Şimdi Ara

30-60 FPS olayı(Bununla ilgili bir tezim var) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
223
Cevap
1
Favori
25.607
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu arada şöyle bi site var, insan gözü 24 FPS yukarısını algılayamaz diyenlere gelsin.

www.boallen.com/fps-compare.html

Aradaki fark bariz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Yine İngilizler'in sözü...

"Türkler okuyarak değil konuşarak öğrenir"

Forum hanidir bilgi paylaşmak yerine bilgi üretmeye başlamıştır...

Soruyorum:

1- 1Hz denilen, saniyede bir kare fotoğraf mıdır?
    2- Bu durumda 60 Hz monitör 60 kare fotoğraf mıdır?
    3- Buradaki bilgilendirme / akıl yürütme sonunda fikir birliğine varıldığında konu sabitlenip "Bu, budur" durumuna ermek mümkün müdür?
    4- Bunları okuyup, kendimize göre en hoş sonucu seçip, daha ikna edici bir çözüm çıkana kadar bu tercih ile mi yaşayacağız?

30 - 45 - 60 - 75 - 90...
    Örneğin Counter-Strike oyunu ele alalım uzunca süre çakılı 100 fps oynayın ondan sonra fps yi 60 yapın akıcılığı anlarsınız tabi bu her oyuna göre farklılık gösterir ama bu örneğimi zamanında counter oynamış kişiler iyi bilir.

Orijinalden alıntı: Dampierre

quote:

Orijinalden alıntı: Nobe

yoğun effect altında minumum 25fps gene ortalama 25 fps oynatsa kafidir.

25 fps üsütünü anlayan insanoğlu varmı bu dünyada var ise bu tür kişilerin gözleri insan üstü yaratılmıştır.

normal gözlü için 25 fps=120 fps =140 fps her zaman aynıdır.

25 fps üstü insan oğlu tarafından anlaşılmaz bir tek anlayan 3 boyut canlılardır herhalde

her ne kadar insan gözü 24-25 fps görebilir deselerde ben inanmıyorum, etrafa falan bakarken kasması gerekirdi ol zaman :D göz için konuşuyorum. 4 salise tepki süresini gözümle ayırt edebileceğime inanıyorum. Bence insanlar rahatça 100 fps göze sahip ama bilimsel araştırmalar 24 diyor, inanmıyorum. Bu arada sen hiç 25 fps sınırını geçemedin mi kardeş? hiç 25 fps ile 120 fps bir olur mu?

kardeş önce fps nedir bunu tanımlayalım.

fps:fps,ekrana saniyede gelen resim sayısıdır.Gelen yol ,alınan yol olarak farklı durum oluşur.

Alınan yol misal fotoğraf makinesinin video çekiminde 25 fps ile çekilen video ile 30,60,120..vs fps ile çekilen video tabiki farklıdır.

Oynatım hızı farklıdır.

Bir filmin 23.98 deki video ile 25 yada 29 da ile oynatılan video farklıdır.Senin gözün ancak buna ayırt eder.

Ayakta sabit dur odanın etrafında kendi eksenin etrafında hızlıca dön göze gelen görüntü sayısı daha fazla olduğu için ordaki

25 fps ile 120 fps tabiki fark edilecektir.

bizim dediğimiz olay verilen yoldaki 25 fps ile 120 fps aynımıdır ?

Aynıdır.Senin bilgisayarın yavaş olsun.Oyun oynadığını düşün oyundada oynatıcıyı sen hareket et.Misal oyundaki adam sen ol.

Oyunda adamı sabit tut aç fps gösterici programları , oyunda hiç hareket etmediğin zaman atıyorum 25 fps göstersin.

Gökyüzüne bak birden 70 lere fırlar değilmi.

bendeki makine hızlı olsun aynı oyunda bende olsun adamıda hiç hareket ettirmeyeyim bendeki fpsde 120 göstersin hızlı makine olduğu için.

sabitken 25 fps ile 120 fps aynıdır.Çünkü adamları hiç hareket ettirmedik ki değil mi ?Bide hareket ettir senin 25 fps ile

bendeki 120 fps gene aynı.ikimizde adamları aynı hareket ettirelim hatta koştur ,bilim adamlarınında dediği gibi 24 fps yi

25 fps yada 25 fps üstü yani 120 fps 24 fps gibi hissederiz

hatta anlayamayız.15 fpslere düştüğü zaman bir mauseda donmalar hatta makinede kasılmalar hissederiz çünkü 25 fps altındayız.

tabiki bu dediğim olay misal 60 hz monitorler için söyledim.(25 ile 60 kadar fps değerleri aynı gibi ama fark anlayamayız)

70 hz ise 70 fps ile 120 fps aynıdır...Bunun gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nobe -- 23 Ocak 2012; 16:40:15 >

• Yanıtlıyorum:

1- 1Hz saniye başına bir fotoğraftır, örneğin alternatif akım frekansı 50Hz'dir, bunun anlamı; santralde çalışanlar saniyede ortalama 50 kare fotograf çekerler
    2- hayır, 60Hz monitör görüntüyü saniyede 60kez yenileyebilen monitördür, 60 kare fotograf 60 kare fotograftır, karta basılı olabilir, binary halde diskinizde olabilir, hatta genelde kare değil, 4/3 ya da 3/2 formatındadırlar.
    3- sadece lakırdı ile yetinenler için: neden olmasın.
    4- Kişisel tercih.

El netice: ingilizler salaktır. (*)

(*) Hem okumak, hem de konuşmak varken...

profeyşınıl re(n)klam fotografikçisi...
  • İnsan gözü 60-100 dahil fps'yi çok rahat ayırt edebiliyor. Bunu en basitinden bir adet 60 FPS video izleyerek günlük izlediğimiz diğer videolara göre karşılaştırıp anlayabilirsiniz.

Örnek videolar :

1) Doğal (direkt kaydedilmiş/yakalanmış; oynama yapılmamış) 60 FPS video :http://216.18.212.226/PRODS/E7D/FULLRES/YE7VID_480_60_P_MVI_1926.MOV

2) Doğal 30 FPS video :http://216.18.212.226/PRODS/E7D/FULLRES/YE7VID_1080_1-4000th_MVI_1954.MOV

Aradaki farkı ben göremiyorum diyen yoktur sanırım.

Bir de yaygın bir söylem de: "20-25 fps üzeri algılayamıyoruz" denmesi. Burada eksik bir durum var. İnsan gözü 17 FPS üzerinde durağan resmi algılamayı bırakıyor. Yani 17 fps üzerinde resimler hareketleniyor. Yani bunun üstünü algılayamıyoruz gibi bir durum yok. Bu değerin üstünde tek tek durağan resimler algılanmıyor. Kare kare resim algılayamıyoruz, hareketli görüntü algılıyoruz. Karışıklık terimlerdeki nüansta.

Peki neden fps 30 ve 25 gibi değerler var?

Bunun 3 nedeni var :

1) Zamanında tasarlanmış Brown tübü içeren devrelerde resim gösterimi/taraması şehir şebekesi frekansına göre ayarlanmış.

2) Sinema/film efekt denen yumuşak ( motion blur + post processing sonucu oluşan) sanatsal gösterimin 23-25 FPS civarına denk gelmesi. Mesela bu değerlerdeki filmleri 50-60 FPS yaparsanız ne kadar da sanki amatör/el kamerası çekimi benzerine dönüştüğünü görebilirsiniz ( Splash player, PowerDVD ve TV lerdeki hızlandırma da benzer mantıkta kare arttırımı yapıyorlar )

3) 20-30 kare arasında çekilen film için maliyetin daha düşük olması ve teknik yetersizlikler. Zamanında 60 FPS çekilseydi film makaralarının 1.5 kat kadar daha büyük olması gerektiği , 2 kat film gideceği gibi durumlar olacaktı.
    Ayrıca maliyet hesaba katılınca kamerası ve gösterim aletleri hem daha pahalıya mal olacak hem de teknik yetersizlik yüzünden kalite kaybı ya da hızı sağlayamama gerçekleşecekti. Örneğin müzik kayıtlarının stereo olmasının nedeni zamanında 5.1 gibi çok kanallı kayıt aygıtlarının olmaması ve bunları oynatacak aletilerin de 2 kanal için tasarlanmış olması.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Resident -- 23 Ocak 2012; 16:43:50 >

• Olayı yine insan 25 fps ötesini algılayamaza çevirmeyin. Bişeyin hareketli gibi algılanması için eşik değer 25 fps dir demek ile insan gözü 25 fps üstünü algılayamaz demek 180 derece farklı şeyler. FPS arttıkça farkı anlama durumu azalır, daha akıcı gelir. Oyunlarla alakası oyunun motoru vs. ile alakalı. 30 fps sabit alınan sitemde (min fps dahil) akıcı gelen oyun var, 75 fps alsan yine hay .. . .. . .. .. aleti niye böle akıcı değil diyeceğin oyun var. Oyundaki fps ise sinemadaki makaranın fps olayı farklı şeyler aynı değil.

Pc de 25 fps vs. 50 fps video izleyip, 50 fps daha akıcı daha iyiymiş demiyecek var mı? yoktur büyük ihtimalle (ekranda büyük tek bi nesne olduğunda hızlı hareketlerde, hızlı ileri sarma benzeri bi durum oluyo bazıları rahatsız oluyo bundan ama konuyla direk ilgili değil. Sonuçta daha yüksek fps algılanıyor).

Önemli olan belli bi oyunda akıcı görüntünün sürekli olması.

Online FPS oyun açısından yine oyunun motoru ile alakalı. Eğer bi şekilde netcode ekranda gösterilen FPS den daha çok datayı yollama kapasitesine sahip olağanüstü bi teknolojiye sahip olabilirse o zman oyunda akıcı 50 fps ile 100 fpsnin çok çok farkı kalmaz. Yok normal dünyadaki gibi oyunun netcode, servera FPS den daha fazla paket yollayamazsa o zman işin rengi başka olur. 120 FPS alabilen biri mesela servera 120 paket / saniye yollayabilirken, 40 fps alan biri 40 paket/saniye veri yollar. İkisi de aynı akıcılıkta oynasa bile 120 FPS alan daha avantajlı olur.

• Çorbada tuzum olsun.

Her oyunun fps limitleri farklılık gösterebilir.

Örnek: MW2 de orta halli bir ekran kartı 100fps ve üzeri veriyor. Yani fps değerleri çok yüksek siz bu oyunda fps yi 30 a sabitlerseniz takıma yapıyor.Mesela gerçek 30fps nin gerçek 30fps olduğu oyunlar crysis 1-2 BC3 dür.Yani bu oyunlarda gerçekten 29fps ye girdiği anda takılma başlar.Ama öbür tarafta hd 5870 ekran kartı ile MW2 130fps oynuyorken fps 45lere düşünce takımalar başlıyor.

Sanki matematik hesap oran orantı olayı gibi.

örnek:30fps ile akıcı olan bc3 oyunudaki,hd 5870 ile oynanabilir maximum fps değeri 45 iken,

Aynı kart ile mw2 de maximum fps 130 ise bu kartın minimum yani takıma fps kaçtır cevap 30değil bu oyunda takılma 40-45fps lerde oluşmaya başlar.

Bir kartın gerçek fps değerlerini referans gösterebilmek için nfs undergrand 2 yi göstermek yerine bc3 yada crysis 1 yada 2den vermek daha mantıklı olur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Oyundan oyuna da değişiyor. Crysis mesela daha toleranslı idi düşük FPS'ye herkesin bildiği gibi. ama yine de Crysis için oynanış olarak 30 ile de oyunu görece az zorlanarak bitirebilsek de, mesela Unreal tournament 3 için uçurum var 30 ile 60 arasında. 30'da oynanmıyor doğru düzgün. Görme açısından ise Crysis'te bile farkediliyor 30 ile 60 arasındaki akıcılık. Yine de çoğu zaman ben de 30 fps sınırına bakıyorum.

İnsan gözü 25FPS ile 100FPS arası farkı ayırt edemez diye birşey yok. Allah aşkına biraz araştırın.

25FPS denilen değer, bir görüntünün akıcı ve hareketli olarak algılanabilmesi için gereken en düşük değerdir. Bazı standartlara göre 23.976FPS veya 24000/1001 olarak da geçer.

Yani siz 25FPS ile 50-100FPS arası farkları kolayca ayırt edebilirsiniz. Edemiyorsanız göz doktoruna görünmenizde fayda var.

Ben hangi oyun olursa olsun 60FPS altında oynayamıyorum, görüntü akıcı gelmiyor gözüme, ayrıca oyun da geç tepki vermeye başlıyor zaten.

Ve donanım gücü yettiği sürece 100FPS ve üzerinde tutmaya çalışırım.

Orijinalden alıntı: Diablo

Bizim millet hala 25FPS olayını anlamamakta direniyor.

İnsan gözü 25FPS ile 100FPS arası farkı ayırt edemez diye birşey yok. Allah aşkına biraz araştırın.

25FPS denilen değer, bir görüntünün akıcı ve hareketli olarak algılanabilmesi için gereken en düşük değerdir. Bazı standartlara göre 23.976FPS veya 24000/1001 olarak da geçer.

Yani siz 25FPS ile 50-100FPS arası farkları kolayca ayırt edebilirsiniz. Edemiyorsanız göz doktoruna görünmenizde fayda var.

Ben hangi oyun olursa olsun 60FPS altında oynayamıyorum, görüntü akıcı gelmiyor gözüme, ayrıca oyun da geç tepki vermeye başlıyor zaten.

bir şey soracağım; cühelalığımı mazur görünüz,

Ekran tazeleme hızlarının üzerine çıkıldığında örneğin ekranınız 60Hz iken 100FPS ile 75FPS sunulan aynı dinamik görüntüler arasında fark algılanır mı???

profeyşınıl re(n)klam fotografikçisi...

• hayat 100 fps den sonra başlar hele birde 120 hz monitör varsa hele birde bf3 te alıyorsan o fps yi amannnn

Orijinalden alıntı: rabitelli

bir şey soracağım; cühelalığımı mazur görünüz,

Ekran tazeleme hızlarının üzerine çıkıldığında örneğin ekranınız 60Hz iken 100FPS ile 75FPS sunulan aynı dinamik görüntüler arasında fark algılanır mı???

Ekran tazeleme frekansının üstünde fps değerine ulaşılırsa görüntüde yırtılma şeklinde bozulma olabiliyor.

FPS değeri oyunun tepkisini doğrudan etkilediği için, 75FPS ile 100FPS arası fark yerine geldiğinde çok ciddi biçimde fark edilebilir.

Bunu en iyi CS ve COD oyuncuları bilir.

quote:

Orijinalden alıntı: Dampierre

quote:

yoğun effect altında minumum 25fps gene ortalama 25 fps oynatsa kafidir.

25 fps üsütünü anlayan insanoğlu varmı bu dünyada var ise bu tür kişilerin gözleri insan üstü yaratılmıştır.

normal gözlü için 25 fps=120 fps =140 fps her zaman aynıdır.

25 fps üstü insan oğlu tarafından anlaşılmaz bir tek anlayan 3 boyut canlılardır herhalde

her ne kadar insan gözü 24-25 fps görebilir deselerde ben inanmıyorum, etrafa falan bakarken kasması gerekirdi ol zaman :D göz için konuşuyorum. 4 salise tepki süresini gözümle ayırt edebileceğime inanıyorum. Bence insanlar rahatça 100 fps göze sahip ama bilimsel araştırmalar 24 diyor, inanmıyorum. Bu arada sen hiç 25 fps sınırını geçemedin mi kardeş? hiç 25 fps ile 120 fps bir olur mu?

kardeş önce fps nedir bunu tanımlayalım.

fps:fps,ekrana saniyede gelen resim sayısıdır.Gelen yol ,alınan yol olarak farklı durum oluşur.

Alınan yol misal fotoğraf makinesinin video çekiminde 25 fps ile çekilen video ile 30,60,120..vs fps ile çekilen video tabiki farklıdır.

Oynatım hızı farklıdır.

Bir filmin 23.98 deki video ile 25 yada 29 da ile oynatılan video farklıdır.Senin gözün ancak buna ayırt eder.

Ayakta sabit dur odanın etrafında kendi eksenin etrafında hızlıca dön göze gelen görüntü sayısı daha fazla olduğu için ordaki

25 fps ile 120 fps tabiki fark edilecektir.

bizim dediğimiz olay verilen yoldaki 25 fps ile 120 fps aynımıdır ?

Aynıdır.Senin bilgisayarın yavaş olsun.Oyun oynadığını düşün oyundada oynatıcıyı sen hareket et.Misal oyundaki adam sen ol.

Oyunda adamı sabit tut aç fps gösterici programları , oyunda hiç hareket etmediğin zaman atıyorum 25 fps göstersin.

Gökyüzüne bak birden 70 lere fırlar değilmi.

bendeki makine hızlı olsun aynı oyunda bende olsun adamıda hiç hareket ettirmeyeyim bendeki fpsde 120 göstersin hızlı makine olduğu için.

sabitken 25 fps ile 120 fps aynıdır.Çünkü adamları hiç hareket ettirmedik ki değil mi ?Bide hareket ettir senin 25 fps ile

bendeki 120 fps gene aynı.ikimizde adamları aynı hareket ettirelim hatta koştur ,bilim adamlarınında dediği gibi 24 fps yi

25 fps yada 25 fps üstü yani 120 fps 24 fps gibi hissederiz

hatta anlayamayız.15 fpslere düştüğü zaman bir mauseda donmalar hatta makinede kasılmalar hissederiz çünkü 25 fps altındayız.

tabiki bu dediğim olay misal 60 hz monitorler için söyledim.(25 ile 60 kadar fps değerleri aynı gibi ama fark anlayamayız)

70 hz ise 70 fps ile 120 fps aynıdır...Bunun gibi.

dedikleriniz teorik olarak doğru ama aynı oyunu 120 ve 25 fps de oynayayım ama hangisi 25 hangisi 120 bilmeyeyim. Kesinlikle anlarım hangisinin 25 hangisinin 120 olduğunu. Birkaç oyun testi yapayım bi.

Ekleme : şimdi cs 1.6 yi denedim. Konsol dan fps_max 10 yaptım ilk önce kasışı bariz hissettim, daha sonra 25 yaptım, 10 dan 25 e geçme amacım psikolojik açıdan 2.5 katı hızlanınca ve görme hızına ulaşınca kasmayacağını düşünmemdi. Gerçekten çok hafif bir kasma, nası diyeyim hafif nasıl anlatılır bilmem ama çok az kasıyor gibiydi. Birde 120 yaptım, yağ gibi hiç kasma yok. en ufak, tabi monitörden dolayı 60 fps gördüm ben ama hiç kasma olmadı yani. Bi cs 1.6 açıp denermisiniz, tabi isterseniz başka oyunlarda da deneyebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dampierre -- 23 Ocak 2012; 19:42:38 >

• ben eski kartımla 18 fps de f12010 onuyordum.. oyuna öyle bir kaptırıyordumki kendimi.. oyunun kastığını arkadaşım söyledi.. ama alışmışım bana hiç ağır gelmiyordu oyun..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oRHaN_7 -- 23 Ocak 2012; 20:18:23 >

Orijinalden alıntı: Diablo

Bizim millet hala 25FPS olayını anlamamakta direniyor.

+1000

60FPS'nin altına düştümü kıllanmaya başlarım..sırf BF3'ü ultra'da 60'da oynamak için gtx570'mi satıp gtx590 aldım
    INTEL Core i7 13700k - MSI PRO Z790-A - NZXT Kraken X73 CPU Cooler - KINGSTON Fury Beast 64GB 5200Mhz DDR5 Ram - ASUS RTX 4080 TUF GAMING OC - Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 SSD - SAMSUNG 970 EVO PLUS NVMe 1TB M.2 SSD - FSP Hydro PTM PRO ATX3.0 1200W PSU - ASUS TUF GAMING GT501 - Win11 64 Bit - MSI MPG271QRX QD-OLED Monitor

• Monitörün refresh hızından aşağı düştümü akıcılığını kaybediyor görüntü benim için... Ancak 60hz veya 75hz ile 400hz arasında kalan tüm hızları ayırt edebiliyorum...

Orijinalden alıntı: rabitelli

Yanıtlıyorum:

1- 1Hz saniye başına bir fotoğraftır, örneğin alternatif akım frekansı 50Hz'dir, bunun anlamı; santralde çalışanlar saniyede ortalama 50 kare fotograf çekerler
    2- hayır, 60Hz monitör görüntüyü saniyede 60kez yenileyebilen monitördür, 60 kare fotograf 60 kare fotograftır, karta basılı olabilir, binary halde diskinizde olabilir, hatta genelde kare değil, 4/3 ya da 3/2 formatındadırlar.
    3- sadece lakırdı ile yetinenler için: neden olmasın.
    4- Kişisel tercih.

El netice: ingilizler salaktır. (*)

(*) Hem okumak, hem de konuşmak varken...

Efendim, bilgiler için teşekkürler.

• benim derslerden öğrendiğim 24 kare fps sınırı var.24 fps aldığın zaman o görüntü sana kaliteli geliyor tv lerde yanlış bilmiyorumsan 28 30 fps arası bir görüntü oynatıyor.Tv kime takılma hissi veriyor.

Orijinalden alıntı: astraldoors

+1000

60FPS'nin altına düştümü kıllanmaya başlarım..sırf BF3'ü ultra'da 60'da oynamak için gtx570'mi satıp gtx590 aldım

Hocam sizde biraz abartmışsınız gibi geldi bana. Tamam Fps açısından haklı olabilirsiniz ama ekran kartı değiştirmek biraz mantıksız geldi. Ultra'da oynamak yerine High'a alabilirdiniz. Ultra ile High arasında büyük bir fark olduğunu düşünmüyorum. Hele ki Bf3 veya CoD gibi bir FPS oyununda

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.