Şimdi Ara

2001 krizi nasıldı (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
412
Cevap
6
Favori
21.728
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
78 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

papua yeni ginede tanidiklari olan arkadasimiz vardi size aciklasin oradakilerin durumunu...

• quote:

Orijinalden alıntı: x2yk

Ya sen komedi misin üye haber okumuyor musun sen yoksa yaşamıyor musun? 1989 da dolar kaç para diye aç sitelere sor sonra gel 2001 e yine sor sonra da birbirlerine böl bakalım ne çıkacak. Bu konu daha önce defalarca forumda paylaşıldı 89 2001 arası dolar kuru 12 yıllık grafik bile var kaç kere bu konu açıldı tartışıldı kalkmış bana ne diyor bu yine soruyorum sen gerçekten yaşayan biri misin? Robot musun? Çünkü bir gram bir şey bilmediğin ortada.

Senin gibiler araştırmadigi için bu hal de bu ülke.

https://paracevirici.com/mobile/doviz-arsiv/merkez-bankasi/gecmis-tarihli-doviz/1989/amerikan-dolari

89 a git bak dolara 1.813,020 TL alış en düşük

2001 e git ve bak dolara 1.007.034,000 TL alış en düşük

https://paracevirici.com/mobile/doviz-arsiv/merkez-bankasi/gecmis-tarihli-doviz/amerikan-dolari

Yılları tek tek gör buradan 500 küsur katı çıkıyor 1057, katı çıktığını gösteren tablolar da vardı daha önceki geçmiş konuları aratırsan orada çok yazdık çizdik. Ergen misin bilmem ne isen artık geçmişe bak oku öğren de ondan sonra bık bık et burada.

Ve ben alım gücü lak lak peşinde değilim ben ona laf etmem çünkü alım gücünü yazmadın sen, sen kalkıp dolar 20 kuruş arttı bir günde diye saçma salak giriş yaparsan sana da o günü de 89 2001 arasını da 2001 2020 arasındaki farkı da gösterirler böyle.

Alıntıları Göster

Ben komedi değilim de senin matematikten ve hatta Türkçe'den anlamadığın çok belli. Üstelik üslubun çok çirkin. Tartışmayı bile bilmeyen, karşısındakini tanımadan etmeden saçma sapan yakıştırmalar yapan birisin. Bir şey bilsen de konuşsan neyse ama işkembeden sallayınca iyice komik duruyor.

Hala 89'da şu 2001'de bu diyor.

Bak tatlı kardeşim, güzel kardeşim... Diyorum ki bir para reel olarak başka bir para karşısında 1057 kat artamaz. Sayılar artar. Ama dövizin değeri ya da değersizliği alım gücü ile ölçülür. Sen alım gücünün peşinde olsan da olmasan da. Bir de yazmamışsın demişsin. Bir daha oku bakalım ilk mesajı. Türkçe zayıf deyince sonra gocunma. Ya okumamışsın, ya da okuduğunu anlamamışsın. Aşağıya bıraktım tekrar ilk mesajımı.

Yaşadım, atlattım, değerlendirdim. O yüzden siz sanal gerçekliklerinizle yaşayın hayatınızı. Doların 1057 kat artması için, 1 dolar = 1.25 TL iken, eğer bu 1057 kat artmış haliyse, demek ki zamanında 1 dolar = 1 kuruştan az ediyordu. Maşallah... Müthiş bir iktisadi gerçeklik sunmuşsunuz... Bravo... Umarım diğer üstün zekalılar gibi 6 tane 0 attık muhabbetine girmezsiniz yoksa zamanıma yazık olmuş demektir size laf anlatmak için.

Pariteler karşılaştırılırken ham sayısal verilere bakılmaz. Alım gücüne oranı ile değerlendirilir. Yoksa bugün 1 dolar = 8 TL değil de 1 dolar = 800 TL bile olsa, ülkede 1 ekmek 150 TL ise, asgari ücret de 2300 TL değil 230000 TL ise sonuç aynıdır. 1 dolar ile siz her şekilde maksimum 5 ekmek alabiliyor olursunuz. Siz yine dolar karşısında aynı sıkıntıları yaşıyor olursunuz. Sadece fazladan rakamlar oranı etkilemez.

Eğer alım gücünü etkileyecek şekilde dolar 1057 kat artsaydı bugün Gabon falan bizi elinin kiri ile satın alabilirdi. Para ödemesine gerek olmazdı. O yüzden anlamıyorsanız ezber rakamlarla komik duruma düşmeyin derim.

İsterseniz Amerika keşfedilmeden önce dolar mı vardı ki, asıl kriz Amerika keşfedilince başladı da deyin tam olsun. Sizin enfes ve eşsiz 1057 kat argümanınızdan bu gibi sonuçlar da çıkar...

Gelmiş bir de gerçekleri öğren diyor... Bakın bakalım Sterlin/Dolar paritesine, çıktığı günden beri Euro/Dolar paritesine... Onlar da 7-8 kat artmış mı ? Demek ki neymiş ? Siz 7-8 kat fakirleşmişsiniz. Sizin paranızın değeri 7-8 kat düşmüş. Ama diğer ülkeler yerli yerinde... Alın size gerçek. Tabii lütfen rakamlara değil, alım gücüne oranına bakın.

Hala ham sayılar sunuyorsun.

Bugün ülkede 1 dolar ile 5 ekmek alabiliyorken, yarın bir gün 1 dolar ile 5x1057 = 5285 ekmek alınmaz. Böyle bir şey olursa zaten o ülke kalmaz ortada...

1989'da ekmek 350 Lira. 1 Dolar = 1813 Lira. Sayıyı siz yazmışsınız. Nedir özeti ? 1813/350 = 5,18. Yani 5 ekmek. Ekmek 400 gram.

2001'de ekmek 150.000 Lira. Kriz öncesi 1 Dolar = 1.007.034 TL. Sayıyı siz yazmışsınız. Nedir özeti ? 1.007.034/150.000 = 4,53. Yani 4 ekmek. Ekmek 400 gram.

Bugün 2020'de ekmek 1.50 TL. 1 Dolar = 7.92 TL. Nedir özeti = 7,92/1,50 = 5,28. Yani 5 ekmek. Ekmek 250 gram.

Sonuç = 2001 krizinde 1 dolar = 1600 gram ekmek. 2020'de sözde kriz olmayan günlerde 1 dolar = 1250 gram ekmek. Alım gücünde aşağı yukarı %22 - %23'lük düşüş demektir. Sadece ekmek bandı için konuşuyorum.

Şimdi bu ekmeği değiştir bakalım. Araba koy, elektronik koy, gofret koy, kira koy, havlu koy, tuvalet kağıdı koy, telefon koy, bilgisayar koy, bisiklet koy. Aklına ne geliyorsa, ekmek yerine onu koy. Ekmek en insaflısı diye onu yazdım, onun üzerinden gittim. Diğer kalemlerde alım gücü daha da düştü. Çünkü vergileri falan hiiiiiç katmadım daha. Mesela uçan ÖTV'yi, gümrük vergisini falan işe katarsak %50'ye yakın alım gücümüzü yitirmişiz ülkece. Ama en vergisiz şeyden gitmek en doğrusudur bu tip karşılaştırmalarda.

Şimdi ben sana gösterdim. Boş değil, kanıtlı konuş. Dangalak bir adam, sırf birilerini savunmak için 1057 kat artmış deyince, peşine takılıp tuzağa düşme. Her para, bir başka para birimi ile alım gücüne oranı üzerinden ölçülür. Bunu da küpe yap kulağına. Bugün ben üşenmedim açıkladım, yarın boş yere üstüne güldürme milleti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Siannis -- 16 Ekim 2020; 23:46:10 >

• Arkadaşlar uzun uzun yazmışlar, bir daha benzer şeyleri yazmama gerek yok. Kısacası şu anki durum 2001' den 10 kat beter.

• Siannis kullanıcısına yanıt

Sen ilk yazdığın mesajı aç oku düşün düşün dur. 20 kuruş arttı diyen insan o gecenin gündüzü dolar iki katı arttı diye o günün yazan medyası. Ben daha da bir şey demiyorum. Büyük bir firmanın fabrikasında idim müdür odaya girdi dedi ki doları mark i olan var mı, duydunuz mu dolar iki katına çıkmış dedi dolar mark olan yaşadı diye söyledi, bir ay geçmedi o firma çatır çatır insan mühendis çıkardı 3 ay da bir çift maaşı kaldırdı çay içecek A4 kağıt ne varsa iptal etti. Sen bana anlat dur, sen 20 kuruş diye yazarsan sonra kendini böyle anlatmaya çalışırsın. Öyle değil demek istemedim böyle demek istedim alım değer güç diye. ;)

Ve tekrar yazıyorum o günün sorunu o günün idi bugünün sorunu bugünün, o günden sonra nüfus arttı, o günden sonra nesil değişti, o günden sonra kalemler değişti, o günden sonra teknoloji gelişti, harcamalar ihtiyaçlar her şey değişti. PlayStation i bırak atari ile büyümüş insanlar bugün PlayStation ile büyüyor kalkmışsiniz o güne göre bugün daha kötüyüz diyorlar, o günle bugünü eşit veya benzer tutmaya kalkan çelik çomak oynar forumda konu da mesajlarda. Yazın yazın durun bir şeyleri değiştirirseniz bana haber verin ben alıştım 18 sene oldu bunların yönetmesine, hep değişecek o düzen hala birilerine göre.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x2yk -- 17 Ekim 2020; 0:19:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Desteksiz sallıyorsun. Yok bir gecede ürünler 2 katı oluyormuş. 90'larda enflasyonun en yüksek olduğu yıllar belli.

Sanki %300 enflasyon vardı da bizim haberimiz yok.

Yiyecek ekmek bulamıyoruz demekte ne ya?

Enflasyon %104 iken devlet size yok enflasyon %30 ben size ve asgari ücrete sadece %30 zam yapıyorum mu dedi?

Enflasyon kadar zam aldınız bir de refah payı verildi. Hala sıkıyorsun ekmek bulamıyorduk diye. 100 liralık ekmek ertesi sene olmuş 204 lira senin aldığın maaşta aynı oranda artmış.

Hele hele 90'lar kalifiye işçinin parayı vurduğu dönemlerdi asgarinin 3-4 katı maaşı alman çok kolaydı. Şİmdiki gibi asgariye 200-300 lira fark koyup veya 1000 lira fazla verip çalıştırdıkları dönem değildi.

Araba maraba mevzularına hiç girme. 90'lardaki sokakta gördüğün arabalar hala kullanılıyor. Üretim sürdükçe tabi piyasada arabada artacak eskilerde kullanılacak. Çamaşır makinasını da zor alıyorlardı o yıllarda şimdi 300 liraya eskisini alır kullanırsın. 87 model 131 doğan olmuş 15 bin. Akp iktidara gelmeden önce 1980 murat 131'i 1000 liraya o zamanın parasıyla 1 milyara veriyorlardı ve milletin gözünde hurdaydı. Sizin o 90'larda sokakta tek tük gördüğünüz arabalar hala bunları kullanıyoruz. Üretim mallarıyla kıyaslama yapmak saçmalıktır. Sen hele 90'larda gördüğün üzerine gecekondu dikilmemiş tarla, arsa gibi yerleri kaç maaşınla alabiliyordun şimdi bu arsalar tabi hala duruyorsa kaç 10 yılda alabiliyorsun ondan bahset. Mesela o zamanlar maaşınla kaç çeyrek altın alıp kenara atıyordun şimdi 1 tane kenara atabiliyor musun?

• akp yi sevmem ama buradaki paralı tatlı su kurnazı radikal solcuların klasik palavralarına inanmayın

2001 krizinde bir gecede her şey 3 kat arttı

nerden mi biliyorum çünkü dibine kadar bu krizi çok acı bir şekilde yaşadım

experden bilgisayar almıstık toptan işimiz gereği masaüstü bilgisayarlar 1 gün sonra borcumuz 3 katına çıkmıştı,bankalar kredi vermiyordu korkudan, herkes battı

işsizlik o kadar fazla oldu ki esnaflar batmaya başladı intihar haberleri kasa yakmalar depresyonlardan dolayı tv leri açamıyorduk korkudan

yani şuan da durum kötü büyük kriz ama burada sallayanlara inanıp da vaay bak gördünüz mü ülkenin en kötü dönemi bu demeyin gençler bu ülke 50 yıl öncede böyleydi 50 yıl sonra da böyle olucak kim gelirse gelsin çünkü bu milletin genetiğinde adam kayırma,torpil,rüşvet,yolsuzluk var ancak kaçan kurtulur hep dediğim gibi

• Burada yazışınca çok kavga oluyor ama eskilerden 15 kişi toplansak oturup konuşsak çok daha samimi muhabbetler çıkar. Ben 84'lüyüm ama 2001 krizinde net hatırlıyorum

bir gecede fiyatların yükselmesinden ziyade zaten üç dört sene öncesinden ülke sendelemeye başlamıştı, 1997- 1998 gibi pazarda fiyatlar epey yükselmişti alım gücü düşmeye başlamıştı. Kim iş bulamadı bilmiyorum ama

ben 2001'de gayet de rahat iş bulup bir kamera şirketinde çalışmaya başlamıştım OGSM elektronik diye bir yerdi. Bir sürü ilan vardı ve kaç tanesine gittim, tecrübe yüzünden almamışlardı sadece.

Her iktidarın kendine has bir yönetim anlayışı var, eskiler çok pasifti medya sürekli itin kıçına sokar çıkarırdı, eleştirinin dozu ayarlanamıyordu.

Aciz duruma düşüp itibar suikastına uğrayan yöneticiler çok verimli olamıyordu. Başarısızlık üstlerine yapışıp kalıyordu.

Faizleri hatırlarsınız doksanlar paradan para kazan mecerasıydı, imar bankası reklamları hala youtube'dan izlenir, o dönemler çılgın faizler vardı.

Sanat olarak spiritüel olarak aşk sevmek sevişmek falan gırla idi, sansür azdi, lemanyak okuyanlar bilir, kırmızı noktalı yayınları cine5'den bilen bilir.

Akp geldi domuzlu çizgifilm bile yayınlanamaz oldu. 90 ve 2010 arası tv gelişti 2010 sonrası internet yayıncılığı başladı. Her dönemin de kendine has dinamikleri var.

Ekonomik olarak bankalar çok daha iyi denetim altında hortum yok, faizler eskiye nazaran çok daha iyi fakat finans yönetimi bok gibi. Rezervlerimiz ekside, kamu aşırı bir israf yapıyor.

Şatafattan vazgeçmeyen zihniyet vatandaşın parasını suriyeliye, saraya, afrika ülkelerine peşkeş çekiyor.

Şimdi çok daha net adaletsizlik, yandaşlık, liyakatsızlık gibi şeyler yaşanıyor, ülke resmen çalkalanıyor. Ümmet birliği, islam birliği kafaları memleketin fabrika ayarlarını bile bozdu.

Gelinen noktada Araplar diss atıyor, komşuların hepsiyle kavga var. Avrupa ile kavgalısın, Amerika ile kavgalısın, Ortadoğu ile kavgalısın! Yatırımcılar zarar ederek kaçıyor.

Ve sonuç olarak Ak Partinin hiç suçu yok hep dış güçler.

• quote:

Orijinalden alıntı: Turkuaz Prusa

akp yi sevmem ama buradaki paralı tatlı su kurnazı radikal solcuların klasik palavralarına inanmayın

2001 krizinde bir gecede her şey 3 kat arttı

nerden mi biliyorum çünkü dibine kadar bu krizi çok acı bir şekilde yaşadım

experden bilgisayar almıstık toptan işimiz gereği masaüstü bilgisayarlar 1 gün sonra borcumuz 3 katına çıkmıştı,bankalar kredi vermiyordu korkudan, herkes battı

işsizlik o kadar fazla oldu ki esnaflar batmaya başladı intihar haberleri kasa yakmalar depresyonlardan dolayı tv leri açamıyorduk korkudan

yani şuan da durum kötü büyük kriz ama burada sallayanlara inanıp da vaay bak gördünüz mü ülkenin en kötü dönemi bu demeyin gençler bu ülke 50 yıl öncede böyleydi 50 yıl sonra da böyle olucak kim gelirse gelsin çünkü bu milletin genetiğinde adam kayırma,torpil,rüşvet,yolsuzluk var ancak kaçan kurtulur hep dediğim gibi

Aynen katılıyorum, bir tanıdığım 1,5 milyon TL bugünün parasıyla yazıyorum 1,5 milyon TL lik işhanına kepenk vurdu. Ama intihar etmedi gitti meslek lisesi mezunu idi mesleğine döndü sanayi de.

Adama ne koyar dimi bugün 50 milyon TL lik işhanın olacak ve her şey dövize bağlı iken bir gün de her şey karışıyor ve bir aydan kısa süre işhanına kepenk vurup saniyeye ekmeğini çıkarmaya dönüyorsun.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• şu 2001'de dolar üzerinden borçlanıp sonra borcu yükseldi diye abartarak: "her şeyin fiyatı bir gecede 3 katına çıktı" diyen, ve bunu derken de bize hakaret eden arkadaşa kanmayın.

dolar 3 değil bir buçuk katına çıktı (önce iki katına çıktı sonra 1.6 katına indi)

ayrıca hiçbir şey zamlanmadı. hayat normal devam etti bildiğin. ulan herif gelmiş bize hakaret ediyor:" şu anki durum daha kötü" dedik diye deli olacam yahu ulan şu anda dolar bir artsa HER ŞEYE yansıyor anında. o zamanlar dolar 1.6 katına fırladı ama hayatın içinde çoğu şey rutin devam etmişti çünkü o zamanlar şimdiki gibi her şeyi dolara endeksleme olayı yoktu.

adam kendi pc işi yapıyormuş o zamanlar, dolar üzerinden borç yapmış, borçtan ağzı yandı diye gelmiş: "her şey 3 katına çıktı" diyo. 3 rakamını da abartarak elde etmiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 17 Ekim 2020; 5:5:26 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2001 krizi derindi en büyük sebebi rahmetli Ecevit'in inadı idi. MHP'ye hükümeti bırakmamak için görevi bırakmadı, geriye de çekilmedi üstüne o zaman bir iki KIT'i özelleştirsek bile kriz atlatılabilirdi onları da yapmadı. O yüzden borcu ve döviz ile borçlananlar derin hissetti.

Fakat 2001 önceki krizlerde batan firmalar ya değişken faiz oranları ile kredi çekenler ya da nakiti çok az olup kredi bulamayanlar idi. Normal halka kriz yansır ama hızlı bir şekilde geçerdi. Zaten okumuş,etmiş yani kariyer sahibi iseniz kriz çok az sizi etkilerdi. Günümüzde hemen hemen herkes asgari ücret veya çok az üstü ile çalışıyor, eskiden asgari ücret alanlar hemen hemen sadece vasıfsız elemanlardı.

• Elk.de kullanıcısına yanıt

Puhahahaha bende ya bu salam ve sosis ile nerede diye düşünüyordum uzun süredir yoktun   demek ki trollük yapacak çok fazla konu yok artık forumda, bir de iboyu bekliyoruz oda yok, Nasıl avrupa da durumlar iyimi yaşayabiliyor musunuz? et kıyma rakı alabiliyor musunuz ? biz burada alamıyoruz da rakı da hayvan gibi vergi olduğu için sahtelerini alıyoruz oda çok öldürüyor dünya da vergiden dolayı ölen bu kadar başka vatandaş yoktur.

Rakı ve Viski İle

• En azından yazar kasa fırlatıyordu ve televizyonlar bunu göstere biliyordu. Şimdi kendini yakan insanları televizyonlar gösterebiliyor mu? şimdi insanlar ekonomik krizden sadece kendisini değil ailesini de öldürüyor siz neyden bahsediyorsunuz, Ne İphone5 i İşiniz gücünüz tatlı su kurnazlığı demogoji, o günleri bende yaşadım şuan o krizin çok daha ağırını yaşıyoruz, ozaman ki krizdi çabuk aşıldı ama şimdiki buhrana doğru gidiyor öyle 2-3 ayda aşılacak değil işsizlik hızla artmaya devam ediyor ve iş yerleri kapanıyor. siz hayal dünyanızda yaşamaya devam edin ama gerçekler bunlar.

Eskiler derlermiş ki ‘ümit varlıktan iyidir varlık biter ümit bitmez ümit bittiği zaman hayat biter’ işte Türkiye da gençlerin ümitleri bitti gelecek kaygısı tavan yaptı o yüzden şuan 2001 den çok daha kötü durumdayız, sizin gibi gerçeklerden uzak yaşayanlar yada yandaşlar bunu anlayamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi storm350 -- 17 Ekim 2020; 8:32:26 >

• ano16 kullanıcısına yanıt

Puhahahah efsane tespit bu arkadaşlar ekmek ile sıyırmışlar mantıklarını  

• Buİnsansa kullanıcısına yanıt

Bir de üstüne üstük paralı trolleri bu gibi formlarda gezip eleştirenlerin ekran görüntüsünü alıp cimer e şikayet ediyor, ama farkında değil kayan onun ve çoluk Çocuğunun da geleceği olduğu.

• Peki nasıl kalkın ılır? varını yoğunu betona gömerek mi? Biz betona gömdük durum ortada, Ülkedeki yandaş beşli çeteye döviz cinsinden geçiş hasta garantili otoyollar,köprüler hastaneler yaptırarak mı? Devletin bütün kazanımlarını özelleştirerek mi? Unakıtan ın şu sözünü ölene kadar unutmayacağım "Özelleştirmede satıyorsun, satıyorsun bitmiyor. Bu kadar komünist bir ülkeymişiz. Komünizmin ağdalısıymışız."

Ben nasıl kalkınılı söyleyeyim Ekonominin üretimin üstüne kurarak malesef bu iktidar bunun tam tersini yaptı 18 yılda.

• Puhahahaha çok komiksin   Ulan kanada sana kamera sistemini satmadı senin iha üretimin durdu hangi bağımlı olmamaktan bahsediyorsun   sizler alice harikalar diyarında yaşayıp ahaber izleyip mutlu oluyorsunuz nede olsa yarım dolar 3,47 tl dewamke  

• Yirikalische kullanıcısına yanıt

Demek ki iş bulmuş kardeşim boşuna trol demiyoruz arkadaşa  

• 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.