Şimdi Ara

AC/DC Röle akımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
2.570
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Rölede (veya kontaktörde) verilen kontak akımlarını değişik gerilimler için nasıl dönüştürebiliriz. Örneğin 250VAC 12 A kontak gerilim ve akımına sahip bir rölede 125VAC 24A diyebilirmiyim. Ayrıca DC olursa ne olur yani 24V DC de kaç Amper akıma dayanabilir.

250V DC de 12A çekemem herhalde ama niyesini tam netleştirmiş değilim şu an. (yüke göre değişirmi R L C)

Yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar.

Saygılar.

• Akşamdan beri bakıyorum, kimse yanıtlamamış! Sazanlık yapacağım mecburen!

Akım akımdır. Gerilimle buluşturulduğunda farkeden güç (W) olacaktır. Ama akan akım, dolayısıyla kablo ve konnektör gücü aynıdır. Rölelerde verilen gerilim, daha çok besleme gerilimidir. Akım ise, yüklenebileceği akımdır.

Ah bir de şu işlerin standartlarını bilebilsek!!! Standartlar için para istemeyen bir TSE'miz olsa!!!
  • Estağfurullah ne sazanı.

Teşekkürler doğru aslında güç hesabını AC / DC de doğru yapmak lazım.

Peki bir soru daha mantıken olması gerekiyor ama röleleri paralel bağlayarak kapasitelerini arttırmış olurmuyuz yani doğrudan iki katına (tetikleme uçlarını değil kontak uçlarını)

teorik olarak olması gerekiyor ancak pratikte teoriden farklı çok şey gördüğüm için. Acaba deneyen varmı.

Aslında teori herzaman doğru oluyorda bence eksik kalan teorik bazı noktalarla yanlış mantık yürütüp teori pratiğe uymuyor diyoruz. belki!
  • Bir pano imalatçısı şöyle bir uygulama yapmış."Kontaktörün" kontaklarını(3 adet kontak) paralel bağlayıp daha fazla akıma dayanabileceğini düşünmüş.Fakat ölçüm yapıldığında bir koldan geçen akımın kontaktörün etiket akımından fazla olduğu ortaya çıkmış.Burada 220 volt ve 30-50 amper gibi yüksek akımlar söz konusu.Kontakları paralel bağlamadan söz edince aklıma geldi.Bu durum kontak dirençleri ve bağlantı kablolarının boylarından ileri geliyor.Düşük DC gerilim ve düşük akımlarda sonuç ne olur bakmak lazım.Kullanılabilir bir yöntem olabilir aslında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eloko -- 4 Nisan 2008; 10:44:16 >
  • 1500 W rezistans sürmek için röle bakıyordum. Bana ilk verdikleri, plakete lehimlemek için yapılmış, bacakları kıl kadar bir röleydi! Üzerinde 220 V/10 A yazıyordu ama, kullandığım kabloların çapını düşünüp vazgeçtim. Soketli tipi alıp, soketiyle kullandım.

Paralel bağlamada akımlar toplanmalı teorik olarak ama, nerede standart üretim? Dediğiniz gibi, kontaktör değme noktalarının alan farkı ve kablo çapları farklılık getirebilir!

Yine standart, yine standart! Bizim memleketin sorunu da asıl bu! Özensiz üretim, yetersiz denetim!

İthal olanlar da aynı diyebilirsiniz. Onlar da biliyorlar ne olduğumuzu, ihrac edecekleri yere göre üretim yapıyorlar!!
  • Rölelerde verilen akım değerleri maksimum akım değerleridir.{Nominal yazılmadığnda.)Bu durum göz önüne alındığında çekilecek akımdan daha yüksek akımlı kontaklı röle seçmek gerekecektir.Bilginize.
  • Tüm rolelerin tepki süreleri aynı olmayacağından bir röle hepsinden önce kapanabilir ve 1-2 ms ye sadece o devrede kalabilir.Bu da tüm gücün tek bir röle üstünden akmasına neden olacağından gerisini düşünün artık
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    12v dc motor seçimi?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • +1 çok doğru bir tanı
    quote:

Orjinalden alıntı: 90alper90

Tüm rolelerin tepki süreleri aynı olmayacağından bir röle hepsinden önce kapanabilir ve 1-2 ms ye sadece o devrede kalabilir.Bu da tüm gücün tek bir röle üstünden akmasına neden olacağından gerisini düşünün artık
  • kontaktörlerin üzerindeki etiketlerde farklı gerilimlerdeki kontak akım değerleri yazılır. pano imalatında ise malzeme seçimi kataloglar üzerinden gerçekleştirmektedir. hiçbir imalatçı standart dışı malzeme kullanmaz.(üçkağıtçı değilse)
  • kontaklarından geçen akımın miktarı esastır. Verilen gerilim veya geçen toplam güç olarak değil sadece akım değerine göre seçim yapılmalıdır.

kontakları paralellemek ise tercih edilen bir uygulama olmamasına rağmen teorik olarak mantıklı ve pratikte de kullanılmında sorun yaşandığına pek tanık olmadığım bir yöntem...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.