Şimdi Ara

6.9 K ODTU ULUSLARARASI İLİSKİLER?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
471
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 6977.oldum odtu iktisat istiyodum ama gelmeyecek cok yuksek ihtimalle. Odtu uluslararasi iliskiler 7.9 dan kapatmis vakiftaki kontenjan artisinin domino etkisiyle gelir mi sizce? Ailem hukuktan yana (başkent hukuk) isletme iktisata hazırlamıştım kendimi yani siyasal uluslararası iliskiler ya da hukuk hakkinda cok bilgim yok o yüzden hangisi sana uygunsa onu sec demezseniz cok sevinirim. İs olanaklari acisindan da soruyorum ayni zamanda. Cevap veren olursa cok sevinirim
    Not: bazi sebeplerden oturu ankara disi tercih yapamiyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• ODTÜ Uluslararası İlişkiler'den yeni mezun oldum. Benim zamanımda da etrafımdaki neredeyse herkes bana hukuk öneriyordu. Ben ders programlarına baktım ve Siyaset veya Uluslararası İlişkileri daha çok seveceğim için bu bölümü tercih ettim. Bu bölüme istediğim için geldim ve bölümü sevdiğim için bölüm dışı çok okuma vs. yaptım. Bu tarz bölümlerde kendini geliştirmek çok önemli. Şimdi Jean Monnet bursunu kazandım (ben daha farklı bir chapterdan girdim ama ekonomi bölümünden kazanan bir sınıf arkadaşım da var) ve bu sene gidemeyeceğim ama seneye istediğim bir avrupa ülkesinde yüksek lisansımı masrafsız yapacağım. Bunu elde edebilmek için sahip olduğum tek şeyim bu yaptığım işten zevk aldığım için daha verimli, hırslı odaklanmış olmam.

İktisat okumak istiyorsan bununla alakalı bir bölüme git. ODTÜ Uluslararası İlişkiler'e gidip de iktisattan yan dal da yapabilirsin. Veya Uluslararası İlişkiler bölümünde politik ekonomi dersleri açılıyor bunlardan faydalanabilirsin.

Benim sana tavsiyem ne kadar ısrar ederlerse etsinler bu konularda ne aileni ne etrafındakileri dinle. Bu senin tercihin ve senin hayatın. Eğleneceğin, zevk alacağın, hayalini olumlu bir şekilde kurabileceğin bir yerde başarı da iş imkanı da gelecektir. Çünkü zevk aldığın yerde hem daha mutlu olursun hem de daha motive olup daha fazla çalışırsın.

Edit: Başka okulları bilmiyorum ama ODTÜ Uluslararası İlişkiler'de ilk sene ekonomiye giriş dersleri ve seçersen matematik dersi alacaksın. Belki buradan da ortalaman iyiyse bölüm değiştirip işletmeye veya iktisata geçebilirsin (geçen bir kişi tanıyorum).
  • ODTÜ Uluslararası İlişkiler'den yeni mezun oldum. Benim zamanımda da etrafımdaki neredeyse herkes bana hukuk öneriyordu. Ben ders programlarına baktım ve Siyaset veya Uluslararası İlişkileri daha çok seveceğim için bu bölümü tercih ettim. Bu bölüme istediğim için geldim ve bölümü sevdiğim için bölüm dışı çok okuma vs. yaptım. Bu tarz bölümlerde kendini geliştirmek çok önemli. Şimdi Jean Monnet bursunu kazandım (ben daha farklı bir chapterdan girdim ama ekonomi bölümünden kazanan bir sınıf arkadaşım da var) ve bu sene gidemeyeceğim ama seneye istediğim bir avrupa ülkesinde yüksek lisansımı masrafsız yapacağım. Bunu elde edebilmek için sahip olduğum tek şeyim bu yaptığım işten zevk aldığım için daha verimli, hırslı odaklanmış olmam.

İktisat okumak istiyorsan bununla alakalı bir bölüme git. ODTÜ Uluslararası İlişkiler'e gidip de iktisattan yan dal da yapabilirsin. Veya Uluslararası İlişkiler bölümünde politik ekonomi dersleri açılıyor bunlardan faydalanabilirsin.

Benim sana tavsiyem ne kadar ısrar ederlerse etsinler bu konularda ne aileni ne etrafındakileri dinle. Bu senin tercihin ve senin hayatın. Eğleneceğin, zevk alacağın, hayalini olumlu bir şekilde kurabileceğin bir yerde başarı da iş imkanı da gelecektir. Çünkü zevk aldığın yerde hem daha mutlu olursun hem de daha motive olup daha fazla çalışırsın.

Edit: Başka okulları bilmiyorum ama ODTÜ Uluslararası İlişkiler'de ilk sene ekonomiye giriş dersleri ve seçersen matematik dersi alacaksın. Belki buradan da ortalaman iyiyse bölüm değiştirip işletmeye veya iktisata geçebilirsin (geçen bir kişi tanıyorum).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Turk7 -- 27 Temmuz 2020; 18:54:36 >

• Turk7 kullanıcısına yanıt
    Jean Monnet bursundan bahseder misiniz
    Sınavla kazanılan 12 aylık bir yüksek lisans bursu. Avrupa Birliği politikalarının alanlarından (dış politika ve güvenlik, ekonomi, adalet özgürlük ve güvenlik, istatistik, ekonomi vs.) birini seçiyorsunuz ve sınavı kazanırsanız o alanda çalışma yapıyorsunuz. Burs kurumu 20.000 euroya kadar seçtiğiniz üniversitenin harcı ve aylık yaşam masraflarınızı karşılıyor (mesela ingiltere için aylık 1.550 euro, hollanda için 1.400). Eğer kariyerinize Avrupa Birliği ile ilgili bir işte (veya akademide) devam etmek istiyorsanız iyi bir fırsat.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Turk7 -- 27 Temmuz 2020; 18:52:44 >

• Bence gayet iyi bölüm. Hocaları çok kaliteli. Uluslararası İlişkiler bölümündeki bazı önemli hocalar bu bölümdeki hocaların elinden geçmiş. Genellikle sol ağırlıklı bir gelenek var ama benim gördüğüm hocaların hepsi bütün perspektifleri size verebiliyordu. Bu bölümde de ekonomi dersi alınıyor ama bildiğim kadarıyla 2.sene oluyor bu. Politik sosyoloji, modernite, siyasi ideolojiler, milliyetçilik ve AB (ama daha çok uluslardaki ab derslerini almanı tavsiye ederim, siyaset okusan da uluslardan ders alabilirsin) dersleri vs. var. Şu an mesela boş vaktim olduğu için bu bölümde verilen Türkiye politikası (Osmanlı son döneminden bugüne kadar) okumalarını yapıyorum. Özellikle bu bölümün topluluğu çok aktiftir ve güncel olayları tartışır ama bunun yanında tarihsel olaylar üzerine de tartışmalar döner. Bunun dışında kamu yönetimiyle alakalı dersler de var (vergi sistemleri, kamunun ve bürokrasinin nasıl işlediği ama ben bu tarz şeyleri sevmediğim için pek bilgi sahibi değilim)

Bölümün programını da sitesine girip incelemeni ve isimlerini kodlarıyla google'a kopyala yapıştır yapmanı tavsiye ederim. Çoğu ders gözükmeyebilir ama bazı derslerin içeriklerinin paylaşıldığı pdfler çıkabiliyor. Belki fikir verebilir. Ya da hocalara ve ilgi alanlarının ne olduğuna bakabilirsin.

---------------------------

Zor burs çünkü sınavla kazanılıyor ve bursu kazananların %30u üniversiteden oluyor kontenjan yüzünden. Bu da rekabet demek. Ama son sınıfa gelene kadar AB dersleri alırsan altyapını hazırlamış olursun. Sıkı bir çalışmayla gayet kazanılabilir. Buna benzer bir de fulbright bursu vardı Amerika için ama bu daha çok mülakat üzerinden dönüyordu bildiğim kadarıyla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Turk7 -- 27 Temmuz 2020; 19:55:33 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    12 aylık demişsiniz ya örneğin 2 veya 3 senelik yüksek lisans programına girsek Jean Monnet ile ( ya da girebiliyor muyuz öncelikle onu sorayım) 1. Seneden sonra destek alamıyor muyuz ? Tekrar bursa mı başvurmamız gerekiyor yoksa tek seferlik mi ?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
    Çok teşekkür ederim
    Yok maalesef desteklemiyorlar. Bize denilen 13 ay bile olsa burs programı bunu desteklemeyi kabul etmiyor. Yani illa 12 aylık bir bölüme başvurmak gerekiyor. Ama Almanya dışında gördüğüm kadarıyla çoğu yüksek lisans programı 1 yıllık. Yani mesela Hollanda, Belçika vs. gibi yerlere gideceksiniz buralardaki yüksek lisanslar zaten 1 yıllık.

Bir başka şey de artık maalesef İngiltere AB'den ayrıldığı için olmayacak. Bu senelik ve bu sene erteleyenler için bir istisna oldu ama AB İngiltere ile bir eğitim anlaşması yapmadan sanırım artık tercih edilemeyecek.

• JusteMilieu kullanıcısına yanıt
    Benim başvurduğum üniversiteler hakkında konuşursam ilk dönem normal dersler alıyorsunuz ikinci dönem tez dersi alıyorsunuz (bunun yanında bazı bölümlerde yine ekstra ders olabiliyor) ve yazın tez yazmak için vakit veriyorlar. Tezli ve tezsiz bölümler zaten var ama tezliler daha avantajlı oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Turk7 -- 27 Temmuz 2020; 20:21:1 >

• JusteMilieu kullanıcısına yanıt
    Ben doktoraya devam edip etmeme konusunda kararsızım. Yüksek lisanstan sonra iş alanında da tercih yapmayı düşünebilirim ama baktım ki uygun fırsatlar var ya da ilgimi çekiyor, doktoraya da devam edebilirim. Doktora bursları hakkında bilgim yok ama hocalarım bana doktora bursları yeterince mevcut ve kolaylıkla edinilebiliyor dedi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Turk7 -- 27 Temmuz 2020; 20:28:35 >
    Hocam o kadar guzel bi bilgi vermissiniz ki cok cok teşekkür ederim. Yabanci dil olayini nasil cozdunuz lisede aldigim egitimden dolayi İngilizcem cidden kotu ve on yargiliyim bayramdan sonra calismaya başlayacağım. Bu tarz sozel bolumlerde ingilizce kendini ifade etme ve anlama bakimindan daha önemli oldugu için cekiniyorum biraz siz neler yaptiniz yada eskiden benim durumumda olan arkadaşlarınız var miydi? Ve son olarak bolumde hukuk gibi ezber olayi mi yoksa tartisma yorumlama olaylari mi yogun acaba? Cunku salt bilgi ezberlemeye yonelik cok iyi bir hafizam yok sanirim :D yolunuz açık olsun

Ben hazırlık sınavına girdim ve intermediate olarak başladım. Hazırlıkta iyi çalışırsan zaten kolaylıkla seviye atlarsın. Ben bölümümle alakalı İngilizce kitap okuyup zorlana zorlana anlamaya çalışıyordum (anlamadığım kelimeleri tek tek yazarak). İlk kitabı 2.5 ayda bitirebildim (yaklaşık 300 sayfa), ikincisini 10 gün. O zaman edindiğim okuma alışkanlığım sayesinde IELTS'te bile okumayla diğer alanlar (yazma, dinleme) arasında fark oldu. Dinleme için youtube zaten malum, yabancı dilde belgesel, ilginç içerik vs. izlenebilir. Yazmayı ve konuşmayı sana bölümde öğretecekler, iyi okuyucu olursan iyi de yazarsın aslında.

Bu bölümde iyi ortalama istiyorsan ingilizcen de iyi olmalı. Dersler ve sınavlar ingilizce oluyor çünkü. Bu yüzden yabancı dilin kötüyse önce hazırlıkla başlaman iyi olur. Hem 1 sene nefes alırsın hem de ingilizceni toparlarsın. Ama mutlaka ingilizcen upper-intermediate seviyesine ulaşsın hazırlık bitince. Genelde hazırlıkta bir rehavet oluyor ama ciddiye almak önemli.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.