Şimdi Ara

5.1 - DTS arasındaki fark DTS - DTSHD arasında da var mı? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
104
Cevap
1
Favori
8.266
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: rg206

quote:

Orijinalden alıntı: samsungx

quote:

Orijinalden alıntı: Rdegerli

Genelleme yapmak kesinlikle yanlıştır.Bu genelleme dahil.

Bence önemli bir noktada bilgi verdiniz.Doğrudur.Ama günümüz şartlarında arkadaşların 663 den es ki cihazlara yönelmeyeceğini düşünüyorum.Bu tür bir talep yok.Mevcut modellerde ise bahsettiğim durum herhangi bir sorun teşkil etmiyor HD codec barındırsın yada aktarsın.
    Ama detay olarak bilinmesinde fayda olacak noktaya değindiniz,doğrudur.

Dogru tespit zaten hd özeliği olmayan avr alanın hd seslerle işi yok demektir.

Yeni HD ses özelliği olmayan o kadar kaliteli eski AVR var ki, gerek ikinci el alanlar gerekse eski AVR'lerini kullananlar sadece analog çıkışlı bir BD Player alarak bu yeni nesil sesleri rahatlıkla dinliyorlar. Üstelik bunu yapanlar genelde hep daha iyi ses arayışında olanlardır. Bu yüzden böyle kişilerin HD seslerle işi yok demek doğru olmaz. Konu, olaya daha ekonomik bakmak veya parasal yetersizlikle ilgilidir.

Bana göre tercih sebebi bu olmalı.SES.Ama tercihleride,kişinin konu ile ilgili değer yargıları oluşturuyor.Kimi için HD sesler önem taşırken ANA SES den taviz verebilir ama kimi için ANA SES için birçok şeyden ödün verebilir.
    Hernekadar fark yaratsada HD seslere çok takılmamak gerekir,farklı özelliklerin işe yararlılığını değerlendirirsek.

• Ben onu işi yok derken alırken kabulenmiş anlamında kulandım tabiki parasal bütçe durumu önemli.
  • Sırf HD sesleri duyabilmek için yamaha 765 aldım elimdeki birleşik 5,1 dvdli philipsi satarak. Sonra hd sesleri kendisi çözebilen panasonic bd playerdan analog yamahaya gönderdim, aldığım ses dvd de aldığım sesten bile kötüydü. Bunun üzerine panasonici satıp pioneer aldım bitstream hd sesleri yamahaya gönderdim. Aynı filmlerde aynı sahneleri dts, dts hd ma olarak defalarca dinledim ancak "ammada süper sesmiş" diyebileceğim sesleri asla duyamadım. Arkadaşlar jamo s506 ları değiştirmemin faydası olacağını söyleyince yamaha 777 setini alıp 7+1 sistem kurdum. Yine çeşitli filmlerde aynı sahneleri izleyip HD sesin farkını bulmaya çalıştım. Çok belirgin bir fark yok. Dts de duyamadığın yaprak hışırtılarını veya yağmur sesini dts hd ma da da duyamıyorsun, yani HD seste ekstra hiçbir ses duymuyorsun. Ben farklı sesleri duyacağımı sandığım için hayal kırıklığına uğramıştım. Mesela bir arkadaş "aviator" filminde yataktan çekilen çarşafın sesini kendi evinde duyamazken arkadaşının süper sisteminde duyabildiğini söylemişt. Bende böyle brşey olmadı. Fark HD seste çevreleyen sesler belirgin. Onuda tesadüfen hellboy2 yi seyrederken center hoparlörümün olmadığı bir günde duydum. Normal dts de centerdan gelmesi gereken konuşma sesleri frontlardan duyulmazken dts hd ma ya getirdiğimde frontlardan rahatlıkla duyulabiliyordu. Sonuçta HD sesleri duyabilmek için kesinlikle ekstra masrafa girmeye gerek yok. DTS şu anki film, kullanılan teknikle kesinlikle yeterli diye düşünüyorum. Bu arada 5+1 ile 7+1 arasında da çok fark yok Ice age3 ve terminator2 de bizzat denedim ama öyle dudaklarım uçuklamadı

• quote:

Orijinalden alıntı: rg206

Sn.Rdegerli,
    Burada bir yanlış anlamalara sebep olmamak için bir konuya tam açıklık getirmek gerekiyor.

Blu Ray playerda veya PS3'de çözülen yeni HD formatındaki sesler, yeni nesil ses kodeklerini barındırmayan her AVR'de dinlenemez daha doğrusu bu formatlardaki nitelikte dinlenemez.

Burada yeni ses kodeklerini barındırmayan iki tür AVR karşımıza çıkıyor. Bir türü eski nesil AVR'ler olup bunların hiçbirisinde hdmi girişi yok ve sadece optik/koaksiyel giriş ve bazılarında da çok kanallı analog giriş var. Diğer tür AVR'ler ise, bu ses kodeklerini yeni çıktığında bazı firmalar bir ara model çıkararak sadece hdmi girişi eklemişler ve sadece çözülmüş pcm formatındaki yeni nesil sesleri dinleme imkanı sağlamıştır.

Eski nesil AVR'lerde yeni nesil sesleri tam olarak dinlemek için sadece çok kanallı(5.1/7.1)analog bağlantı gerekiyor. Fakat burada da Blu Ray player'ın mutlaka çok kanallı analog çıkışları olması gerekiyor. Günümüzde her Blu Ray player'da malaesef çok kanallı analog çıkış yok. Mesela PS3'de de çok kanallı analog çıkış yok. Bu sebeple PS3 yeni nesil sesleri çözse bile eski nesil AVR'lerde yeni nesil sesleri dinleme şansınız yok. Sadece ara model olarak çıkan ve çözülmüş pcm sinyali kabul eden hdmi bağlantsı olan AVR'lerde PS3 ile bu sesleri dinleyebilirsiniz. Tabii bu hiç bir ses alamayacağınız anlama gelmez. Eski nesil AVR'lerde optik/koaksiyel bağlantı üzerinden BluRay filmi klasik DTS veya DD olarak dinleyebilirsiniz.

Yani sonuç olarak, Yeni nesil sesler Blu Ray player veya PS3'de çözüldü diye bu ses kodeklerini desteklemeyen her AVR'de bu yeni nesil sesleri dinleyebiliriz diye bir genelleme doğru olmayacaktır.
    Selamlar.

Çok doğru bir yaklaşım ve bilgi, tebrikler.

Dolby D. ile Dolby HD ve DTS ile DTS HD arasındaki fark mı evet var. Kimine göre bu fazla kimine göre de az. Bu işin evet matematiği var ama herkese de bu matematik ile cevap vermek ne kadar doğru. Bu tamamen kişinin kulağıyla, ilgisi, arayışı ve zevkiyle alakalı değerlendirilmesi gerekiyor artı kişiye göre fiyat/performans olgusuyla. Arkadaşın dediği gibi her yapıyı bir biriyle uyumlu kurmak zorundasınız yoksa bazı şeyler eksik kalır, tespit edemezsiniz. Örnek formatlar arasındaki farkı size yansıtamayacak (AVR iyi bile olsa (decoding) ) monitörlere (speaker) sahipseniz yine farkı anlayamazsınız.
    Benim tavsiyem sistemleri bir şekilde test ederek, ihtiyacınıza göre almanızdır.

• quote:

Orijinalden alıntı: guyverland
    ... Bu tamamen kişinin kulağıyla, ilgisi, arayışı ve zevkiyle alakalı değerlendirilmesi gerekiyor artı kişiye göre fiyat/performans olgusuyla...

* Evet haklısınız. Aslında bu kadar ayırımın yapıldığına göre ve yapılan masrafa göre belirgin bir fark olmalıydı. Dağın başından ilgisiz birine SD ve HD yayını seyrettiğinizde elbette HD yayın diyecektir ama aynı farklılık HD seste şu an için maalesef yok. Konuyla ilgisi ayrı bir başlık açmıştım aşağıda onu da buldum.

http://forum.donanimhaber.com/m_39192742/tm.htm
  • Fark galiba farksızlıgı hisetmektir.
  • Az önce TheGodfather 3. bölümünü seyrettim. Filmin 02.02.00 civarlarında, dolby true hd ingilizce dublaj; baba ile karısı konuşuyor fondaki kuş cıvıltıları vs. mükemmel, az sonra baba konuşmaya başladığında kuş cıvıltıları neredeyse duyulmaz hale geliyor. Oysa aynı sahneyi sadece dolby digital dinlerseniz kuş cıvıltılarını aynen duymaya devam ediyorsunuz. Yani bazen true hd de duyamadıklarınızı dobly digitalde duyabiliyorsunuz
  • tcmb

Hala çözemedin ya

Öncelikle şunu belirteyim. DD - DTS - D.TrueHD - DTS HD sesler arasında fark var...
    Ancak bu farkları algılamamızı Kayıtların kaliteleride etkiliyor.
    Öyleki Orjinalden DD5.1 kayıtlı Bir medyanın sesi ile sonradan DD5.1 yapılmış medyanın sesi nasıl farklı ise.
    HD seslerde de farklı olacaktır.
    Kayıt kalitesinin yanı sıra Medyaların kopya kaliteside sesi etklemekte.

Orjinal Kayıt olarak düşünürsek!
    Kayıt kalite sıralaması En iyiden Kötüye doğru şöyle sıralama oluşur.
    DTS HD-MA 7.1
    DTS HD-HR 7.1
    D.True-HD 7.1
    Dolby D-Plus 7.1
    DTS HD-MA 5.1
    DTS-ES 6.1
    D.True-HD 5.1
    DTS 5.1
    Dolby D-Plus 5.1
    Dolby D 5.1

Aralarındaki Farka gelirsek orjinal kayıt olarak; Farkı hissetmek için
    AVR nin desteği, hoparlör kombinasyonu(5.1/7.1/7.2/9.2), hoparlörlerin yerleşimi, kalıbrasyonu ve oda akustiğide etkileyecektir.7.1 toplanmış hoparlör takımı ve 5.1 toplanmış hoparlör takımı ile aynı kaydı dinlediğimizde fark olacaktır.

Biz fark olup olmadığını anlamak için farka etki edecek etkenlerin olmadığını düşünelim.
    Benim şahsi olarak kayıt türlerine göre kalite puanlamam aşağıdaki şekilde olurdu!
    İşitebildiğim en yüksek kaliteye 100 verirsem!
    Ve hoparlör takımım imzadaki gibi 7.1

DTS HD-MA 7.1 > 100
    DTS HD-HR 7.1 > 95
    D.True-HD 7.1 > 90
    Dolby D-Plus 7.1 > 85
    DTS HD-MA 5.1 > 75
    DTS-ES 6.1 > 70
    D.True-HD 5.1 > 65
    DTS 5.1 > 60
    Dolby D-Plus 5.1 > 55
    Dolby D 5.1 > 50

Elbette 5.1 hoparlör takımı olan bir sistemle DTS 5.1 ile DTS HD-MA 7.1 arasındaki farkı farketmek zordur.

Düzenleme; HD 5.1 Sesleri ekledim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Terms -- 30 Ağustos 2010; 11:30:21 >

• HD sesler arasında fark var/yok diyenler!

Benim puanlamam üstteki mesajda...

Sizlerde puanlayın. Donanıma göre nasıl farklar çıkıyor. Birnebze fikir verir farklar için!

DTS HD-MA 7.1 >
    DTS HD-HR 7.1 >
    D.True-HD 7.1 >
    Dolby D-Plus 7.1 >
    DTS HD-MA 5.1 >
    DTS-ES 6.1 >
    D.True-HD 5.1 >
    DTS 5.1 >
    Dolby D-Plus 5.1 >
    Dolby D 5.1 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ahmet

HD sesler arasında fark var/yok diyenler!

Benim puanlamam üstteki mesajda...

Sizlerde puanlayın. Donanıma göre nasıl farklar çıkıyor. Birnebze fikir verir farklar için!

DTS HD-MA 7.1 >
    DTS HD-HR 7.1 >
    D.True-HD 7.1 >
    Dolby D-Plus 7.1 >
    DTS HD-MA 5.1 >
    DTS-ES 6.1 >
    D.True-HD 5.1 >
    DTS 5.1 >
    Dolby D-Plus 5.1 >
    Dolby D 5.1 >

Bunlara puan vermek için bu tür kayıtları alıp denemek lazım sistem 5.1 ve Digitürk ve benzeri şeyler izleniyorsa zaten hisedilmez .
  • İyide Samsungx

Bende zaten fark Var/yok diyenlere puanlayın dedim!
  • @ Ahmet; Evdeki sistem 7+1 benim. Filmleri seyrederken sürekli hoparlör düzenlemesi yapmıyorum, yani hoparlör yerleşiminde, sistemin ayarlarında, yeterliliğinde vs bir sorun varsa; (ki muhakkak vardır, mükemmel değildir) bu sorunlar tüm sesleri etkileyecek, hd olsun olmasın çıkan sesleri negatif etkileyecek ancak aralarındaki farkı kulağımın hissetmesi değişmeyecektir. Yani sizdeki cihazlar ve sizin bilgi tecrübeleriniz neticesinde sizin duyduğunuz dts hd ma sesin benim duyduğumdan daha iyi olduğu muhakkak. Ancak benim anlatmak istediğim hd ses olayında hd görüntülere oranla belirgin farklar yok, sonbaharda dökülen yaprakların sesini dts hd ma olunca duyuyorum da dd olunca duyamıyorum diye birşey yok. HD sesler daha çevresel, daha yoğun bana göre ama olmayan sesi duyma olayı yok. Muhakkak sesler arasında fark olması lazım, çünkü geçen veri miktarı yanlış bilmiyorsam dts hd ma da dd e göre beş-altı kat daha fazla ve bu fark birşeyler hissettirmeli dinleyene. Bence bu fark çok belirgin değil ve bu farkları duyabilmek için aşırı çabaya ve masrafa gerek yok, bence tabi. hd yayını lcd de seyrettiğimizde sd yayına göre göremediğimiz görüntüleri görebiliyor muyuz? Hayır, sadece daha net ve ayrıntılar daha anlaşılır keskinlikte. HD seste buna benzer ancak farkın farkedilebilirliği için, zaman, deneyim, kulak eğitimi gerek. Oysa hd görüntüde böyle değil; sd ve hd yayına bakan herkes hiçbirgelişmiş cihaza, eğitimli göze ve zamana gerek kalmadan belirgin olan farkı farkedebilir.

• arkadaşlar müthiş bilgilendirici yazılar okuyorum kendi adıma.bilgi ve zaman ne kadar değerli olduğunu düşünürsek hepinize çok teşekkürler...birbirini destekleyen veya düzelterek geliştirilen fikirler dizini....

Rdeğerli ile başlayıp rg206 ile biten hd ses codeclerini desteklemeyen bir avr olsa bile ps3 slim ile ve hdmi bağlantılarla bu yeni nesil seslerin alınabilip alınamadığı hakkındaki görüş için son olarak ne denilmektedir.

daha net söylemek gerekirse hk avr155,hkts7 hop set., hkdvd29 ve ps3 slim cihazlara sahibim ve true hd, dts hd ma gibi yeni nesil ses codeclerini dinleyebilirim miyim?

dinleyebiliyorsam hangi tür bağlantıları hangi cihazdan hangi cihaza yapacağım?
    teşekkürler.
  • @kalimaki; avr niz ps3 slim den bitstream ile gelen hd sesleri çözemeyeceği veya ps3 sliminizden analog olarak hd sesleri avr ye gönderemediğiniz için hd sesleri bence alamazsınız.
  • avr155 çözmesin varsın.ps3 slimden gelen çözülmüş haldeki sesleri hdmi üzerinden hiç dokunmadan aktaramıyor mu?
    yani bu avr155, hdmi kablolar aracılığı ile ps3 slimden hop. setine geçiş aracı olarak kullanılamaz mı?avr dokunmadan direkt aktarsın ps3 den hdmi ile hoparlörlere...olmuyor mu böyle birşey?

illaki ben çözerim, çözemezsem de geçişe izin vermem mi diyor yani avr155...
    terminaloji için kusura bakmayın , komik olmamıştır inşallah...
  • ** Uzmanlar cevap verene kadar yazdıklarımla idare et artık PS3 ün neler yapabileceğinden emin değilim ancak avr 155 hd ses codeclerini desteklemediği için hdmi dan gelen hd sesleri hoparlörlerden dinleyemezsin. Sadece PS3 ün analog çıkışları varsa ki (sanmıyorum yoktur) analogdan hd sesleri kablolarla avr nin analog girişlerine takıp PS3 ün çözdüğü hd sesleri hoparlörlerden duyabiliriz. Ancak benim eski blu-ray discte böyle bir yöntem denemiştim (sağolsun @ahmet in çok kafasını ütülemiştim olayı anlamak için) eski panasonic bd player kendisi hd sesler, çözebiliyor bitstream iletemiyordu. Analog çıkışlarından kablolarla yamahanın arkasına takıp hoparlörlerden dinlemiştim ama hd sesleri analog olarak dinlemek (sanırım analogda kablolar daha önemli iletimde) hiç zevk vermemişti.
    *** AVR yi hiçbir şeye karıştırmazsan sesleri nasıl duyacağız. Kabaca google amcaya sorduğumda AVR demek (Audio Video Receiver / Ses ve Görüntü Cihazlarının hem görüntü hem de seslerinin girildiği, sinema ve müzik formatlarına göre sesleri kanallara yönlendiren 5 ya da 7 kanal amfili/güçlendiricili merkez kontrol ünitesi) Yani esas olayı yapan AVR ve hd ses desteklenmediği için hdmi dan gelen seslerden hd ses duyamayız.

• AVR'de HDMI girişi varsa, HK AVR155'de herhalde 3 tane var, ps3'ün çözdüğü HD ses formatlarını dinleyebilirsiniz, (HDMI 1.1 bile olsa yeterli band genişliği var).

Bu her AVR ve her HDMI için geçerli, ses PCM ile geldiği sürece (çözülmüş olarak) HD sesler dinlenir..

***** bu cevaptan sakın uzman olduğum çıkmasın, forumun uzmanları bellidir..
  • Başka bir başlıkta benzer konular tartışılmakta. Yinelemek gerekirse;
    AVR 155'de HDMI var. HD sesleri çözmüyor. PS3 Slim'den HD ses alabilir miyim?
    Eğer AVR 155'de HDMI repeater özelliği varsa PS3'de çözülen HD sesi hoparlörlerden duyabilirsiniz.
    Eğer AVR 155'de HDMI repeater özelliği yoksa PS3'de çözülen HD sesi hoparlörlerden duyamazsınız.
    HDMI repeater özelliği HDMI vasıtasıyla sesin hoparlörlere aktarılabilmesidir.
    Bir örnekle anlatmak gerekirse; Sony 1200ES HDMI'dan ses aktaramazken Pioneer 519 HDMI'dan ses aktarabilir. İkisinde de HD ses çözücü yok. PS3'ten HDMI bağlantı ile 1200ES'den ses alamam, ama Pioneer'dan alabilirim.

Edit : İmlâ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi solestar -- 30 Ağustos 2010; 21:43:22 >
  • teşekkürler asukrumercan... bu tezi çürütecek başka yorum çıkmaz inşallah...:)

biz de ps3 slim in çözdüğü hd sesleri hdmi aracılığı ile avr 155 e oradan da hkts7 hop. setinden dinleyebiliriz...
    peki avr ekranda yazar mı hd ses diye?ya da hd sesleri nasıl kodluyor avr ekranda ?

Ayrıca işte şuan forumda bu durumla ilgili 2 farklı görüş var.kimi uzman arkadaşlar bu avr155 ile dinleyemezsin kimi arkadşlar dinlenebilir diyorlar.

hiç mi yok acaba forumda benim gibi hdmi giriş çıkışı olan ama yeni nesil hd sesleri desteklemeyen avr ile ps3 slim gibi bd player kullanıp onun çözdüğü hd sesleri avr ile 5.1 hop. setine yönlendirip hd sesleri dinleyen?
  • Yukarıda cevap var aslında.
    Kısa bir araştırma sonucunda sizdeki AVR155'de HDMI repeater (HDMI Audio) özellğinin olmadığını gördüm. Dolayısıyla HDMI bağlantıyla hiçbir şekilde hoparlörlerden ses alamazsınız. HD olmayan sesleri bile alamazsınız. Ses için ayrıca bağlantı yapmanız gerekir.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.