Arkadaşlar haberlerde izledim bir sürü eski türk dili yok oluyormuş.10 tane civarı Dil saydı aralarında tabiki ilk dikkati çeken ABAZACA oldu.Abazaca dilini ve diğer dillerin koruma altına alınacağı söylenmekte.
ABAZACA..
Abazaca (Abazaca: Абаза Бызшва, Abaza Bızşva), Kuzeybatı Kafkas dillerinden biridir. Abazaların konuştuğu bu dil, Abhazca ile yakın akrabadır.Bugün Kuzey Kafkasya'da 40.000 kişi tarafından konuşulur. Abazaların önemli bölümü (%75) 1864 göçüyle Osmanlı topraklarına sürülmüşlerdir. Büyük Sürgünden sonra anayurtlarında (Karaçay-Çerkesya) kalan 10.000 kişi bugün tekrar 40.000 nüfusa ulaşmıştır. Abazaların dünyadaki toplam nüfusunun % 80'ninden fazlası Türkiye'de yaşamaktadır.
ahaha abazacanın alfabesini yazardım da ban yerim
Türk dili ve abazaca ne alaka?.Ben çerkezim annem abzek babam hatkoy dur ve ikiside ayrı dil konuşur..Abazaca eski türkçe falan değildir bilginiz olsun..
Türkiyede o kadar abaza olduğunu biliyorduk zaten
Ben de çerkesim ve abazayım sanırım annemler babamlar konuşuyor evde arada. Ama bana öğretmediler. Sıda Vuşıd?
quote:
Orjinalden alıntı: badblood1903
Türkiyede o kadar abaza olduğunu biliyorduk zaten
Güzel arkadaşım senin abaza ile kastetmeye çalıştığın şeyin kendi konuştuğun dildeki karşılığı abazan dır...Abaza ayrı abazan ayrı şeydir..
Offf avrata bak,ilik gibi anasını satam,oooofff yavruuuuuuuuuum.
Bak ben biliyorum.
dili yok olsa bile ifadesi var.""
Bizim Türkçe'miz yozlaşıyor, Abazaca yok olsa ne yazar.
Abazaca'nın Türkçe ile ne alakası var anlayamadım
zexel'ıç' kebar
Abazacanın Türkçeyle uzaktan yakından ilgisi yoktur.Abazaca Kafkas Dil Ailesine,Türkçe Ural-Altay Dil ailesine mensuptur. Abaza bir ırk adıdır, abazan isedır.İkisini birbirine karıştırmamak gerek. Ebabil bir kuştur sözünden dönen Bushtur
quote:
Orjinalden alıntı: T.R.U.G.
Ben de çerkesim ve abazayım sanırım annemler babamlar konuşuyor evde arada. Ama bana öğretmediler. Sıda Vuşıd?
sda wuşit adigabze nasılsın demek seri spsaw die karşılık verebilirsin.
quote:
Orjinalden alıntı: Legend.
Arkadaşlar haberlerde izledim bir sürü eski türk dili yok oluyormuş.10 tane civarı Dil saydı aralarında tabiki ilk dikkati çeken ABAZACA oldu.Abazaca dilini ve diğer dillerin koruma altına alınacağı söylenmekte.
ABAZACA..
Abazaca (Abazaca: Абаза Бызшва, Abaza Bızşva), Kuzeybatı Kafkas dillerinden biridir. Abazaların konuştuğu bu dil, Abhazca ile yakın akrabadır.Bugün Kuzey Kafkasya'da 40.000 kişi tarafından konuşulur. Abazaların önemli bölümü (%75) 1864 göçüyle Osmanlı topraklarına sürülmüşlerdir. Büyük Sürgünden sonra anayurtlarında (Karaçay-Çerkesya) kalan 10.000 kişi bugün tekrar 40.000 nüfusa ulaşmıştır. Abazaların dünyadaki toplam nüfusunun % 80'ninden fazlası Türkiye'de yaşamaktadır.
abhazça bir türk lehçesi değildir.türkçeyle uzaktan yakından ilgisi yoktur.
quote:
bu kelime Adigece'dir çerkezce yani
quote:
Orjinalden alıntı: adige_4ever
quote:
bu kelime Adigece'dir çerkezce yani
sigoş(kardeşim) hoşgeldin yaaaw!
quote:
Orjinalden alıntı: BaYDoGaN
Offf avrata bak,ilik gibi anasını satam,oooofff yavruuuuuuuuuum.
Bak ben biliyorum.
Aferin ukala hiç bir millet'le dalga geçemezsin
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme