Şimdi Ara

40'ı çıksın ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
4.902
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bir bebek doğar kırkı çıksın,biri ölür 40 ı çıksın. Var mı elle tutulur gözle görülür mantıklı bir yanı ?

• Saçmalık
  • Eskiden gelen bir batıl inanç diye biliyorum. İslamiyet öncesi Orta Doğu medeniyetlerinden gelmiştir. Tabi yanlış hatırlıyor olabilirim.
  • Hristiyan geleneğidir.Varsa ermeni tanıdıklarınız onlara sorun mevzuyu derinlemesine anlatır.
  • İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karataş'ın cevabı şöyle...:

Soru : Dinimizde bebeğin kırkını çıkarma diye birşey var mıdır?

Cevap : Yeni dogan bebegin sag kulagina ezan sol kulagina kamet getirilerek isim konulmasi; imkani olan aileler çocugun dogumundan sonra Allah'a bir sükür nisanesi olarak akika kurbani kesmesi müstehaptir. Halk tarafindan kirklama olarak isimlendirilen bir uygulama islamda olmadigi gibi, islama da uygun degildir.

kaynak

• Mantığı yok.Bir hristiyan veya yahudi adeti.Ölen kişinin ailesi 40 gün yas tutarmış.Bununla ilgili bir video vardı ama bulamadım...
  • nazar boncuğu kullanma durumu aslında daha vahim. kırklama olarak isimlendirme ve bu isim altında uygulama yapmak doğru değil tabi ki. lakin bebeğin gezdirilmesi ile ölen birinin ardından (kabir azabı vardır) dua edilmesi de saçma olarak değerlendirilmemeli. ama bir nazar boncuğu kullanmak ve ondan bir fayda ummak puta tapmak gibi birşeydir ve daha vahim bir olaydır. saçma demek bile az kalır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Simgeselleştirme; 3,7,40...Esas olana bu kadar değer verilmez hiçbir düşüncede, işin hep göstermelik kısmı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Baybars

Eskiden gelen bir batıl inanç diye biliyorum. İslamiyet öncesi Orta Doğu medeniyetlerinden gelmiştir. Tabi yanlış hatırlıyor olabilirim.

dogru hatırlıyorsun dostum. o zamandan bu zamana kadar gelmiş. mesela ölünün 52, günü et kemiktn ayrılırmıs derler ne kadar dogru bilmiyorum ama. abir adet haline gelmiş bu durum
  • Ermeni adeti. Baska kimsede de yok zaten. Ermeni arkadaslarinizdan ogrenebilirsiniz.
  • Bir de neden 40?
  • 52 side var onu atlamayın
  • Peygamber mezar ziyaretlerini de yasakladı ama dinleyen kim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

Peygamber mezar ziyaretlerini de yasakladı ama dinleyen kim.

Öyle miymiş? Duymamıştım ben daha önce.
  • quote:

Böyle bir şey olduğunu zannetmiyorum.. Bilakis mezar ziyaretleri ölüye gösterilen en büyük saygı ve sevgidir.
  • quote:

Bunun delilini getirebilir misiniz ?
  • Tuvnera diyorsa, yanlış değildir, Eksiktir!!

""""
    Önce bu husustaki hadis-i şeriflere bir göz atalım:

Ebû Hüreyre’nin rivayetine göre Resulullah (a.s.m.) şöyle buyururlar:

“Kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü size âhireti hatırlatır.”1

İbni Mesud’un rivayetine göre Resulullah (a.s.m.) şöyle buyururlar:

“Ben sizi kabirleri ziyaret etmekten men etmiştim. Bundan sonra kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü şüphesiz kabirlerin ziyareti, dünyayı küçümsetir ve âhireti hatırlatır.”2

İslâmın ilk yıllarında Peygamber Efendimiz kabir ziyaretini yasaklamıştı. Çünkü insanlar o zamanlar henüz Cahiliye âdetlerinden kendilerini bütünüyle çekip çevirememişlerdi, bazı eski alışkanlıklarından kurtulamamışlardı. Mezarlıkta uygunsuz konuşma, bağırıp çağırma, ölmüş olan meşhur yakınları ile övünme İslâm dışı hal ve hareketlerde bulunuyorlardı.

Bu husus Nesâî’de rivayet edilen bir hadis-i şerifte şöyle dile getirilir:

“Artık kim kabirleri ziyaret etmek isterse, ziyaret etsin; sakın kötü lâf etmeyin.”

Ancak zaman içinde insanlar İslâmî hüküm âdâba intibak edince bu çeşit endişeler de kendiliğinden gitmiş oldu. Bunun üzerine Peygamberimiz yasağı kaldırdı ve kabir ziyaretini serbest bıraktı ve hattâ “dünya hırsını azaltması, aşırı bağlılığı kırması, ölümü ve âhireti hatırlatması” gibi gerekçelerle teşvikte bulundular.

""""
    kaynak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustafa_ogr -- 18 Ocak 2012; 9:15:06 >

• quote:

• quote:

Orijinalden alıntı: X Files

quote:

Bunun delilini getirebilir misiniz ?

Dediginiz mantikkli

Cunku araplarda mezar diye bir sey yok. Isteyen arastirsin.

Bence mantikli, curumus kemik ve etin kime ne faydasi var?
  • Hadisçiler gelmiş yine.

Ölünün kırkı çıksın tamamen saçmalık.Bebekte ise ne anlamda kullanılıyor bilmiyorum.Ama yeni doğan bebeklerin bağışıklık sistemi çok zayıf olur.İlk birkaç ay içinde toparlar.Bunla alakası olabilir.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.