yılı aşkın süredir sistemin uzay montaj olmasından dolayı canım sıkılıyor ve buna ilave olarak sürekli işlemciyi stres programlarıyla kastırdıgım için anası ağlamıştı .Düşünüp taşınırken başka incelemelerde de görmüş olduğum, işlemciyi simüle edecek bir düzenek kurmaya karar verdim .Bunun için işlemci boyutlarında bir bakır bloğa ,ısı kaynağı olan dirençlere ve oluşacak ısıyı ölçmek için bir termometreye ihtiyaç vardı. .İlk iş olarak ısıyı yayabileceğim bir element lazımdı ve bunlardan en uygunu bakır levhalardı. Daha iyi iletkenler var fakat çok uçuk maliyetlerle karşılaşacağımdan başka alternatiflere yönelmedim. Aldığım bakır levha 5 CM yüzey alana ve 1.5 CM kalınlığı sahip. Isıyı yayacak alanı bulduğuma göre bana bir ısı kaynağı lazım.İlk başlarda peltier düşündüm fakat soğuk tarafın sıcaklığını ayarlanamadığından sorun oluşturma ihtimali yüksekti. Daha sonra araştırırken fişek rezistansları gördüm ve istediğim boyutlarda da temin edebiliyordum. İki adet 200W 0.8MM*4MM fişek rezistans aldım ve boyutlarına göre bakır bloğa rezistansları yerleştirmek için delik açtırdım.Artık elimde iki adet 200W ısı kaynagı vardı.İşlemciyi fazlasıyla simule ettiğine eminim çünkü soğutucu olmadan çalıştığında 30 sn de 160 derecelere ulaşıyor. Diğer sorun ise bu ısınmanın stabil olup olamayacağıydı. Mesela on dakika çalıştırdığımda 200 dereceyi bulan blok başka bir zaman tüm ortam şartları aynı olmasına rağmen 210 derece oluyorsa bu tüm testin çuvallayacağı anlamına geliyor. Bu sorunu çözmek için yapılabilecek tek iş sabit voltaj alabileceğim bir devreydi. Malum elektrik hatlarımız düzgün olmadığından dalgalanmalar mevcut ve voltaj değişiklikleri de rezistansın ısınmasını direkt etkiliyor. Onun için tüm test boyunca Inform Sinus 1000VA online ups kullandım.

    Bu aşamalardan sonraki sorunsa blokta ki ısının nasıl ölçüleceğiydi. Bunun için ayriyeten kaliteli bir dijital ve log dosyası oluşturup bilgisayara atan bir termometreye gerek var. Bunun için UN-IT U325 ve Voltcraft K204 kullanıyorum. Bloktaki sıcaklığı ölçebilmek için termometrenin sensörünü yerleştirmek amacıyla iki rezistansın arasına bir delik açtırdım fakat kutu içeriğindeki sensörler sabit durmadığı için bir işime yaramıyordu.Öyle olunca bende yivli şekilde K tipi yivli 1 metre boyunda sensör alarak bloga vidaladım.

    Ayrıca paylaştığım sıcaklıklar delta cinsinden sıcaklıklardır.Yani blok sıcaklığından ortam sıcaklığı çıkarılmıştır. Örnek vermek gerekirse oda 25 derece blok 55 derece dersek delta sıcaklık 55-25=30 oluyor.Böyle hesap yapmamdaki amaç bir fanı test ederken oda 25 dereceyken diğer fanı testte 20 derece olursa bu testin hiçbir anlamı kalmaz. Bunun çözümü için ya her fanın testinde oda sıcaklığı paylaşacağım (ki buda çok fazla kafa karıştırır) ya sürekli klima açık duracak ya da delta sıcaklığıyla sonuçları paylaşacağım.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi



    1A-Hava Sogutma Performansı[HeatSink Üzerinde]

    Artık işlemciyi simüle edecek bir ısı kaynağımız olduğuna göre bundaki ısıyı iletmek için heatsink lazımdı.Testte 120MM ve 140MM fanları test edebilmek için Noctua'nın NH-U12S ve NH-U14S soğutucularını kullandım. Tek soğutucu da kullanabilirdim ama fanın kendi boyutlarında iki farklı soğutucu kullanmak fanın gerçek anlam performansını anlamamız içi daha iyi bir yöntem.

    Soğutucuyu bloga montaj etmeden önce Noctua NT-H1 sürdüm ve blokları montajladım. Ufak bir dipnot düşeyim. Benim elimde işlenmiş 3 tane bakır blok bulunuyor. Yani 140MM ve 120MM fanı ayrı soğutucularda test ederken bloğu sökmem gerekmiyor.Yani montajı bakır blok ve soğutucu ayrılmamak üzere bir kere yapıyorum.Bundaki amacım her montajda macunun farklı uygulanmasından dolayı hata payını en aza indirmek, macun israfını önlemek ve montaj sırasında kaybedilen vakitten kazanç.

    Montaj bittikten sonra rezistansları fişe takıyoruz ve blok ısınmaya başlıyor. Toplam test süresi 25 dakika. Bu 25 dakika boyunca her sıcaklık anlık değişmelerinde bilgisayara saniye saniye kaydediliyor ve ben bunların ortalamasını alıyorum. Diğer teste geçmeden önce blogun ortam sıcaklığına inmesini bekliyorum ki testler tutarsız olmasın.

    Eğer test edeceğim fan elimde bir taneyse Push[Fan ısıyı radyatörden üfleyerek uzaklaştıracak şekilde konumlandırılmış] ve Pull [Fan ısıyı radyatörden çekerek uzaklaştıracak şekilde konumlandırılmış] olmak üzere iki farklı test yapıyorum.Ama fan iki taneyse Push ve Pull yöntemine ilave olarak Push/Pull yöntemini de ekliyorum .


    Ayrıca paylaştığım sıcaklıklar delta cinsinden sıcaklıklardır.Yani blok sıcaklıgından işlemci sıcaklığı çıkarılmıştır. Örnek vermek gerekirse oda 25 derece blok 55 derece dersen delta sıcaklık 55-25=30 oluyor.Böyle hesap yapmamdaki amaç bir fanı test ederken oda 25 dereceyken diger fanı testte 20 derece olursa bu testin hiçbir anlamı kalmaz. Bunun çözümü için her fanın testinde oda sıcaklığı paylaşacağım ki buda çok fazla kafa karıştırır ya sürekli klima açık duracak ya da delta sıcaklığıyla çalışacağım.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi


    1B- Su Sogutma Performansı [Radyatör Üzerinde]

    Soğutucular üzerinde performans testlerinin ikinci ayağı olan fanların radyatör üstünde performansı.

    İlk önce su soğutmadaki kullandığım bileşenleri aktarayım.

    İşlemci Blogu:Swiftech Apogee Gtz
    Pompa :Thermaltake P500
    140 MM Radyator: XSPC EX120 (35 MM Kalınlıgında)
    120 MM Radyator: XSPC EX140 (36 MM kalınlıgında)

    120 lik ve 140 lık fanları ayrı ayrı test etmek için kendi boyutlarında iki farklı radyatör kullandım. İki farklı su sogutma sistemi kuracak teçhizatım olmadığı için radyatörleri bir bünyede topladım fakat vanalar yardımıyla hangi fanı test edeceksem test etmeyeceğim fanın radyatörünün vanalarını kapatıyorum ve oraya su akışı olmadığından test etmediğim radyatörü aradan çıkartmış oluyorum.

    Heatsink' i bloga montaj etmeden önce Arctix MX4 macunu sürdüm ve blokları montajladım. Montaj bittikten sonra rezistansları fişe takıyoruz ve blok ısınmaya başlıyor. Toplam test süresi 25 dakika sürüyor.Bu 25 dakika boyunca her sıcaklık anlık degişmelerde bilgisayara saniye saniye kaydediliyor ve ben bunların ortalamasını alıyorum .Diger teste geçmeden önce blogun ortam sıcaklığına inmesini bekliyorum ki testler tutarsız olmasın.


    Eger test edeceğim fan elimde bir taneyse Push[Fan ısıyı radyatörden üfleyerek uzaklaştıracak şekilde konumlandırılmış ] ve Pull [Fan ısıyı radyatörden çekerek uzaklaştıracak şekilde konumlandırılmış ] iki farklı test yapıyorum.Ama fan iki taneyse Push ve Pull yöntemine ilave olarak Push/Pull yönteminide ekliyorum .


    Ayrıca paylaşıtıgım sıcaklıklar delta cinsinden sıcaklıklardır.Yani blok sıcaklıgından işlemci sıcaklığı çıkarılmıştır. Örnek vermek gerekirse oda 25 derece blok 55 derece dersen delta sıcaklık 55-25=30 oluyor.Böyle hesap yapmamdaki amaç bir fanı test ederken oda 25 dereceyken diger fanı testte 20 derece olursa bu testin hiçbir anlamı kalmaz. Bunun çözümü için her fanın testinde oda sıcaklığı paylaşacağım ki buda çok fazla kafa karıştırır ya sürekli klima açık duracak ya da delta sıcaklığıyla çalışacağım.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi


    2-Hava Akımı Ölçümü

    Bunu için bir Anomemeter'a ihtiyaç var. Çok farklı fiyatlarda Anemometreler var fakat benim tercih ettiğim ürün CEM DT-8880. Piyasadaki en kaliteli cihaz değil fakat fiyat performans oranı yüksek bir ürün. Hava akımını ölçmek için daha önceden ufak bir kutu yapmıştım fakat Noctua ve Noiseblocker mühendisleriyle konuştuğumda bu kutunun yetersiz olduğunu öğrendim. Hal böyle olunca 120MM ve 140MM fanları aynı ayrı test etmek için iç hacmi 50CMX50XM iki adet kutu yaptım. İçinde kısmen izolasyon malzemeleri kaplı. Diğer detaylar bende kalsın. Kutunun bir ucuna fanı diğer ucundaki deliğeyse Anemometre'nin probunu yerleştiriyorum.

    Test sonuçları 1V-12V arasındaki [1V-2V-3V-4V-5V-6V-7V-8V-9V-10V-11V-12V] tüm değerlerde ölçtüğüm sonuçları paylaşacağım ve paylaştığım değerler CFM yerine daha hassas olduğu için FPM cinsinden değerler olacak. FPM kavramını biraz açacak olursam FPM=ft/min yani Feet Per Minute. İsterseniz bu sonucu CFM'ye de çevirebilirsiniz. Kutunun boyutlarını m2 çevirip FPM ile çarpmanız yeterli.



    Yine unutulmaması gereken başka bir husus buradaki sonuçların sitede yer alan cfm ile karşılaştırılmaması çünkü tamamen farklı ortamlarda, farklı test araçlarıyla ve farklı birimlerde ölçüm yapıldı.Temel amaç testin kendi içinde tutarlılığını sağlayarak testteki fanların sonuçlarını karşılaştırmak .



    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi


    3- Basınç Ölçer

    Beni ölçüm konusunda en çok zorlayan kısımdı.İlk başta ebay'dan 50$ bir manometre aldım ama ölçüm hassasiyeti az olduğu için işime yaramadı. Daha sonra araştırmalarım ve firmaların teknik uzmanlarıyla görüşmelerim sonucunda statik basıncı ev ortamında ve böyle marketlerde satılan manometrelerle ölçmenin imkansıza yakın olduğunu ve bu işi yapan aletin binlerce dolar değerinde olduğunu öğrendim. Hal böyle olunca araştırmalarım sonucunda piyasada en hasas bulunabilecek manometre olan Extech HD755 aldım .Manometrenin ölçüm aralığı 0.5 psi.

    Burada paylaştığım sonuçları sitedeki yazan sonuçlarla karşılaştırmayınız. Çünkü tamamen farklı ölçüm yöntemleri kullanılıyor ve benim bu sonuçları paylaşmamın amacı test ettiğim dişer fanlarla aradaki farkın ortaya çıkması. Yani kendi içinde tutarlı sonuçlar elde etmek.Test ederken yine 1V-12V arası değerleri test ettim.

    Hava akımını ölçmek için kullandığım kutuları basınç ölçümün de kullanıyorum.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi



    4-Ses Ve Görüntü

    Video kaydını Canon 650 & 50MM F1.4 ile yaptım. Ses kaydı için fZoom H1 kullandım. Sesi desibel cinsinden ölçmek içinse CEM DT-85A'i kullandım. Video da gördüğünüz gibi fan boştayken bir standdın üzerinde duruyor. Kullandığım stand XSPC'nin radyatör standı. Titreşim yapmaması için Noiseblocker'in vida setini kullandım.. Videoda fan hızının ve voltaj değerinin gözükmesi için Lamptron FC5V2 kullandım. Fanları test ederken atx güç kaynağı kullanmak yerine ayarlanabilir dc güç kaynağı MCH-305D-2 kullandım. Ayarlanabilir dc güç kaynağında voltaj hem daha stabil hem de çekilen amper değeri de gözüküyor. Fan hızını ölçmek için kullandığım takometre UNI-T UT372

    Ses ölçümleride 1V-12V arasındaki tüm değerlerde yapılacaktır.Ayrıca video da fanları boşta,heatsink ve radyatör üzerinde Push-Pull-Push/Pull gibi konumlarda da test ettim.Çünkü fanların ses seviyeleri boşta ve soğutucu üzerinde ses seviyeleri degişiyor.Bunda da en önemli etken statik basınç değeri.

    Bugün yayınlayacağım incelemede bu test aşaması yer almayacak fakat bu teste ilerleyen günlerde Minidsp UMIK-1 ile yapmış olduğum sesin spektrum analizini içeren tablolarda ekleyeceğim. Sesi tarif etmek için desibel cinsinden skorlar paylaşmak yetersiz kalır.


    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi


    İncelemeye başlamadan önce bazı değinmeden geçemeyeceğim noktalar var.Bu incelemeye başlarken bu kadar masraflı olacağını bilsem hiç başlamazdım hatta düşünmezdim böyle bir şeyi ama bir işe başladım mı en iyisini yapmaya gayret eden bir yapım olduğundan bu noktalara geldik. En basitinden sadece basınç ölçmek için manometreye 500 tl verdim. Toplam tutar 3850 TL'yi buldu.Tek başıma tüm yükün altından kalkamayacağından bazı firmalarla iletişime geçtim ve test ekipmanları olarak Noctua Ve XSPC düşünmeden neye ihtiyacım varsa kendi ürünlerinden temin ettiler. Tüm destekleri için tekrardan teşekkür ediyorum çünkü bu bileşenleri tedarik etmeseydiler bu parçaların hepsini toplamak zaman alacağından incelemeyi çok daha geç sürede yapacaktım.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi










    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Kutu içeriğinden voltaj düşürücü adaptör, molex çevirici, dört adet silikon vida ve dört adet metal vida çıkıyor.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi



    Dead Silence serisi fanlar Aerocool'un son çıkarttığı ve adından da anlaşıldığı gibi ses konusunda oldukça iddialılar. Siyah, beyaz, mavi ve kırmızı olmak üzere dört farklı renk seçeneği var. Bu incelemede olan model ve diğer renklerde olduğu gibi bu versiyonda led mevcut. değil. Ayrıca bu çeşit çeşit renklerin hepsi siyah ile kombine edilmiş. Yani tek bir renk seçeneği mevcut. değil. Fanı elime alınca dikkat çeken ilk detay kullanılan iki farklı malzeme olmuş. Kanatların iç kısmının tamamı, dış kısmının bazı yerleri kauçuk ile kaplanmış. Bunun nedeniyse rüzgar sesini en aza indirmek. Kanatların iç kısmındaysa hafif yükselti şeklinde siyah noktalar var. Aerocool bu noktaları golf topu şeklinde nitelendirmiş ve amacı hava türbülansını en aza indirmek. Dört vida deliğinde de hem ön hem arkayı kapsayan plastik parçalar kullanılmış. Bu sayede fanın kasaya teması engellenerek titreşim önleniyor. Ayrıca bu plastik parçaların kanat hizasına gelen iç kısımda labirent tarzı, çizgilerden oluşan bir alan var. Aerocool buna susturucu blok adını vermiş ve işleyiş şekliyse yaprakların havayı keserken ki oluşturduğu sesi sönümlüyor. Kullanılan yatak tipiyse FDB (Fluid Dynamic Bearing). FDB yatak tipinde şart mili bir sıvının içinde dönüyor ve bu sayede sürtünmeden kaynaklı ses en aza indiriliyor. Bu yatak tipini farklı firmalar ufak değişikliklerle Hydraulic,Hydro Wave,SSO adıyla da kullanılıyor. Kısaca FDB kaliteli fanlarda kullanılan bir yatak tipi. Fanda kullanılan malzeme kalitesi yüksek.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi










    Aerocool Fan İncelemesi


    Sesin spektrum analizi. Kırmızı renkteki salınımlar ortam sesini, siyah renkteki salınımlar fanın oluşturduğu sesi simgelemektedir.

    Aerocool Fan İncelemesi



    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Kutu içeriğinden voltaj düşürücü adaptör, molex çevirici, dört adet silikon vida ve dört adet metal vida çıkıyor.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi


    Shark ailesi Aerocool'un ilk fanlarından ve performans üzerine yoğunlaşmış bir seri. Yeşil, beyaz, siyah, mavi, turuncu, açık ve koyu kırmızı olmak üzere altı farklı renk seçeneği var. Fanda ilk dikkat çeken kısım fana ismini de veren ve Shark olarak adlandırılan kanat tasarımı. Kanatların üstündeki çıkıntılar köpek balıklarının yüzgeçlerini andırıyor. Diğer dikkat çeken detaysa toplam yaprak sayısının on beş olması. Yapılan açıklamaysa bu on beş adet kanat yüksek statik basınç ve hava akımını beraberinde getiriyor. Kullanılan yatak tipiyse FDB (Fluid Dynamic Bearing). FDB yatak tipinde şart mili bir sıvının içinde dönüyor ve bu sayede sürtünmeden kaynaklı ses en aza indiriliyor. Bu yatak tipini farklı firmalar ufak değişikliklerle Hydraulic,Hydro Wave,SSO adıyla da kullanılıyor. Kısaca FDB kaliteli fanlarda kullanılan bir yatak tipi. Fanda kullanılan malzeme kalitesi vasat.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi










    Aerocool Fan İncelemesi


    Sesin spektrum analizi. Kırmızı renkteki salınımlar ortam sesini, siyah renkteki salınımlar fanın oluşturduğu sesi simgelemektedir.

    Aerocool Fan İncelemesi




    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Kutu içeriğinden dört adet silikon vida ve dört adet metal vida çıkıyor.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi



    Lightning ailesi Aerocool'un daha çok uygun fiyatıyla dikkat çeken bir seri. Seride mavi ve kırmızı olan iki temel renk var. Bu rennklerin tonu 120MM ve 140MM modellerde değişiyor. Adında anlaşılabileceği gibi tüm fanlarda led mevcut ve kanatla şeffaf. Fanı ilaveten anlatabileceğim bir detay bulunmuyor. Piyasa da standart olarak satılan giriş düzeyi fanlardan ayıran pek özelliği yok. Yatak tipi olarak sleeve bearing kullanılmış. Sleeve bearing genellikle ucuz fanlarda kullanılan ve kullanım ömrü oldukça düşük yatak tipi. Ayrıca her şekilde kullanıma uygun değil. Fanın malzeme kalitesi düşük.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi










    Aerocool Fan İncelemesi


    Sesin spektrum analizi. Kırmızı renkteki salınımlar ortam sesini, siyah renkteki salınımlar fanın oluşturduğu sesi simgelemektedir.

    Aerocool Fan İncelemesi




    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Kutu içeriğinden voltaj düşürücü adaptör, molex çevirici, dört adet silikon vida ve dört adet metal vida çıkıyor.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi


    Dead Silence serisi fanlar Aerocool'un son çıkarttığı ve adından da anlaşıldığı gibi ses konusunda oldukça iddialılar. Siyah, beyaz, mavi ve kırmızı olmak üzere dört farklı renk seçeneği var. Bu incelemede olan model ve diğer renklerde olduğu gibi bu versiyonda led mevcut. değil. Ayrıca bu çeşit çeşit renklerin hepsi siyah ile kombine edilmiş. Yani tek bir renk seçeneği mevcut. değil. Fanı elime alınca dikkat çeken ilk detay kullanılan iki farklı malzeme olmuş. Kanatların iç kısmının tamamı, dış kısmının bazı yerleri kauçuk ile kaplanmış. Bunun nedeniyse rüzgar sesini en aza indirmek. Kanatların iç kısmındaysa hafif yükselti şeklinde siyah noktalar var. Aerocool bu noktaları golf topu şeklinde nitelendirmiş ve amacı hava türbülansını en aza indirmek. Dört vida deliğinde de hem ön hem arkayı kapsayan plastik parçalar kullanılmış. Bu sayede fanın kasaya teması engellenerek titreşim önleniyor. Ayrıca bu plastik parçaların kanat hizasına gelen iç kısımda labirent tarzı, çizgilerden oluşan bir alan var. Aerocool buna susturucu blok adını vermiş ve işleyiş şekliyse yaprakların havayı keserken ki oluşturduğu sesi sönümlüyor. Kullanılan yatak tipiyse FDB (Fluid Dynamic Bearing). FDB yatak tipinde şart mili bir sıvının içinde dönüyor ve bu sayede sürtünmeden kaynaklı ses en aza indiriliyor. Bu yatak tipini farklı firmalar ufak değişikliklerle Hydraulic,Hydro Wave,SSO adıyla da kullanılıyor. Kısaca FDB kaliteli fanlarda kullanılan bir yatak tipi. Fanda kullanılan malzeme kalitesi yüksek.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi










    Aerocool Fan İncelemesi


    Sesin spektrum analizi. Kırmızı renkteki salınımlar ortam sesini, siyah renkteki salınımlar fanın oluşturduğu sesi simgelemektedir.

    Aerocool Fan İncelemesi




    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Kutu içeriğinden air circiulatör, dört adet silikon vida,dört adet metal vida ve molex dönüştürücü çıkıyor.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi


    Air Force serisi yaklaşık bir yıl önce Aerocool bünyesine katılan en farklı fanlardan. 120MM ve 140MM modelleri arasında siyah, mavi, beyaz ,turuncu, kırmızı renk seçenekleri mevcut. Siyah ve beyaz hariç diğer fanlarda led mevcut.Fanı elime aldığımda ilk dikkat çeken detay kanaların ters durması. Ters durmasından kastım sanki havayı üfleyen yer sanki havayı çekiyormuş diğer yerde üflüyormuş gibi. Air Force serisini özel kılan en büyük etmenlerden biri kutu içeriğinden Air Circulator adı verilen parçanın çıkması. Hava çıkışının olduğu yere takılan bu parça sayesinde hava türbülansı engelleniyor. Bu sayede hava dağılmayarak merkez odaklı daha uzak noktalara efektif bir şekilde etki ediyor.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi










    Aerocool Fan İncelemesi


    Sesin spektrum analizi. Kırmızı renkteki salınımlar ortam sesini, siyah renkteki salınımlar fanın oluşturduğu sesi simgelemektedir.

    Aerocool Fan İncelemesi




    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi


    Aerocool Fan İncelemesi

    Kutu içeriğinden dört adet silikon vida ve dört adet metal vida çıkıyor.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi



    Lightning ailesi Aerocool'un daha çok uygun fiyatıyla dikkat çeken bir seri. Seride mavi ve kırmızı olan iki temel renk var. Bu renklerin tonu 120MM ve 140MM modellerde değişiyor. Adında anlaşılabileceği gibi tüm fanlarda led mevcut ve kanatla şeffaf. Fanı ilaveten anlatabileceğim bir detay bulunmuyor. Piyasa da standart olarak satılan giriş düzeyi fanlardan ayıran pek özelliği yok. Yatak tipi olarak sleeve bearing kullanılmış. Sleeve bearing genellikle ucuz fanlarda kullanılan ve kullanım ömrü oldukça düşük yatak tipi. Ayrıca her şekilde kullanıma uygun değil. Fanın malzeme kalitesi düşük.


    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi










    Aerocool Fan İncelemesi


    Sesin spektrum analizi. Kırmızı renkteki salınımlar ortam sesini, siyah renkteki salınımlar fanın oluşturduğu sesi simgelemektedir.

    Aerocool Fan İncelemesi




    Aerocool Fan İncelemesi


    Daha net karşılaştırma olması için 120MM ve 140MM fanları ayrı tablolarda toplayacağım. 1V-12V arasında elde ettiği sonuçları yukarıda ayrı olarak paylaştım. Bu tablodaki sonuçlar fanların 12V'da yani tam güçte çalışırken elde ettiği sonuçlardır.

    Fanların ses seviyesi ve diğer fanlarla karşılaştırması.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi


    Fanların hava akımı sonuçları ve diğer fanlarla karşılaştırması.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi


    Fanların statik basıncı ve diğer fanlarla karşılaştırması.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi





    Fanların Noctua NH-U12S üzerinde Push ve Pull konumlarındaki sıcaklık seviyeleri ve diğer fanlarla karşılaştırması. Heatsink performansı.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi


    Yukarıdaki iki tabloya ilaveten burada test süresi boyunca sıcaklık salınımlarını görebilirsiniz

    Aerocool Fan İncelemesi
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    Aerocool Fan İncelemesi




    Fanların XSPC EX120 üzerinde Push ve Pull konumlarındaki sıcaklık seviyeleri ve diğer fanlarla karşılaştırması. Radyatör performansı.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi


    Yukarıdaki iki tabloya ilaveten burada test süresi boyunca sıcaklık salınımlarını görebilirsiniz

    Aerocool Fan İncelemesi
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    Aerocool Fan İncelemesi





    Fanların Noctua NH-U14S üzerinde Push ve Pull konumlarındaki sıcaklık seviyeleri ve diğer fanlarla karşılaştırması.Heatsink performansı.

    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi


    Yukarıdaki iki tabloya ilaveten burada test süresi boyunca sıcaklık salınımlarını görebilirsiniz

    Aerocool Fan İncelemesi
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    Aerocool Fan İncelemesi





    Fanların XSPC EX140 üzerinde Push ve Pull konumlarındaki sıcaklık seviyeleri ve diğer fanlarla karşılaştırması. Radyatör performansı.

    Aerocool Fan İncelemesi

    Aerocool Fan İncelemesi


    Yukarıdaki iki tabloya ilaveten burada test süresi boyunca sıcaklık salınımlarını görebilirsiniz

    Aerocool Fan İncelemesi
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    Aerocool Fan İncelemesi





    İki farklı fan konumunda suyun sıcaklıkları.
    Aerocool Fan İncelemesi
    Aerocool Fan İncelemesi

    Aerocool Fan İncelemesi


    Değerlendirmeye ilk olarak Lightning serisiyle başlıyorum. Yukarıda'da dediğim gibi Lightning serisi uygun fiyatıyla kendine yer bulmaya çalışıyor. 120MM olan versiyon 21TL, 140MM olan versiyon 26 TL. Aşağı yukarı bu seviyede bulunabilecek en düşük fiyat aralığına sahip. Bu fanla ilgili sevemediğim en önemli detay yatak tipinin sleeve bearing olması. Aslında çok da şaşılacak bir durum değil çünkü sleeve bearing bu fiyat seviyesinde sıkça kullanılan bir yatak tipi. Sleeve bearing'in en büyük sorunu sadece tek bir çalışma konumuna uygun olması. O da dik duracak şekilde. Yani bu fanı sorunsuz kullanmanız için ya kasa önüne ya da kasa arkasına takmanız lazım. Aşağı ya da yukarı takarsanız yatay çalışmaya uygun olmadığı için istenmeyen sesler duyabilirsiniz. Fan beklediğimden daha sessiz çıktı. Bu fiyat seviyesindeki bir fanın kutu içeriğinden silikon vidaların çıkması da başka bir artı. Uygun fiyatlı bir kasa fanı düşünüyorsanız Lightning serisine bakabilirsiniz.

    Bu incelemedeki ve Aerocool fanları içindeki en iddialı seri şüphesiz en son çıkan Dead Silence aka.DS serisi. 120MM olan ledli model 55 TL, 140MM olan ledsiz model 49 TL. Yani yüksek fiyatlı fanlardan. Dead Silence'ın Türkçe karşılığı "Ölüm Sessizliği" anlamına geliyor. Adından da anlaşılacağı gibi en büyük vaadi ses üzerine. Ses seviyesi olarak sessiz fanlar arasında rahatlıkla konumlandırılabilir fakat Dead Silence bana çok iddialı geldi. Ses konusunda benden geçer not alır ama bundan daha sessiz fanlar kullandım. İddiası büyük olduğu için beklentilerim fanı denemeden önce oldukça yüksekti fakat realite de o kadar sessiz olmadığını gördüm ama sesli kategorisine de sokamam. Dead Silence aynı hızlarda diğer fanlarla karşılaştırıldığında elde edilen sonuçlara bakılacak olunursa en başarılı fan. Performans olarak benden geçer not aldı. Fluid Dynamic Bearing ise bu tür üst seviye fanları rahatlıkla kaldırabilecek bir yatak tipi. Bir SS02 değil fakat gayet kabul edilebilir. Yüksek malzeme kalitesi ve zengin kutu içeriği de diğer artıları. Genel kullanım alanı kasa fakat soğutucu üzerinde de kullanılabilir. Tavsiyem kasa fanı olması yönündedir.

    Bu incelemede Shark serisinden sadece 140MM olan versiyon vardı. 140MM modelin fiyatı 38 TL. Kabul edilebilir bir seviye. 12V'da 1500 RPM'de çalışdtığını hesaba katacak olursak Shark serisi bu incelemedeki en agresif fan. Bu fan ile ilgili benim en çok hoşuma giden detay görselliği. Ses konusunda beklentilerimin biraz aşağısında kaldı. Son devirde çalışırken ses konusunda hassas kişiler rahatsız olabilir. Yüksek devri sayesinde bu inceleme dahilinde hava akımı konusunda en başarılı fan. Fluid Dynamic Bearing ile ilgili söyleyeceklerim yukarıdakilerle aynı. Kasa fanı olarak kullanıma uygun.

    Bu incelemede Air Force serisinden sadece 120MM olan versiyon vardı. 120MM modelin fiyatı 33 TL. Gayet kabul edilebilir bir seviye. Hatta bu incelemede fiyat/performans seviyesi en yüksek fan. Ses konusunda beklediğimden net bir şekilde iyi çıktı. Bu tabloda belli olmayabilir fakat hissettirdikleri daha tatminkar. Performans kısmında tam olarak beklediğimi aldım. Fluid Dynamic Bearing ile ilgili söyleyeceklerim yukarıdakilerle aynı. Kasa fanı olarak kullanıma uygun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OneTreeHill -- 29 Aralık 2017; 21:35:40 >







  • Tüm yazıyı telefondan okudum. Sonuçları veren resimlere evde PC başında bakmak için sabırsızlanıyorum.

    Arı sütü gibi olmuş. Onca zahmet bin bir türlü alet ve bilgi... Birkaç gramlık, altın değerinde arı sütü:)

    Bu arada amazondan 4 tane vortex pvhm 14cm fan aldım 80$...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elinize saglik hocam yine cok guzel bi inceleme olmus

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Valla böyle zahmetlere fanlar için girmek gerçekten dünyada kullanıcı bazında görülebilir bir şey degil. Bu bakımdan cesaretinden ötürü tebrik ederim hocam.

    Firmaların destek vermeleri çok iyi olmuş. Blok ve radyatör açısından. Yine bizim forumun kalitesinin çok üzerinde bir inceleme ve önemli bilgiler paylaşılmış. Elinize sağlık.

    Umarım bu kadar ugraştığınıza değer.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ekipmanlar icin harcadigin paraya bakiyorum birde onlarla inceledigin fanlarib fiyatina.Gercekten donanim isi hastalik olmus artik ama bukadar detayli bir inceleme dunyada ilk heralde oyuzden paha bicilemez.Ellerine saglik ustad.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eline sağlık hocam.
  • Döktürmüşsün yine,ellerine sağlık.Çok pahalıya patlamış Umarım emeğinin karşılığını eksiksiz alırsın.

    DS serisini merak ediyordum,sayende bi nebze olsun merakımı giderdim.Bu DS12 veya 14, Corsair in AF120 veya AF140 Queit Edition fanlarından sessiz mi?Hangisi daha sessiz ve hava akımı yüksek?
  • Elinize sağlık donanımhaberde pc bileşenleri incelemesi eksiğini tek başınıza kapatıyorsunuz. Sizi videolarda da görmek isteriz doğrusu

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aerocool Ligtning modeli 14.65TL'ye satılıyor şurada:
    http://www.hizlial.com/aerocool-lightning-12cm-mavi-ledli-sessiz-kasa-faniae-cflg120bl/10384939

    Test edilenle aynı fan ise fiyat ve performans olarak rakipsiz duruyor. Death Silence'ı ben pek beğenmedim. İsmine ve verilen paraya yaraşır bir performans sunmuyor bence. Daha iyi alternatifler var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HiqhWoltage -- 13 Mayıs 2015; 17:18:54 >
  • @Gerginix

    Vortexlerin yeri bende ayrıdır abi. Kötü anlamda habsediyorum. Zamanında hem burada hem de yabancı forumda o kadar abarttılar ki onları. Ulan dedim heralde ses çıkmıyor bundan doğru düzgün. Denediğimde vasatın üstünde bir performansla karşılaştım. İyi fan ama abartılacak kadar değil.


    @HiqhWoltage

    Sadece kullanıcı olarak değil site bazında baktığımda da bu kadar detaylı olan bir çalışma bilmiyorum ben. Eğer bildiğin vara bende öğreneyim belki eksiklerim vardır. Lightning 120 fiyatı da epey iyiymiş.


    @trktlh

    Corsair fanlarının incelemesini de bu şekilde güncelleyeceğim fakat kasa fanı alacak olsam af serisini tercih ederdim sanırım. Çünkü kasa fanı olarak af serisi ve noctua s12b serisi kullandığım en sessiz fanlar.




  • Hocam şu formda ürün tanıtımı yaparken sizin kadar emek harcayan insan görmedim ellerinizi sağlık diyorum ve başarılarınızın devamini temenni ediyorum.

    Not . Kendisini tanımıyorum şimdi bazı arkadaşlar farklı yorumlarda bulunurlar baştan belirteyim. Amacım ne bağlama çalmak nede yıkama yağlama yapmak .Zaten görünen köy klavuz istemez. Saygılar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Soğutuculardan sonra fanlar konusunda da doktora yapmanızı 4 gözle bekliyorum :D
  • Üstad emeğine sağlık, her zaman ki gibi çok üst kalite de bir inceleme olmuş, tebrik ediyorum gerçekten

    Fanlara gelirsek genel olarak kendim en çok ses seviyesine ve kasanın neresinde kullanacağıma göre seçim yapıp ve ona göre öneri de bulunuyorum, örneğin tek fanla gelen kasalara f/p oranı iyi olan "Lightning" serisini öneriyorum ve memnun olanlarda var.

    Shark serisini de en son eniştemin kasaya almıştık, ancak standart bağlantı ile sesli çalıştığından devir düşürücü direnç takarak egsoz fan kullanımı için bağladık sisteme, sorunsuz çalışıyor şuana kadar.

    Bu arada DS serisi de peformansa göre pahalı kalan ürün grubuna giriyor.
  • Harika ve eşsiz bir inceleme olmuş. Eline ve emeğine sağlık. Özellikle de alttaki detaylar gerçekten müthiş.


    quote:

    Ufak bir dipnot düşeyim. Benim elimde işlenmiş 3 tane bakır blok bulunuyor. Yani 140MM ve 120MM fanı ayrı soğutucularda test ederken bloğu sökmem gerekmiyor.Yani montajı bakır blok ve soğutucu ayrılmamak üzere bir kere yapıyorum.Bundaki amacım her montajda macunun farklı uygulanmasından dolayı hata payını en aza indirmek, macun israfını önlemek ve montaj sırasında kaybedilen vakitten kazanç.

    Mesela on dakika çalıştırdığımda 200 dereceyi bulan blok başka bir zaman tüm ortam şartları aynı olmasına rağmen 210 derece oluyorsa bu tüm testin çuvallayacağı anlamına geliyor. Bu sorunu çözmek için yapılabilecek tek iş sabit voltaj alabileceğim bir devreydi. Malum elektrik hatlarımız düzgün olmadığından dalgalanmalar mevcut ve voltaj değişiklikleri de rezistansın ısınmasını direkt etkiliyor. Onun için tüm test boyunca Inform Sinus 1000VA online ups kullandım.

    Toplam test süresi 25 dakika. Bu 25 dakika boyunca her sıcaklık anlık değişmelerinde bilgisayara saniye saniye kaydediliyor ve ben bunların ortalamasını alıyorum. Diğer teste geçmeden önce blogun ortam sıcaklığına inmesini bekliyorum ki testler tutarsız olmasın.

    Yine unutulmaması gereken başka bir husus buradaki sonuçların sitede yer alan cfm ile karşılaştırılmaması çünkü tamamen farklı ortamlarda, farklı test araçlarıyla ve farklı birimlerde ölçüm yapıldı.Temel amaç testin kendi içinde tutarlılığını sağlayarak testteki fanların sonuçlarını karşılaştırmak.

    ilerleyen günlerde Dayton Audio UMM-6 ile yapmış olduğum sesin spektrum analizini içeren tablolarda ekleyeceğim. Sesi tarif etmek için desibel cinsinden skorlar paylaşmak yetersiz kalır.

    Sleeve bearing'in en büyük sorunu sadece tek bir çalışma konumuna uygun olması. O da dik duracak şekilde. Yani bu fanı sorunsuz kullanmanız için ya kasa önüne ya da kasa arkasına takmanız lazım. Aşağı ya da yukarı takarsanız yatay çalışmaya uygun olmadığı için istenmeyen sesler duyabilirsiniz.




  • dead silence fanlari merak ediyordum tam aradigim inceleme olmus eline koluna saglik yeni incelemelerini merakla bekleriz.bir noctua fanla kiyaslanmaz sanirim ds model bir fan?eskiden 10-15 liralik diyelim 2000 devir fani alip kontrolcuyle 1200'e indirdigimde benimki de oluyordu dead silence fakat simdi fanlar pahalanmis mi ya ben 2013 sonunda almistim en son hadi bir daha alayim dedigimde ucuk fiyatlarla karsilastim bu dead silenceleri filan gormustum ne ayak bunlar diye.kullanmadigim 1000 devir sycthe var bende ondan daha sessiz oldugunu sanmiyorum.
  • İnceleme mükemmel uzun zamandır 120mm fan arayışındayım cooler master slickleflow almaya niyetlendim fakat ses konusundaki şikayetler sebebiyle vazgeçtim bu testten sonra Aercool air serisine kara verdim
  • @LEON-X

    1500RPM'de 140MM bir fanda ki ses düzeyi duyulabilir seviyede olması normal ama Shark'da normalden biraz daha sesli. Son devirde günlük kullanımı etkileyebilir.

    @.45 ACP

    Bir sonraki incelemede Redux ve IPPC serisi fanlar olacak, orada daha geniş bilgiler olur ama bence Noctua bir adım önde oluyor.
  • İnceleme güncellendi.

    Yapılan değişiklikler:

    1-Ses spektrum sonuçları eklendi.
    2-140MM fanların radyatör performansı eklendi.
    3-Sıvı soğutma testlerinde su sıcaklığı sonuçları eklendi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: harun50

    iyi bir inceleme hocam bir şey danışacağım
    örneğin 6 adet 20 db ses birleşse kaç db sese takabül eder?

    Fanına göre değişiyor o. Ama 20+20+20+20+20+20 şeklinde toplanmaz.

    Sayfamdaki kasa videolarına bakarsan orada kasaları genelde 1,3,5,7 şeklinde farklı kombinasyonlarla test ederim. Fikir verecektir.

    https://www.youtube.com/user/emrebulgurify/videos
  • inceleme için teşekkürler, eline sağlık
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.