Şimdi Ara

|3D Printer| Hakkında Açık Paylaşım Konusu Güncelleme: 11.06.2021 (53. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6.936
Cevap
186
Favori
297.017
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 5152535455
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Tam olarak doğru değil. Plastik esnekliği dişli çapını hafif azaltmayı gerektirir.

0,3mm nozuldan 0,3mm plastik akmaz. Akışkan yapıdaki plastik daha küçük çapta veya daha büyük bir çapta akabilir. Program içindeki ayarlar akışkanlara göre epey detaylı.

Motor sadece plastiği ileri doğru sürmüyor, geri çekerek akışı düzenleme görevine de sahip.

En iyi sonuç için ölçerek ayar vermek daha iyi sonuç verecektir diye düşünüyorum.
  • Benim derdim motor miline tırtıklı itici takmak yerine doğrudan motor milini tırtıklı yaparsam motoru kaç adımda döndürmem gerekir hesabı yapmaktı.

Fakat hiç kimse benim düşündüğüm yapıda itici yapmamış Ya büyük dişli kullanmışlar yada motor ucuna milden biraz kalın tırtıklı makara yapmışlar.

Bu fan olayını tam anlamadım. Extruderden çıkıp yüzeye yapışan PLAnın mı hemen soğutulması gerekiyor?
  • Biraz önce küçük bir deneme yaptım. Sanırım iticiyi kolayca yapabileceğim.

|3D Printer| Hakkında Açık Paylaşım Konusu Güncelleme: 11.06.2021

Ne bu yahu 3D yazıcı parçaları satan yerlerde bu aparata yüzlerce lira istiyorlar. Bu parçayı da üreteyim bari.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 5 Mart 2015; 23:02:40 >

• bunalmis kullanıcısına yanıt
    Baskı sırasında alt katmanın şeklini ve yapısını koruması gerekiyor ki bir üst katman atılırken alt katman bozulmasın ve yapı yükselebilsin. PLA, ABS ye göre geç kuruduğu için baskı esnasına direkt nozzle ucuna üfleyen fan kullanıyoruz böylelikle anlık atılan katman hemen kuruyor ve yapısını koruyor. Bu şekilde daha kaliteli baskı alıyoruz. Dediğim gibi bunu sadece PLA da ilk katman atıldıktan sonra açıyoruz. İlk katmanda açmamamızın sebebi kalkmanın yaşanmasını önlemek. (resimde sağdaki uzun fan eklentisinden inceleyebilirsiniz.)

Birde nozzle ucunun ısısının extruder' e ulaşmasını engellemek için kullanılan fan var onun mantığı farklı. İtiten filamentin nozzle a ulaşana kadar sertliğini koruması ve ısıdan etkilenmemesi için kullanılıyor. (resimde hemen ortadaki fan.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yusuforhan -- 5 Mart 2015; 23:06:59 >

• quote:

Orijinalden alıntı: bunalmis

Bu fan olayını tam anlamadım. Extruderden çıkıp yüzeye yapışan PLAnın mı hemen soĞ?utulması gerekiyor?

Evet hocam, çıkan malzemenin soğutulması için.
    Google'dan bazı örnekleri inceleyebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yxsdf -- 5 Mart 2015; 23:07:27 >

• Hiç elime flament almadım. Hiç flamentim olmadı benim. Acaba falamenti elinize alıp eğip büküp ne kadar sert olduğunu gösteren bir video yayınlayabilirmisiniz?

İnternette baktığım resimlerde iticide flament motor milindeki tırtıklı kasnağa hep teğet dokunuyor.

Acaba flamenti kasnağa ne bileyim 1/4 tur sarmamızın mahzuru varmı? Flament çok mu sert de millet sarmıyor?
    Video çekmek uzun süreceği için hazır buldum bi tane :) buyrun

Galen Law-Kunyoutube
    Flashforge ABS/PLA Filament Review
    https://www.youtube.com/watch?v=SDvi_sNtZMc

www.thingiverse.com
    Search Thingiverse - Thingiverse
    http://www.thingiverse.com/search?q=extruder&sa=

Bu işte en güzel sitelerden birisidir. Her iki yapıda kullanılır. Redüktörlü yapı yavaş çalışan sistemler için çok önemlidir. Zira ısınıp akacak olan plastiği yavaş yavaş vermek zorunluluk. Hızla ince bir plastik akışkanı yepışacağı yere iletebilirseniz redüktörsüz yapı da kullanılabilir. Çok büyük bir güç gerektirmediğinden minik redüktörlü step motorlar da kullanılabilir.

PLA, ABS, Naylon karşılaştırması yapıldığında pla nın daha akışkan olduğu gösteriliyor. Akışkanlık, girişkenliği getiriyor. Hızlı soğutma yapının bozulmaması için gerekli.

• Aslında hiç step motor kullanmayıp minicik redüktörlü DC motoru nozzle içindeki erimiş PLA nın basıncına göre servo olarak kontrol edeyim isterim ama şu anda uğraşacağım bir düzenek değil bu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yusuforhan

Video çekmek uzun süreceği için hazır buldum bi tane :) buyrun

https://www.youtube.com/watch?v=SDvi_sNtZMc

Teşekkürler. Evet bayağı sert bir malzemeymiş. Bu yüzden motor milindeki makaraya teğet dokunuyormuş.
  • üstadım belirttiğiniz minik redüktörlü DC motorla retraction dediğimiz filamenti boşluklardan atlarken akmasını engellemek için geri çekme hareketini yaptırabilir misiniz bilmediğimden soruyorum

örn :
    Miguel Sánchezyoutube
    Greg's wade extruder for i3
    https://www.youtube.com/watch?v=E7ju4vxNtpI

• quote:

Orijinalden alıntı: goçhisar

Bu işte en güzel sitelerden birisidir. Her iki yapıda kullanılır. Redüktörlü yapı yavaş çalışan sistemler için çok önemlidir. Zira ısınıp akacak olan plastiği yavaş yavaş vermek zorunluluk. Hızla ince bir plastik akışkanı yepışacağı yere iletebilirseniz redüktörsüz yapı da kullanılabilir. Çok büyük bir güç gerektirmediğinden minik redüktörlü step motorlar da kullanılabilir.

PLA, ABS, Naylon karşılaştırması yapıldığında pla nın daha akışkan olduğu gösteriliyor. Akışkanlık, girişkenliği getiriyor. Hızlı soğutma yapının bozulmaması için gerekli.

Redüktör kullanan sistemler yavaş çalışan sistemler için dediniz ya; peki millet neden yavaş çalışan sistem yapmak ister? Hızlı makine iyi bir şey değilmi?

• quote:

Orijinalden alıntı: yusuforhan

üstadım belirttiğiniz minik redüktörlü DC motorla retraction dediğimiz filamenti boşluklardan atlarken akmasını engellemek için geri çekme hareketini yaptırabilir misiniz bilmediğimden soruyorum

örn :https://www.youtube.com/watch?v=E7ju4vxNtpI

Hemde canavar gibi yapar. Şu ana kadar internette incelediğim sistemlerde step motor dönünce flamentin de aynı oranda ilerlediği varsayılıyor. Bu aslında yanlış bir düşünce. Flament çapındaki küçük değişimler itme miktarını değiştirebilir. Üstelik flament çapındaki ufacık değişimler "nozzle"dan çıkan erimiş plastik miktarının da değişmesine neden olur. Önerdiğim yapı aslında ideal durum. Nozzleın iç tarafındaki basınç regüle edilebilirse çıkan plastik mükemmel doğrulukta olur. Ama biraz kıl bir iş. Yüksek teknolojiyi de gerektiriyor zira gördüğüm kadarıyla nozzle çok minik bir aparat. O minik hacmin içine sensor vs yerleştirmek teknoljik bir işlem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 5 Mart 2015; 23:39:20 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: goçhisar

Redüktör kullanan sistemler yavaş çalışan sistemler için dediniz ya; peki millet neden yavaş çalışan sistem yapmak ister? Hızlı makine iyi bir şey değilmi?

Tabiki hızlı bir sistem daha iyi. Fakat maliyet sebebiyle millet kasa yerine millerle sistemi sabitliyor. Saplama vidaları ile sistem yapmak nerdeyse bedava. 3 metre vida ile kasa yapan kullanıcı mecburen yavaşlığa katlanıyor. Haliyle redüktör olarak çalışacak plastik dişli basıyorlar.

Piyasanın önde gelen 3DP satıcıları, ticari anlamda bu işten kar edenler (3.000 TL gibi fiyatlar var) güzel kasalar, stabil sistemler, hızlı çalışan extruderlar ile piyasaya çıkıyorlar.

Resimlerini attığım kasanın maliyeti 250 TL civarında. 3 metre vida 15 TL.

Biriyle 500mm/s hıza ulaşırsın ötekiyle 30mm/s yapınca öpüp başına koyarsın.

Bülent hocam, piyasadaki çoğu mürekkep püskürtmeli yazıcı bu hızların kat kat üstüne çıkıyor. 10 saniyede bir sayfa basıyor. 50 satırı tarayıp geçen kafalar epey hızlı geçişler yapıyor. Ancak maliyeti de ona göre.

Burada arkadaşlara maliyetine kasa kesiyorum. Milletin hızlı sistemlere alışma aşamasına gelene dek yavaş sistemler yaygınlaşır. Ondan sonra ancak benim yazıcım daha hızlı dendikçe stabil yapılar yaygınlaşır.

Evet belirttiğiniz gibi filament çapı, yapımında kullanılan ek katkılar ve daha birçok etmen baskı kalitesinde değişikliğe sebebiyet veriyor. Keşke dediğiniz gibi hep nozzle içinde aynı basıncı koruyabilsek ancak bu gerçekten şimdilik çok zor mesala ufacık bir toz zerresinin nozzle ı tıkaması bile inanılmaz zaman kaybettiren problemlere sebep oluyor ve temizlemek gerçekten uzun sürüyor (tecrübeyle sabittir)

Not: Nozzle olarak size 0.4 mm kullanmanızı öneriyorum en ideal sonucu alırsınız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Overclock Makinesi

quote:

Bugün hazır doğrusal modüllerimle ilk mekanizmamı yaptım. Bu ilk 3D yazıcı çalışmam ve konu hakkında çok yüzeysel bilgim var.

Görünüşü 3D yazıcılara benzedi ama iş görürmü bilmiyorum.

2 eksen mi yapıyorsunuz?

Alıntıları Göster
    @Goçhisar

Peki bu kasa işi bu kadar önemli mi? Sonuçta mesela ben en fazla 50 gram ağırlığında parçalar basmak isterim. 50 Gram nedir ki?

Aluminyum vs işleyen router yapmayacağıma göre basit bir gövde işimi görür düşüncesiyle bu gün yapmaya başladığım doğaçlama kasa çok mu iptidai? İş görmez mi?

3D yazıcı yapmış birisi olarak benim mekaniği biraz eleştirsene. Ne gibi sorunlar yaşayacağım bu mekanikte?

Bir de flament iten sistem için bu gün Nema14 motor aldım. Bu ebatta küçük motor almakla hata mı yaptım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 6 Mart 2015; 0:19:07 >

• quote:

@Goçhisar

Peki bu kasa işi bu kadar önemli mi? Sonuçta mesela ben en fazla 50 gram ağırlığında parçalar basmak isterim. 50 Gram nedir ki?

Aluminyum vs işleyen router yapmayacağıma göre basit bir gövde işimi görür düşüncesiyle bu gün yapmaya başladığım doğaçlama kasa çok mu iptidai? İş görmez mi?

3D yazıcı yapmış birisi olarak benim mekaniği biraz eleştirsene. Ne gibi sorunlar yaşayacağım bu mekanikte?

Bir de flament iten sistem için bu gün Nema14 motor aldım. Bu ebatta küçük motor almakla hata mı yaptım?

Benzer mekanikte satisi olan birkac yazici mevcut piyasa
    Z ekseninin kayisli olmasi sorun yasatabilir diye dusunuyorum
    Nema 14 reduksiyonlu degil ise torku dusuk gelir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Benim düşüncemde motor miline büyük çaplı makara takma durumu olmadığı hatta mil çapından daha düşük tırtıklı makara çapı oluşturacağım için tork yüksek olacak diye düşünmüştüm.

Hatta biraz evvel Nema 14 step motorun miline tırtıklı yollar açtım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 6 Mart 2015; 1:04:13 >

• quote:

@Goçhisar

Tabla kısmına Y ekseni, kafayı hareket ettiren kısma X ekseni, dikey harekete de Z ekseni olarak adlandıralım. Genelde 3DP lerde eksenleri bu şekilde kullanıyorlar.

Z ekseni Y ekseni bağlantısındaki sigma profiller yanal hareketlerden doğacak atalet momentlerini sönümleyecek bir bağlantı yapısına sahip değil. Daha sıkı bir bağlantı tavsiye ederim.

Z ekseni kayış olmaz, ben pek göremedim ama Mert öyle diyor. Z ekseninde 0,1mm hareket hassasiyeti lazım. Kayış bu hassasiyeti veremez.

X ekseni bağlantı yapısı stabil. Tabla yukarı aşağı hareket edecek sanırım. Karşılıklı düzlem koruması için mil atılması veya lineer kızak tarzı bir sistemle tek tutucu ile yükseltilmesi daha iyi olur. Moment çok fazla olacaktır.

Sistemlerde hareket hızını etkileyen temel etken ivmelenme. İvmelenme düşük olursa hızlanma etkisiz hale gelir. İvme atalet kuvvetlerini oluşturacak. Z için atalet yok denecek kadar az. X ve Y için ataletler çok fazla oluyor. Parça ağırlığından çok sistemin kendi ağırlıkları önemli. İçi kesimle boşaltılmış halde bir Y ekseni plakası bile 325 gr ağırlıkta.

Tasarımların mekanik bir simülasyon programı ile hesaplanması iyi olur. Mekanik ataletlerde taşıyıcı sistem ile güç aktarım noktası eş merkezli seçimi önemli. Genel geçer sistem tasarım hataları bunlardır. Bura da da aynı durumlar mevcut. Standart Prusa modelinde Z ekseni çift motorla sürülüyor, atalet kusurunu ortadan kaldırıyor fakat tek taraflı step kaçakları sorununu göz ardı ediyor.

Miller ile güç aktarımı kuvvet merkezi orantılı taşır. Ağırlık merkezine alınan güç aktarımı hızı artırır. Delta yazıcılarda aynı sistem kullanılsa dahi atalet sönümlemeleri merkeze yaklaştığından hızı daha rahat artırabilen bir yapıdadır. Psrusa modeli için de aynı şekilde ağırlık dengesi kurulduğunda aynı hızlara ulaşabilir. Düşük güç ile ulaşılabilecek maksimum hızın sırrı burada saklı. Dönen sistemlerde gyro gibi davranışlar vardır. Dönüş ataletini ağır millerle sağlanması her zaman avantaj sağlar. Tabi ivmelenme için gerektiği kadar ağırlık.

• quote:

Benim düşüncemde motor miline büyük çaplı makara takma durumu olmadığı hatta mil çapından daha düşük tırtıklı makara çapı oluşturacağım için tork yüksek olacak diye düşünmüştüm.

Hatta biraz evvel Nema 14 step motorun miline tırtıklı yollar açtım.

Bu durum redüktör yerine geçer, güzel bir düşünce. Bir adımda uca verilecek plastik miktarını düşürür. Güce ihtiyaç yok zaten. Az miktarda filament göndermek için gerekeni büyük dişliler yerine küçük çaplı motor mili gayet başarılı bir şekilde sağlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goçhisar -- 6 Mart 2015; 1:10:07 >

• 
Sayfa: önceki 5152535455
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.