Merhaba arkadaşlar MSİ Z790 Carbon Wifi + intel 14700K vardı işlemciyi intel"e iade ettim anakartı da ikinci elden satım. Daha sonrasında MSI X870E Carbon WiFi + 9800X3D sisteme geçiş yaptım sistemi dün topladım ancak oyunlarda takılmalar var en basiti cs go 2 de ayarlar menusune tıkladığım anda oyun kilitleniyor görev yöneticisinden kapatmak zorunda kalıyorum temiz bir kurulum yapıp win 11 pro 64 bit kurdum baktım sorunlar düzelmiyor tekrar formatladım dedim acaba yanlış bir yükleme mi yaptım. ilk kurulumda tüm sürücüleri otomatik yükledi içime sinmedi ikinci formatı atmadan önce tüm sürücüleri manuel olarak indirip ethernet kapatıp manuel olarak yükledim değişen birşey olmadı bios son sürüme yükseltim oda fayda etmedi ramler xmp uyumlu önceki sistemden kalan ramler ilk açılış 4800mhz olarak başladı dokunmadım bu şekilde denedim oyunları takılıyor xmp aktif ettim 6400mhz çektim yine fayda etmedi. bios güncel ekran kartı güncel windows güncel çipset güncel
Not Sistemde işlemci yada ramlerde overclock yoktur bilginiz olsun herşey default ayarlarda overclock yapmayı sevmem zaten düz kulanmayı tercih ederim sorun çıkmaması için tek istediğim stabil çalışsın. AMD Ryzen 7 9800X3D MSİ RTX 4080 Suprim X 16GB MSI X870E Carbon WiFi Samsung 990 PRO NVMe M.2 SSD 2 TB Samsung 980 PRO NVMe M.2 SSD 1 TB Noctua NH-U12A chromax.black Corsair DOMINATOR PLATINUM RGB DDR5 2x16GB) 32gb 6400 MHz CL32 GIGABYTE AORUS OLED 27 FO27Q3 360Hz 0.03ms FSP 1000W Hydro G PRO 80+ Gold Full Moduler PHANTEKS ECLIPSE G500A DRGB Black ![]() En son msi yazmak geldi aklıma gelen cevap bu dediklerini de yaptım değişen birşey yok sonuç ayni AMD dediler çok övdüler bırak inteli dediler zaten işlemcimde sorun olduğu için intel işlemcinin para iadesini yaptı amd alalım dedik bu sefer oda pek iç açıcı değil ve araştırdığım zaman binlerce konu var reddit techolay tehcnopat pchocası olsun bir dünya konu açılmış. aşağıda linkini eklediğim arkadaş denemediği yöntem kalmamış çok saçma bir durum sistemler ileri gideceği yerde geri gidiyor DDR3 sistemlerden sonra sanırım stabilite bozuldu hem intel hem amd tarafında. ![]() AMD Ryzen 7 9800x3D & RTX 4090 sistemde kilitlenme ve anlık takılma sorunları https://www.technopat.net/sosyal/konu/amd-ryzen-7-9800x3d-rtx-4090-sistemde-kilitlenme-ve-anlik-takilma-sorunlari.3636778/?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber
Bilet: 1228321MSI MPG X870E CARBON WIFI İçerik: Denemek için en son BIOS 7E49v1A60 BIOS sürümünü M-flash işleviyle indirip güncellemenizi öneririz. Ardından, BIOS'ta PSS Desteği ve C-durumu seçeneğini devre dışı bırakarak kontrol edin. Teşekkürler ! Birde araştırdığım kadarı ile şöyle bir olay varmış ama ben msi afterburner yüklemeden daha bu sorunlar başlıyor. ![]() Sorunun temeli 6 yıl öncesine dayanıyormuş meğer. (Marka söylediğim için reklam yazıyorum mecbur) Her sistem toplama videosunda kullandığımız Afterburner, CapframeX, GPU Tweak II veya HWInfo gibi yazılımlar GPU güç tüketimi, GPU sıcaklık, FB Bus, VID ve CPU PWR gibi tüketimleri gösterirken, bizden sağlam FPS çalıyorlarmış.
Sorunun kaynağı aslında kullandığımız bu 3.parti programlar değil. Hepsinin kullanırken arka planda sistemi meşgul ettiği için FPS kaybına yol açacağını biliyorduk. Fakat %1 ve %0.1 FPS değerlerinin bıçak gibi kesileceğini bilmiyorduk.
Sorun AMD'nin V-Cache sahip işlemcileri ve NVIDIA'nın ekran kartlarının aynı anda kullanıldığında yukarıda saydığım GPU PWR, GPU Sıcaklık gibi gösterimleri açınca yaşanıyor. Bu da V-cache + NVIDIA NVAPI yüzünden oluyor.
Intel işlemcilerde denemediğim için bilmiyorum sonuçları henüz. Eğer siz de bu tarz uygulamaları kullanıp, bu donanım konfigürasyonuna sahipseniz, bir denemenizi ve sonuçları yazmanızı rica edeceğim.
Videoda gösterdiğim üzere yer yer FPS kayıpları 50-60'lara kadar dayanıyor. 200 FPS alırken aslında arka planda çalışan bu veriler yüzünden binde bir FPS 40'ın altına indiğinde takılma hissiyatları yaşıyoruz. Halbuki FPS çok iyi durumdayken..
Haliyle FPS drop sıkıntısı yaşatan bu problemin nasıl çözüleceği konusunda bir gelişme yok. Uzun süredir de devam ettiği için, yine aynı şekilde kalır diye düşünüyorum. O yüzden bu videoyu hazırlayarak bilgi vermek istedim. Belki siz de evinizde FPS ölçme programı olarak bu yazılımları kullanıyorsunuzdur.
Zaman çizelgesi:
00:00 Giriş
00:14 Afterburner sıkıntısı
00:47 Problem ne?
01:36 Sorunun kaynağı
02:53 Afterburner değer farkı
03:15 %1 ve %0.1 FPS
03:49 %1 ve %0.1 FPS hareket halinde
04:01 %1 ve %0.1 FPS ne anlama geliyor?
05:17 Ana sorun afterburner mı?
05:31 AMD V-Cache & NVIDIA NVAPI
06:14 6 Yıllık mevzu
06:31 Nasıl kurtuluruz?
06:59 Yanlış test sonuçları
07:23 Final
------------------------------------------------------------
► w: https://pchocasi.com
► i: https://www.instagram.com/pchocasicomtr
► g: https://www.facebook.com/groups/pchgrup https://www.youtube.com/watch?v=j6kjEwRmpe8&t=330s5:30 dan sonrasını izlemenizi tavsie ederim ama bu sorun doğru ise sorunun temeli 6 yıl öncesine dayanıyormuş ve neden herkeste olmuyor çok enteresan Nvidia NVAPI teknolojisi ve AMD V-Cahce ler çakışyormuş. Yorumlarda amd ekran kartı kulanıp yine v-cache işlemciler ile de bu sorunu yaşayanlar var. ![]() < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi enja -- 31 Temmuz 2025; 11:27:59 > |
Çözüldü 9800X3D problem var

-
-
Selamlar hocam.Anakart ve işlemcimiz aynı,bende 4070ti var.Sizdeki takılma sorununu ramler,psu olarak düşünüyorum.Bence ilk ramlerden başlayarak test edin,tek ram takın sonra saat hızlarını 5600-6000 arasına sabitleyin.PSU güç kablolarınızı kontrol edin varsa elinizde yedek güç kaynağı ile deneyin.Hiçbir sorun yaşamazsanız en son anakartta sorun aramaya başlarsınız.
-
sistem stabilite testinde ne sonuç veriyor.
-
Evet ama son bios yükledim zaten bios yüklenince biliyorsunuz sistem kendisi sıfırlanıyor ramler 4800mhz düştü kendisi o şekilde de denedim elimde toplamda 4 çubuk ram var tek tek sökerek denedim bir sonuç alamadım yine.
@Aerosol 34 OCCT testini soruyorsanız 10 dk da birşey çıkmadı işlemci 77° dereceye ulaştı kapanma takılma olmadı memtest86 yazılımımda ramler pass geçti error yok yani.
Zaten mavi ekran reset yada siatem kilştlenmesi yaşamıyorum OCCT testini hatta Extreme mod alıp yaptım.
Bir arkafaş dp1.4 kabloyu değiştir birde dedi onıda değiştirdim paggue marka sertifikalı kablo ile denemedim yine fark yok dün msi yazdım gelen cevap şu şekilde.
Şimdi tekrar yazdım bakalım cevap gelecekmi ve birşey daha arkadaşım da ayni sistem var sadece anakartı Rog crosshair X670E hero akşam bendeki gibi csgo2 de ayar menüsüne girmesini söyledim oda aynısını dedi bende de ayarlar menusümde takılıyor ve ekran en az 10 saniye gelmiyor bence bu oyunla alakalı kafana takma csgo2 zaten çok dengesiz bir oyun dedi mouse imleci takılıyor yanıp söniyor dedi oda.
Ben farklı bir mouse de denedim yine birşey değişmedi bazıları mouse ile alakalı olabilir yazmış hata mouse taktığım usb portunu değiştirdim bence yazılımsal bir olay var onuda ben çözemem msi yazıyorum sürekli.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi enja -- 30 Temmuz 2025; 15:29:35 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Baska oyunlarda sorun var mi ? Cs2 gibi dandik oyunla sınırlı kalmayın baska oyunlarda test yapin.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Merhaba dediğiniz gibi sorun csgo2 deymiş 2 tane arkadaşım çalıştıkları iş yerinde diğer arkadaşları ile konuşmuş onlarda csgo2 de sorun olduğunu söylemiş 2 haftadır yeni günceleme paketi getirmiş csgo2 silah doldurma ve tutuş şekileri ile ilgili buda ister istemez oyunda bu tip sorunlara neden olmuş diğer oyunlarda denedim şimdilik bir sorun yok.
Birde bu sabah Nebi Akgün ün videosunu izleyerek undervolt +200 mhz yaptım işlemci sıcaklıkları 5 derece düştü dikkatimi çeken işlemci özelikle BF2042 de haritalar yüklenirken %99 vuruyor kendini bu normalmi acaba.
Yardımcı olmaya çalışan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Nebi Akgünyoutube
Sıcak yaz aylarında bilgisayarın en çok ısınan iki bileşeninden biri olan işlemcileri nasıl optimize ederek daha serin ve daha performanslı çalıştırabileceğinizi anlattım. 00:00 Giriş 02:05 Hızlı Undervolt Rehberi 10:25 Uzman Undervolt Rehberi 30:14 Test Sonuçları 40:45 Sonuç, özet, tavsiyeler ••• Sosyal Medyada beni takip edin ! ••• https://twitter.com/nebiakgun_ http://instagram.com/nebiakgun_# https://www.youtube.com/@nebi_akgun?sub_confirmation=1https://www.youtube.com/watch?v=yHlqxGLg8Xs&t=2108s
-
Anlik o kullanıma çıkması normal hocam yeni driver yüklediğinizde temiz kurulum yaptığınız zaman herhangi bir oyunda pc shader cache aldığı için işlemci kullanımı anlık artabilir bu gayet normal. Yada oynamadiginiz haritalarda shader cache yapar. 2042 icin konusacak olursam. Aynisini bfv dede yapiyor bende 5800x3d var.
En son AMD Phenom 965 x4 kulanmıştım ondan sonraki işlemcim i7 4790k olmuştu uzun süredir AMD kulanmadığım için oldukça uzak kaldım AMD tarafında Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Iyi günlerde kullanın hocam.
Teşekkür ederim çok sağolun.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X