Şimdi Ara

9700X sıcaklık sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
1
Favori
1.415
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Ryzen 7 9700X.

MSI X870E Tomahawk.

Thermalright Phantom Spirit 120 SE.

Hafta sonu yukarıdaki parçalarla bir sistem kurdum. AMD Adrenalin, MSI Center, Core Temp ve OCCT programlarını indirdim.

Boştaki sıcaklık AMD yazılımına göre 48 derece fakat diğer yazılımlar 60 gösteriyor. Chrome, download vs. normal kullanımda vs. 60-75 arası dalgalı oluyor. OCCT ile CPU+RAM testine soktum, program 60 saniyelik bir test yaptı ve sıcaklık 69 dereceyi geçmedi. Fakat normal kullanımda bir iki defa 80 derecelere pik yapıp indiğini gördüm. Fena halde tezatlık var ve kafam karıştı. Yük altında yapmadığı sıcaklığı boşta kullanırken yaptı. Ya da daha doğru bir teste ihtiyacım var.

Soğutucuyu kurarken vidalardan birisini önce sıktığımı hatırladım, bu acaba termal macunu dengesiz yaymış olabilir mi? Ya da bu değerler normal mi? Soğutucuyu kaldırıp yeniden termal macun çekmeyi düşünüyorum. Sizin yorumunuz ne?

• Ben şimdi sana senin sisteminde sorun var yada yok yazmayacağım çünkü bilmiyorum makina başında olmam gerek. Dolayısı ile sorun diye gördüğün şeyi çözebilirsin de çözemeyebilirsin de.

Ben sana sadece genel bir bilgi vereceğim:

Sistemini intel işlemcili sistemler ile karşılaştırma.

Bak benim şantiyedeki bilgisayarım. 12400F var. Sabah akşam açık olduğundan ve çoğunlukla boşta durduğundan kasten intel işlemci seçtim.

Tam boşta işlemci güç tüketimi:

Youtube da 1080P video izlerken işlemcinin tükettiği değer. Boşa göre çok az bir artışla hallediyor

İntleller boşta 3-5 watt çekiyor kabaca. Tepe işlemcilerde bu değer 8 watt vs olabilir zaman zaman. Boşta fareyi hareket ettirdiğinde, sayfayı aşağı çektiğinde, youtube açtığında öyle güç tüketimi aşırı zıplamıyor. Dolayısı ile hafif kullanımda (ki insanların çoğu böyle kullanır bilgisayarlarını) bu işlemciler aşırı tutumlu.

AMD tarafında ise işlemciler çoklu zarlardan oluşuyor. Ve bu zarlar işlemci hiç kullanılmasa da "infinity fabric/sonsuzluk kumaşı" adı verilen iletişim protokolü üzerinden birbiri ile sürekli konuşmak zorunda.

Mesela I/O zarı işi gereği sürekli compute (işlem) zarları ile haberleşmek zorunda.

Bu da Ryzen işlemcilerin tam boşta dahi monolitik yapılı İntel işlemcilere göre daha fazla tüketmesine yol açıyor. Çoğunlukla 20 watt gibi. 15 watt görenler olur. Özellikle X3D'lerde 30 watt görenler olur falan fıstık.

Vaziyet bu. Bir de Ryzen sistemlerde fareyi bile oynatsan anlık işlemci tüketiminin zıpladığını görebilirsin çoğunlukla. O da bu yapıyla alakalı. Forumda dahi kimi ryzen kullanıcılarının boşta fareyi oynatsam 40-50 wattlar görüyorum bu nedir yazdığını okuyabilirsin.

Evet Ryzen işlemciler 100% kullanım durumunda intel muadillerini enerji verimliliği açısından parça parça ediyor, inteli inim inim inletiyor, 2 vurup bir sayıyor ama boşta ve boşa yakın kullanım durumunda da vaziyet bu.

Yani sıklıkla render alıyorsan, günde 8 saat oyun oynuyorsan Ryzen işlemciler çok enerji verimli, çok şahane. Benim gibi inşaat amelesi olup şantiyede sürekli boşta duran sistem kuruyorsan intel çok avantajlı.

Bakma sen bilgi seviyesi yerlerde kimi AMD fanatiklerinin yıllarca forumu "intel 500 watt çekeyoooo 111!!11" safsatası ile doldurmasına.

Ben bunu genel bilgi olarak yazdım. Dolayısı ile şikayetin bunun alakalıdır değildir onu bilemem makinayı görmeden. Ama belki kullanımda neden iyi değer varken boşta neden görece yüksek değer alıyorum sorunun cevabı bu genel bilgi içerisindedir.

Umarım sorununu çözersin. Kolaylıklar dilerim.

• Ben şimdi sana senin sisteminde sorun var yada yok yazmayacağım çünkü bilmiyorum makina başında olmam gerek. Dolayısı ile sorun diye gördüğün şeyi çözebilirsin de çözemeyebilirsin de.

Ben sana sadece genel bir bilgi vereceğim:

Sistemini intel işlemcili sistemler ile karşılaştırma.

Bak benim şantiyedeki bilgisayarım. 12400F var. Sabah akşam açık olduğundan ve çoğunlukla boşta durduğundan kasten intel işlemci seçtim.

Tam boşta işlemci güç tüketimi:

9700X sıcaklık sorunu

Youtube da 1080P video izlerken işlemcinin tükettiği değer. Boşa göre çok az bir artışla hallediyor

9700X sıcaklık sorunu

İntleller boşta 3-5 watt çekiyor kabaca. Tepe işlemcilerde bu değer 8 watt vs olabilir zaman zaman. Boşta fareyi hareket ettirdiğinde, sayfayı aşağı çektiğinde, youtube açtığında öyle güç tüketimi aşırı zıplamıyor. Dolayısı ile hafif kullanımda (ki insanların çoğu böyle kullanır bilgisayarlarını) bu işlemciler aşırı tutumlu.

AMD tarafında ise işlemciler çoklu zarlardan oluşuyor. Ve bu zarlar işlemci hiç kullanılmasa da "infinity fabric/sonsuzluk kumaşı" adı verilen iletişim protokolü üzerinden birbiri ile sürekli konuşmak zorunda.

Mesela I/O zarı işi gereği sürekli compute (işlem) zarları ile haberleşmek zorunda.

Bu da Ryzen işlemcilerin tam boşta dahi monolitik yapılı İntel işlemcilere göre daha fazla tüketmesine yol açıyor. Çoğunlukla 20 watt gibi. 15 watt görenler olur. Özellikle X3D'lerde 30 watt görenler olur falan fıstık.

Vaziyet bu. Bir de Ryzen sistemlerde fareyi bile oynatsan anlık işlemci tüketiminin zıpladığını görebilirsin çoğunlukla. O da bu yapıyla alakalı. Forumda dahi kimi ryzen kullanıcılarının boşta fareyi oynatsam 40-50 wattlar görüyorum bu nedir yazdığını okuyabilirsin.

Evet Ryzen işlemciler 100% kullanım durumunda intel muadillerini enerji verimliliği açısından parça parça ediyor, inteli inim inim inletiyor, 2 vurup bir sayıyor ama boşta ve boşa yakın kullanım durumunda da vaziyet bu.

Yani sıklıkla render alıyorsan, günde 8 saat oyun oynuyorsan Ryzen işlemciler çok enerji verimli, çok şahane. Benim gibi inşaat amelesi olup şantiyede sürekli boşta duran sistem kuruyorsan intel çok avantajlı.

Bakma sen bilgi seviyesi yerlerde kimi AMD fanatiklerinin yıllarca forumu "intel 500 watt çekeyoooo 111!!11" safsatası ile doldurmasına.

Ben bunu genel bilgi olarak yazdım. Dolayısı ile şikayetin bunun alakalıdır değildir onu bilemem makinayı görmeden. Ama belki kullanımda neden iyi değer varken boşta neden görece yüksek değer alıyorum sorunun cevabı bu genel bilgi içerisindedir.

Umarım sorununu çözersin. Kolaylıklar dilerim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 14 Temmuz 2025; 12:20:42 >

• Oyun açıp bakıcan normalde 60-70 derecede çalışması gerekiyor. 90+ görüyosan sıkıntı olabilir onun harici sorun olucağını sanmıyorum. Havalar zaten sıcak boşta işlemci sıcaklığı bişey ifade etmiyor.

• montajda sorun olabilir. bugün çok sıcak zaten hava soğutmayla çok bir şey beklememen lazım boşta diye 30 derece olacak değil ortam zaten 30 derece belki daha fazla bazı yerlerde. macunu yenileyin çarşamba perşembe gibi bakın biraz serinleyecekmiş. teste gerek yok oynadığınız oyunlara girin bakın afterburner ile ya da adrenalin de gösterir oyun içi overlay.

https://forum.donanimhaber.com/amd-adrenalin-surucu-ile-oyun-katmani-overlay-nasil-ayarlanir--160875795

https://ibb.co/JFcsQyQL
  • Termal macunun az ya da çok olması da sorun yapabilir. Kontrol amaçlı işlemci soğutucuyu sökün, altında plastik/jelatin varsa sökün. Vidaları çapraz ve eşit tur sayısında yavaş yavaş sıkın.

Birden çok program karışıklığa neden olmuş olabilir.

tüm windows güncellemeleri yaptıysam sürücüleri doğru olarak yüklediysem (enazından anakart sitesindekiler ve gpu için olan) aşağıdaki kısma geçerim.

macun ve montaj hakkında gerekli bilgiler verilmiş.

sensörleri kontrol etmek için hwinfo64 güzeldir. anlık olarak işlemci kaça fırladı takip etmenize gerek kalmaz zaten kullanıldığı süre boyunca işlemcinin pik noktasını daima gösterir.

işlemciyi zorlamak için furmark içindeki cpu burner ve cinebench r23 benchmark'ı güzel.

• Bende de aynı işlemci var boşta 52 derece oyun ve cinebench gibi testlerde maks 60 dereceyi görüyor. Lakin geçen gün win 11 update sonrası 20% kullanım olmasına rağmen sürekli sıcaklık 78 dereceye pik yapmaya başladı. Çıkıyor düşüyor, görev yöneticisini açtığımda windows 11 in search hizmetinin buna sebep olduğunu gördüm. Hizmeti bir süreliğine kapadım. İşlemci normale döndü. Sıcaklıkların pik yaptığı esnada sistemi izleyin, windows buna sebep olabiliyor. 2-3 restarttan sonra bir daha karşılaşmadım böyle bir sorunla.

Dün gece BIOS'u güncelledim ve RAM'i EXPO olarak ayarladım, 6000mhz çalışıyor sıkıntı yok. İşlemci gücünü varsayılan olarak 65W'ta bıraktım.

Bilgisayarımı OCCT ile test ettim. CPU testini 10 dakika boyunca EXTREME modda çalıştırdım. Sıcaklık 95-96 derecede sabit kaldı. Sıcaklık, güç ve kullanım değerlerini görsellerde görebilirsiniz.

Sonra Cinebench R23 testini çalıştırdım ve resimlerdeki puanı aldım. Bu puanın ne anlama geldiğini bilmiyorum. İyi mi kötü mü hiç bir fikrim yok.

Cinebench R23 testinde sıcaklık tek çekirdek performansında 68-70 derece civarında sabit kalırken, çoklu çekirdek testinde 95 dereceye ulaştı.

Ayrıca tüm güncellemeleri yapıp Call of Dutu Warzone açtım, Ultra ayarlarda V-Snyc açtım monitörün kare hızı olan 165 fps'e kilitledi. Kpattığımda ise 180-190 civarı takıldı.

Oyun sırasında işlemci sıcaklığı 70 dereceyi nadir geçti, ekran kartı da 55-60 civarında dolaştı.

Bu sonuçlara dayanarak, CPU değerleri iyi mi :) ??

9700X sıcaklık sorunu
    9700X sıcaklık sorunuımgbb
    3 hosted at ImgBB
    https://ibb.co/C5Q6QKYc

9700X sıcaklık sorunu
    4 hosted at ImgBB
    https://ibb.co/GQP7VWXh

9700X sıcaklık sorunu
    5 hosted at ImgBB
    https://ibb.co/nJGsqHj

9700X sıcaklık sorunu
    2 hosted at ImgBB
    https://ibb.co/qLQMZ58T

9700X sıcaklık sorunu
    1 hosted at ImgBB
    https://ibb.co/5XDyFfQx

• prince1907 kullanıcısına yanıt

Bende ramler 6000mhz ve 65w tdp te kullanıyorum. Cinebench test sonuçlarınız normal. Bence 95-96 dereceler ideal çalışma sıcaklıkları değil. Evet bu sıcaklıklara çıkabilir işlemciye birşey olmaz fakat elinizdeki soğutucu en kötü koşullarda max 90 C lerde tutmalıydı. Bende şuan aio mevcut ondan önce noctua d15s soğutucum vardı net hatırlamıyorum ama 90 üzeri çıktığını sanmıyorum. Çünkü çıksa duyardım. Ki bu soğutucuda öyle alelade bir soğutucu değil noctua d15 ile aralarında taş çatlasın 2-3 derece vardır ya da yoktur. Kasa içi hava akımın kötü olması ve ortam sıcaklıkları gibi birçok etkende ekstra sıcaklık yükü bindirebilir tabi.

• r5 7600x 65w eco mod uv filan ne ararsan var benim sistemde. Eski tip ön tarafında CD/DVD ve HDD yuvaları olan, sadece alt tarafa tek fan yuvası kasada bile işlemci bu sıcaklıklara çıkmadı. Kasa içi hava akışı olmadığından chipset ısınıyordu bu yüzden kasa değiştirdim. İşlemci sıcaklığına etkisi olmadı ama işlemci fanının devrini düşürerek sessizlik avantajı oldu.

@Lyrazed kasa içi hava akışından bu kadar kötü olmaz, ortam sıcaklığı etken olur ama yine 95 dereceye kadar çıkartmaması gerekiyor diyerek katılıyorum.

Ayrıca bu işlemcilerin TjMAX değeri 95 derece zaten. Üstünde çalışmaz, işlemci kendini korumaya alır. Hatalı değer okuma/raporlama olabilir.

Yani kısaca montajda sorun var diyorum.

Alıntı

metni:
    İşlemci gücünü varsayılan olarak 65W'ta bıraktım.

9700X sıcaklık sorunu
    2 hosted at ImgBB
    https://ibb.co/qLQMZ58T

ben bunu anlamadım? hiç 65w gibi gelmedi bana bu. şimdi o işlemcinin bi 65w modu var bir de son bioslarla 105w modunu da açabiliyorsun. acaba anakartı default bıraktım 65w olacak sanırken 105w mı yapıyor? başka türlü 144w çekmez çünkü 65w'ta seçili olsa. onu biostan bi elle 65w seçer misin? oyunda da şöyle oldu demişsin bence süper bu watt'ta ve o oyunda o fps'de. ekran kartından da belli kasada bir hava akım sorunu olmadığı. bence sıkıntı bu sıcaklarda 105w ayarıyla bench programları yapman. 65w yapınca ne değişecek oyunda yine bunu veriyorsa çünkü o ayarı online oyunlarda x3d işlemci gibi olsun %1 %0.1 değerleri diye çıkardılar o zaman sorun yok ama sıcaklık biraz düşecek diye oyunda daha kötü olacaksa o zaman anlamı yok. max fps aynı olur ama %1 %0.1 dediğim fps düşmesi yapacak mı? bir tuşla turbo açıp kapatabiliyorsun ama çok yakar diye açmıyorsun öyle bir şey olur. getirisini götürüsünü bi görmemiz lazım. msi afterburner'den overlay açıyorsan orada var dediğim değerler. ayarlardan seç onları da göstersin 65w 105w farkını görelim. sıcaklık farkını da bonus olarak göreceğiz tabi ama o çok önemli değil.

Alıntı

metni:
    Call of Dutu Warzone açtım, Ultra ayarlarda V-Snyc açtım monitörün kare hızı olan 165 fps'e kilitledi. Kpattığımda ise 180-190 civarı takıldı. Oyun sırasında işlemci sıcaklığı 70 dereceyi nadir geçti, ekran kartı da 55-60 civarında dolaştı.

• @prince1907 Kasa içi hava akışı ve ortam sıcaklıkları etkileyebilir. Lakin ana sebebin bende bunlar olduğunu düşünmüyorum. Çünkü benim sistemimde şuan aio da push and pull 6 adet fan ve 5 adette kasa fanı var toplamda 11 fan. aio pull fanlar dahil 8 fanı kapattığımda boştaki 52 derecelik sıcaklık 53 oldu. Fıkra bu kadar. Muhtemelen yükte de fark taş çatlasın 3 derece fark olur. Yoğun uzun süreli stres altında kalsa sistem belki 5 derece taş çatlasın fark yaratabilir fansız.

Bu arkadaşla sistemlerimiz çok benzer ekran kartlarıda aynı. Sorun işlemcinin çektiği güç değerlerinde. Benim işlemci 88w'ı geçmiyor.

65w tdp pbo auto Cinebench 2024 te multi core testi esnasında işlemcinin çektiği güç ve sıcaklık bilgisi ve 5dk'lık CPU OCCT stres testi sıcaklık bilgisini de ekleyeyim.

9700X sıcaklık sorunu

9700X sıcaklık sorunu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lyrazed -- 16 Temmuz 2025; 21:23:39 >

• @Jake Lockley hemşerim 9700X sıcaklık sorunu 

acaba bios'tan bilmediğim bir ayar mı yaptım emin değilim. bugün biosu resetleyip ekran görünrtüsü atayım. PBO, ya da TDP değerlerini hiç oynamadım. sadece ramlari EXPO yapmıştım o kadar.

@Lyrazed

Kasamın fanları bu şekilde. üstteki fanın sadece egzoz olarak çalıştığından emin değilim. Dediğim gibi biosu sıfırlayıp yeniden kontrol ederim güç seçeneklerini.

9700X sıcaklık sorunu

@TimFoster

Termal macunu yeniledim. öncekinde X şeklinde sürmüştüm, şimdi ortaya nohut kadar sıktım ve direkt montaj yaptım. Phantom spirit iki vidalı olduğu için sıraylar 3-4 tur çevire çevire eşit şekilde montajladım. Yani daha iyisi nasıl olur bilemedim...

Acaba biosa girip soğutucunun fan ayarlarını mı oynamak lazım? Bir de Cougar mx600 kasa var, default olarak 3 adet 140mm fan geldi ama bana içeriye çok fazla hava veremiyor gibi geldi. Onları bi ayarlamam lazım sanırım.

• prince1907 kullanıcısına yanıt

Alıntı

metni:
    acaba bios'tan bilmediğim bir ayar mı yaptım emin değilim.

ben senden değil de anakarttan şüpheleniyorum default ayar diye 105w mı seçiyor diye? elle 65w seç bi de onu deneyelim son. gayet güzel bence macun soğutma kasa vs.

bench'te 144w çok fazla benim 5800x3d'yi o teste soksak anca o kadar çeker. 105w normalde ben ondan şüpheleniyorum o nasıl 65w ayar diye? demek ki default'u 65w değil anakartın?

TDP: 105 W

PPT:142 W

https://www.techpowerup.com/cpu-specs/ryzen-7-5800x3d.c2532

TDP: 65 W

PPT:88 W

Extended cTDP¹:105 W

Extended PPT¹:142 W

https://www.techpowerup.com/cpu-specs/ryzen-7-9700x.c3651

• Hocam şimdi gördüm burayı bende alalı 2 hafta oldu,ilk 1 hafta kafayı yedim,yanına ucuzundan gigabyte 360mm su soğutmada almıştım,kasada yeni asus gt302 airflow tiplerden.

Dedim ya işlemci bozuk yada su soğutma,eski işlemci 7500f dandik kule soğutma ile tam yükte 75'i geçmiyordu bu direk açılışta 75 derece idi 9700X sıcaklık sorunu thermal grezzy kyro sheet de almıştım,onlada aynı termal macunlada aynı sonuçları aldım.

Aradım taradım baktım amd forumunda aşağıda linktende bakabilirsiniz,adam ARCTIC AC Liquid Freezer III 360 ile aynı sorunu yaşıyor pes ettim,"işlemci sıcak seviyor",kabullendim.

Ryzen Masterla,her çekirdeğe ayrı curve optimeze yapınca artık 60 derecede açıyor tam yükte 85'i görüyor.Çünkü bunu yapmayınca direk 5,5GHz de geziniyor işlemci ve sıcaklık gereksizce boşta bile 70-75 derecelerde geziyor,oyun açıncada aynı kalıyor.

https://community.amd.com/t5/pc-processors/9700x-idle-temps-are-insanely-high-for-me-help/td-p/704612

Amazon'dan aldım iade de edebilirimde,fiyatlar arttı heryerde,sök tak gönder,amazon sadece gönderici birde.

• roltec kullanıcısına yanıt

çekirdeklere yaptığın eğri ayarlarını paylaşır mısın? Masa gelmediği için bilgisayarı tam kuramadım, bugün yarın deneme fırsatım olur.

işteyim,eve gidince atarım ama "per core" dedim,ve başka hiçbir ayar yapmadım,herşey defaultda biosta filanda.sadece ramler expo'da,ha birde işlemci ekran kartını kapadımda bunu hep yaparım yani,bu işlemciye özgü birşey değil,boşa çalışmasın ekran kartı varken.

9700X sıcaklık sorunu

hocam bu işlemci ya yanıyor bizdekiler gibi,yada sizinki gibi normal,anlamadım yani,diğer forumlarda da böyle durumlar,kimi diyor bende birşey yok kimi diyor yanıyor,2 farklı serimi vardır nedir,yada kiminki sahte9700X sıcaklık sorunu 

Yanarken kaç w çekiyor? Yük altında tdp ve ppt değerin ne? Soğutucun ne? Bu bilgiler önemli. Ben 65w tdp 88w ppt de kullanıyorum.

Soğutucu Galahad II. Boşta 52 oyunlarda max 63, dün hava çok sıcaktı 39 lara çıktı boşta 56ydı oyunlarda 66 yı zorladı. Yerdeki laminant bile deniz kumu yanıyordu o yüzden soğutucuya laf etmiyorum. 9700X sıcaklık sorunu 

Tabi soğutucuyu takarken o meşhur plastik yapışkanı çıkarttığını varsayıyorum.

MSI MPG X570 GAMING EDGE WIFI, AMD Ryzen 5900x, G.SKILL Trident Z Neo 64GB (4 x 16GB)DDR4 3600, MSI Radeon 6800 XT, Corsair HX1200, Corsair Air 540, 2x ST8000DM004 Seagate 8TB 5400RPM, WDC WD40EFRX WD RED 4 TB 5400 RPM, KXG50ZNV256G NVMe TOSHIBA 256 GB,Sandisk ULTA NVMe 1 TB, 2x ST1000DM003 1 TB 7200 RPM, SteelSeries RIVAL 100, Audio-Technica ATH-M50x, Samsung 28 UE590D, AOC Q3279VWF
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.