DVD nin DTS sesi ile Blu-ray in DTS sesi veya DD farketmez, gerçi blu-ray filmin kendi içindeki farklı dublajları bile farkediyor ya :) Mesela hellboy 2 de: Türkçe DD ile misal Almanca DD bile farklıydı.
Ben normalde orjinal CD lerdeki track dosyaları ile mp3 arasındaki farkı algılayamıyorum. bendeki kulak dinazor kulagı. şimdi DTS den DTS HD MA nın farkını anlayabilecek miyim?
hangi bileşenler ile dinlerken farkı anlamıyorsunuz?
quote:
Orijinalden alıntı: nailefendi
Ben normalde orjinal CD lerdeki track dosyaları ile mp3 arasındaki farkı algılayamıyorum. bendeki kulak dinazor kulagı. şimdi DTS den DTS HD MA nın farkını anlayabilecek miyim?
quote:
Orijinalden alıntı: kdundar
quote:
PC den 2.1 creative benzeri sub olan bir hop setim vardı. Evet gelişmiş bisey degildi. Ha bir de HI-FI sistemi far Sony nin eski bir modeli. bilemiyorum ben pek kulakta iyi degilimdir onu da belirtmeliyim.
bilgisayardan basit bir ses kartı ve windows media player ile dinliyorsanız farklı gelmiyor olabilir creativeler ile.
çok basit olarak giriş sınıfı bir entegre ampli, yine giriş seviyesi bir hoparlör, basit bir usb dac ve optimize edilmiş pc ile arada çok rahat duyulabilecek farklar olduğuna şahit olabilirsiniz. sistemin genel kalitesi arttıkça duyulabilen farklarda aynı oranda artıyor tabi ki.
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: kdundar
quote:
PC den 2.1 creative benzeri sub olan bir hop setim vardı. Evet gelişmiş bisey degildi. Ha bir de HI-FI sistemi far Sony nin eski bir modeli. bilemiyorum ben pek kulakta iyi degilimdir onu da belirtmeliyim.
Bence kulağının gelişmesi için zaman gerekli sana.. müzik kulağı gibi bir kavram. evde gitar çalarken kimisi hep aynı şeyleri çaldığımı düşünüyor ama ben hafif bir akord kaçmasındaki yarım sesleri bile anlayabiliyorum. tabii ki bu zamanla gelişti. Ben de yazının başını okuduğumda aklıma ilk gelen kolon Yamaha 777 tavsiye edecektim. inanılmaz parlak ve net sesleri var.ben Yamaha 363+sony ff6000 kullanıyorum AC3, DD ile DTS arasında bariz farkı herkes anlayabiliyor. sen de uzun süre HD ma film dinlersen normal DTS lerin kalite farkını fark edeceksindir. Mercedes den Şahin e binmiş gibi bir durum olacaktır.. .
Sonuçta arkadaş haklıymış. HD seslerin çok abartılı farklılığına hala inanmasam da artık hd sesi ayırtedebiliyorum. Zaman herşeyin ilacı.
Evet sanırım sonucta ilgiliyse aradaki fark anlaşılabiliyor. HD dunyasından uzak kalmak suphesis imkansız. DTS HD MA nın otesinde ne var acaba?
Bir speaker markasının yazdıgı bir yazıyı okurken sunu da farkettim. Herkesin kulagı bir mikrofon olsa ve bu mikrofonların hepsi farklı hassasiyette ve algıda calısıyor. Bir yerden baslayıp kulagının ihtiyaclarını kendin hissetmelesin. AMa bu o kadar da kolay degil tecrube ve zaman işi anladığım kadarıyla. Magazalarda 5dk dinleyerek anlamak için epey bi kulagını geliştirmiş olmak gerek. Ben en iyisi gidip bir kulak testi yaptırayım hastanede
Daha dun hitmani izledim dts hd belirgin bir sekilde fark ediliyo sesin gucunden degil detay seslerden muzikle ugrasanlar bilir sesin izi vardir normal formatlarda kaybolur ama true hd ve dtshd de o ufak ayrinti sesler belirgin bi sekilde on plana cikiyo ayristiriliyo
quote:
Orijinalden alıntı: sakgoz79
Daha dun hitmani izledim dts hd belirgin bir sekilde fark ediliyo sesin gucunden degil detay seslerden muzikle ugrasanlar bilir sesin izi vardir normal formatlarda kaybolur ama true hd ve dtshd de o ufak ayrinti sesler belirgin bi sekilde on plana cikiyo ayristiriliyo
quote:
Orijinalden alıntı: tcmb
Jamoları değiştirdim önlerde yamaha ns777 var, center yok surround ve center için yamahanın takımını düşünüyorum. Az önce ilk kez yamahaları dinledim Hellboy2 nin 7. dakikasında elemanın tek başına gösteri yaptığı bölümde; öndeki frontlardan dts hd ma iken nefes sesleri de geliyor ancak dts izlerken aynı sahnede bu sesler hiç yok. Tabi bende center olmadığı için bunu net ayırt edebiliyorum. Sanırım kayıpsız ses bu, dts de fazlalık böyle sesleri kırpıyorlar herhalde. Ancak diğer efektlerde pek bir fark yok. Hoparlörler tamamlanınca tekrar deniyeyim.
Detay ses derken; pekçok filmde denedim, dts hd ma ile duyupta dd ile duymama olayı yok efektleri. Yani dd ile 10 yağmur damlası duyuluyorsa dts hd ma ile de 10 yağmur damlası var. Ancak bu sesler sanırım ilgili hoparlörlere hakettikleri kadar dağıtılıyor ve böylelikle daha çevresel bir etki yaratıyor. Ama müzikteki sesin izi olayı belki farklı olabilir yorum yok.
DTS HD MA nın otesinde ne var acaba? Bilen var mı?
Halen yok. DTS HD MA medya cihaz vs. leri millete iyice yedirdikten sonra , yenisini piyasaya verirler.
3D ses özellikleri gelicek sanırım, ben de cok iyi bilmiyorum, varsa bir ustad bilgilendirirse cok iyi olur.
3D görüntü ayrı birşey, olmayanı varmış gibi gösterip gözü kandırmaya çalışıyoruz. Teknik olarak ise seste istediğiniz kadar kanalları arttırabilirsiniz, sorun herhalde avr nin geliştirilmesinde ve artan ses boyutunu sığdırabilecek uygun medya bulmakta olur. Önlere arkalara ve back surrounda yerden tavana kadar led ışıklar gibi hoparlörleri sıralasanız 7+1 değilde 27+1 olur. Tabi amaç teknolojiyi insanlara zamanı geldiğince yedirerek para kazanmak. Mesela arka planda yerden havalanan kuşun gökyüzüne giderken çıkardığı sesleri 5 ayrı yerden kayıt eden mikrofondan ve beş ayrı yerden size veren surround hoparlörlerden dinlediğinizi düşünün. Tamamen olayın içindesiniz Şimdi bize saçma gelebilen bu sistem belki on yıl sonra mantıklı gelecektir.
quote:
Orijinalden alıntı: tcmb
3D görüntü ayrı birşey, olmayanı varmış gibi gösterip gözü kandırmaya çalışıyoruz. Teknik olarak ise seste istediğiniz kadar kanalları arttırabilirsiniz, sorun herhalde avr nin geliştirilmesinde ve artan ses boyutunu sığdırabilecek uygun medya bulmakta olur. Önlere arkalara ve back surrounda yerden tavana kadar led ışıklar gibi hoparlörleri sıralasanız 7+1 değilde 27+1 olur. Tabi amaç teknolojiyi insanlara zamanı geldiğince yedirerek para kazanmak. Mesela arka planda yerden havalanan kuşun gökyüzüne giderken çıkardığı sesleri 5 ayrı yerden kayıt eden mikrofondan ve beş ayrı yerden size veren surround hoparlörlerden dinlediğinizi düşünün. Tamamen olayın içindesiniz Şimdi bize saçma gelebilen bu sistem belki on yıl sonra mantıklı gelecektir.
evet şimdilik dediğiniz gibi bu tamamen teknolojiyi pazarlama tekniği ilerde neler görücez kim bilir
Aynı DTS formatındaki dosyayı BD de mi çözmek daha iyidir yoksa PC de mi çözmek daha iyidir? ya da aynı mı?
şimdi ps3 ten sesleri hd alabilmek için ps3 ü hdmi den avr ye bağlamak mı gerekiyor. optikten bağlayınca hd ssleri alamıyoruz bildiğim kadarıyla. bu konuda bilgisi olan varsa açıklama yaparsa sevinirim. ps3 te bir tane hdmı girişi var o da tv ye bağlı, hdmı çoklayıcı alsak sorun özülür mü? optik kablo işi bitiri mi? kısaca ps3 ten hd ses alabilmek için yapılması gerekenler nelerdir.
malesef optıkle hd ses tasıyamazsınız bunun ıcın hdmı den avr ye gırmek lazım nıtekım tv dende hd ses alabılmek bıldıgım kadarıyla mumkun degıl. optıkten en fazla dolby dıgıtal ve dts ses alırsınız
bu tamamen pc de kullandıgınız ses kartı ıle veya blu ray playerdakı ses çözücünün kapasıtesı ıle alakalı sesi hangisi daha iyi çözüyosa onda çözdürmeniz lazım. pc den digital ses cıkısı alabılıyosanız fark olmaz dıye bılıyorum sonucta digital sinyalde kalıte farkı olmaz bıldıgım kadarıyla ama yınede kanımca blu ray playerda çözdürmek en güzeli
quote:
Aynı DTS formatındaki dosyayı BD de mi çözmek daha iyidir yoksa PC de mi çözmek daha iyidir? ya da aynı mı?
ülkemizde halen doğru dürüst dts albüm bulamıyoruz .