1.) Geçenlerde b.sarmal denemesinde görmüştüm. Soruda B ve C noktalarında cismin hızı 0 dan farklidir demişti. Ama hızı bu noktada 0 olmaz mi Cismin hızı 0 değilmiş. Nasıl oluyor? Yukarıdan ışık tutunca yaylı sarkaç gibi oluyor ve yaylı sarkaç gibi düşünürsek her iki uçta hizlar 0 oluyor? Nerede hata yapıyorum? ![]() 2.) Bu sistemde uç noktalarda Fmerkezcil formülünü uygularsak hıza 0 verince Fmerkezcil de sıfır oluyor ama sistemin Fmerkezcili uç noktalarda en büyük değerini alıyor. Burada da neyi yanlış yaptım? ![]() < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Topiramat -- 24 Haziran 2021; 19:6:21 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
{345-Fizik}Yaylı sarkaç ve basit sarkaç (kafama takılan soru??)

-
-
Yok mu yardımcı olacak kimse
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Üç dört beşteki sorunun cevabı ne? Bence E
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coldplay1917 -- 24 Haziran 2021; 18:50:7 >
Bilgi sarmalda çözdüğünüz soruda basit harmonik hareket diyor mu veya açılar hakkında bilgi vermiş mi
Açılar belli bir değerden fazlaysa harmonik hareket olmaz
Diyordu hocam.
Açı<10° yi de vermişti
E bence de
Fmer maksimum olmuyo knk ikinci dediğinde geri cagırıcı kuvvet büyük oluyo bizim o max dediğimiz geri cagırıcı kuvvet yayı ebesının nikahına kadar cekersen maxımum kuvvet ile uzar o mantık yani
Uç noktalarda f ve a max oluyo, merkezde vmax olur. Şunuda unutmayın cisim ne kadar yüksek açıyla atılırsa atılsın periyodu değişmiyo. Burdan bi soru gelirse bayağı kişi patlar diye tahmin ediyorum.
-
Serbest düşme yapmaz mı orda sahip olduğu bir hız yok düşey atışta v hızıyla atmış gibi düşünüyoruz
(Hız çıkabileceği maksimum yükseklikte olduğu için 0)
quote:
Orijinalden alıntı: Topiramat
Soru şu. Düşey atış hareketi yapar.
Hızı burada 0 old. İcin serbest(dusey) atış hareketi yapmaz mi
345'in cevabı E
2. Yaydaki sistemde Fmerkezcil= geri Çağırıcı kuvvet degil mi?Dostum v si anlık olarak sıfır oluyo. Hayal etmeye çalış bi anlığına sıfır oluyo sadece. Ve ivme vektörü merkeze doğru. Yani merkeze doğru bi ivmesi var ordan o yüzden yatay atış yapacaktır. Sana tavsiyem bu tarz kazıkk sorularla uğraşma. Fizikle barış kanalının 30 günde ayt serisinden konuyu dinle. 20 25 dakkanı alır. Konuyu dahada kavramaya çalış.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: Topiramat
Soru şu. Düşey atış hareketi yapar.
Hızı burada 0 old. İcin serbest(dusey) atış hareketi yapmaz mi
345'in cevabı E
2. Yaydaki sistemde Fmerkezcil= geri Çağırıcı kuvvet degil mi?Sen tanımları karıstırıyosun kıstlı sure ama bolca deneme çözümü izle 345 ilk önce olsun sonra karaağaç 2x hızda izle
-
Hocam geri çağırıcı kuvvetle merkezcil kuvvet bambaşka şeyler.
Yaylı sarkacta merkezcil kuvvet formülünü geri çağırıcı kuvvetle karıştırmışsiniz.
Yanılıyor muyum hocam?
quote:
Orijinalden alıntı: LahmaCan
Yaylı sarkacta merkezcil kuvvet formülünü geri çağırıcı kuvvetle karıştırmışsiniz.
Yanılıyor muyum hocam?Aynen cok farklı şeyler yaylı sarkacın harmonik hareketini çembersel düzlemde ısıkla yansıtıyoruz buradaki kuvvet merkezcıl kuvvet ıste geri cagırıcı dediğimiz f=k.x
quote:
Orijinalden alıntı: LahmaCan
Yanılıyor muyum hocam?Merkezcil kuvvet gibi ayrı bir kuvvet yoktur. Bazen sürtünme merkezcil kuvvet olur bazen başka bir şey. Bu sistemlerde merkezcil kuvvet zaten geri çağırıcı kuvvettir. Merkezcil kuvvetin iki formülü var. Basit harmonikte kullanılması gereken formül ; m.omega kare. r dir. Bunun sebebi sanırım açısal hızın olması sanırım. Mantığını bende tam olarak bilmiyorum. Uç noktalarda ivme olmasına rağmen hız 0 oluyor. En iyisi yorum sorularında biraz ezbere gitmek. Ösym nin formül sorusu sorarsa periyot formüllerinden soracağını tahmin ediyorum. Gidipte merkezcil kuvveti hesaplatmaz.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X