Şimdi Ara

9800X3D Ana Konu (205. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4.136
Cevap
103
Favori
153.319
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 203204205206207
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

En son 10k fiyatla tuf b850m plus (wi-fi+1k). Micro atx ama zaten çoğu oyuncu ekstra pcie kartlar takmıyor. Genelde kocaman kasada küçücük duruyor diye tepki geldi.

Tuf B850 plus wifi de 12.8 fiyatlı, 13.1k rog strix b850-a var. Bu fiyata zaten 870ler başlıyor ya da x670e bulunabiliyor. Çoğu alınır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TimFoster T kullanıcısına yanıt
    B850m yi mikro atx kasada kullanıyorum tavsiye ederim 9 küsüre almıştım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi volnes -- 31 Ağustos 2025; 16:1:20 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • volnes V kullanıcısına yanıt

Mikro atx kasa için zaten çok iyi. Tuf B850m-e 8 faz 80A DrMOS. Tuf b850m-plus 14 faz 80A DrMOS.

Genel olarak B650 serilerinde daha çok SPS kullanımı varken b850'de DrMOS'a kayma olmuş.

• ASUS B850-E + 9800X3D: Sistemimde Q-CODE 00 ve Sarı DRAM Led Hatası

1 hafta önce bilgisayarı normal kullanırken, yani ağır yükte veya oyunda değilken birden dondu ve sonra bilgisayar kasasındaki reset tuşuna bastım ancak sistem yeniden başladığında boot ekranı gelmedi ve 00 Q-CODE hata kodu verdi, sarı dram led sürekli yanmaya devam etti, ayrıca anakart sanki kendini sürekli resetliyordu ve sürekli 00 kodu gösteriyordu. 00 kodunu araştırdığımda cpu işlemci kaynaklı veya anakartla ilgili olabileceğini öğrendim.

Yaptığım testler şunlar:

Psu'nun güç tuşunu kapatıp açmak, Psu güç kablosunu çıkarıp biraz bekleyip tekrar takıp denemek

Ramleri tek tek ve slot değiştirerek denemek

Sıvı soğutucuyu çıkarıp macunu temizleyip tekrar monte etmek

Clear Cmos yapmak, Anakart pilini çıkarıp denemek

Ekran kartını çıkarıp denemek

SSD ve HDD çıkarıp denemek

Anakart cpu ve 24 pin psu kablolarını yerine oturtmak

Sıvı soğutucuyu tekrar çıkarmak ve işlemciyi çıkarıp clear cmos yapmak,

Tüm bu işlemleri yapmama rağmen olumlu bir sonuç alamadım

---

26.08.2025 tarihinde RMA kapsamında Asus ServisPoint adlı servise ASUS ROG STRIX B850-E Gaming WiFi anakartı gönderdim Ups Türkiye ile, 27.08.2025 tarihinde ServisPointe teslim edilmiş ama Ups Takip sisteminden kontrol edilince hala yolda olduğunu gördüm, ertesi gün tekrar kontrol ettim hala yolda gözüküyordu. Ups türkiye ile iletişime geçtim ürünün teslip edildiğini söylediler.

Gün içerisinde hem kargoyu kontrol ediyordum siteden, hemde ASUS RMA Onarım Durumu kısmında, Talebiniz alındı, ürününüzün yetkili servise ulaşması bekleniyor. şeklinde açıklama yazısı vardı gün içerisinde hiç değişmedi, ertesi gün tekrar kontrol ettim yine değişmedi ve gün içerisinde ServisPoint'e mail attım ve anakartın incelendiğini ve işlem bittiğinde kargolanacağını söylediler ve fişe ait görselide eklemişler maile.

Sonraki gün yani 29.08.2025'te telefon birden çaldı UPS kargo ile göndermişler anakartı ama ne bir mesaj var ne mail var. Hiç haberim yok. Bu arada anakartın kendi kutusu var ama kargo kutusu kayıp sadece streç filme ve koruyu jiletine sarılmış anakartın kutusu. Şaka gibi gerçekten. Neyse kutuyu açtım anakartın bazı yerleri özellikle en altta kalan m2 soğutucu bölgesinde yağ gibi leke vardı, neyse dedim. Sistemi kurdum taktım işlemci ve rami. Çalıştırdım ve ne oldu dersiniz.

Hayır çalışmadı, anakartı kontrol ettim biyerinde bir hasar varmı diye göremedim, pinlerde sağlamdı.

Servis fişinde ve raporda şunu yapmışlar:

Anakart Biosu 1078 versiyona güncellenmiştir, anakarttan görüntü alınmaktadır, müşterinin işlemcisi desteklemektedir.

Raporda bu yazmasına rağmen test ettiğimde aynı sorun devam etti.

Bir garip durum daha var o da, "ASUS RMA Onarım Durumu kısmında, Talebiniz alındı, ürününüzün yetkili servise ulaşması bekleniyor." Diyor, anakart bana ulaşmış ama hala o bilgi değişmemiş. Ben de ServisPoint'e tekrar mail attım arızanın devam ettiğini ve Asus Rma Onarım bilgisinin güncellenmesinin gerektiğinin bilgisini ilettim ve sorunun devam ettiğine dair görselleride ekledim ve bana gelen mailde,

"Ürünü isterseniz kendiniz servisimize getirebilirsiniz. İsterseniz de Asus Çağrı Merkezi ile görüşerek tarafımıza kargolayabilirsiniz.

En kısa sürede incelenecektir" diye geri mail attılar, sanki hiç umurlarında değilmiş gibi, hiç okumamışlar mailin içeriğini ve görsellere de bakmamışlar. Bu arada fişte fatura yok demişler, ben faturayı pdf olarak hem mailde hem de RMA kaydında iletmeme rağmen.

Anakartı, Hepsiburadadan, Hepsiburada adlı satıcıdan almıştım bir sorun olduğunda belki çözüme ulaşırım diye, ulaştım arıza ile ilgi servise verdiğimi ve servisin arızayı/sorunu çözemediğini bu yüzden para iadesi veya yenisi ile değişim istediğimi talep ettim ancak aracı olarak asus olduğunu ve bu konuda yardımcı olamayacaklarını söylediler.

Ben şimdi ne yapacağım bilmiyorum. Anakartta sorun devam ediyormu emin değilim, ve ya işlemcide bir sorun var mı bilmiyorum.

Anakart için türkiyede ve global tarafta birçok yere yazdım. Özellikle executivecare@asus.com mail adresine. Bu mail sanırım tam bilmiyorum ama servis ile problem olduğunda buraya yazıldığında soruna hızlı çözüm bulunuyormuş galiba, ama ben mail attığımda sanırım işe yaramadı.

Bu arada işlemci içinde garanti başvurusu yapacağım incehesaptan almıştım, işlemcide veya anakarttaki pinlerde yamukluk, yanık veya oksitlenme gibi birşey yok. tertemiz ve sorunsuz kullanıldı.

Bu arızayla niye karşı karşıya kaldım anlam veremiyorum. 15 yıldan beri asus anakarta sahip bir sistem kullanıyorum hatta şuan o sistemden yazıyorum bunları ama niyeyse yeni aldığım bu parçalar kolay arızalanabiliyor. Çok ilginç ve garip.

Uzun yazı için kusura bakmayın. 1 haftadır uğraşıyorum bu sorunla ve hala kesin bir sonuca ulaşabilmiş değilim. Redditte' de konu açtım araştırmalarıma göre 9800x3d parti no'suna (batch code) sahip bu işlemcilerde yanma, bozulma gibi sorun yaşayanların olduğunu gördüm. Bu yüzden işlemciyi servise verdiklerinde değişim yapılmış çoğunun...

Arıza ile ilk karşılaştığım anki görsel budur: Anakart servisten geldikten sonraki görseldir: Yanık veya eğik pin yoktur İşlemcide yanık veya oksitlenme yok

9800X3D Ana Konu
    9800X3D Ana Konu
    9800X3D Ana Konu
    9800X3D Ana Konu

9800X3D Ana Konu

9800x3d Batch code / Parti numaralarında sorun yaşayanlar tarafından alınan verilere göre oluşturulmuş bu tablo sanırım. İşlemcimdeki batch kodu da bu tabloda mevcut. Batch kodu: CF2507PGE. Anlaşılan sorunlu parti numarasına ait işlemci satın aldım. Ancak sorunun gerçekten işlemciden mi kaynaklı bilmiyorum çünkü yaklaşık 2 aydır bu sistemi, anakartın orijinal 0326 bios versiyonu ile birlikte kullanıyordum. 2 ay sonra ne olduysa oldu. Ama buradaki soru neden 2 ay sonra ve neden sistem kurulduğu an sorun oluşmadı. Bu çok ilginç yani.

Bu arada @SAVIAR özelden sorduğum sorulara yardımcı olmaya çalıştığı için çok teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yılmazkk -- 31 Ağustos 2025; 19:12:32 >

• yılmazkk kullanıcısına yanıt

Eğer işlemciyi test edersen daha net bir sonuç alırsın. İşlemcide yanık ya da oksitlenme olmaması, sorunsuz olduğu anlamına gelmez; aksine işi daha da şüpheli hale getirir. İşlemci yanmadan da arızalanabilir. Bu yüzden işlemciyi mutlaka test et; büyük ihtimalle sorun işlemciden kaynaklıdır. Anakart ihtimalini de tamamen göz ardı etme ama sen zaten anakarta denenebilecek her şeyi denemişsin. Anakart her seferinde yeşil ışık yakıyor fakat görüntü vermiyorsa bu durum %90 işlemci arızasına işaret eder.

• Beyaz Kartal kullanıcısına yanıt

Hocam, daha önce de belirttiğim gibi ROG B650’yi öneririm; üst seviye anakartlarla yarışabilecek seviyede. Gerek dahili ses kartı gerekse kalın heatsink çerçeveleriyle benim işimi fazlasıyla görüyor, 9950X3D bağlasam bile sırıtmazdı. Aldığım günden beri çok test ettim, fazlasıyla kurcaladım. En son aldıktan 3 hafta sonra 24 saat boyunca Cinebench R23 testi yaptım; işlemci doğal olarak TDP limitine ulaştı ama ne kapanma ne de resetleme sorunu yaşadım. Mosfet sıcaklığım o kadar yoğun teste rağmen 80 derecelerde kaldı, anakart backplate sıcaklığım ise 60 dereceydi. Tabii bu yoğun test dışında normal kullanım senaryolarında mosfetlerim 50–60 derece civarında çalışıyor ve 5 GHz hızlarda sabit kalabiliyorum, render testleri dahil.

Öncelikle geçmiş olsun böyle üzücü bir süreç yaşadğınız için üzüldüm bende dün csgo2 oynarken alt tap yapınca aniden ekran siyah olarak kaldı ve sistem hiçbir şekilde tepki vermedi mecbur kapatıp yeniden başlattım açıldı ama neden böyle sorun oluştu anlamadım demeki ne intel nede amd eskisi gibi stabil değil onu öğrenmiş olduk ve RMA sürecinde olup bitenleri okudum kendilerinden haberleri yok servis point firmasının ne yaptıkları belli değil windows desen ayrı bir sorun reklamlara gelince işlemciler ekran kartları uçuyor performans canavarı ama arıza durumuna gelince parça ile baş başa kalıyoruz bende sistemi yeni topladım intel den 1.5 yıl çekmediğimiz kalmadı amd geçelim dedik buda stabil değil illa bir yerde sorun var çık çıkabilirsen işin içinden eski ssitemler daha stabil çalışıyordu bunlardan.

Umarım en kısa sürede sorununuz çözülür.

• wgaijin kullanıcısına yanıt

Elimde ne yazık ki başka test edebileceğim işlemci, anakart veya ram bulunmuyor. Bilgisayarcılara da güvenemiyorum, hem ucuz parçalar değil hem de bir sorun oluştuğunda birde bunlarla uğraşmak istemiyorum aslında. Doğru diyorsunuz yanık veya okitlenme olmaması arıza olmadığı anlamına gelmez ama garanti konusunda en azından sorun çıkma ihtimali bence daha az olur gibi geliyor, bilmem sizler ne düşünürsünüz. Sonuçta türkiyedeki servislere çok güven olmuyor, en ufak okstitlenmede, yanıkta veya çizikte garanti dışı bıraktırabiliyorlar yada ücretli tamir isteyebiliyorlar. Sarı DRAM led'i yanıyor, bu hiç değişmiyor yani, ramleri çıkardığımda bile bu ışık yanmakta, yani dediğim gibi sanırım ya anakartta işlemci ile ram veri yolu arasında bir problem var, ya vrm veya mosfetlerde bir arıza olabilir yada son olarak işlemcide memory controller tarafında veya başka bir yerinde görülmeyen bi arıza oluştu. Anakartın start almamasının başka açıklaması yok gibi. Ama servise gönderdiğimde anakarttan görüntü aldıklarını söylediklerini ve biosu 0326'dan, 1078'e güncellediklerini belirtmişler raporda.

Sanırım yine anakartı servise geri göndereceğim ama işte bilemiyorum anakartta problem var mı yok mu.

İşlemci için önce endeks bilişim ile iletişime geçtim kargoyu kendim göndermem gerekiyormuş, bende onun yerine incehesapla iletişime geçtim eğer kargo kodu verirlerse duruma göre onlara veya endeks bilişime göndereceğim.

• enja kullanıcısına yanıt

Alt-tab yaparken siyah ekran yaşamanız muhtemelen windowstan veya ekran kartı sürücüsünden kaynaklanıyor olabilir ama bu problemin de birçok sebebi var, tabi birde donanım tarafında problem olma ihtimali olabilir. Yani detaylı test ve sıcaklık takibi gerekir.

Çok teşekkür ederim, umarım çözülür çünkü başka anakart veya işlemci satın alacak bütçem ne yazık ki yok, zaten her şey hergün zamlanmaya devam ediyor. Zamanında 15k civarına aldığım bu anakart şimdi 16 bin 17 bin. Evet çok fazla artmamış ancak yinede pahalı. Uzun yıllar kullanmak için aldığımız bu cihazlar kısa sürede bozulmamalı yani. Ayrıca servislerde hiç yardımcı olamıyor. Satın aldığım yerden destek istiyorum biz ilgilenmiyoruz asus servisi ile iletişime geçin deniyor. Diyecek başka birşey bulamıyorum artık.

15 yıldır kullandığım sistem intel yani bu kadar senedir sorun yaşamamamın başka açıklaması olamaz, ilk defa AMD AM5 sisteme yatırım yapmak istedim ve böyle yeni bir sistem alıp bu kadar kısa sürede sorun yaşamam hayal kırıklığı yani. Ama performanstan yana çok memnunum gerçekten, o konuda cidden hak veriyorum. Uzun araştırmalar sonucu Intel ve AMD arasında kalmıştım ama Intelde çok fazla sorun yaşandığını duyduğum için AMD'yi seçtim ama 2 ay sonra sorun yaşıyorum.

Geçmiş olsun. Teknolojik her üründe sorun yaşama ihtimali mevcut. Umarım kısa sürede arızadan kurtulursunuz. Ondan sonra muhtemelen 10-15 sene çalışır.

• Hojikiminiru kullanıcısına yanıt

9800X3D Ana Konu 

hocam anakartta görüntü yoksa biosu zaten flashback ile güncelleyemezler en basit örnek anakart bu kodu veriyorsa problem %90 işlemcide ama dediğim gibi bu işlemciyi denemeniz şart %10 payı bu yüzden bırakıyorum.

• Bakın ne buldum.

9800X3D Ana Konu
    9800X3D Ana Konuteknoloji haberleri - log
    AMD: "Bazı Ryzen 7 9800X3D'ler önerdiğimiz değerlere uymayan anakartlar nedeniyle yandı."
    https://www.log.com.tr/amd-bazi-ryzen-7-9800x3dler-onerdigimiz-degerlere-uymayan-anakartlar-nedeniyle-yandi

9800X3D Ana Konu
    MSI MAG X870 Tomahawk anakart modelinde iki farklı AMD Ryzen 7 9800X3D işlemci yandı
    https://www.log.com.tr/msi-mag-x870-tomahawk-anakart-modelinde-iki-farkli-amd-ryzen-7-9800x3d-islemci-yandi

9800X3D Ana Konu
    İddia: “AMD, 192 MB L3’e sahip bir X3D işlemci satışa sunacak.”
    https://www.log.com.tr/iddia-amd-192-mb-l3e-sahip-bir-x3d-islemci-satisa-sunacak

9800X3D Ana Konu
    AMD yetkilisi: "Ryzen 7 9800X3D ile stok sorunu yaşıyoruz çünkü Intel berbat bir rakip üretti"
    https://www.log.com.tr/amd-yetkilisi-ryzen-7-9800x3d-ile-stok-sorunu-yasiyoruz-cunku-intel-berbat-bir-rakip-uretti

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi enja -- 1 Eylül 2025; 10:13:44 >

Anakartın 24 pinli güç girişi yapıldıktan sonra başka hiç bir bağlantı olmadan USB bellek ile güncellenebilmesini sağlıyor.

Bios flashback için görüntüye gerek yok anakart güç bağlantısı olsun yeterli.

• xgny58x kullanıcısına yanıt

testten geçti pcyi açtım sorun yok raporu nasıl veriliyor hocam o zaman bios flashback güncellenip bırakılmıyor serviste kesinlikle test ediliyor çünkü flashback özelliğinde tuğla ihtimali de var.

Raporun nasıl verildiği önemli değil flashback için anakart güç girişi yeterli. USB’den bios atarkende brick olma ihtimali var. Flashback’in en güzel yanı eski seri chipsetli anakartı olanların eski işlemciye gerek kalmadan bios güncellemesini sağlamak. Servis test etmiş midir orasını bilemiyorum. Servispoint rezillikleriyle ün yapmış bir firma. Son zamanlarda biraz düzelttiler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xgny58x -- 1 Eylül 2025; 15:49:13 >
  • xgny58x kullanıcısına yanıt

hocam zaten görüntü alıp test etmeden rapor verirse o işçi bu dolandırıcılığa girer ordan yürür gider tüm mesele o yüzden zor.

• Tekrardan Merhaba,

Buradaki üstadların tavsiyesi ile Anakart sorununu hallettim ve ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI aldım. Şimdi aklımdaki diğer soru şu. Sistemi dizdikten sonra her 6 ayda 1 termal macun denen saçmalıkla çok uğraşmak istemiyorum. Termal macun yerine 25x25 Kryosheet kullanmayı düşünüyorum. Kullanan var mı? Performans olarak normal macunlardan geri kalıyor mu?

Bu ülkede tüketici hakları çok önemsenmiyor hocam. Servisler salla başını al maaşını usulü çalışıyor.

• 
Sayfa: önceki 203204205206207
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.