Şimdi Ara

|3D Printer| Hakkında Açık Paylaşım Konusu Güncelleme: 11.06.2021 (52. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (3 Mobil) - 1 Masaüstü3 Mobil
5 sn
6.936
Cevap
186
Favori
297.017
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 5051525354
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Konyahmet

quote:

Orijinalden alıntı: gamershell

Arkadaşlar bu grafik lcd illa usbden mi çalışmak zorunda ? Bildiğim kadarıyla pcye bağlı olmasa bile çalışması gerekiyor. Ama gariptirki benimki usbyi bağlamayınca çalışmıyor. Pcye bağlamamız zorunlu ise ekranın hiçbir anlamı kalmıyor zaten. Sorun nedir sizce?

hocam büyük ihtimalle arduinoda bir yeri yakmışsınız, ismini hatırlamıyorum ama yakınca usb den güç vermeyince çalışmıyodu, bende şuan aynı durumdayım, eğer boşta telefon şarj aletiniz filan varsa ordan elektrik verin, ben öle yapıyorum

Endstoplardan birinin arkasındaki pinleri mile çarptırıp kısa devre yapmıştım bir ara o yüzden olmuş o zaman Makineyi adam gibi çalıştırana kadar idare edeyim sonra değiştiririm kartı. Teşekkür ederim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gamershell -- 5 Mart 2015; 0:03:51 >

• bunalmis kullanıcısına yanıt
    Selam,
    Değişik bir yapı olacak gibi, çeşitlilik iyi olur bence.
    Videoyu göremedim bu arada.
    Kolay gelsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bunalmis

Ben de küçük bir 3D yazıcı yapmayı düşünüyorum. Daha önceki mini cnc tecrübelerimi de değerlendirmek adına hazır doğrusal hareket mekanizması üretmeye başladım. Bu mekanizma ile 3D yazıcı gibi makinelerin daha kolay yapılabileceğini düşünüyorum.

Aşağıda üretimini yaptığım hazır modülü görebilirsiniz.

|3D Printer| Hakkında Açık Paylaşım Konusu Güncelleme: 11.06.2021

Bir iki gün içerisinde bu mekanizmaları monte edebileceğim şaseyi yapacağım. Ancak nozzle, extruder gibi parçalar için henüz çözümüm yok.

Modülümle ilgili videoya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hvideo-xaf1/v/t42.1790-2/11049878_934946893196949_1201475414_n.mp4?rl=586&vabr=326&oh=a4c436fc4202514bfedb497eb463ad19&oe=54F780E9

Bülent hocam hoş geldin, sefa getirdin.

Kayışlı sistemleri şahsen pek beğenmiyorum. Hız problemleri var. Kayış esnekliği hep problem. 1-2 kayışlı yapımından sonra delta yapısı düşünüyorum.

Senin deneyimlerin bizlerden çok daha fazla. Kinematik modellemeni şahsen beklerim. İlham kaynağı olur. Piyasadaki modellerde hep bir iki mekanik sorunla karşılaştım. Delta yazıcılar daha hassas ve hızlı.

• quote:

Orijinalden alıntı: tecevit

Selam,
    Değişik bir yapı olacak gibi, çeşitlilik iyi olur bence.
    Videoyu göremedim bu arada.
    Kolay gelsin.
    @tecevit facebookdan giriş yaptıktan sonra izleyebilirsiniz. Sorun muhtemelen budur.

Hala izleyemiyorsan aşağıdaki linkden ilgili videoyu bulup izleyebilirsin.

@goçhisar Delta sistemlerde de kayış kullanılmıyormu?

Kayış gerginliği yapılırsa sorunlar büyük ölçüde yok olur. Hız konusu sürücü ile de alakalı. Hareketli kütleler var ve siz bunları kısa sürelerde hızlandırmak istiyorsunuz. Bu güç ihtiyacı demek.

BMW ile Murat 124 trafik ışıklarında beklemekteyken yeşil yanınca BMW fırlıyor gidiyor. Çünkü motor gücü ve devri fazla.

Sizler bit kadar sürücüler kullanıyorsunuz. 2A olduğu iddia ediliyor ama benim gözümde bit sürücü onlar. Bir de trigerli sistemlerde çözünürlüğü artırmak için mikrostep sayısını artırmak gerekiyor. Mikrostep sayısını artırınca da adımlama frekansını artırmak gerekiyor. kullandığınız kartların üstündeki işlemciler tamam çok yavaş şeyler değil ama C vs de işin içine girdiği için ister istemez mikrostep frekansına limit geliyor.

Size ARM işlemcili bir kartla ve eliyüzü düzgün sürücü ile bu mekanizmaları nasıl hızlı hareket ettirildiğine dair videolar yayınlayayım.

Hatta çok eski bir videom hala youtube da olması lazım. Bu videodaki mekanizma çok ağır buna rağmen hızı düşük değil. Daha hızlı hareket için yeni bir video çekip yayınlarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 5 Mart 2015; 10:50:12 >

• Bu arada 3D yazıcılarla yeni ilgilenmeye başladım. Çok para harcamadan komple extruder ünitesini halletmem lazım. (Flament yürütücü, eriticii vs)
  • Selamlar,

3D yazıcılar ile uzun zamandır ilgileniyordum bu aralar kendi setimi yapmaya karar verdim, Prusa i3 Rework modeli için bütün elektronik parçaları ve Plastik basılmış olan parçaları 147 Dolara sipariş ettim, stepper motorlar hariç onları işyerimden temin edebileceğim, somun civata vs ler için 20 TL harcadım, single sheet aliminyum şase için ise arkaşadımın CNC ve Lazer tezgahını kullanacağım ve bedavaya aliminyum olmasa bile plexy glass dan yapabileceğim :) şu an için siparişlerimin gelmesini bekliyorum geldikten sonra yapım ile ilgili konularda sizlerden yardım isteyeceğim. Umarım kafanızı çok ağrıtmadan düzgün bir şekilde tamamlarım printer'ımı.

Şu an için elimde olmayan tek parça düz ve vidalı miller, vidalı miller için bugün küçük bir hırdavatçıya uğradım 5 tl dedi metresine ama hangisi 8MM vs bilmiyordu zaten yaşlı bir amca idi :D diğer parçalar geldikten sonra yanına uğrayıp milleri temin edeceğim bu gidişle miller 20 TL gibi birşey tutacak gibi geliyor. Miller için istanbul anadolu yakasında önerebileceğiniz biryer var ise gidebilirim.

Herkese iyi forumlar.

• yuh o hız ne öyle

o kadar ağır kütleyi gerçekten nasıl o kadar hızlı hareket ettiriyorsun ?
    büyük step motor sürücüleri var;

bunlardan mı kullanıyorsunuz.
  • yucelnet kullanıcısına yanıt
    Bülent abi kendi sürücü devrelerini kendi tasarlıyor.

Daha bu hazır sürücüler piyasada yokken (epey pahalı iken) TR üretimi sürücülerin membağı idi. Ucuz yollu CNC üretiminin merkezidir kendisi.
  • goçhisar kullanıcısına yanıt
    Bu konu beni vay be Ülkemizde de ne cevherler varmış dedirtti cidden. Forumun başka hiçbir konusuna girmez oldum neredeyse

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bugün hazır doğrusal modüllerimle ilk mekanizmamı yaptım. Bu ilk 3D yazıcı çalışmam ve konu hakkında çok yüzeysel bilgim var.

Görünüşü 3D yazıcılara benzedi ama iş görürmü bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 5 Mart 2015; 19:31:05 >
  • quote:

Bugün hazır doğrusal modüllerimle ilk mekanizmamı yaptım. Bu ilk 3D yazıcı çalışmam ve konu hakkında çok yüzeysel bilgim var.

2 eksen mi yapıyorsunuz?

• @Yücelnet

3A sürücü kullandım. O sürücüler kendi imalatımdı ama pahalı olduğu için o tarihlerde fiyatı nedeniyle ilgi olmamıştı.

Artık üretmiyorum ama yakında 3D yazıcı için özel yekpare bir kart çıkartacağım. Ama önce 3D yazıcı nedir trickleri nedir öğrenmem lazım.

Mesela ilk sorum AutoCAD ile çizdiğim 3D çizimden STL dosya üretebiliyorum. Bunu G kodlarına çevirmek için hangi yazılımı kullanmalıyım?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Overclock Makinesi

quote:

Bugün hazır doğrusal modüllerimle ilk mekanizmamı yaptım. Bu ilk 3D yazıcı çalışmam ve konu hakkında çok yüzeysel bilgim var.

2 eksen mi yapıyorsunuz?

Resimdeki makinede X-Y-Z olmak üzere 3 eksen var. Extruder ünitem yok. Bugün Nema 14 motor aldım onunla flament itici için bir şey yapmaya çalışacağım.

İnternette izlediğim makinelerin pek çoğunda Z ekseninde 2 step motor kullanılmış. Ben bir tane kullandım. Sürücü bağlayıp da hareket ettirmedim henüz.

• Askere gitmeden önce bunlar üzerinde çok çalıştım. Devre tasarımı yapıyordum. En sın 4 eksen, eksen başı 3A verebilen bir kart tasarladım. Fakat tek sorunum Parelel porttu. yani devreyi malesef usb ile haberliştiremiyordum. Şimdi aklımda güzel fikirler var aslında. Arduino usb ile haberleşmeyi benim için yapıcak, hatta içindeki yalılımda G kodlarını yorumlucak, bana sadece benim tasarımımdaki kartı arduinoya takılacak şekilde yeniden tasarlamak, veya aruinoya bir modül tasarlayıp modül ile benim kart arasında ayrıyetten kablo modulü kullanmak.

aktif olarak kullandığım 4 eksen PC interface kartı:
    https://store.donanimhaber.com/fb/da/13/fbda1370342b489cb2f40efa6783af8c.jpg

bu da üstünde çalıştığım 4 eksen eksen başı 3A verebilen all in one step motor sürücü kartı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yucelnet -- 5 Mart 2015; 20:57:35 >

• quote:

@Yücelnet

3A sürücü kullandım. O sürücüler kendi imalatımdı ama pahalı olduğu için o tarihlerde fiyatı nedeniyle ilgi olmamıştı.

Artık üretmiyorum ama yakında 3D yazıcı için özel yekpare bir kart çıkartacağım. Ama önce 3D yazıcı nedir trickleri nedir öğrenmem lazım.

Mesela ilk sorum AutoCAD ile çizdiğim 3D çizimden STL dosya üretebiliyorum. Bunu G kodlarına çevirmek için hangi yazılımı kullanmalıyım?

Cura programı ile g-kod çıkarabilirsiniz. Sol tarafta basit ayarları var, isterseniz türkçe seçeneğide var.

Resimdeki sistem direkt motoru taban olarak kullanıyor. Gayet basit ve kullanışlı. Bunu kesip dene hocam.
  • Gördüğüm kadarıyla yeni sistemlerde 1.75 mm Flament kullanılıyor.

Orta halli bir makinede Flamentin ilerleme hızı nedir?

Step motor kendi milini tırtıklı hale getirip flamenti doğrudan motor mili ile sürüklemeyi düşünüyorum. Bu durumda ilerleme hızı ile motor devir sayısı arasındaki oranı bilmek istiyorum.

Aşağıdaki resimdeki fanın tam olarak görevi nedir?

Bülent hocam sizi bu konuda görmek çok güzel :)

Filamenti bahsettiğiniz şekilde direkt olarak motor mili ile beslemeniz durumunda, milin tam turunda filamentte milim çapı kadar ilerleyecektir.
    Filamenti sürmek için genelde iki yöntem var. Direct Drive ve dişli sistem ile. Direct Drive sizinde bahsettiğiniz üzere direkt mil üzerine takılan dişli yapısı ile filamentin sürülmesi. Ancak gördüğüm kadarıyla genelde hassasiyeti sebeiyle dişli sistemler tercih ediliyor.
    Ancak tüm bunlardan bağımsız olarak, firmware ayarlarında filamentin 1mm ilerlemesi için motorun kaç step yapması gerektiği değerini hesaplayıp yazmanız gerekiyor.

Filamentler 3mm ve 1.75 mm olarak var ancak artık sadece 1.75mm kullanılıyor diyebiliriz. 3mm'nin adı geçmez oldu. Hammadde olarak en çok kullanılan iki tür var: PLA ve ABS. PLA sert ve kırılgan, ABS ise esnek bir yapıya sahip. Filament olarak PLA kullanılması durumunda yazdırma anında anlık soğutma tavsiye ediliyor. PLA geç soğuyan bir malzeme, bu yüzden heme soğutularak yapının sağlam kalması amaçlanıyor.

Saygılarımla,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yxsdf -- 5 Mart 2015; 21:48:21 >

• Konu amacına çok güzel hizmet ediyor, burada paylaşım yapan herkese çok teşekkür ediyorum

Türkçe olarak gayet güzel bir kaynak ortaya çıkıyor, hele böyle usta abilerimizde konuya katıldıkça daha bir şenleniyor buralar Yakında çok daha güzel gelişmelere gebe bu konu
  • O zaman şöyle bir hesap doğrudur herhalde. 0.3mm nozzle kullandığımızda 100mm lik hat boyunca kullanılacak plastik malzemenin hacmi

V=100 x 0.15 x 0.15 x 3.14 =7 mm küp

1.75mm çapındaki flamentin 7mm küp hacme sahip boyu ise

7 = L x 0.875 x 0.875 x 3.14 den L=2.9 mm

Bu durumda saniyede 100mm ilerlemeli bir makine yaparsak extruder ünitesi 2.9mm/sn hızla akan flament ile beslenmelidir.

Bu hesap doğrumudur?

Eğer doğru ise;

4mm çapındaki motor miline özel dişler açıp 3mm lik itici yaparsam motorun 1 turunda 3 x Pi mm yani 9.42mm flament akar.

Bu durumda 2.9 mm için motorun 2.9*200/9.42 den 61 tam adım atması gerekir.

Bu durumda adım başına 100/61 mm yani 1.6 mm erimiş plastik serilir. Bu bence kötü bir değer.

16 mikrostep kullanırsam bu durumda 1.6 /16 = 0.1 mm plastik serilir. İşte bu oldu.

Bu şartlar altında motor milini 3mm olacak şekilde tırtıklı dişlerle donatır ve motoru 16 mikrostep ile sürersem her bir adımda 0.1mm uzunluğunda 0.3mm çapında plastik parçacıkları yığılır.

Umarım hesabım doğrudur.

Peki sizlerin makinelerinizde bu değerler nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 5 Mart 2015; 22:12:20 >

• 
Sayfa: önceki 5051525354
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.