Şimdi Ara

4D Hakkında kafama takılanlar ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
1
Favori
383
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu oldukça karmaşık bir kavram ya da bana öyle geliyor. Her neyse:

1) 3 Boyutlu bir yerde yaşayan bizler alt boyutları görebiliyor ve farkına varabiliyoruz. Fakat üst boyutumuz olan 4D' yi görebilmek ve anlayabilmek mümkün mü sizce ?

2) 3 Boyutlu bir ortamda 4D bir ortam yapabilmek mümkün mü ?

3) Biz 3. Boyutta yaşıyoruz fakat 2. veya üst boyutlarda da yaşayan evrenin bir köşesinde farklı canlılar olabilir mi ?

4) Ya da farklı boyutları içeren farklı evrenler olabilir mi ?

5) Bu alanla ilgilenen bilim dalının adı nedir ?

• quote:

Orijinalden alıntı: Infinitude

Bu oldukça karmaşık bir kavram ya da bana öyle geliyor. Her neyse:

1) 3 Boyutlu bir yerde yaşayan bizler alt boyutları görebiliyor ve farkına varabiliyoruz. Fakat üst boyutumuz olan 4D' yi görebilmek ve anlayabilmek mümkün mü sizce ?

2) 3 Boyutlu bir ortamda 4D bir ortam yapabilmek mümkün mü ?

3) Biz 3. Boyutta yaşıyoruz fakat 2. veya üst boyutlarda da yaşayan evrenin bir köşesinde farklı canlılar olabilir mi ?

4) Ya da farklı boyutları içeren farklı evrenler olabilir mi ?

5) Bu alanla ilgilenen bilim dalının adı nedir ?

Bazı tesseract gibi 4D cisimler var:
     4D Hakkında kafama takılanlar ?

4. boyut aslında zamandır ama demek istediğinizi anladım.
    Ve 3. soruyu yanlış anlamışsınız bu boyutlar öyle değildir genişlik filandır örneğin kare 2 boyutludur. Paralel evrenler olabilir.
    5- Fizik ve Matematik ve AStronomi

• 4.boyut fiziksel bir boyut değildir,zamandır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nucleus7

4.boyut fiziksel bir boyut değildir,zamandır.

Hocam sorulara bu video' dan sonra ulaştım sonuna kadar izlemenizi öneririm. Sizin dedikleriniz doğruysa eğer ve hiperküp 4 boyutlu bir cisim olduğuna göre zamanın şekli var ve bu hiperküp gibi bir şey mi oluyor ? O zaman insanlar 4. boyuta geçişler yapabilirse zamanda yolculuk yapma imkanı var gibi duruyor sanki.

http://www.youtube.com/watch?v=gFGTOp_s6bU

undefined

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DH Expert -- 1 Şubat 2014; 18:18:11 >
  • quote:

quote:

Hocam sorulara bu video' dan sonra ulaştım sonuna kadar izlemenizi öneririm. Sizin dedikleriniz doğruysa eğer ve hiperküp 4 boyutlu bir cisim olduğuna göre zamanın şekli var ve bu hiperküp gibi bir şey mi oluyor ? O zaman insanlar 4. boyuta geçişler yapabilirse zamanda yolculuk yapma imkanı var gibi duruyor sanki.

undefined

Hocam Carl Sagan benim avatarımdaki kişi hayranıyım zaten

Ve zaman aslında +1 gibi yani bazı sicim kurallarında 26,10 ve 11 boyut var.

3+1 bizim dünyamız 4 boyutlu zaten. Hiperküp zaman alakalı değil yani.

• quote:

Orijinalden alıntı: Professional Geek

quote:

quote:

undefined

Arkadaş 4. Boyut fiziksel değildir zamandır deyince aklıma 4 boyutlu bir şekil olan hiperkup geldi işin o tarafindan bir bağlantı kurmaya çalıştım. Sorun olmazsa sizin mesleğiniz neydi ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Cevaplar verilmiş az çok fakat eklemek istedim:

1) Eğer bahsettiğiniz boyut 'spatial' yani x, y, z gibi mekansal bir boyut ise hayır maalesef mümkün değil, şimdilik diyeyim en azından.

2) 3 boyutlu bir ortamda 2 boyutlu bir şey de yapamazsınız. Tabi boyuttan kastınızın ne olduğunu bildirmeniz gerekir. Boyut olarak genel olarak bir şeyi tanımlamak için minimum gereken koşul diyoruz. Sıcaklık da, yoğunluk da boyut olabilir.

3) 4 boyutta yaşıyoruz. 3 tane spatial ve 1 de zaman. Tabi M-Theory 10 spatial + 1 zaman boyutu öneriyor, fakat bunlar gözlemlenemiyor şimdilik. Bu 'parçacıklar' elektrondandan da küçük parçacıklar ve titreşimlerle başka parçacıklar oluşturuyor. Peki nasıl olur da 4. boyutta yaşıyoruz? Şöyle düşünün: Sevgilinizle buluşacaksınız. Ne yaparsınız? X restoranında saat y de buluşalım dersiniz. Buradaki x, bizim geometriden bildiğimiz 3 boyutu oluşturuyor, y ise zaman. 50 boyutlu bir varlık olsa da, eğer evrenin 4 boyutlu olduğunu kabul ediyorsak, ki gözlemenlebilir olarak evet öyle, cismin 4 boyutlu veya sizin tabirinizle 3 boyutlu gölgesini görebilirsiniz.

Yani özet geçersek, 'gözlemlenebilir' 4 boyutumuz var. 3 spatial, 1 uzay. Fakat Kaluze-Klein teorisi, bize bazı şeyleri daha iyi anlatmak için N-Dimension kavramını önerir ki Sicim ve M teorileri de burdan kaynaklanır.

4) Olabilir veya olmayabilir kesin bir şey söylemek için çok erken. Ama ihtimal olarak sorduğunuz için, evet olabilir.

5) Astrofizik, teorik fizik. Dahası ne amaçla baktığınıza da bağlı. Matematik okursanız da bunlarla uğraşabilirsiniz, mesela topoloji.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huddleston -- 2 Şubat 2014; 1:43:12 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Huddleston

Cevaplar verilmiş az çok fakat eklemek istedim:

1) Eğer bahsettiğiniz boyut 'spatial' yani x, y, z gibi mekansal bir boyut ise hayır maalesef mümkün değil, şimdilik diyeyim en azından.

2) 3 boyutlu bir ortamda 2 boyutlu bir şey de yapamazsınız. Tabi boyuttan kastınızın ne olduğunu bildirmeniz gerekir. Boyut olarak genel olarak bir şeyi tanımlamak için minimum gereken koşul diyoruz. Sıcaklık da, yoğunluk da boyut olabilir.

3) 4 boyutta yaşıyoruz. 3 tane spatial ve 1 de zaman. Tabi M-Theory 10 spatial + 1 zaman boyutu öneriyor, fakat bunlar gözlemlenemiyor şimdilik. Bu 'parçacıklar' elektrondandan da küçük parçacıklar ve titreşimlerle başka parçacıklar oluşturuyor. Peki nasıl olur da 4. boyutta yaşıyoruz? Şöyle düşünün: Sevgilinizle buluşacaksınız. Ne yaparsınız? X restoranında saat y de buluşalım dersiniz. Buradaki x, bizim geometriden bildiğimiz 3 boyutu oluşturuyor, y ise zaman. 50 boyutlu bir varlık olsa da, eğer evrenin 4 boyutlu olduğunu kabul ediyorsak, ki gözlemenlebilir olarak evet öyle, cismin 4 boyutlu veya sizin tabirinizle 3 boyutlu gölgesini görebilirsiniz.

Yani özet geçersek, 'gözlemlenebilir' 4 boyutumuz var. 3 spatial, 1 uzay. Fakat Kaluze-Klein teorisi, bize bazı şeyleri daha iyi anlatmak için N-Dimension kavramını önerir ki Sicim ve M teorileri de burdan kaynaklanır.

4) Olabilir veya olmayabilir kesin bir şey söylemek için çok erken. Ama ihtimal olarak sorduğunuz için, evet olabilir.

5) Astrofizik, teorik fizik. Dahası ne amaçla baktığınıza da bağlı. Matematik okursanız da bunlarla uğraşabilirsiniz, mesela topoloji.

Teşekkürler gerçekten çok yardımcı oldunuz. Bu sorular küp 2: hiperküp filmini izledikten sonra aklıma geldi oldukça sıradışı buldum. Bundan sonra da ilgi alanımın içinden çıkmaz diye umuyorum. Filmi izlemediyseniz tavsiye ederim beni daha iyi anlamış olursunuz.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Professional Geek

quote:

quote:

undefined

Arkadaş 4. Boyut fiziksel değildir zamandır deyince aklıma 4 boyutlu bir şekil olan hiperkup geldi işin o tarafindan bir bağlantı kurmaya çalıştım. Sorun olmazsa sizin mesleğiniz neydi ?

Hocam şu an dünya eğer 5 boyutlu olsaydı hiperküp cisimler olurdu. 4 boyut+1 zaman boyutu. Zaman-Hiperküp bağlantısı önemli değil pek.

Öğrenci

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.