Şimdi Ara

21. Yüzyılda Faiz Haram mıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
249
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Şimdi arkadaşlar 7. Yüzyılda inen Kuran da faizin haram olduğu belirtilmiş ama zaman dinamiklerine göre geçersizleşebileceği kanısındayım.Tabiki ülke tahvilinden hazine bonosundan repolardan ve banka mevduat faizlerinden bahsediyorum tefeci gibi oluşumların aşırı yüksek faizle verdikleri borçları saymıyorum.
    7.yüzyılda döviz sistemi yoktu.alışveriş değerli metaller üzerinden yapıldığı ve enflasyon diye bir kavram olmadığı için faizin yasaklanması mantıklıdır çünkü 10 altın 10 altındır. Değerini kaybetmez. Zaten şuanda bile değerli metaller ve enfasyonu 0 a yakın olan ülkelerde alacağanız faiz getirisi çok düşüktür.bu tezimi doğrulayan ilk dayanağım. İkincisi enflasyon : hali hazırda tüm ülkelerde faizler enflasyona göre şekillenir. Hatta bazı durumlarda gerisinde kalır.Faiz o dönemde paradan para kazanmak olduğu için yasaklanmıştır.ama şuan resmi kurumlardan alacağınız faiz geliri size para kazandırmaz şanslıysanız sadece değerini koruyabilirsiniz. Bu da ikinci dayanağım.
    ÖZETLE BU TEZE GÖRE ENFLASYON DEĞERİNDEN YÜKSEK BİR FAİZ ALMADIĞINIZ SÜRECE PARADAN PARA KAZANMIŞ SAYILMAZSINIZ VE BU DA İSLAMA GÖRE HARAM OLMAMASI GEREKİR.
    Burda kesinlikle bir fetva vermiyorum sadece bunu tartışmak istiyorum.
    Not: Sorgulayan bir Müslümanım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ağlayanmezun -- 2 Haziran 2020; 22:26:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• faiz haramdır ve bu devirde herşeyin içinde faiz bir yerden dokunduğu için de her şey haramdır
    Faiz Meselesi: Kitap İncelemesi
    http://www.mahfiegilmez.com/2019/07/faiz-meselesi-kitap-incelemesi.html

Zaten Kur'an indiği zaman olmayan bir şeyi yasaklayamayacağına göre mantıken faiz meselesinin eskiye dayandığı bir gerçek.

Meseleyi aşırı/fazla oranlı faize indirgemek de doğru değil. Din açısından bir şey ya yasaklıdır ya haramdır. İki bira helaldir seni sarhoş etmez ama 10 bira içersen günah olur diyemezsin.

Bu sebeple enflasyonun altında kalan oranda faiz getirisine haram değil diyen kesimler türedi. Aslında bu siyasal islamcı düşüncenin de dolaylı yoldan desteklediği bir şey. Keza katılım bankalarının kar payı dedikleri olay da bunun çarpıtılmış hali neyse o konu ayrı ama demek istediğimiz Kur'an neyi yasaklamış?Getiriden bahsedilmesi ne kadar doğru? Bu ülkede devletin enflasyon konusunda açıkladığı rakamlara güven var mı ki benim mevduata yatırdığım paranın faizi ile karşılaştırayım veya genel enflasyon ile benim harcama kalemlerime göre enflasyonum ölçüşüyor mu?

Fazla tatavaya gerek yok. Kur'an'da faiz meselesi kadar net olan başka mesele az bulunur.

Bakara Suresi 275 "Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, "Alım satım da ancak faiz gibidir" demeleridir. Halbuki Allah alım satımı helâl, faizi ise haram kılmıştır. Artık kime Allah’tan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişte yaptığı kendisine aittir, işi de Allah’a kalmıştır. Kim de yine faizciliğe dönerse işte bunlar orada devamlı kalmak üzere cehennemliklerdir" der.

Bakara 278 "Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve eğer gerçekten iman etmiş kimselerseniz, faizden geriye kalanı bırakın"

Devam ile Bakara 279 "Eğer böyle yapmazsanız, Allah ve Resûlüyle savaşa girdiğinizi bilin. Eğer tövbe edecek olursanız, ana paralarınız sizindir. Böylece siz ne başkalarına haksızlık etmiş olursunuz, ne de başkaları size haksızlık etmiş olur"

Açıkça diyor ki ana paranız sizindir. Yani artık bu noktadan sonra getiriymiş dövizmiş altınmış enflasyonmuş tartışmanın anlamı yok. Ana paranın üstüne bir kuruş dahi koyarsanız günahtır.

Tüm sorun memleketin genelinde iktidara veya toplumsal düzene sahip olanların ideolojik düşünce yapısının neoliberal iktisat düzene ve kapitalizme bağlığının hat safhada olup bir yandan gerçek bir müslüman gibi hayat sürülüyor masalına halkı inandırmak.

Yani aslında dinde güncelleme vs. elbette olmaz ama bu kafa yapısı Sevr mağarasında örümceklerin ağ örmesine katıksız inanırken açıkça faiz ayetlerinin farklı yorumlanması gerektiğini de aynı anda düşünebiliyor.

Kısacası faso fiso.

• Bu forumda islam la ilgili bir cümlenin geçtiği bir kaç konuyu aç. Orada en beğenilen yorumlara baktığında ne gördün?
    Hala sorunun cevabını bu forumdan alırım dusuncesindeysen benzeri konulur açmaya devam edebilirsin.
    Ayetlerde faiz haram diye geçiyor. islam ilmini öğrenmek ve araştırmak için senelerini veren alimler faizin haram olduğunu söylüyor. Öyleyse islam olduğu sürece faiz haramdır.
    Farz olan ibadetler ve haramlar zamana göre değişmez. Bunu bir kez bile yapmak dinin aslını bozmak anlamına gelir.
    Tabiki benim cevaplarımda yetersiz. Tavsiyem islam ile ilgili konuları kendin araştır. Araştırırkende asıl kaynaklardan ve işin ehli olanlardan faydalan.

Men edildikleri halde faizi almalarından ve haksız (yollar) ile insanların mallarını yemelerinden dolayı içlerinden inkâra sapanlara acı bir azap hazırladık. (Nisa 4/161)

“Altın altınla, gümüş gümüşle, buğday buğdayla,arpa arpayla, hurma hurmayla, tuz tuzla başa baş misliyle, peşin olarak satılır. Kim artırır veya artırılmasını talep ederse faize girmiş olur. Bu işte, alan da veren de aynıdır”(Müslim, ts.: Müsakat 82)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.