Şimdi Ara

Acaba Neden V6 veya V8

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
2.358
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bir motor 4.5 L buda 4500 eder ve V6
    4500 / 6 = 750 cc bir silindir

Bir motor 5.5 L buda 5500 eder ve V8
    5500 / 8 = 687,5 cc bir silindir.

Peki neden 4.0 V8 yapılmıyor ? Genelde 5.0 üstü hep V8 oluyor altı V6 oluyor. Acaba bunun mühendislik ile bir alakası varmı ?

Yani bir silindiri 1000cc olan V6 ile bir silindiri 750 cc olan V8 arasındaki fark nedir...

• Araştırmadım ama genel yazayım;

Belirli bir litre hacim altındaki araçlarda 6 silindirden fazla silindir yapılması sonucu silindir başına düşen hacim düşecek. Tabi silindir başına üretilen güç de düşecek. Ama sürtünme devam edecek. Yani 6 silindirli bir motorla 8 silindirli bir motorda oluşan sürtünme, direnç ve kayıplar bir değildir. Eğer üretilen güç bu direnci, sürtünmeyi ve kayıpları karşılamıyorsa silindir başına daha fazla hacim düşmesi için silindir sayısı düşürülüyor.

Yani sorunuza cevap vermek gerekirse;

Bir silindiri 1000cc olan v6 motorda silindir başına düşen sürtünme ve kayıplar daha azdır. Ama bir silindiri 750cc olan bir v8 motorda ise 8 silindir aynı anda çalışır ve silindir başına düşen sürtünme haliyle daha fazladır. Tabi silindir sayısındaki artış da sürekli olarak verimin artması anlamına gelmez. Mühendislik hesapları vardır. Belli bir noktadan sonra verim düşer. Bu yüzden belli bir hacime kadar silindir sayısı artmaz...

Umarım açıklayabilmişimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi O.B.K -- 4 Haziran 2008; 18:03:10 >

• quote:

Orjinalden alıntı: O.B.K

Araştırmadım ama genel yazayım;

Belirli bir litre hacim altındaki araçlarda 6 silindirden fazla silindir yapılması sonucu silindir başına düşen hacim düşecek. Tabi silindir başına üretilen güç de düşecek. Ama sürtünme devam edecek. Yani 6 silindirli bir motorla 8 silindirli bir motorda oluşan sürtünme, direnç ve kayıplar bir değildir. Eğer üretilen güç bu direnci, sürtünmeyi ve kayıpları karşılamıyorsa silindir başına daha fazla hacim düşmesi için silindir sayısı düşürülüyor.

Yani sorunuza cevap vermek gerekirse;

Bir silindiri 1000cc olan v6 motorda silindir başına düşen sürtünme ve kayıplar daha azdır. Ama bir silindiri 750cc olan bir v8 motorda ise 8 silindir aynı anda çalışır ve silindir başına düşen sürtünme haliyle daha fazladır. Tabi silindir sayısındaki artış da sürekli olarak verimin artması anlamına gelmez. Mühendislik hesapları vardır. Belli bir noktadan sonra verim düşer. Bu yüzden belli bir hacime kadar silindir sayısı artmaz...

Umarım açıklayabilmişimdir.

Benimde takıldığım nokta tam burası Ustam.

Yani V6 bir motorda sürtünme ve kayıplar daha az olacaksa neden V8 yapıyorlar ve sürtünme ve kayıpları göze alıyorlar.

Aklıma gelen bir fikir şu oldu acaba silindirin büyük olması başka kayıplara mı sebebiyet mi veriyor ? Haliyle silindir ağırlığı artıyor alan genişliyor yakıt ekonomisine zararı olabilir.

• 4.000 CC V8

Var BMW M3

hatta 3.600 CC V8 Ferrari F360 Modena
  • quote:

Orjinalden alıntı: attractivegipsy

4.000 CC V8

Var BMW M3

hatta 3.600 CC V8 Ferrari F360 Modena

Demek ki tasarımla ilgili. Hacimle orantılı genellemesi her zaman tutmuyormuş yani...
  • Üretim maliyetlerini de unutmamak gerek...

Artan parça sayısı -----> Artan maliyet
  • quote:

Orjinalden alıntı: Kerem Arıkantürk

Üretim maliyetlerini de unutmamak gerek...

Artan parça sayısı -----> Artan maliyet

Evet katiliyorum.

@attractivegipsy verdiği araçlarda fiyatlı ve özel araçlar.

Sanırım maliyet ve yakıt ekonomisi ile alakalı.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Formula 1 araçlarıda 2400 cc 8 silindir. Daha önceki yıllardada 3000 cc 10 silindirdi.

Nomal arabalarda bmw m3 gibi birsürü örnek var. Neden altı derseniz, 8 silindirin üretim maliyeti, silindir sayısından dolayı daha fazla yer kaplaması sebebiyle motorun yerleştirme hesapları (bunu için daha kompakt yapıda V8 motorlar üretiliyor), kullanım amacı hesabını sayabiliriz. Mesela Bmw M3 6 silindirliydi. Son çıkan kasada 4000 cc 420 hp mükemmel bir V8 koydular.
  • Missisippi hocam bu konuda teknik bir bilgim yok ama Avrupa menşeili araçların makinaları bayağı ufak V8'ler oluyor genelde.İngilizler üzerinden örnek vermek gerekirse 3.5,4.0,4.2 bu bloklar hep V8 İngiliz araçlarında.Benim makina bile Amerikan standartlarında en ufaklardan biri (289 cui).
  • quote:

Orjinalden alıntı: RqJnr

Missisippi hocam bu konuda teknik bir bilgim yok ama Avrupa menşeili araçların makinaları bayağı ufak V8'ler oluyor genelde.İngilizler üzerinden örnek vermek gerekirse 3.5,4.0,4.2 bu bloklar hep V8 İngiliz araçlarında.Benim makina bile Amerikan standartlarında en ufaklardan biri (289 cui).

Teşekkür ederim Ustam. 4.7 sanırım sizin değilmi V8
  • 4.6, hatta 2. nesil Mustang'te kullanılan blok ile neredeyse aynı.Tam hesaplandığında 281 kübik fakat Amerikan'larda bu blok strok ile 289 oluyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: RqJnr
    4.6, hatta 2. nesil Mustang'te kullanılan blok ile neredeyse aynı.Tam hesaplandığında 281 kübik fakat Amerikan'larda bu blok strok ile 289 oluyor.

Tamam Ustam tekrar teşekkür ederim.

4.6 zevki başka tabii ki... 3.5 üstü olsunda bana ne olursa olsun.
  • tabi burda piston çaplarıda çok önemli çok eski bir chrysler motoru görmüştüm 6 silindirli ve yanılmıyorsam 3300cc hacmindeydi ve eski bir dodge s100 kamyonete tanıdğım biri dizel motor attırmıştı vede yaklaşık aynı hacimde olduğunu demişti bana koltuğun altından pistonu çıkardı şaşırdım 4 silindirdi ve piston çapları 6 silindire göre daha büyüktü vede stork çubukları da daha büyüktü..

yani hacim aynı ama silindir sayısı farklı olasada piston boyutları farklı oluyor, tabi bu mühendisin tercihidir 2500cc subaru motoru 4 silindirken 2500cc volvo motoru 5 silindire sahip ama piston boyutları aynı değildir 5 silindirin piston boyutları 4 silindire göre daha küçüktür..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.