Şimdi Ara

7809 regulatörünü kapasitörsüz kullanmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
6.260
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba, 12 voltu 9 a düşürmem gereken bir devre yapmam gerekiyor, regulatör kullanacağım ancak 7809 devresi gibi regulatör devrelerinde hep kapasitör kullanmış insanlar, nedenini anlayamadım, amaç nedir, niye kullanılır bu devrede kapasitör. Kullanmasam ne olur merak ettim, bilgisizim bu konuda, internette de nedenini yazan bir yer görmedim.

• Bu kondansatörler, devrenin stabil olması için kullanılır. Her devrede gerekmeyebilir. Şebeke tarafından ya da besleyen devre tarafından gelebilecek gerilim sıçramalarını engellemek ve regülatörün zararlı olabilecek bir osilasyona girmesini önlemek için kullanılırlar. Regülatöre mümkün olduğu kadar yakın monte edilmeleri faydalıdır.

Özellikle birkaç regülatörün aynı anda kullanıldığı devrelerde bu kondansatörleri takmanızı öneririm.
  • Teknomani.com kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler toplamda 0.5 0.8 amperlik bir güç için kullanacağım bu devreyi. En mantıklısı takmak gibi duruyor. Kaçlık Kaçlık kondansatörler kullanmalıyım sizce

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Koyduğum resimlerde bir devrede diğerinden çok daha yüksek değerli kondansatörler kullanılmış, hangisi bana daha uygun olan bilemedim.

• Size şaşırtıcı bir bilgi daha vereyim. Bu entegrelerin hepsi 78xx olmasına rağmen, iç devreleri birbirinin aynı değil. Üretici firmadan firmaya iç devre tasarımı değişiyor. Elbette dışarıdan bize tamamen aynı performansı veriyorlar.

Bahsettiğim nedenle üreticiler değişik kondansatörler önerebilirse de, genel olarak girişte 0.33 mikrofarad (330n), çıkışta da 0.1 mikrofarad (100n) tavsiye ediliyor.
    Çok teşekkür ederim hocam. Son bir kaç soru :) 12 den 9 a düşürürken çok ısınır mı bu entegre. Soğutmayı nasıl sağlamalıyım, üzerine bir fan hava üflese yeter mi? Ömrü ne kadar olur?
    Ben genelde girişe bir adet 220uF cıkışa ise paralel 220uF ve 100n koyuyorum. Merak ettiğim bir durum var.
    Tecrübelerime göre giriş kısmındaki kondansatör farklı değerlerde kullanınca regülatörün ısınma durumu değişiklik gösteriyor mu acaba? gerçi iki farklı devremde farklı kondansatör kullanmıştım tekinde 5 adet röle receiver ve PIC diğerinde ise sadece PIC,akım sensörü ve bir adet LCD olmasına ragmen ikinci sistemdeki aynı marka aynı anda aldığım regülatör daha çok ısınmıştı.
    Mantıklı düşündüğümüzde ilk sistem ikincisine göre daha cok akım cekeceğinden dolayı regülatörün daha çok ısınması gerekmez miydi?
    Bu kond.lerin ısıya etkisi varmı yoksa sadece filtreleme amaçlı konulduğunu bende biliyorum fakat kafama takıldı?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    7805 Regülatör Devresi
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Dampierre kullanıcısına yanıt
    Üzerinde 3V kalacak, 0.8A ile 2.4W harcayacaktır. Bu da entegrenin bayağı ısınması anlamına gelir. Entegrenin aşırı sıcaklık ve kısadevre koruması var ama zorlamamak daha iyi :)

Fan ile üfleyerek iyi soğutamazsınız, uygun bir alüminyum soğutucu bağlarsanız iyi olur.
  • slayer_ank kullanıcısına yanıt
    Entegreler çok iyi regüle ettiiği için girişe büyük kondansatör koymak gerekli değil. Kondansatörler yukarıda bahsettiğim nedenlerle konuyorlar. Ama tabii köprü doğrultucudan sonraki büyük kondansatörü koymayı unutmayın :)

Bu kondansatörlerin ısınmaya bir etkileri yok. Sizin devrelerinizde giriş-çıkış gerilimleri arasındaki fark nedeni ile bahsettiğiniz durum ortaya çıkabilir. Regülatörün ısınması, tamamen üzerinde harcanan güce bağlıdır. Bu gücü bulmak için giriş gerilimi ile çıkış gerilimi farkını, çektiğiniz akımla çarpmanız gerekir. Örneğin 5V 1A veren bir 7805'in giriş gerilimi 10V ise; üzerinde (10-5)*1= 5W kalacak demektir.

Her iki devrenizi bu formüle göre hesaplayıp, hangisinin daha çok ısınacağını bulabilirsiniz.
    2.4 watt kesinlikle az değil, minnacık engetreye fazla bir değer, ne yapsam karar veremedim. Başka bir çözüm üzerinden mi gitsem, nasıl düşürülebilir ki başka türlü bu voltaj. En iyisi bir deneyeyim, olmadı başka çözümler üzerine yoğunlaşayım.

ekleme: Watt kaybı olmadan nasıl dönüştürebilirim 12 voltu 9 volta?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dampierre -- 7 Ocak 2015; 21:26:16 >
    kapisötörler neden yakın olmak zorundaki ayrıca girişe ve çıkışa kutuplu kondansatörlerde şart olası aksi durumlarda 0.5tlye bel bağlamamak lazım
  • Bu işten soğudum açıkcası, yapacağım devrenin stabil çalışması gerekli, yarı yolda bırakacak cinsen bir şeye benziyor ama yine de denemek lazım, şu sıralar devreyi yapma olanağım yok, haftaya bir ara yapmayı düşünüyorum, yapınca sonucu aktarırım size.
  • kadircitak kullanıcısına yanıt
    Bahsettiklerim üretici datasheet'lerinde yazıyor. Kapasitörlerin yakın olması öneriliyor, kutuplu kondansatör ile ilgili bir zorunluluk da yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dampierre

Merhaba, 12 voltu 9 a düşürmem gereken bir devre yapmam gerekiyor, regulatör kullanacağım ancak 7809 devresi gibi regulatör devrelerinde hep kapasitör kullanmış insanlar, nedenini anlayamadım, amaç nedir, niye kullanılır bu devrede kapasitör. Kullanmasam ne olur merak ettim, bilgisizim bu konuda, internette de nedenini yazan bir yer görmedim.

/>

7809 girişinde aldığı voltajı aralıklarla çıkışına verir. Bu aralıkları çıkış voltajı belirler. 7809 çıkışındaki kondansatörün voltajını ölçer, voltaj 9v un altında ise elektriği verir kondansatörü 9v a tamamlamaya çalışır. Kondansatör 9v a gelince elektriği keser. Devre kondansatörden beslenerek voltajı düşürür, 7809 tekrar 9v dengesini sağlamak için akımı açar.

Eğer çıkıştaki devre anlık olarak yüksek akım çekecek ise kondansatör kapasitesi büyük seçilir. Devrenin çekeceği akım kullandığın 7809 un verebileceği akımı geçmeyecek şekilde ayarlanmalı yada daha yüksek kapasitede bir 7809 seçilmeli.

Çok fazla akım çekeceksen zener ve op-amp ile çıkışı takip ederek güçlü bir transistörle voltajı sağlamalısın. Zaten 7809 entegresi opamp ve zener bulunan bir geçiş transistörü yapısından oluşur. Voltaj regülatörünü basit devre elemanları ile kuracak olursan mantığını daha rahat anlarsın.

• quote:

Orijinalden alıntı: Dampierre

2.4 watt kesinlikle az değil, minnacık engetreye fazla bir değer, ne yapsam karar veremedim. Başka bir çözüm üzerinden mi gitsem, nasıl düşürülebilir ki başka türlü bu voltaj. En iyisi bir deneyeyim, olmadı başka çözümler üzerine yoğunlaşayım.

ekleme: Watt kaybı olmadan nasıl dönüştürebilirim 12 voltu 9 volta?

Daha verimli bir sistem için Switched Mode güç kaynağı kullanılması gerekiyor.
  • LM2576 ile yapabilirsiniz. Smps dir kazanci fazla yani ve 7809 kadar isinmaz. Fazladan bir diyot, bobin ve iki direnc kullanmaniz lazim. Ufak yeşil kondansator tipi bobinler isinizi gorecektir.

ozaman 1a vermesi gerekiyor verdiğini gördünmü.?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kadircitak

ozaman 1a vermesi gerekiyor verdiğini gördünmü.?

Ne demek istediğinizi anlayamadım?
  • quote:

Orijinalden alıntı: mylord92

LM2576 ile yapabilirsiniz. Smps dir kazanci fazla yani ve 7809 kadar isinmaz. Fazladan bir diyot, bobin ve iki direnc kullanmaniz lazim. Ufak yeşil kondansator tipi bobinler isinizi gorecektir.

Araştırdım ancak 9 volt için nasıl yapacağımı bulamadım hep 5 volt için var

• Dampierre kullanıcısına yanıt
    LM2576-ADJ alıp yapabilirsiniz. ADJ'nin açılımı "adjustable" yani ayarlanabilirdir. İsterseniz bir direnç ve bir trimpot ile ayarlı yaparsınız isterseniz de uygun değerde bir direnci trimpot yerine takarak çıkışı 9V'a sabitlersiniz. Entegre datasheetinde çıkış geriliminin hesaplanması için basit bir formül verilmiş. Oradan direnç değerlerini yerine koyarak bulabilirsiniz. Bobinde 100uH olsun yeterlidir. İyi çalışmalar.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.