Globalde büyük tartışma konusu oldu zaten bu yanma olayları ile ilgili. Şu anda Redditte onlarca konu var bu olaylarla ilgili. Amd bu sorunu anakart üreticilerine atmış, BIOS lar düzgün değilmiş. Sorun özellikle AsRock anakartla çok daha fazla olduğu yönünde, ancak diğer markalarda da yaşanıyor bu sorun. Bana göre overclock sevdası yüzünden bu sorunlar ortaya çıkıyormuş gibi geliyor, eskiden overclock daha güvenliydi, bioslar daha stabildi, şuan herşey de bir sorun çıkıyor. Anakart ve işlemci üreticileri ne kadar daha hızlı yapabiliriz diye düşünmekten, stabiliteye ayak uyduramıyor artık. Umarım sonraki nesillerde bu sorunlar olmaz. Bu dediklerim sadece AMD için değil, Intel için de geçerli. |
9800X3D Ana Konu (206. sayfa)

-
-
Hocam, temizlik dediğimiz işi yaparken zaten mecburen macunu da yeniliyorsunuz. İster sıvı soğutma kullanın, radyatör tozla doluyor, fan kirleniyor; ister hava soğutma kullanın, yine aynı durum ve sonuçta termal macun değişimi gerekiyor. Termal macunun en iyi yanı, padler gibi “bir kere koy, yıllarca dokunma” mantığına sahip olmaması. O pedi şimdi oraya taksanız bile ileride değiştirmemek size zaman kazandırmaz. Ayrıca elektriksel iletkenlik konusunda da kaliteli termal macunda bir risk yok, en fazla elinize bulaşır, o kadar. Daha ileri seviye isteyen ve bu riski göze alan kullanıcı zaten sıvı metal uygular. En azından bu durumda soğutmada gerçekten anlamlı bir pozitif fark elde edilir.
-
Üstünde IHS olan yerlerde faz değişkenli termal padler için optimal değil. Kullanılır mı dersen, kullanılır.
Thermal grizzly PhaseSheet PTM olmalı. Senin yazdığın ptm değil ve elektrik iletken!
Alternatif olarak thermalright helios'a bakabilirsin.
Öneri olarak tb'den arctic mx-6 alabilirsin.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
ASUS ROG STRIX B850-A GAMING WIFI 12500 TL'ye alınırmı yoksa b850 yada b650 tomahawk mı alınır. BEyazı da çok kirleniyor
Birde b850-a da "a" ne demek oluyor.
Dediğim gibi şuan 8400f takacağım geçici olarak daha sonra 10800x3d yada 11800x3d alacağım hangisi olursa. İleriye dönük olsun istiyorum
-
9800X3D alacağım ama çoğunlukla tray işlemci satılıyor. Tray işlemci sıkıntı yaratır mı arkadaşlar daha önce hiç tray almadım. Tray olan trendyolda 21.800 6 taksit. kutulu alırsam incehesapta 24 bin, 3 taksit.
-
Tray işlemcinin farkı Garantisi süresinin 1 yıl olması (Kutulu İşlemcilerde Garanti süresi 2 yıl) ve garanti kapsamında işlem göreceği tamir servisinin farklı olmasıdır. Biraz daha araştırıp öyle karar verin mesela servise Tray olarak giden AM5 işlemcilerde nasıl bir sonuç yaşanmış ona göre karar vermeniz daha doğru olur.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Öncelikle 8000 serisi işlemci takmak neden? 7500F varken özellikle neden?
Rog strix -E tepe model,
-F bir tık altı,
-A beyaz renkli,
-I Mini-ITX
-G micro-atx
Daha üstte rog gene, rog hero, rog apex vs oluyor. Apex modelinde özelleştirilmiş 2 dimm ram oluyor, rekor koşturmak için kullanılıyor vs.
Haftada bir tozunu alırsın çok kirlenirse halı yıkamacı bembeyaz yapar verir(!)
Kutulu aldım tray güvenemedim için ben alırken 23.250 TL di tray 20.800 TL vardı ama güvenemedim.
Bir yerde okumuştum bize gelen tray işlemciler ile çin ve bazı ülkelere ayni yerden tedarik eidliyormuş adam yazmış buda demek oluyor çin sahte işlemcileri bizede gönderebilir pchocası.com yazmıştı.
techpowerup
Buyers Beware: Counterfeit AMD Ryzen 7 9800X3D CPUs Appear in Chinahttps://www.techpowerup.com/331323/buyers-beware-counterfeit-amd-ryzen-7-9800x3d-cpus-appear-in-chinaPC Hocası TVyoutube
Hyte, Endorfy kasa ve soğutucular: https://ggentr.co/GGTR-PCH2501 (işbirliği) Sahte işlemci furyası gün geçtikçe ilerlemeye devam ediyor maalesef. 2 ay önce AMD Ryzen 7800x3D işlemcisinin sahtesi üretilmiş ve satılmıştı. Şimdi ise AMD Ryzen 9800x3D işlemcisinin sahtesi üretildi. Çin pazarında ürünü satın alan bir kullanıcı sistem toplama aşamasını tamamlayıp CPU hatası alınca, teknik servise başvurur. Ardından servis işlemciyi incelemeye aldığında gariplikler fark ederek rapora eklemeler yapar. Rapor sonuçlarında detaylar şöyle; 1- AMD 9000 serisi Ryzen 9800x3D'nin PCB alt yapı kodu 33050'dir. Ancak müşterinin geri gönderdiği CPU'nun PCB kodu AMD 7000 serisi Ryzen 7 ve Ryzen 9 ürünlerine ait olan 32546'dır. Bu durum açıkça anormaldir. 2- Müşterinin geri gönderdiği CPU ürününün PCB kenarındaki çip bileşenleri AMD Ryzen 9000 serisi 9800x3D'nin özelliklerini karşılamıyor. Karşılaştırma yapıldığında AMD 7000 ürünleri ile uyumlu olduğu görülüyor. 3- Müşterinin geri gönderdiği CPU ürününün PCB alt yapısı koyu yeşildir. AMD 9000 serisi 9800x3D'de kullanılan mavi PCB alt yapısı değildir. Sahte işlemci bu şekilde serviste tespit edilerek "Yukarıda belirtilen bariz anormal durumlar için firmamız satış sonrası hizmeti sağlamayacak ve orijinal ürünün geri iade edilmesi sağlanacaktır." diyerek ürünü geri göndermişler. Daha önceden sahte termal macun, sahte ram ve sahte SSD furyalarına denk gelmiştik. Hatta Türkiye'de de pek çok kullanıcı bu durumları yaşamıştı. Şimdi sahte işlemciler giderek yayıldığı için, Türkiye'ye de gelmeyeceğinin garantisi yok. Özellikle AMD tabanlı x3D işlemcilerin sahtesini yapan kullanıcılar, ürünü sattıktan sonra ortadan kayboluyor. İade süreci de güvenilir yerler olmadığı için mümkün değil. Zaten sahte 9800x3D hiçbir şekilde çalışmıyor ve görüntü vermiyor. Delid ile işlemci soketi ayrıldıktan sonra içine baktığınızda anlıyorsunuz. Kondansatör ve kapasitörler sadece süs amaçlı kullanılmış. Ne diyeyim, bir yaşımıza daha girdik. Girmeye devam ediyoruz. Zaman çizelgesi: 00:00 Başlangıç 00:14 Olaylar nasıl başladı? 01:28 Teknik servis kaydı 02:06 İkinci tespit maddesi 02:26 7800x3D vs 9800x3D karşılaştırma 03:20 Sahte işlemci çalışıyor mu? 04:04 Üçüncü tespit maddesi 06:19 Karanlık firmalar bu PCB'leri nasıl aldı? 07:14 Sahte işlemci Türkiye'ye gelirse ne yapmalı? 08:44 AMD'nin distribütör sorgulama sayfası 09:31 9800x3D garanti kapsamı 10:44 Final -------------------------------------------------------- ► w: https://pchocasi.com ► f: https://forum.pchocasi.com.tr ► i: https://www.instagram.com/pchocasicomtr ► g: https://www.facebook.com/groups/pchgruphttps://www.youtube.com/watch?v=G_lboRUsb-Y
-
Bu mevzuyu hatırlıyorum ama işlemciyi sahte yapan kutusunu hayli hayli yapar, en iyisi daha önce alışveriş yapıtğınız yada ismi cismi bilinen satıcılardan almak.
-
71 derece .
Cinebench puanı düşük
-
Tray işlemci ile kutulu işlemci arasında hiç bir fark yok, ikisini de tsmc üretiyor
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Bazı arkadaşlar ikinci elde satarken kutulu ürün özel seçilmiş falan diye kolpaladığı için bu tip şehir efsaneleri oluyor.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Evet, AMD "tray" işlemci ile "kutulu" (boxed) işlemci arasında bazı farklar vardır. İşlevsel olarak aynı işlemci olabilirler, ama paketleme ve garanti gibi önemli farkları bulunur.
🔹 1. Tray (OEM) İşlemci Nedir?
Sadece işlemci olarak gelir (genellikle antistatik poşette).
Soğutucu (fan) genellikle yoktur.
Kısa garanti süresi vardır (genelde 1 yıl, bazen satıcıya bağlı).
Genellikle toplu sistem üreticileri (OEM'ler) için üretilmiştir.
Biraz daha ucuz olabilir.
Chat gpt.
Tray 9800X3D Alınır mı?
Eğer kendi soğutmanızı kullanacaksanız ve AMD’nin ambalajı sizin için önemli değilse, tray sürüm maliyet avantajı sunar.
Ama resmi garanti (3 yıl) ve AMD destekleri sizin için önemliyse, kutulu sürüm daha güvenilir bir tercih olabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi enja -- 2 Eylül 2025; 14:26:49 >
Ülkemizde minimum 2 yıl garanti şartı var.
-
hocam sizin puan çok düşük pbo kaçta sizin. benim -20 de 23bin skor alıyorum
-
Bilmiyorum naptıklarını umarım bozulmaz ozaman naneyi yedik işte hiç oğraşmak istemiyorum bu servis garanti işleri ile intel den ağzım yandı 14700k ile bıktım artık.
-
İkisinde de garanti 2 yıl, 9800x3d için ikisinde de soğutucu yok, olsa ne olur zaten bir işe yaradığı yok. Tray'ı isterlerse peçeteye sarıp göndersinler, anakarta taktıktan sonra hepsi aynı.
-
Güncelleme
Trendyol - İncehesap'tan aldığım 9800x3d işlemcimi, dün incehesap destek ile iletişime geçtiğimde bana Trendyol'dan talep oluşturmam gerektiğini söylediler. Trendyol müşteri hizmetlerine ulaştım Yurtiçi kargo - iade kargo kodu verdiler bu kodu 1 hafta içerisinde kullanmam gerektiğini söylediler. Bugün Yurtiçi kargo şubesine gidip iade kodunu iletip işlemciyi teslim ettim. Sonuç bu hafta belli olur mu emin değilim belki bir sonraki haftaya kalabilir. Eğer işlemcide bir sorun mevcutsa o zaman anakartım sağlamdır servisin dediğine göre öyleymiş çünkü, ancak tam tersiyse işte burada ciddi bir sıkıntı olacak.
-
techpowerup
ASRock BIOS 3.40 Improves CPU Stability and Reduces AM5 Burn Riskhttps://www.techpowerup.com/340447/asrock-bios-3-40-improves-cpu-stability-and-reduces-am5-burn-risk
Asrock 800 serisi anakartlarda 9000 serisi X3D işlemciler için iyileştirme yapmış.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 2 Eylül 2025; 23:56:56 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X