Şimdi Ara

ABD’den radikal karar: Yabancı üretim router’lar yasaklandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
2
Favori
2.266
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
13 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ABD’den radikal karar: Yabancı üretim router’lar yasaklandı
    ABD’de telekomünikasyon otoritesi Federal İletişim Kurulu (FCC), siber güvenlik endişelerini gerekçe göstererek yurt dışında üretilen yeni nesil tüketici sınıfı router’larının ithalatını yasaklama kararı aldı. Karar, yalnızca yeni satışları kapsarken mevcut kullanıcılar için herhangi bir zorunlu değişiklik öngörülmüyor.

Yasak kapsamı son derece geniş

FCC’nin açıkladığı düzenleme yalnızca belirli markaları değil, tüketici sınıfındaki tüm yabancı üretim router’ları kapsıyor. Kurumun tanımına göre bir cihazın yabancı üretim sayılması için yalnızca üretim değil, tasarım, geliştirme, montaj gibi süreçlerin herhangi birinin ABD dışında gerçekleşmiş olması yeterli kabul ediliyor.

Kararın bu yönüyle ABD pazarında satışta olan birçok büyük üreticiyi doğrudan etkilemesi bekleniyor. TP-Link, Asus ve Netgear gibi markalar dahil olmak üzere piyasadaki router’ların büyük bölümü üretim süreçlerinin en az bir aşamasını ABD dışında gerçekleştiriyor.

FCC, kullanıcıların mevcut cihazlarıyla ilgili endişelerini giderecek bir açıklama da yaptı. Buna göre halihazırda satın alınmış ve daha önce FCC tarafından onaylanmış router’ların kullanımına devam edilebilecek. Ancak yeni düzenleme sonrasında, bugüne kadar yetkilendirilmemiş yabancı üretim router’ların satışı mümkün olmayacak.

FCC Başkanı Brendan Carr, kararla ilgili yaptığı açıklamada, yabancı üretim router’ların “kabul edilemez ulusal güvenlik riski” oluşturduğunun tespit edildiğini belirtti. Carr, bu nedenle söz konusu cihazların FCC’nin “Covered List” olarak bilinen riskli ekipmanlar listesine eklendiğini ifade etti.

Pazarın büyük bölümü Çin kontrolünde

Kararın arka planında, özellikle Çin bağlantılı teknoloji şirketlerine yönelik uzun süredir devam eden güvenlik endişeleri bulunuyor. Bu kapsamda TP-Link, son bir yıldır ABD hükümetinin yakın takibindeydi ve 2025 yılı sonunda birçok federal kurumun şirketle ilgili kısıtlama çağrısında bulunduğu biliniyor.

ABD’deki ev tipi router pazarının önemli bir kısmının Çin bağlantılı üreticilerin elinde olduğu tahmin ediliyor. Verilere göre ABD router pazarının en az %60’ı Çin etkisi altındaki üreticiler tarafından kontrol ediliyor. Bu durum, alınan kararın sektörde geniş çaplı etkiler yaratabileceğine işaret ediyor.

Dikkat çeken detaylardan biri de savunma tarafına tanınan ayrıcalık oldu. Düzenlemeye göre Pentagon tarafından güvenli kabul edilen router’lar için özel muafiyet uygulanabilecek. Bu istisna, özellikle askeri ve kritik devlet altyapılarında kullanılacak ekipmanlar için esneklik sağlıyor.

FCC’nin bu hamlesi, yalnızca router’larla sınırlı kalmayabilir. FCC, Aralık ayında Çin yapımı tüm yeni model insansız hava araçlarının ithalatını yasaklayan benzer kurallar yayınlamıştı.

Kaynak:https://www.cnet.com/home/internet/fcc-bans-foreign-made-routers-as-national-security-risk/

• Dijital veriler mi :) KVKK kapsamında veri sızıntılarına verilen cezalara bak, kimlik bilgilerin kaç kez çalındı ona rağmen kimler ceza aldı, kimler görevden alındı, ona bak. Kimlerde 10'ar diplama var ona bak. BTK başkanının kimliği, e-imzasını bile çaldırdılar yahu... Hangi dijital veri önemli tam olarak?

Kimse kusura bakmasın. Şahsen kendi verimi kendim korurum. Yerli router diye SOL'ın yaptığı gibi hükümet sansürlerinden internete de girilmez sonra, ben almayayım.

Çok endişe ediyorsanız açık kaynak router yazılımlarını kullanırsınız olur biter.
    Sorma hocam. Bir de bu kadar sızıntı oluyor, çalınan her birimizin verisi. Devlet bu şirketlere/kurumlara komik cezalar kesiyor ve konunun üstü kapatılıyor. Ee... Tüm bilgilerimiz ifşa olmuş, mağduriyetimiz noluyor? Zarara uğramadıysan soğuk su içiyorsun, uğradıysan nedenini kanıtlaman gerekiyor. Kısaca yine üzerine soğuk su içiyorsun.

Discord'un kapanmasına neden olan iğrenç olayların arkasında bu panel dedikleri, veri sızıntılarının derlenmiş halinin çok büyük etkisi var. Ama tabiki Discord'u kapatırız olur biterle olayın üzeri kapandı. Onca çocuğa şantaj yapıldı, sorumluları devlet kurumlarının sistemleri. Mağdurlar mağdur olduklarıyla kaldılar.
  • Özgürlükler ülkesi 🤙 (!)

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Acaba yerliler fırsatçılık yapıp fiyat zammına gider mi çok merak ediyorum?

Dijital veriler mi :) KVKK kapsamında veri sızıntılarına verilen cezalara bak, kimlik bilgilerin kaç kez çalındı ona rağmen kimler ceza aldı, kimler görevden alındı, ona bak. Kimlerde 10'ar diplama var ona bak. BTK başkanının kimliği, e-imzasını bile çaldırdılar yahu... Hangi dijital veri önemli tam olarak?

Kimse kusura bakmasın. Şahsen kendi verimi kendim korurum. Yerli router diye SOL'ın yaptığı gibi hükümet sansürlerinden internete de girilmez sonra, ben almayayım.

Çok endişe ediyorsanız açık kaynak router yazılımlarını kullanırsınız olur biter.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 24 Mart 2026; 13:18:34 >
  • CWaRRioR kullanıcısına yanıt
    Veri sızıntılarına, Rekabete aykırı tutumlara her yerde komik cezalar veriliyor, veriler kimsenin umrunda değil. Yakında veri susmasının da pek bir önemi kalmayacak.

Sorma hocam. Bir de bu kadar sızıntı oluyor, çalınan her birimizin verisi. Devlet bu şirketlere/kurumlara komik cezalar kesiyor ve konunun üstü kapatılıyor. Ee... Tüm bilgilerimiz ifşa olmuş, mağduriyetimiz noluyor? Zarara uğramadıysan soğuk su içiyorsun, uğradıysan nedenini kanıtlaman gerekiyor. Kısaca yine üzerine soğuk su içiyorsun.

Discord'un kapanmasına neden olan iğrenç olayların arkasında bu panel dedikleri, veri sızıntılarının derlenmiş halinin çok büyük etkisi var. Ama tabiki Discord'u kapatırız olur biterle olayın üzeri kapandı. Onca çocuğa şantaj yapıldı, sorumluları devlet kurumlarının sistemleri. Mağdurlar mağdur olduklarıyla kaldılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 24 Mart 2026; 15:54:38 >

• Seto-Kaiba kullanıcısına yanıt
    TP Link, ZTE gibi üreticilerin ürünleri ABD'de de yaygın şekilde bulunabiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muhammed Taha Türk -- 24 Mart 2026; 14:14:21 >
  • Dropzone kullanıcısına yanıt
    Türkiye yaparsa çok tepki çeker burada, yapılan diktatörlük olur; Batı'da aynısı ve daha ağırları yapılınca aynı kişiler ileri düzey güvenlik önlemleri diye hayranlıkla takdir ederler.

• CWaRRioR kullanıcısına yanıt
    bos laf yapiyorsun internet aleminde guvenli veri diye bir sey yok her sey calinabilir.ayrica veri caldirmanin bir cezasida yok.subat ayinda hollandanin en buyuk telefon sirketlerinden biri olan odido soyuldu .6 milyon kisinin her seyi calindi bende dahil ,kimseyi sorumlu tutamiyoruz cezasi yok .tek yaptiklari fsecure diye antivirus verdiler 2 sene gecerli.soygunu yapanlar shinyhunters isiminde hacker gurubu 1 miyon rusvet istediler odido vemeyeyince herkesin bilgisini darkweb te ifsa ettiler.
    odido informs customers of cyber attack
    Odido informs customers of cyber attack
    https://newsroom.odido.nl/en-us/odido-informs-customers-of-cyber-attack

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiletosman -- 24 Mart 2026; 16:25:52 >

• Buradan Ameriikanın niyetini daha net okumak gerekir. O zaman dünyanın geri kalanı da abd menşeili router kullanmamalı. Netice olarak kişi kendinden bilirmiş 😊

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Olaya baktım, henüz çok yeni. Mahkeme süreci bile yeni başlamış. Önce bir sonuçlansın, toplu tazminat davası açanlar olacaktır bence.

Ayrıca bu olay bize örnek mi olmalı hocam? Bizde BTK başkanının e-imzasına kadar çalınıyor. Bu normal birşey mi sence? Daha da ilginci bazı siyasilerin 10 tane üniversite diploması olması...

Şahsen ben şu modemi/router'ı kullanacaksın kısıtlamasına karşıyım. Benim verim sonuçta, içeriği de güvenliği de beni ilgilendirir. Devlet kurumlarında yerli ürün tercih ediliyorsa ne ala... Onun dışında boş iş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 24 Mart 2026; 18:49:49 >
    Dediğinde haklısın ve bu gayet doğal. Arge, tasarım ve üretimi tamamen Türkiye'de gerçekleştirilen router'lar için bir araştırma yaparsan aynı kararın Türkiye'de alınması ile orada alınmasının sonuçları arasındaki fark oldukça bariz aslında.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.